Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Karollllla

Polki w Norwegii :)

Polecane posty

Gość Tralllallala
Eniko ma racje,nikt nie chce cie zjechac,ale musisz sie liczyc z tym ze jak wystawiasz swoje zycie na kafaeteri to roznie cie ocenia i rozne zeczy napisza na twoj temat.Nie wiem dlaczego sie pieklisz jak ktos ma inne zdanie niz ty?Zbastuj troche z tymi swoimi opisami co masz ,nie kopij tekstow z internetu na temat zycia tutaj,nie pisz dokladnie o swoim zyciu,jakie masz.To moze bedzieli mogly porozmawiac,na spokojnie.Wrzucilas za duzo tu na kafeterii,a potem bylas zdziwiona ze nie wszystkim podoba sie to co piszesz!Premie ze nie wszystkim sie to spodoba,ba kazdy ma pozywke.....Zastanow sie nad tym. I jak pogoda?Masz juz dosc dni bez slonca?Ja tez.

tralala wiesz slonca brakuje ale juz jestem przyzwyczajona , a czy brakuje pewnie ze brakuje malo cieplych dni w tym roku bylo:( a ty gdzie mieszkasz ??i co cie na nasza wyspe sprowadzilo??

Gość Tralllallala
Ljuhajmka na ;twojej; wyspie jest czesto,z racji tego z mieszkam nie daleko. Nie jest cieplo!Te 14 stopni C.,to tylko tull z tym ze jeszcze mozna sie opalac w innych krajach i tam lato trwa.U nas juz jesien :-(,prawie,ale juz ....

Czy norweski jest trudny ? Myślałam kiedyś żeby się go nauczyć.

Ale chyba nie mogłabym tam mieszkać na stałe bo lubię bardzo ciepło .

Gość Tralllallala
No i tak do tego ja tu mieszkam w okolicy kawal dobrego czasu.Zmykam do meza,on probuje wyczytac co my tu piszemy ale za jasne diably nie potrafi zrozumiec :-).

zalezy dlaa jednyych jest trudny dla innych nie dlamnie osobiscie nie bylo ciezko sie go nauczyc, ale wiadomo kazdy przysfaja inaczej:)

milegowieczoru trallla mojjuz spi zmeczony po pracy :) wiec skoro dlugo tu mieszkasz byc moze nawet sie znamy z widzenia jakie okolice ??jelsijuz nie chcesz napisac gdzie strona Valderoy, Godoya a moze synes

Gość Tralllallala
Nie mieszkam na wyspie ale w okolicy.Wspolczuje ci Ljuhajmka,jezeli twoj maz idzie spac o 21 godzinie zmeczony po pracy!Ja bym tak nie mogla.Moj tez pracuje ale ma zawsze czas dla mnie wieczorem.Kochana ,ja juz rozumiem dlaczego tak intesywnie siedzisz tutaj.Ty czujesz sie samotna jak nikt,jezeli twoj maz ma ciezka prace i kladzie sie spac o 21 godzinie.Biedactwo,teraz mi Ciebie zal. Ja znikam,ale jak cos to pisz,pisz,pisz i pisz.Teraz wszyscy wiemy dlaczego tak duzo siedzis na kafeteri.Twoj maz sie Toba nie interesuje,skoro idzie spac tak wczesnie:-(- Pisz dziewczyno,sobie tutaj....Obiecuje ze jutro pzeczytam wszystko,zainteresuje sie,bohs jestes taka samotna.Ja znikam naprawde,ale ty pisz,pisz,pisz dziwczyno.To lepsze od samotmosci.

tralala wiesz ja ci naprawde wspolczuje, nie jestem samotna jestem w szczesliwym malzenstwie od 11 lat i to ze facet jest zmeczony bomial ciezki dzien to mam byc zla,no wybacz takie glupie twoje pisanie szkoda slow !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość do tarllallala
ale ty dziwucho pusta jestes, jak twojnic nie robi bo mu sie nie chce to ma czas na to by ci dupsko przerabac tak to jest jak jest sie zapewne na socjalu i h u j a sie robi bosze co za holota z ciebie i te twje sciemy no pozal sie bosze szok ze jeszcze tacy ludzie istnieja

te trala cos tam a ty cos sie tak uczepila jak rzep psiego ogona zal ci co ma jedno do drugiego poprzednik dobrze napisal jak twoj sie opierdala to tak jest :D eh

Gość ile lat mialas??
ljuhajmka ile ty mialas lat jak wyszlas za maz?? 16? 17?

Gość waldiiii
Ljuhajmka ty masz posrane życie siedząc tutaj na kafe ciebie bo większość życia spędzasz tutaj jaka z ciebie polka która od 16 roku nie mieszka w Polsce na dodatek nie jesteś już obywatelka polski tylko Norwegii Z ciebie taka polka jak ze mnie chiński mandaryn jesteś strasznie prymitywna ze jak ktoś ciebie grzecznie pyta czy sugeruje to ty strasznie nerwowo reagujesz i zaraz te prymitywne twoje odzywki, potem się dziwi ze jej nie lubią ze jadą po tobie jak po łysej kobyle bo trzeba być imbecylem by tutaj pisać ze jak córka będzie dorosła jak będzie chciała to będzie może uczyła się języka polskiego a nie przyszło ci na myśl ze teraz w tym wieku dziecięcym jest łatwiej nauczyć języka polskiego ale co tam ty wiesz najlepiej co jest najlepsze dlatego takich zarozumialców jak ty nie cierpimy dla mnie Ljuhajmka jesteś zereeem i tyle.

Gość ciekawosc ciekawoscia
czy tylko Polacy to tacy debile???????????????/ co kogo obchodzi z jakiego powodu ktos siedzi na kafe , czy maz kocha czy przestal , czy sie komus nudzi czy tez nie????????? ljuhajmka tak trzymaj pisz bo twoje porady wiadomosci sa przydatne a jak ktos nie chce niech spada

waldiii prymitywny to ty jestes,jak narazie to ty ja obrazasz, co cie obchodzi co ona robi,boze luszie wstydzcie sie jak bylbym na waszym miejscu to cieszylbym sie ze rodaczce sie udalo, mimo ze zmienila obywatelstwo,a wy jak sepy,tylko zniszczyc i jjuz bo komus sie dobrze wiedzie ludzie mniej zazdrosci i bedzie inaczej ljjuhajmka dalbym ci rade pozostan soba ,i na zazdrosne pomarancze nie patrz. zyj swoim zyciemi i sie nie przejmuj

Gość jejejejejeje
ludzie jaka w was zazdrosc jest, a ty trararar czy cos tam opanuj swoja zazdrosc i te wywody , bo chyba opisujesz wlasne zycie

waldi 1,posrane zycie masz ty!!!!!ico ty robisz na jafee, nie masz swojego zycia!!!!!!???????? 2.gratulacje jestes chinskim mandarynem 3reaguje nerwowo tylko na takich jak ty!!!! i na takie glupoty jak wypisujesz 4,od mojej corki i mojegoo wychowania z daleka, bo nie masz nic do tego 5zerem nie jestem w porownaniu do ciebie , zegnam bo szkoda mi na ciebie slow wiecej a teraz zegnam ide do wypoczetego meza i wyjezdzamy z corka na wycieczke

Gość Tralllallala
Hehehehehe,ale jestescie wszyscy zabawni i jacy przejeci tematem ,hahahahaha.I co sie tak podniecacie?Ljuhajmka sama opisalas swoje zycie i teraz nie dziw sie ze ludzie cie oceniaja wedlug wlasnego punku widzenia.Tego sie nie robi na kafeteri,bo kazdy moze miec swoje zdanie na temat twojego zycia,skoro sie z nim wystawilas.Chcialas sie pochwalic a wyszlo zle.I uwierz mi ze nie tylko tobie sie udalo,ale jest wielu innych ktorzy zyja tutaj dobrze ale nikt sie z tym nie obnosi.Myslisz ze tylko ty tu dobrze zyjesz a reszta to smieci na socjalu?Gdy tylko maja inne zdanie niz ty.Zadzierasz nosa i tyle,dlatego jest tak wielu ktorzy nie oceniaja cie pozytywnie.

Gość do ljuhajmka
hej ja jestem niedlugo w norwegii ale mam pytanie chcialbymkupic nowa karte do komorki jaka jest najlepsza???? tralalala czytam twoich kilka w[isow i musze napisac ze jestes wyrachowana suka!!! sama wiesz dlaczego piszesz jedno robisz drugie zastanow sie dziewucho

do ljuhajmka wiesz ja posiadam netCom, nie narzekam, z tego wzgledu, iz wiekszosc osob z firmy go posiada i znajomi wiec dlamnie nie ma roznicy, dla mnie ta siec jest ok jesli chcesz dzwonic pozagranice to najlepsze ceny na dzien dzisiejszy poleca Lebara:)

Gość do ljuhajmka
dzieki za stronki i info chyba sie zdecyduje na chess albo ten netCom

Gość taka mala milutka
zakladanie tipsów tanio zapraszam dla zainteresowanych podam dalsze dane i wiecej info

Gość izulka4556
byłam ostatnio z obrazkami:0łahahah..nie kupiłas.

Gość do Ljuhajmkaaa
Czytalam watek i napomkniecie o twojej corce. Przypomnialo mi to mojego ojca - obcokrajowca, ktory od 20 roku zycia mieszka w Polsce. Zawsze mial jakies kompleksy na punkcie swojej narodowosci - ale jak mu to powiesz, to sie wscieka i zaprzecza. Mowil do mnie pojedyncze slowa w swoim jezyku, gdy bylam dzieckiem - mimo iz minela juz kupa lat - wszystkie pamietam. Niestety na tych kilku slowach sie skonczylo. Mowil: Jak bedzie starsza i zainteresowana, to sie sama nauczy. Jak? Kiedy? Z ksiazek? Oczywiscie ze sie nie nauczylam. Szanse na znanie jego jezyka (ktory bylby mi bardzo przydatny w mojej karierze bo mowi nim ponad polowa swiata) stracona. OCzywiscie ojciec nie czuje wyrzutow sumienia, zwisa mu to - on zna ten ekstra jezyk i jest dobrze. Wiesz jakie mam do niego wyrzuty sumienia... Sama teraz mieszkam poza granicami Polski i wiem jedno: kiedy urodze dziecko, przez pierwsze lata jego/jej zycia bede mowic wylacznie po Polsku. Moj narzeczony jest amerykaninem i nie ma nic przeciwko temu - oboje wiemy ze znajomosc jezykow jest bezcenna - w stanie ktorym mieszkamy nie ma prawie w ogole Polakow - odpada wiec polska szkola weekendowa itp. Ale wiem ze dziecko od rodzica nauczyc sie moze swietnie. Nie wiem czy dziecko bedzie mialo uzytek z jezyka w przyszlosci. w Military za kazdy jezyk ekstra placa wiecej. W europejskich firmach mozliwosc porozumienia sie z polskimi firmami jest bezcenna. Ale nawet jesli okaze sie ze dziecko nie bedzie mialo okazji uzywac polskiego na codzien, nie bedzie mialo do mnie pewnego dnia pretensji, ze bylam zbyt leniwa aby je nauczyc - pretensje jakie ja mam do wlasnego ojca.

Gość Mirabellllla
Ja mieszkam poza Polską, jeszcze nie mam dzieci, ale wiem na pewno, że postąpię tak jak osoba z postu wyżej: czyli przez pierwsze lata życia dziecka będę mówić do niego jedynie po polsku. Ułatwieniem na pewno będzie fakt, że mój narzeczony jest Polakiem i razem wyemigrowaliśmy. Dziecko języka kraju w którym mieszkamy nauczy się w szkole.

Gość no to ja moze powiem
ze moje dziecko urodzilo sie tutaj, chodzi juz prawie od roku do przedszkola na 8h i niestety ale norweski jest jego jezykiem pierwszym..Po polsku rozumie, ale trzeba na 5 razy powtorzyc, zeby zatrybil. Dziecko jest z nami tylko wieczorem po powrocie z przedszkola, wiec ile tego polskiego sie nauczy przez te 4h dziennie :( no ale mam nadzieje, ze jak dorosnie to nie bedzie problemu, jego kuzynka urodzila sie w NO ale mieszka w UK i zaczynala mowic tylko po angielsku a teraz jako 5 latka biegle mowi w oby jezykach. Moje dziecko juz na starcie bedzie znalo conajmniej 3 jezyki a nawet 4, bo polski, norweski, angielski i jezyk dodatkowy w szkole..Wiec nie jest zle ;) bardzo wazne jest mowic do dziecka w ojczystym jezyku, wstyd by mi bylo, gdyby moi rodzice musieli isc do szkoly jezykowej tylko dlatego, zeby sie z wnuczkiem porozumiec :(