Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia__83__83

łatwy przepis na tort urodzinowy

Polecane posty

Gość kasia__83__83

Za tydzień moja córcia skończy dwa latka i tym razem chciałabym upiec sama tort. Macie może jakieś dosyć proste przepisy?

Gość bibelotka81
Sama jesteś cipa. Te torty nie są trudne. Wystarczy poczytać blog i komentarze. Rodem z cukierni dobre sobie. Nie podoba się to nie czytaj zresztą napisałam do autorki a nie do ciebie wulgarna babo.

Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Rozdzielić białka i żółtka,białka ubić na sztywną pianę,do piany dodawać po 1 żółtku i małymi porcjami cukier,ciągle ubijając.Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru.W międzyczasie rozpuścić czekoladę z 1 łyżeczką masła,aż będzie płynna,najlepiej w kąpieli wodnej.Czekoladę wystudzić.Do zmiksowanych jaj z cukrem dodać porcjami mąkę i proszek do pieczenia,dokładnie zmiksować,nadal mieszając powoli dodawać letnią czekoladę.Delikatnie wymieszać.Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy (średnica 24 cm) piec ok.40-45 min. w temp.180 stopni.Piekarnik wcześniej nagrzać i ciasto wkładac do już nagrzanego. MASA: 0,5 litra mleka 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 kostka masła Z kilku łyżek cukru i żółtek bić kogel mogel, w 3/4 szklanki mleka rozrobić mąki.Dodać kogel mogel i dobrze wymieszać(użyć większego naczynia np.0,5 l kubek).Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami i koglem moglem,energicznie mieszając gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje(konsystencja budyniu).Ostudzić.Masło ubić na puszystą masę i bardzo powoli,po 1 łyżce dodawać masę budyniową,ciągle ucierając.Do masy można dodać albo 100 gram wiórek kokosowych,albo 100 gram zmielonych na miałko orzechów włoskich.Biszkopt przeciąć na 3 części,każdą przełożyć masą.Wierzch i boki wysmarować cienką warstwą masy.Boki obsypać np. mielonymi orzechami a wierzch pokrojonymi orzechami i startą gorzką czekoladą.Przekrojony biszkopt , przed nałożeniem masy delikatnie naponczować wodą z rozpuszczoną w niej gorzką czekoladą (kilka ząbków.(Czekoladę rozpuścić w gorącej wodzie,a następnie ją wystudzić)

Gość jojhwrifv
morgela czy jakos tak masz moze zdjecie tego tortu ???

Gość ciekawska_zoska
ja zawsze kupuje spody biszkoptowe i ubijam śmietanę,na to jakieś owoce i tort każdemu smakuje

Gość Agus888
polecam ubić śmietanę i do tego fix można dodać tez owoce najlepiej brzoskwinie w kostkę . prostym rozwiązaniem jest tez kupić krem do tortów w sklepie i przygotować go według przepisu na opakowaniu

Gość najlepszy tort na świecie
jadłam w życiu wiele tortów ale ten jest dla mnie najlepszy bez dwóch zdań http://alturl.com/ztz49 gorąco Ci go polecam bo warto! :)

Na pewno fajny tort znajdziesz u nas na stronie ja-gotuje.pl ,łatwe sprawdzone przepisy:)

Gość gość
http://www.ewa-wachowicz.pl/tort-orzechowy-z-masa-kajmakowa-id449.html robiłam go 2 razy jest wspaniały i raz zmieniłam masę na taką z ciasta ferreo-roche wyszedł cudny. Masa to: 1 kostka masła 2 gorzkie czekolady 5 kopiatych łyżek nutelli 4 wafelki orzechowe "góralki" Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną,studzimy i dodajemy masło i nutellęi dokładnie miksujemy,dodajemy drobniutko pokrojone wafelki i gotowe.Można jak się lubi bardzo orzechowe dodać nieco mielonych orzechów włoskich lub laskowych.

Gość rabcia0
Zawsze do zwyklego kremu śmietankowego dodaję syrop malinowy lub truskawkowy paoli i nasączam biszkopt herbatką mrożoną malinową albo truskawkową.Polecam takie modyfikacje

Gość Anka0993
Faktycznie kilka z powyższych przepisów jest łatwych i szybkich do wykonania,jednak ja osobiscie polecam tort czekoladowy,dzieci po prostu go uwielbiają:) www.Sklep.WinaImport.pl

Gość gość
na www.twojacukiernia.pl znajdziesz ciekawe torty :) na pewno znajdziesz cos dla siebie ;)

Gość hhghgfg
biszkopty [rzelozone bita smietana z biszkoptek i bita smietana chyba kazdy se poradzi?? tylko smietana ubijana z kremowki, a nie z paczka udekorowac owocami i heja

Gość gość
a dokładnie - to chcialam zaproponowa - biszkopt przekładany kremem z bitej śmietany, nie ma nic prostszego!

Gość gość
No tak, tlyko pamiętajcie,że musi być śmietanka, która się dobrze ubije, bo inaczej z tortu – przekładańca nici  Jeśli chcecie mieć pewność, że śmietanka się ubije, wybierzcie tę: https://sklep.rotr.pl/pl/p/Smietanka-UHT-Delik-36-0%2C5l/44 , jest niezawodna! Testowałam już wiele razy.