Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam pierwszy raz

Boję się , że moja dzidzia rośnie powoli (15tc)

Polecane posty

Gość pytam pierwszy raz

Witam, 3 tygodnie temu byłam na wizycie u ginekologa. Według usg moje dziecko miało wtedy 4,90cm oraz wg usg był to 10tc i 6dzień. Dziś po 3 tygodniach byłam na wizycie kontrolnej i wg usg jest to 12tc i 6 dzień oraz dzidzia ma 7,81cm. Natomiast jestem wg OM w 14tc i 4 dzień. Ta różnica wydaje się mi być duża, no i za wolno chyba rośnie... ja nie wiem a Wy jak macie dziewczyny?

Gość pytam pierwszy raz
up

Gość ddaaddaa
u mnie w 13,6 tc dzidzia miała 6,5 cm. Teraz tez jestem w 15 tc. Nie martw się, jest dobrze:)

Gość nie wróży to zbyt dobrze
ale podstawowe pytanie: co na to lekarz? i czy masz dobrego lekarza?

Gość le_soleil
Skoro lekarz nic nie mówił, to myślę ze nie ma co panikować. Każdy przypadek jest inny. Ja według OM jestem w 25 tc a według usg w 23 tc. Mała jest zdrowa,rozwija się prawidłowo, więc nie ma się co martwić na zapas :) Głowa do góry :)

Gość pytam pierwszy raz
Lekarz powiedział, że ciąża rozwija się prawidłowo. Lekarz najlepszy w moim miasteczku i jako jedyny podjął się leczenia mnie po wcześniejszych poronieniach.

a czy Twoje cykle są regularne i jak długie?

koleżanka jest teraz w ciąży w 13 tygodniu i dostałam smsa, ze zarodek ma 64 mm i jest wszystko ok wydaje mi się, ze nie masz się czym martwić

Gość pytam pierwszy raz
Zawsze miałam regularne cykle, 30-32 dniowe.

U mnie byla trzytygodniowa rozbieznosc miedzy terminem wg OM a wedlug tego z USG. Wedlug USG dzidzia byla o 3 tyg mlodsza. Ginekolog mi powiedzial, ze zdarza sie tak czasem ale jak przyrasta rownomiernie to jest okey.

a kiedy była ostatnia @?

Gość pytam pierwszy raz
7 maja

to teoretycznie powinnaś mieć maksymalny poślizg tych 4 dni a jak lekarz wyjaśnił fakt, ze przez 3 TYGODNIE dziecko urosło tylko jakby minęły 2 TYGODNIE?

Gość pytam pierwszy raz
Nie pytałam, on nic więcej nie mówił...

szkoda, że nie dopytałaś lekarza jak on tłumaczy ten fakt, że przyrost dziecka przez 3 tygodnie odpowiada przyrostowi 2-tygodniowemu wiesz, warto to skonsultować z innym lekarzem do końca 13 tygodnia wszystkie płody rosną podobnie i właśnie dlatego zaleca się by usg prenatalne wykonać najpóźniej 13t 6d ciąży po tym okresie każdy płód rośnie już swoim tempem i rozbieżności oczywiście w pewnych granicach są dopuszczalne, ale do końca 13-go tygodnia wiek = wielkość płodu powinna zgadzać się z tymi z OM zatem Twoje dziecko powinno mieć dziś wielkość jaka przypada na 14 tydzień, bo cykle miałaś dłuższe

Gość ggldfjshsss
A co na to lekarz? Jeśli to poniżej normy to zarządaj skierowania do specjalisty albo sama poszukaj.

Gość to moja 2 ciąża
moj dzidziuś w 10 tyg i 4 dni miał niecałe 5 cm teraz miałam robione w 15 tyg i ma już 13 cm