Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dawena

NOWORODEK -8 dni -PLAN DNIA ILE MA SPAC CO ILE JESC -prosze o rade-

Polecane posty

Moja coreczka je baaardzo duzo (karmie piersia) spi nawet po 4-5 godzin ale przed spaniem staje sie bardziej zywotna rozglada sie,pokwikuje,rusza raczkami i nozkami stroi miny czy to normalne zachowanie?

z noworodkiem wszystko sie robi na żądanie... spi i je kiedy chce ;) plan dnia sie pozniej unormuje

Urodxzilas tego samego dnia co ja swojego synka. :) To o czym piszesz jest zupelnie normalne. Ja swojego tez karmie piersia ale budzi sie dokladnie co 3h podje sobie zmienie mu pileuszke i znowu spi nastepne 3h. Jest bardzo grzecznym dzieckiem i zdarza mi sie nudzic a spodziewalaam sie niedobrucha.

To i ja sie dolacze bo rowniez urodzilam kilka dni temu dzis moj maluszek ma 9 dni :) I tak jak Twoj Jagodko spi 3h je i znow spi no chyba ze boli go brzusio i nie moze zrobic kupeczki...

Gość ketreleczka
a budzicie dziecko w nocy na karmienie? jesli tak to co ile godzin

Ja swojego nigdy nie budze na jedzenie bo i tak budzi sie co 3h. Daj Boze zeby juz przesypial cale noce.

dziecko ma swój schemat dnia i najlepiej tego przestrzegać, to wszystko szybko Wam się ułoży, będzie odróżniało dzien od nocy i spokojniejsze, ja nie mam problemu z moją córcią, a postępujemy tak, że najpierw jest jedzonko poźniej koniecznie zabawa!! gadam do niej puszczam melodyjki, muzyczkę itd. a poźniej po około 1h mała się zmęczy i idzie spać co ważne u siebie w łóżeczku, bo niektóre mamy mają z tym problemy i tak cały dzień co 3h pomijając spacerki oczywiście w ciągu dnia :-) wieczorem mamy o stałej godzinie kąpiel po której obowiązkowo mleczko i mała zasypia od razu po mleczku, wcześniej jak miała okło 1,5 miesiaca to króciutko się pobawiła i szła spać ... powodzenia :-)

Gość Do Jagoda
Gratulacje !

Najgorsze ze jak sie nie ma doswiadczenia to zaczynaja sie dobre rady ze strony Mamy i tesciowej Wtedy czlowiek glupieje dlatego pytam mlodych mam ktore sa na bierzaco:) Moja Malutka dzieki bogu nie daje mi popalic i spokojnie dochodze do sibie po cc :)

Ja też urodziłam córeczkę 11.08;) Moja mała w nocy budzi się raz - na karmienie i zwykle przewinięcie, a w ciągu dnia je średnio co 3 godziny, a śpi tak sobie, czasami usypia mi jeszcze na rękach przy piersi, a czasami leży w łóżeczku, stęka, stroi miny, bulgocze i sie kręci. Ponoć to normalne;) potrafi przespać 4 bite godziny, potrafi i jedną, jak się uda. No ale ma dopiero 9 dni:)

chyba nie da się u takiego dziecka ustalić;) mój jadł kiedy chciał,spał kiedy chciał,nigdy nie mzuszałam do jedzenia czy spania...teraz robi to wszystko w mniej więcej zbliżonych godzinach.

Gość gkuf
noworodek i plan dnia o rany... bez komentarza

MINI85, DZIEKUJE :) PIERWSZY SYNEK TO MALY DIABELEK OD URODZENIA . cALY CZAS CHCIAL ZEBY GO NOSIC A Adas to istny aniolek nic tylko je i spi. :) Porod bardzo szybki - niecale 2h i prawie bezbolesny ( zaczelo bolec jakies 15 min przed koncem) Jestem taka szczesliwa :)

Moja Malutka tez wyjatkowo grzeczna,moja mama mi opowiadala jakim ja bylam gnojkiem :) Wiec to chyba nie moje dziecko :) Ale czas leci jutro bedzie miec juz 10 dni Dziewczyny ktpre karmia piersia jaka diete stosujecie? czego nie jecie? Ja zjadlam raz pol jablka i powiem szczerze ze do 3 w nocy dziecko mialo takie bolesci ze szok.. :(:(

Gość E34RT43R
Dziecko do miesiąca czasu karmimy co 3 godziny i wybudzamy do karmienia. W czasie snu spada glukoza i nie może spac więcej niż 3 godziny. Konsekwencjami nieregularnego karmienia jest np adhd, i problemy w rozwoju.

Ja nie stosuje zadnej diety jem wszytsko lacznie ze smazonym kurczakiem, sliwkami z mojego ogrodu, czekolada itp. Uwazam, ze dieta matki karmiacej to mit.

Gość evgegv
Jagoda, zgadza sie. Rozmawialam z kolezanka Finka i ona od dnia porodu je wszytsko jak leci. Mlody bezproblemowy mimo ze nie zaczynala od gotowanego bez soli kuraka.. U nich w ogole nie ma wytycznych odzywiania w czasie karmienia, zrobila wielkie oczy jak ja podpytalam..

autorko wyluzuj jeszcze z tym planem dnia. poobserwuj dziecko, jak chcesz to nawet zapisuj sobie spostrzezenia, ile je, mniej wiecej w jakich porach, ile razy budzi sie w nocy kiedy np polozysz dziecko spac zaraz po kapieli a ile spi jak polozysz godzine po. Obserwuj jak reaguje na spacerach przed/po drzemce, ile mniej wiecej wytrzymuje lezac sam w lozeczku, jak spi gdy w tle jest wlaczony tv a jak gdy nie jest itp. Nie czas teraz na ustalania rutyny. poznaj wpierw swoje dziecko i powoli za miesiac, dwa nawet sprobuj juz ustalac stale punkty w ciagu dnia. Powodzenia i gratuluje

Ja mojej nie wybudzam na żadne karmienie, je i śpi wtedy kiedy ma ochotę. Dziś miałam problematyczną noc: płakała i płakała, jeść też nie chciała, kupy szły jedna za drugą i cały czas coś w brzuszku bulgotało. Wczoraj pozwoliłam sobie na mizerię z ogórków i to chyba przez to :O a tak to jem w zasadzie wszystko póki co:)

Ja przestrzegam rygorystycznie diety po tym jablku mam nauczke Np dzisiaj rano:2 jaja na miekko + chleb z maslem + kawa zbozowa obiad zupa koperkowa + ziemiaki z maslem+gotowane pulpety z indyka+marchewka gotowana i pomiedzy biszkopty i herbatka wspomagajaca laktacje a marze o wielkim zestawie z Maka i ogromnej butli coca coli mam ochote zapalic faje i napic sie zimnego lecha z sokiem malinowym :O:O:O:O

Gość ja nie wytrzymam karmiąc
witajcie dziewczyny moja córeczka ma 23 dni a ja mam już dość karmienia piersią ;/ w szpitalu dziewczyna zjadła jabłko i nie spałyśmy całą noc ponieważ mały strasznie się darł... od tamtej pory tak się przestraszyłam że prawie wgl nie jem ;/ jadę cały czas na kanapkach (chleb maslo szynka i dzem z czarnej porzeczki) i piję kawę zbożową inke z mlekiem herbate czarną albo zieloną jem serki waniliowe i piję sok z czarnej porzeczki no i wodę ostatnio pomyślałam boże dziewczyno ty głupia jesteś żę nic nie jesz... innego no i postanowiłam ugotować sobie pierś z kurczaka ziemniaki i marchewkę no i cholera mała dostała uczulenia bo ma takie male krostki czerwone na buzi... ale po czym ? po tym moim obiadku ? jadłam go 5 dni temu i nadal ma te krostki na buzi i nie wiem czy przypadkiem nie więcej... więc podejrzewam że to może po nabiale ale jem go od początku wiec czy mogla dostac uczulenia dopiero teraz ? dodam żę mała ma problemy z kupą :( dziś robiła tylko koło 4 rano i do tej pory nic - co jest grane ? i od paru dni jest nie spokojna mniej mi śpi w dzień... no i mniej robi kupy i macha nóżkami tak podkula myślę że ją boli brzuszek i czasami słychać jak jej coś tam po brzuchu jezdzi i zaraz po tym w płącz proszę o jakieś rady i przepraszam za błędy i za niezrozumiały tekst w niektórych momentach ale śpieszę się bo malutka lada chwila się obudzi

Gość bzdury klepiesz
kolkę ma, idiotko :O

Ja nie kupuje owocow w sklepie ( sa sprowadzane z hurtowni gdzie siedza w chlodniach w ktorych sa gazowane i dlatego dzieci bola brzuchy przez ten gaz ktory nawet u doroslych ludzi powoduje niemilosierne pierdzenie) mam wlasne jablka, gruszki, sliwki, ogorki , pomidory itp dlatego jem naprawde wsyztsko i dziecku nic nie jest. Starajcie sie kupowac owoce i warzywa z upraw ekolog. wtedy dzieciakom nic nie bedzie. ja nie wytrzymam karmiąc , a Ty nie masz problemow z wyproznieniem , jesli nie jesz w ogole zadnych owocow ani warzyw nie liczac gotowanej marchwi ktora i tak dziala "zapychajaco" A te krostki na buzi to moga byc potowki ktore sie moga zdarzyc teraz w tych upalach.

Gość ja nie wytrzymam karmiąc
jagpoda ale potówki na buzi ? na całym ciele ich nie ma ani kropeczki ja problemy niby mam bo powinno się wypróżniać codziennie no a ja to robię 3 razy w tyg. ale ja tak już mam od zawsze

Gość mała stoki
do "ja nie wytrzymam karmiąc" ja też karmie piersią mały ma 6 tyg i buźke wysypaną-oczywiście potówkami lekarz powiedział ze to od piersi:)więc się nie martw potówki na buźce cięzko zwalczyć możesz kilka razy dziennie buźke przemywać samą wodą(nie które mamy stosują rumianek ale uwaga może uczulać,lub krochmal tez jest polecany)pozdrawiam:)