Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa, stara

ciąża, folik, femibion...

Polecane posty

Gość gość
Ja jednak powiem pewnie to samo co Wy ze kwas foliowy tutaj na pewno jest najlepszym rozwiazaniem. I jeszcze do tego wskazałabym na Folik.

Gość gość
Co co przyjmowania kwasu foliowego to przyjmuj sobie zawsze o jednej porze, wtedy kiedy lepiej sie czujesz, i wiesz ze zaraz nie nadejdą mdłosci ;)

Gość gość
Ja az tak bardzo sie na tym nie znam, ale jednak wiem ze jest to bardzo ważna witamina w czasie cięży i też ja przyjmowalam dla zdrowia mojego dziecka.

Gość gość
Bez prawidłowej ilości kwasu foliowego cewa nerwowa ,źle się zamyka i doprowadza do wad. Lepiej więc nie lekceważyć tego cennego leku i brać codziennie jedną tabletkę

Gość gość
No patrzcie jak to człowiek nie zdaje sobie w ogole sprawy z tego jak wazne jest przyjmowanie takich witamin. My kobiety powinnysmy sie zdecydowanie tego trzymac.

Gość gość
Jak widać zdania sa podzielone co do witamin i suplementów. Ale ja wolałam zbilansowane suplementy w ciązy jak własnie Prenalen.

Gość gość
Z tego co ja akurat wiem to nadmiar kwasu foliowego wydalany jest z moczem, wiec jesli bierzesz 1 tabletke foliku dziennie i nawet jesli uda sie cos dodatkowo dostarczyc z pozywienia (a raczej nie bedzie tego zbyt wiele) to nie ma opcji przedawkowania.

Gość gość
Spożycie dziennie 15mg kwasu foliowego może powodować zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego. U niektórych osób mogą tworzyć się szkodliwe kryształy folacyny w moczu, Mogą również wystąpić alergiczne odczyny skórne.

Gość gość
Choć kwas foliowy jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu, zbyt wysoki jego poziom może powodować u potomstwa skłonność do otyłości i cukrzycy typu 2.

Gość gość
Ja tez wybieram zbilansowane witaminy takie jak Prenalen. Moja położna mi je poleciła i tak juz zostalo. I uwazam ze to dobre rozwiazanie.

Gość gość
Rzeczywiscie ja też kiedy zaszłam w ciąże mój lekarz polecił mi Folik. I taki własnie przyjmowałam do 3 trymestru.

Gość gość
A ja pójde za wiekszością i jednak zaostanę przy Prenalenie. Przyjmowałam przez okres ciazy i naprawde wszystko było jak najlepiej.

Gość gość
Czy przyjmujecie kwas foliowy nie bedąc w ciązy ? Tak sie zastanawiam czy to ma sens czy nie.

Gość gość
Ja wiem ze lepiej zastąpić te witaminy zdrową dietą. Ale to co jest pewne w ciąży to zeby przyjmowac Folik.

Gość gość
W takiej sytuacji pamietaj o kwasie foliowym. To jest w takim wypadku jednak najwazniejsza sprawa, a wszystko inne jest drugorzędne.

Gość powieka mruga
W warzywach i owocach może i mamy dużo kwasu foliowego, ale nie jemy ich na surowo niestety, poza tym ja na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że dobrze jest brać magnez-fol z tego względu, że bardzo szybko w ciąży pojawiają się niedobory magnezu, skacze powieka i pojawiają się skurcze nóg. Te niestety są bardzo męczące i warto im zapobiegać, poza tym jak ktoś bierze dha to ma ono zbawienny wpływ na zdrowie na przyszłość naszego dziecka.

Gość gość
Zdecydowanie warto czytac tego typu artykuły, ale na pewno warto również pytać lekarza. Zwłaszcza jesli własnie planujemy dziecko. No a kwasie foliowym musimy pamiętac.

Gość gość
Tak naprawdę kobiety nie maja wystarczajacej wiedzy na temat tego własnie co moze sie stac kiedy zbagatelizują własnie koneiczność przyjmowania kwasu foliowego.

Gość gość
Dokładnie, kazda z nas ma świadomość tego, że niedobór kwasu foliowego powoduje zwiększenie ryzyka poronienia oraz przedwczesnego porodu. Nie wspomnę już o wadach takich jak rozszczep kręgosłupa, podniebienia czy zajęcza warga jakie mogą wystąpić u dziecka, wiec jeśłi mogę tego uniknąć to dlaczego mam się nie zabezpieczyć?

Gość gość
Moje drogie kwas foliowy powinno się przyjmować 3 miesiące przed ciąża oraz w trakcie pierwszego trymestru. O tym powie Wam nawet sam lekarz.

Gość gość
To ja przyjmowałam przy pierwszym i drugim dziecku i w sumie mam duze zaufanie do folika. Polecam, bo naprawde warto juz od samego początku zatroszczyć sie o zdrowie naszego dziecka.

Gość gość
Czy po urodzeniu dziecka jeszcze przyjmowałyście kwas foliowy ? Bo tak sie zastanawiam czy jest sens bo w sumie za 5mc chce znowu wrócić do antykoncepcji.

Gość gość
Jak już wspominałyśmy np. kwasu foliowego nie da sie przyjąć w odpowiedniej dawce jedząc jedynie zielone warzywa, tutaaj suplementacja jest niezbędna.

Gość Mama Dusi
Wiele mówi się o samym kwasie foliowym i zapomina, że to nie wszystko - kwasy omega 3 są niezwykle istotne w naszej diecie i bywa że nie potrafimy ich odpowiednio dostarczyć w pożywieniu dlatego Folik mama z jodem i dha to rzeczywiście dobre rozwiązanie.

Gość gość
myślę, że nawet ważniejsze

Gość gość
Moje drogie, chciałam się pochwalić, od kilku ładnych dni łykam kwas foliowy, to jak na mnie duży krok w stronę starania się o dziecko:)

Gość gość
Wole sie nie zastanawiac nad tymi chorobami, tylko po prostu przyjmowac odpowiednie witaminy, zeby zapobiec im, i troszczyć sie o moje dziecko.

Gość gość
Wole sie nie zastanawiac nad tymi chorobami, tylko po prostu przyjmowac odpowiednie witaminy, zeby zapobiec im, i troszczyć sie o moje dziecko.

Gość gość
Zdecydowanie tak własnie powinno byc, ustalamy sobie czas i wtedy przyjmujemy jedna tabletke kwasu foliowego.