Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa, stara

ciąża, folik, femibion...

Polecane posty

Gość gość
Do którego miesiąca potem brałyscie jeszcze kwas foliowy ? Trzeba brac do końca ciąży ?

Gość lizkamalizka
Ja bym jeszcze dodała, ze chyba dość późno skojarzono występowanie wad cewy newrowej u maluszków z brakiem kwasu foliowego w organizmie matki.

Gość gość
To jednak najtaniej wychodzi folik, który jest lekiem a nie suplementem, który często nawet żadnych badań nie przechodzi. Także stawiam na folik bo jest sprawdzony od lat.

Gość gość
ja w pierwszej ciazy brałam biofer folic ,teraz w drugiej biore folik

Gość gość
nasz organizm ma to do siebie, że nie utrzymuje na stałym poziomie kwasu foliowego. Dlatego jeśli planujecie ciąże to warto uzupełnić braki kwasu foliowego, aby wykluczyć u maluszka pewne choroby.

Gość gość
No tak kwasu foliowego nie da się przedawkować, bo jego nadmiar jest wydalany z organizmu, więc nie ma się czym przejmować.

Gość gość
A co jesli np. dowiemy się że jesteśmy w ciąży po 6tygodniu i nie brałyśmy wcześniej kwasu foliowego?

Gość gość
W takiej sytuacji to nawet 5 gramów dziennie kwasu foliowego można przyjmować. Ale tylko w sytuacjach zwiększonego ryzyka.

Gość gość
Niestety nie każda kobieta zdaje sobie sprawę z tego, jakie korzyści niesie ze sobą przyjmowanie folika. Oby tylko wszystkie babki były świadome tego tak jak Twoja mama.

Gość gość
Czy przez całą ciąże przyjmowałyscie ten suplement ?\Czy tylko przez pierwsze 3mc ?

Gość zoskaa88
Ja w trakcie ciąży, a także podczas karmienia piersią brałam Femibion. Zawiera on łatwiej przyswajalną, niż kwas foliowy formę folianów - Metafolinę. Więcej na ten temat, na stronie: http://www.przyszlamama.pl/metafolina

Gość gość
U mnie podobnie

Gość gość
Falvit jest dobry, ale trzeba go brać tylko wtedy kiedy lekarz zaleci, łykanie różnych witamin na własną rękę też może okazać się niebezpieczne, jedynie folik należy do zalecanych i bezpiecznych leków.

Gość gość
witam ja biore omegamed optima polecam

Gość gość
kwas foliowy zawarty w warzywach i owocach nie jest przyswajany w 100% procentach przez nasz organizm, dlatego trzeba go uzupełniać.

Gość gość
Najpierw na pewno trzeba przyjmowac kwas foliowy, ale juz po tym okresie na pewno warto zwrócic uwagę na dobra i zdrową dietę.

Gość iga78
Niestety ilość kwasu podczas gotowania, czy smażenia się zdecydowanie zmniejsza, dlatego zdrowa dieta nie wystarczy. Nawet nie wszystkie suplementy się przyswajają w wystarczającej ilości. Niestety aż u 50% kobiet przetwarzanie kwasu foliowego w procesach metabolicznych nie przebiega prawidłowo.  40% kobiet przyswaja o około 30% mniej kwasu foliowego, a 10% kobiet aż o 70% mniej. Tylko metafolina jest przyswajalna przez wszystkie kobiety.

Gość 66554433
33445566

Gość gość
U mnie w apteczce folik jest non stop, biorę go codziennie i nie zamierzam rezygnować bo nigdy nie wiadomo czy jakaś nieplanowana ciąża nie wyskoczy

Gość gość
Na pewno warto jest go przyjmować, dlatego, że ostatnio dowiedziałam się, że kwas foliowy zawarty w owocach i warzywach nie jest przyswajany przez nasz organizm w 100% dlatego tak ważne jest uzupełnianie jego braków.

Gość gość
Kwas foliowy jest szczególnie ważny przed ciążą, a już w trakcie najlepiej przyjmować to, co zaleci lekarz. Nic mniej nic więcej

Gość gość
Tutaj nie ma zasady, to kwestia indywidualna, ale jedno jest pewne suplementy, w tym kwas foliowy w trakcie ciąży trzeba łykać koniecznie.

Gość gość
no tak

Gość gość
Jesli chodzi o kwas foliowy i jego przyjmowanie to najważniejszy jest okres pomiędzy 18 a 28 dniem od zapłodnienia, ponieważ w tym czasie rozpoczyna się tworzenie mózgu i rdzenia kręgowego.

Gość gość
Ja wczesniej zaczełam przyjmowac kwas foliowy. Ale ostatnio gdzies czytałam ze kwas jest bardzo potrzebny i powinno sie go przyjmowac codziennie w dawce 0,4mg na dobe.

Gość gość
Kwas foliowy powinno się przyjmować do 3 miesiąca ciąży, być może ta kobieta przyjmowała go całą, może jeszcze w zwiększonej dawce?

Gość gość
Kwas foliowy zawarty w warzywach i owocach nie jest przyswajany w 100% przez nasz organizm, dlatego trzeba go uzupełniać, czytałam o tym ostatnio artykuł.

Gość gość
a co teraz jest

Gość gość
Mnie teraz lekarz na wizycie powiedział ze tabletki antykoncepcyjne znacznie zmniejszają stężenie kwasu foliowego we krwi dlatego nalezy go sukcesywnie uzupełniać i to nie tylko przy pomocy brokuł :)