Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama zastępcza

Rodzicielstwo zastępsze - wyprawka dla 1,5 rocznego chłopca.

Polecane posty

Gość Mam 22 miesieczniaka
tez drobny i powiedzialabym ze rozmiar ubranek to raczej 80, 86. Jesli kupisz wieksze to bedziesz uzywac dluzej ale jak dziecko dopiero uczy sie chodzic to zbyt duze ciuszki tylko przeszkadzaja. Osobiscie polecam ciuszki z hm, praktyczne, wytrzymale i w zasadzie zadne pranie im nie straszne.

Gość Mama zastępcza
Co z wodą morską? Wiem, że maluchom się ją aplikuje, ale nie wiem czy takim większym smykom też coś daje w razie, dajmy na to, kataru?

Gość doradzić mogę
Estera, mój ma teraz jakoś 85-90cm, chyba, nie wiem nie mierzyłam go dawno, no ale on miał 47cm, jak się urodził to faktycznie nie ma co porównywać ;)

Gość kjqhajsd
a ty ksiazke piszesz??? kazde dziecko jest wyjatkowe i nie musi byc nikim bliskim to sie czuje od pierwszych chwil mam adoptowanego siostrzenca od razu go wszyscy pokochali i nie bylo szukania nikogo innego.

Gość doradzić mogę
tak w razie kataru wpikasz wodą morską - Sterimar, (jest najlepsza), po chwili wyciągasz wydzielinę z noska za pomocą aspiratora Nose Frida, i ja jeszcze jak był mocny katar dodatkowo 2xdziennie piskałam mu nos Otrivin dla dzieci

Gość Lamella
poprostu chce wiedziec jak daleko mozna zbudowac takie wizie, i czy znaliscie to dziwecko od urodzenia?

Gość doradzić mogę
zakup zabezpieczenia gniazdek i ochraniacze kulkowe na narożniki mebli, stołu, ławy

Gość ncdicndnccsc
Mamo zastepcza:) Gratuluje i zycze spelnienia w rodzicielstwie:) Wszystkie mamusie dobrze doradzaja, a ja chcialabym doradzic a propo ubran. Sama jestem mama dwulatki i sprawdzilam wiele ubranek dla dzieci i szczerze polecam ubranka z wojcika, coccodrillo i torszke nizsze cenowo 5-10-15. Nie chce reklamowac tych firm bo nie oto chodzi, ale polecam je bo sa dobre jakosciowo. Wrecz sa nie do zdarcia, mozna prac i prac i nic sie z nimi nie dzieje. Kupowalam ubranka roznych firm, glownie ze wzgledu na cene, ale te firmy de facto wychodza najtaniej i ja do nich wracam. Ja kupuje ciuszki glownie na wyprzedazach sezonowych i nie wychodza az tak drogo. Warto w nie zainwestowac. Nie wiem czy kwestia z pasta do zebow sie wyjasnila, ale moja corcia od 5 miesiaca uzywala pasty nenedental baby( chyba tak sie to pisze) kupiona w aptece. W zestawie byla szczoteczka koszt ok. 20zl Zycze wszytskiego co najlepsze:)

Gość Mam 22 miesieczniaka
Z ta woda morska to jest dobry pomysl, ale najpierw zapytaj sie w osrodku co oni stosowali, bo moze nie warto zmieniac. Ogolnie chodzi o to, ze kazde dziecko jest inne. Moj nie znosil aerozolu z woda morska, natomiast bez problemu mozna mu bylo zakroplic zwykla sola fizjologiczna. No i gruszka albo frida moga juz nie byc potrzebne jesli dziecko samo ptrafi wydmuchac nosek

Gość Mama zastępcza
Aha, dzięki piękne. Sporo nowych informacji. Pewnie coś mi się jeszcze przypomni do dopytam jeszcze jutro, bo już dziś mi się oko zamyka ze zmęczenia... Dzięki raz jeszcze dziewczyny. Jeśli o czymś zapomniałam i ktoś tu jeszcze czegoś ważnego nie napisał to śmiało. Wszyściutko jutro przeczytam. Każda uwaga jest mega cenna, bo wiadomo jak to w życiu wszystko może się przydarzyć, dlatego dobrze wiedzieć o różnych drobiazgach i szczegółach. (Lamella - Kimś bardzo wyjątkowym. Po prostu. Kjqhajsd trafnie to ujęła.) :) Dobrej nocy i do jutra.

Gość lamella
NO ALE KIM JAKIE SA WIEZI TWOJE Z NIM, ZNASZ GO Z WIDZENIA, ZNASZJEGO RODZICÓW? KYO TO ODPOWIEDZ, BO TO ze piszesz ze ktos wyjatkowy to mi nic nie mowi. iesz.

Gość doradzić mogę
zanim pojawi się chłopczyk w domu przygotuj dla niego pokój, do tego polececam śliczne naklejki ścienne, wkeiłam ci kilka linków z ładniejszymi jakie znalazłam, http://allegro.pl/naklejka-naklejki-na-sciane-zestaw-pociag-1-5-m-i1773960789.html http://allegro.pl/naklejki-sciany-dzieci-las-laka-duze-tifi-pl-i1782133479.html http://allegro.pl/naklejki-scienne-do-pokoju-dzieciecego-zwierzaki-1-i1789050203.html http://allegro.pl/naklejki-scienne-zwierzaczki-z-safari-1-m2-i1786407883.html i do łazienki na kafle przy wannie/ prysznicu http://allegro.pl/mp-dekoracje-naklejki-pianka-wodny-swiat-i1781626651.html taki nakejkami udekorowłam synkowi jedną ze ścian w jego pokoju, radość ma z tych naklejek taką że nawet sie nie spodziewałam, a takimi, identycznymi naklejkami do łazienki zachęciłam go do kąpieli w brodziku, którego się wczesniej bał ;) zakup też lampke ścienną np. http://allegro.pl/lampka-smila-ikea-kwiatek-kinkiet-dla-dzieci-i1787452340.html małe dzieci lepiej żeby zasypiały przy "stłumionym" świetle, które nie razi i nie rozprasza, a w dzień taka lapma to świetna ozdoba. nie wiem czy masz też gdzie przechowywać te rzeczy dla dzecka, jesli nie to trzeba pomysleć o komodzie na ciuchy i jakimś regale z pólkami na zabawki i różne dziecięce pierdoły :) na podłogę jakis fajny dywan, na którym dziecko może się bawić, ja mam ten i sprawdza się świetnie http://allegro.pl/150x150-dywan-akrylowy-w-ksztalcie-misia-mis-i1789935629.html piszę tak o tym pokoju,bo to też ważne żeby dziecko miało swoje miejsce, gdzie będzie chciało się bawić i miło spędzać czas, niech to będzie kolorowe pomieszczenie, pastelowa ściana +naklejki i zdziała cuda na wyobraźnię dziecka ;) można jeszcze dorzucić kolorowy stolik i krzesełko i dziecko nie będzie chciało wyjść z takiego pokoiku ;) np. http://allegro.pl/ikea-stolik-lack-krzeselko-mammut-mamut-gratisy-i1783549413.html

Gość mama poltorarocznego chlopca
temat mnei wzruszyl. Sama mam 16 mczniaka i na sama mysl ze ten chlopiec mieszka w ośrodku kula w gardle staje.. nie chce wychwalac was pod niebiosa ale podziwiam waszą postawę a teraz konkrety: - nasa frida mysle ze juz niepotrzebna, moj jak ma katar to juz sam wydmuchuje i w kapieli wszystko sie wyplukuje - do kapieli polecam matę antypoślizową do wanny czy brodzika np canpol lub z ikei - ciuszki to ja tez polecam h&m, szczegolnie bodziaki bo są zapinane na napy pod szyją a nie zakladki i dekold do pachy, no i przy nózkach mają lekkie gumki a moj to chuderak i bodizaki bez tych gumek mu wiszą - krzeselko do karmienia to my tez mamy z ikei i jest rewelacyjne, naczynia plastikowe i szcztućce tez z ikei - z innych rad t telewizor lepiej powiescie na ścianie bo dzieci a szczegolnei chlopcy w tym wieku uwielbiaja sprzed rtv - buciki to polecam elefanten z deichmanna - wozek tez mamy maclaren i jets rewelacyjny - z zabawk to tak jak ktos pisala zestaw do piaskownicy, dodatkowo do kąpieli, jakies autka klocki, no i moze cos typu garnuszek na klocuszek, gdzie sie uczy rozpoznawania ksztaltow i kolorow - polecam tez samochody- tiry i cięzarowki z firmy bruder - rajstopki na zime to podstawa - bluza rozpinana na spacery gdy jest chlodniej tez

Gość derenka
Komplety pościeli wystarczą dwa. Jak dziecko śpi z pieluszką to bez obaw-ceratki nie musisz podkładać(ja nie podkładałam nigdy i było ok.) Kup kocyk, gdyby pod kołderką było mu za ciepło. Dla takiego malucha najważniejsza jest bliskość drugiego człowieka, poświęcanie mu czasu i chwalenie(np. poprzez bicie brawa)jeżeli zrobił coś czego go uczysz(np. siusiu do nocniczka, wyniósł butelkę po mleku do kuchni, podał Ci coś o co go prosiłaś). Takie maluchy bardzo lubią zwierzęta(bynajmniej moje dziecko), możesz wybrać się z nim do ZOO. Na YOU TUBE masz mnóstwo piosenek i króciutkich bajeczek(ok. 3 min.)-moja mała to uwielbia, zwłaszcza Teletubisie.

Gość kamilla15
Trudno polecić konkretne firmy, gdyż wiele produktów sprawdza się dopiero w trakcie używania, dla jednej matki może być dobre, a dla innej nie. Na pewno dla tak dużego dziecka polecam wózek spacerówkę typu parasolka. Polecam przeglądanie sklepów internetowych, gdzie wszystko jest podane jak na tacy:) my wiele rzeczy kupiliśmy na markano.pl, także może coś tam wybierzecie:)