Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Opcja oracla opcja

Studiuje P.S ze Świadkami Jehowy a nie długo zostanę poproszona o bycie chrzestn

Polecane posty

Wyznaj rodzinie prawdę - to będzie Twoja pierwsza próba. Wiary się wstydzisz? Nie jesteś pewien ? Masz wątpliwości? Odmów bycia chrzestnym - to zobowiązanie na całe życie, nie dla osoby która odchodzi od kościoła katolickiego. Nie widzę problemu:)

Gość ZAINTERESUJE CIĘ TO
tnij.org/nakx

no oczywiscie mam wedlug Ciebie za wysokie mniemanie, bo nie jestem Twoja 'siostra', a tym samym swoistym podczlowiekiem? bardzo po chrzescijansku. sluchaj zadajesz pytanie i an nie SAMA sobie odpowiadasz? wiec, po co ta dyskusja?pozatym rozmowa nie polega na "rzucaniu pileczki"- czyli, ty mi a ja tobie...To o czym piszesz jestes dla mnie oszczerstwem i nie mam zamiaru komentowac..Wydaje mi sie, ze zal do Ś.J. przeslonil Ci prawde o nich...Nie chce wchodzic z kims w polemike, tylko dlatego że oczekujesz jakis argumentów...tym bardziej ze nie sa to tematy biblijne.Mysle, ze najpierw trzeba przyjrzec sie sobie i swoje postepowaniu, zeby mowic o innych.Mowilas wczesniej, o jakims slepym posluszenstwie-jesli BIblia nie ma dla Ciebie wartosci , a w szczegolnosci jej zasady to kazdy wyznawca bedzie slepy...Ja Cie nie obrazam, wiec kultura wymaga zebys i ty mnie nie obrazala:)pozdrawiam

acha, jeszcze tak sobie mysle...Moja rodzina jest podzielona pod wzgledem religijnym, sa katolicy , świadkowie, ateiści:)jednak mam z nimi dobre relacje.Nikt nie powiedzial, ze sie wywyzszam , czy traktuje jako podludzi.Nawet jesli sobie nieraz zartuja, ze mnie:P Jezeli odnioslas takie wrazenie to jest to przykre.

Gość holandia876
Chcialabym, zeby tak bylo jak mowisz niestety w tym samym czasie przejrzalam na oczy jesli chodzi o katolicyzm i o SJ wiec nie jest to jednostronne. Widzisz nie da sie z Wami porozmawiac normalnie argumentujac tylko trzeba wszystko sprowadzac do Biblii, bo tylko cytatami z interpretacja Brooklynu sie umiecie poslugiwac. Wszystko co napisalam jest prawda i moimi doswiadczeniami ze SJ i nie zamierzam sie z niczego wycofywac tylko dlatego, ze jestes oburzona. Nie wiem w jakim srodowisku SJ ty sie obracasz ale ci, ktorych ja znam: -traktuja innowiercow z gory i nie pozwalaja dzieciom na blizszy kontakt z nimi, chyba ze przy gloszeniu, ale wtedy cala rozmowa jest wystudiowana - nie udzielaja sie na forach takich jak to, bo im nie wolno, a zwlaszcza nie polemizuja na temat swojej religii - nie da sie z nimi pogadac na inne tematy oprocz religii, zawsze trzeba uwazac na to co sie mowi, zeby ich nie urazic, niestety nie dziala to w druga strone i wiele razy moje przekonania byly obrazane przez SJ - zniechecaja dzieci do edukacji, bo to strata czasu, ktory mozna poswiecic na gloszenie - sa napastliwi i nie daja za wygrana nawet jesli sie jasno powie, ze nie jest sie zainteresowanym -ich zasady sa zmieniane bardzo czesto tym samym narazajac ludzi na niepotrzebna smierc i cierpienie -znam kilku bylych SJ, ktorym zajelo kilka ladnych lat, zeby przejrzec na oczy i nauczyc sie zyc wsrod ludzi 'ze swiata'. Kazdy z nich przyznal, ze dopiero po kilku latach uswiadomil sobie jakie pranie mozgu przeszedl i ma zal do swoich rodzicow, ze zmuszali ich do tego. Mozecie sobie wierzyc w co Wam sie podoba i byc tak posluszni 'Niewolnikowi' jak chcecie i nie odezwe sie slowem, ale jezeli probujecie wciagnac w to innych, slabych ludzi, to juz nie jest w porzadku i spotkacie sie z krytyka.

Gość Ogarnijcie
holandia876 kto więc jest niewolnikiem wiernym i roztropnym którego pan ustanowił nad czeladzią swoją??

Gość swiadkowie jehowi
to sa wyznawcy szatana zaraz to wam udowodnię Świadkowie Jehowy - głosiciele fałszywego imienia http://www.youtube.com/watch?v=XYwcPSd1jR4 Według świadków jehowy Bóg ma na imię Jehowa. Po angielsku pisze się Jehovah, a czyta się Dżehowa. Co jest niezwykłe to prosty fakt, że w hebrajskim nie ma słowa "Dże". Nie ma to niczego współnego z Yah, (czytaj: Ja) jak np: JeremaYAH, IzaYAH czy znana nam wszystkim forma AlleluJAH oraz imię naszego Zbawiciela, Yah-Shuah (Yah jest zbawieniem) Natomiast znaczenie słowa hovah jest szczególnie niepokojące. Otóż według "Strong Concordance" hebrajskie słowo 'hovah' oznacza - ruin, mischief. Ruin - zburzyć, zniszczyć, zrujnować; doprowadzić do ruiny Mischief - szkoda, intryga, figlarność, psota, mąciwoda, podżegacz, krzywda Forma - "Jehowa" oznacza w sumie niszczycielskiego mąciwodę, podżegacza i krzywdziciela !!! Co najciekawsze, Towarzystwo Strażnica uważa, że imię Yahweh jest najbardziej prawidłową formą imienia Boga ("Pomoc w Zrozumieniu Biblii") ale ze względu na to, że świat błędnie nazywa Boga - Jehowa, TS postanowiło także Go w ten sposób nazywać: "Podczas przychylnego przeglądu wymowy "Jahłeh" jako bardziej prawidłowej, my pozostajemy przy formie "Jehowa" dlatego że ludzie są zaznajomieni z tym od 14 wieku". Ktoś może zarzucić, że niektórzy zbytnio czepiają się szczegółów, które nie maja większego znaczenia. Dla tych, którzy myślą w taki sposób mam złą wiadomość! Dlaczego Bóg zadał sobie trud dodania dwóch liter do imienia Abrama!? Dlaczego zamienił imię Abram na Abraham? Ponieważ Jego zdaniem imię jest niezwykle ważne. Dlatego też zmienił On imię Jakuba na Izrael i taką nazwę nadal osobiście Narodowi Wybranemu. Czy w tym świetle ktokolwiek ma prawo do zmiany chociaż jednej litery w Jego imieniu czy imieniu Jego Syna? Wielu krytyków uważa, że nie znamy prawidłowej wymowy obu imion. Jest to nieprawdą i jest pozbawione sensu. Czyżby Bóg miał wystarczającą moc, aby zachować Swoje Słowo, ale na zachowanie Swego imienia to Bogu zabrakło już siły i mocy? Na domiar złego ŚJ używają bezwiednie i nagminnie, (łamiąc pierwsze przykazanie!) niezwykle uwłaczającą formę tego świętego imienia. W takiej właśnie formie używają jej Amerykanie (Watchtower Society) oraz cały świat anglojęzyczny. W tej formie używają jej także do czarów sataniści, czarownicy, kabaliści oraz Masoni, którzy byli twórcami świadków jehowy i nadal nimi kierują.

Gość swiadkowie jehowi
to sa wyznawcy szatana zaraz to wam udowodnię Świadkowie Jehowy - głosiciele fałszywego imienia http://www.youtube.com/watch?v=XYwcPSd1jR4 Według świadków jehowy Bóg ma na imię Jehowa. Po angielsku pisze się Jehovah, a czyta się Dżehowa. Co jest niezwykłe to prosty fakt, że w hebrajskim nie ma słowa "Dże". Nie ma to niczego współnego z Yah, (czytaj: Ja) jak np: JeremaYAH, IzaYAH czy znana nam wszystkim forma AlleluJAH oraz imię naszego Zbawiciela, Yah-Shuah (Yah jest zbawieniem) Natomiast znaczenie słowa hovah jest szczególnie niepokojące. Otóż według "Strong Concordance" hebrajskie słowo 'hovah' oznacza - ruin, mischief. Ruin - zburzyć, zniszczyć, zrujnować; doprowadzić do ruiny Mischief - szkoda, intryga, figlarność, psota, mąciwoda, podżegacz, krzywda Forma - "Jehowa" oznacza w sumie niszczycielskiego mąciwodę, podżegacza i krzywdziciela !!! Co najciekawsze, Towarzystwo Strażnica uważa, że imię Yahweh jest najbardziej prawidłową formą imienia Boga ("Pomoc w Zrozumieniu Biblii") ale ze względu na to, że świat błędnie nazywa Boga - Jehowa, TS postanowiło także Go w ten sposób nazywać: "Podczas przychylnego przeglądu wymowy "Jahłeh" jako bardziej prawidłowej, my pozostajemy przy formie "Jehowa" dlatego że ludzie są zaznajomieni z tym od 14 wieku". Ktoś może zarzucić, że niektórzy zbytnio czepiają się szczegółów, które nie maja większego znaczenia. Dla tych, którzy myślą w taki sposób mam złą wiadomość! Dlaczego Bóg zadał sobie trud dodania dwóch liter do imienia Abrama!? Dlaczego zamienił imię Abram na Abraham? Ponieważ Jego zdaniem imię jest niezwykle ważne. Dlatego też zmienił On imię Jakuba na Izrael i taką nazwę nadal osobiście Narodowi Wybranemu. Czy w tym świetle ktokolwiek ma prawo do zmiany chociaż jednej litery w Jego imieniu czy imieniu Jego Syna? Wielu krytyków uważa, że nie znamy prawidłowej wymowy obu imion. Jest to nieprawdą i jest pozbawione sensu. Czyżby Bóg miał wystarczającą moc, aby zachować Swoje Słowo, ale na zachowanie Swego imienia to Bogu zabrakło już siły i mocy? Na domiar złego ŚJ używają bezwiednie i nagminnie, (łamiąc pierwsze przykazanie!) niezwykle uwłaczającą formę tego świętego imienia. W takiej właśnie formie używają jej Amerykanie (Watchtower Society) oraz cały świat anglojęzyczny. W tej formie używają jej także do czarów sataniści, czarownicy, kabaliści oraz Masoni, którzy byli twórcami świadków jehowy i nadal nimi kierują.

Gość swiadkowie jehowi

-traktuja innowiercow z gory i nie pozwalaja dzieciom na blizszy kontakt z nimi, chyba ze przy gloszeniu, ale wtedy cala rozmowa jest wystudiowana # co masz na mysli piszac "blizszy kontakt"? jak mi wiadomo dzieci maja ze soba kontakt w szkolach, na podworkach itp. Ś.J. nie sa wyalienowani ze srodowiska, ani tez nie zamykaja swoich dzieci, zeby nie mialy kontaktu z innymi wiarami.Żyja w "swiecie" wielu religii i owszem wg tego co mowi Biblia( zachaczasz o Brooklyn jakby to byl guru). zniechecaja dzieci do edukacji, bo to strata czasu, ktory mozna poswiecic na gloszenie. # mit i jeszcze raz mit...bo w moim srodowisku, a znam osobiscie nikt nie zniecheca, co wiecej wiele osob studiuje nie raz po 2 kierunki:) no i oczywiscie godzi to z gloszeniem...Wyksztalcenie jest wazne, ale nie przeslania im wartosci i przekonan:Napisano bowiem: „Sprawię, że zginie mądrość mędrców, iodtrącę inteligencję intelektualistów. 20Gdzież jest mędrzec? Gdzież uczony wpiśmie? Gdzież uczestnik dysput tego systemu rzeczy? Czyż Bóg nie obrócił mądrości świata wgłupstwo? 21Skoro bowiem wmądrości Bożej świat nie poznał Boga przez swą mądrość, Bóg uznał za dobre, by przez głupstwo tego, co jest głoszone, wybawić wierzących sa napastliwi i nie daja za wygrana nawet jesli sie jasno powie, ze nie jest sie zainteresowanym. # bywaja rozni ludzie, w tym nadgorliwi:)jak w kazdej religii.Ogolnie rzecz biorac, slowo NIE jest zrozumiale. ich zasady sa zmieniane bardzo czesto tym samym narazajac ludzi na niepotrzebna smierc i cierpienie # nie bardzo rozumiem jakie zasady? ktore moglyby narazac na smierc? zasady sa niezmienne:) tak jak przykazania, prawa..itp. nie da sie z nimi pogadac na inne tematy oprocz religii, zawsze trzeba uwazac na to co sie mowi, zeby ich nie urazic, niestety nie dziala to w druga strone i wiele razy moje przekonania byly obrazane przez SJ . #przykre ze ktos cie jakos obrazil, napewno nie mial tego na mysli-no niestety niedoskonalosc daje sie we znaki:)Ja z moimi znajomymi dyskutuje na rozne tematy, owszem w tym biblijne , o ile ktos tego zyczy.Nie jestem monotematyczna:P Jednak gloszac niekoniecznie musze opowiadac np.o sobie..., ide w celu GLOSZENIA DOBREJ NOWINY a nie bede mowila przeciez o pogodzie:)

Gość Amuled
swiadkowie jehowy czyli kocia wiara? :D czyli inni ludzie, który nie uznają w swojej ,,wierze" Matki Boskiej... nienawidzę tych starych bab co mi do drzwi dzwonią i pierdolą głupoty:O jeszcze na chama wciskają kolejny numerek gazetki ,,strażnica" ;/;/

Gość blaskiicienieA
AMULED Odpowiedż sobie na pytanie:Czy Bóg ma matkę?

Gość Amuled
Jezus jest Synem Bożym jeszcze potrzebujesz jakiś wyjaśnień sekciaro??:P

Uważasz się za pełnowartościowego człowieka który zna prawdę absolutną? Dlaczego wyzywasz tych wierzących ludzi? Skrzywdzili cię?