Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia0000000000000000032

jesteś gotowy na nowy podatek PO ?

Polecane posty

Gość kasia0000000000000000032

Mi wychodzi 10 lub 20 tyś rocznie do płacenia w zależności którą opcje przyjmą (1% lub 2%). Jak to wejdzie sprzedaje dom rodziców i wyjeżdżam. O to im chodzi ? Kupić nas ? http://piastolsztyn.nowyekran.pl/post/925,podatek-katastralny-zniszczy-polakow

Nie wyobrażam sobie rolników, którzy będą płacić np za 50 ha. Dla nich to koniec. Teraz już wiadomo czemu pracują ostro nad ustawą o wyrzucaniu ludzi z mieszkań nawet zimą, kobiet, dzieci, kalek. Wiadomo, że części nie będzie stać na płacenie i trzeba będzie się ich pozbyć.

Gość jak myslicie
widze ze szopenowa niw wie ocb w kastralnym.

Gość jak myslicie
rolanda a czemu maja mieszkac jak nie placa ? tez chce nie placic i mieszkac.... malo to sprawiedliwe.

Gość jak myslicie
:) rosalinda mialo byc

Gość anka niebojaca sie
PO wprowadza podatek od Allegro sprzedaz cos placisz podatek

Gość jak myslicie
Wady podatku katastralnego: relatywnie skomplikowany algorytm wyceny masowej nieruchomości; kosztowne wdrożenie - wiąże się m.in. z budową zintegrowanego systemu informacji o nieruchomościach, co wymaga m.in. uzupełnienia i uporządkowania danych w Ewidencji Gruntów i Budynków oraz Księgach Wieczystych; wzrost kosztu wynajmu nieruchomości w pierwszych latach obowiązywania podatku, do czasu stabilizacji rynku nieruchomości. Zalety podatku katastralnego: sprawiedliwość podatkowa - podatek uzależniony od wartości nieruchomości; zachęca do sprzedaży nieużywanych nieruchomości - w konsekwencji obniża ich ceny i zwiększa dostępność nieruchomości, koszt podatku jest co najmniej w części równoważony niższą kwotą i kosztem kredytu hipotecznego. Podatek katastralny można porównać z podatkiem od zysku ze sprzedaży nieruchomości. Ten pierwszy jest bardziej skomplikowany, gdyż wymaga masowej wyceny nieruchomości, ten drugi jest określany jedynie przy sprzedaży nieruchomości. Podatek katastralny bardziej zachęca do sprzedaży nieużywanych nieruchomości, co korzystnie wpływa na ich podaż, podczas gdy podatek od zysku premiuje trzymanie nieruchomości w oczekiwaniu na wzrost cen. Paradoksalnie, wprowadzanie podatku katastralnego (np. kosztem obniżenia opodatkowania pracy) może prowadzić do zwiększenia dostępności nieruchomości dla przeciętnych obywateli.

"a czemu maja mieszkac jak nie placa ? " Jeśli chodzi o czynsz to oczywiście zgadzam się. Powinno się płacić. Pomijam fakt, że często czynsz jest niesłusznie zawyżany. Natomiast z podatkiem katastralnym nie poradzą sobie najbiedniejsi np emeryci, inwalidzi na rentach itp. To będzie skutkowało pozbawieniem ich mieszkań czyli eksmisją...

"Podatek katastralny bardziej zachęca do sprzedaży nieużywanych nieruchomości" Podoba mi się !!! Dobre !!! :) Na pewno wiele staruszek odsprzeda by inni (wiadomo kto) mógł kupić. Za dwa lata podatek zniknie bo okaże się nie zgodny z czymś tam i wszyscy będą szczęśliwi ;) Brawo Polsko.

Gość jak myslicie
no z tym to lipa , powinien byc jeden podatek w wysokosci 10% tak jak napisane w biblii dziesiecina, łatwa do policzenia. nie wiem co bedzie z naszym krajem. niewiem czemu ludzie glosjuja non stop na tych samych manekinów. od lat te same czerwone ryje.

Gość jak myslicie
kopia z wikipedi. mysle ze cohdiz o to ze beda sprzedawac pustostany i zieme pod budowe domow bo za drogo bedzie trzymac.

Gość jak myslicie
jak bedize sie płaciło tgen podatek, raz na rok , raz w zyciu ? co miesiac ?

Gość jdks
skurwysyny!

Gość jak myslicie
Przykład W Austrii już od pewnego czasu funkcjonuje podatek katastralny, zwany podatkiem gruntowym. Podatek ten zasila budżety gmin. Obciąża on nieruchomości położone na terenie Austrii. Nieruchomości i dane o ich właścicielach są wpisane do katastru. Nieruchomości podzielono - w zależności od tego, jaki mają charakter i czemu służą - na kilka grup: nieruchomości rolne i leśne (przeznaczone dla celów przemysłowych), pozostałe nieruchomości. Podatek ten pobiera się w zależności od wartości jednostkowej nieruchomości przy zastosowaniu odpowiedniej stawki podatku. Wartość jednostkowa jest określona zgodnie z ustawą o ustalaniu wartości. Jej wysokość jest niezmienna od 25 lat. W zależności od wartości jednostkowej nieruchomości i od jej zaliczenia do jednej z grup, dobierana jest stawka podatkowa, wynosząca od 0,5% do 2,0%. Według obliczeń, właściciel domu mieszkalnego o powierzchni 100 metrów kwadratowych, położonego na terenie Wiednia, płaci roczny podatek od nieruchomości w przeliczeniu na złote, w przybliżonej wysokości 510. złotych. Stanowi to około 1% przeciętnego rocznego zarobku Austriaka. Przyjmijmy, że w Polsce wprowadzi się taki sam podatek katastralny, jak w Austrii. Zgodnie z obecnymi przepisami, właściciel podobnego domu mieszkalnego, położonego w Warszawie, w dzielnicy Wawer, na działce gruntu o powierzchni 700 metrów kwadratowych, zapłaci za 2002 rok podatek od nieruchomości w wysokości 112. zł. Podatek obliczono na podstawie stawek: 0,49 zł za 1 metr kwadratowy domu oraz 0,09 zł za 1 metr kwadratowy gruntu. Po zastosowaniu wartości jednostkowej i właściwej stawki podatku austriackiego, ten sam właściciel zapłaciłby rocznie kwotę 510 zł tytułem podatku katastralnego. Jak widać z symulacji, wprowadzenie podatku katastralnego spowodowałoby wzrost tego podatku o ponad cztery razy w porównaniu do podatku płaconego obecnie.

Też już brałam pod uwagę opcje wyjazdu za granicę. Mnie by wyszło "tylko" "aż" 10 tyś przy założeniu 2%. Zamiast jechać np na wakacje mam im dać ?? Moja sąsiadka ma teraz 900zł renty z czego 500zł idzie na czynsz. Zostaje jej 400zł. Na pewno nie zapłaci tego podatku bo musiałaby brać na to kredyt. Ma mieszkanie po rodzicach warte około 400 tyś. Ruina ale w Warszawie więc wartość ma.

"widze ze szopenowa niw wie ocb w kastralnym." To źle widzisz. Babcie posiadające mieszkania, z rentą 800 zł lub młodzi ludzie, obciążający się kredytami w celu kupna nieruchomości nie będą w stanie płacić takiego haraczu.

mnie osobiście Tusk i PO zawiodło. Premier nie sprawdza się w swej roli. Zwodzi, oszukuje, kiedyś mówił co innego, robi odwrotnie. Traci kontakt z rzeczywistościa ? Nie daje rady ? Nie pójde na wybory. Na PIS głosować nie będę. Zarówno PO i jak i PIS dali plamę i są nieudolni. A SLD to partia komunistów i bandytów. Nie ma partii kóra by mi odowiadała i spełaniała oczekiwania. Zastanawiam w jakim kraju będą żyły moje dzieci - jeśli już będę je sobiście namawiał aby wyjechały stąd - do normalnego kraju. Tutaj się żyć nie da.

Gość jak myslicie
wiec tak, mam dom po dizadkach gdizes około 80m2 na dzialce 0,8 hektara wies oddalona od miasta 50 km. mam w miescie gdzie mieszkam (300tys ludnosci) mam mieszkanie własnosciowe 62m2. w tym samym miesice mam kawalerke 38m2 która wynajmuje. jak myslicie i mie dopierdola na dzien dobry ?

"Tutaj się żyć nie da" No nie da się .. Odwiedzacie czasem cmentarze ? Ja widzę teraz wszystko 30, 35 lat i albo zawał albo samobójstwo. Np w Anglii staruszka 102 czy 104 lata, która prowadzi samochód albo tańczy na przyjęciach to nic wielkiego.

"jak myslicie i mie dopie**ola na dzien dobry ?" Sprawdź sobie na ogłoszeniach ile mniej więcej jest to warte a potem policz 1 lub 2 % bo nie wiadomo ile będzie ostatecznie. Powiedzmy całość 800 tyś to wychodzi 16 tyś rocznie przy 2 %.

Gość jak myslicie
haluks - jestem w tej samej syt. tyle ze zarabiam bardzo dobrze. ale kurcze nie ma perspektywy. myslamem ze moze korwin mikke ale on chyba sie nie załapał na wybory. polikto to krzykacz i przefarbowane PO na ktore uciekna kiedys szczury.

Gość kcldskc
"Nie pójde na wybory. Na PIS głosować nie będę. Zarówno PO i jak i PIS dali plamę i są nieudolni. A SLD to partia komunistów i bandytów. Nie ma partii kóra by mi odowiadała i spełaniała oczekiwania." trzeba założyć nową partię

Gość jak myslicie
miesiac pracy na sam podatek kastralny hehe ludzie sie nie zgodza. za widły i pod sejm. to nie przejdzie.

Też zarabiam dobrze. Nie mam problemów żadnych, jednak widzę co sie dzieje w kraju. Wszystkie dopłaty zabierają. Ludzie żyją w coraz większym ubóstwie. Tusk miał nie zwiekaszać podatków - to jednak zwiększył. W sejmie zamiast rozwiązywać główne problemy razem i starać się jakoś poprawić nasz byt - to się osły kłócą i przeszkadzają sobie zamiast coś konstruktywnego stworzyc. Żal dupę ściska po prostu.

Gość kcldskc
albo wyjść na ulice, ew. zacząć wyjeżdżać z kraju, tyle że jak zacznie sie amsowa emigracja to zabronią nam wyjeżdżać :O

"miesiac pracy na sam podatek kastralny hehe ludzie sie nie zgodza. za widły i pod sejm. to nie przejdzie." Może dla Ciebie to miesiąc. Dla niektórych będzie to więcej niż roczny dochód. Rozmawiałam z ludźmi między innymi na wsi i mówią to samo co Ty - jak przejdzie to pod sejm ;) Mam nadzieję, że naprawdę wezmą się do kupy i coś zrobią bo na razie każdy siedzi cicho i godzi się na wszystkie dziwactwa !