Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ika1234

Otwarta rana! Co zrobić? ? Pomocy!!!!!!!

Polecane posty

Gość ika1234

Mam dwie sprawy, obie dotyczą mojej otwartej rany ;/ Wczoraj byłam na rolkach, przewróciłam się i rozkrwawiłam sobie kolano. Nie przejęłam się za bardzo, przelałam wodą utlenioną i poszłam spać. Dopiero rano zaczął się koszmar :/ Że pogoda nie była ładna, założyłam gazę na ranę i włożyłam długie dżinsy. Teraz pojawił się problem- NIE MOGĘ odkleić tej cho lernej gazy :/ Próbowałam ją namoczyć, ale strasznie boli, kiedy próbuję to oderwać? Macie jakieś sposoby? Druga sprawa- to co mam zrobić jutro? Gaza odpada bo się przykleja, plaster pewnie też, prawdopodobieństwo że dżinsy się przykleja jest bardzo duże. Macie jakieś propozycje? Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ.

Gość wielka niewiaDoma
kup plaster w spreju.

Gość wielka niewiaDoma
wleź do wanny z wodą i czekaj aż sama się odklei , możesz pomóc jej troche ale we wodzie. wysusz ranę.

Gość gaza tak jak wata
boli, kiedy się odrywa. Tam się może już strup zrobił. Musisz po trochu odrywać. Trzeba też przemyć Rywanolem. A na noc najlepiej nie zaklejaj rany, niech dochodzi powietrze.

Gość Marta RedHead.
posypać solą :classic_cool:

Pod plastrem w sprayu rana może się ślimaczyć. Najpierw trzeba to podsuszyć, do tego najlepszy jest stary poczciwy rivanol. Brudzi na żółto, ale działa świetnie. Najlepiej sprawdza się taki w żelu (Rivel), nałóż grubo na ranę i przykryj gazą (nie przyklei się) na pół godziny. Potem rany niczym nie przykrywaj, a dopóki nie przyschnie zamiast spodni załóż swobodną długą spódnicę. Jak się zrobi strupek możesz zakładać spodnie. Nie zakładaj żadnego opatrunku, lepiej goją się rany do których jest dostęp powietrza. Okład z rivanolu możesz przykładać co jakiś czas, dopóki rana nie przyschnie.

U mojego 5-latka z wiecznie pozdzieranymi kolanami ten sposób sprawdza się najlepiej :D