Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czy znak droga z pierw

Czy znak droga z pierwszeństwem jest odwoływany przez skrzyżowanie?

Polecane posty

Czy znak droga z pierwszeństwem jest odwoływany przez skrzyżowanie? Jutro mam pierwszą jazde l-ka i juz mam metlik w glowie. Na jakims forum powoła ludzi mowi ze odwołuje droge z pierwszeństwem druga polowa zeby wrócili na kurs i sie douczyli... I ja juz nic z tego nie wiem :-|

Gość skrzyżowanie nic nie odwołuje
co najwyżej za skrzyżowaniem może być odowłany.:) Jak przed skrzyżowaniem jest znak, to znaczy że na skrzyżowaniu obowiązuje :)

Chodzi mi o sytuację gdy wjeżdżam na droge na ktorej jest znak droga z pierwszeństem. Jade, jade i jakis czas dalej jest skrzyżowanie a znak droga z pierwszeństwem NIE JEST POWTÓRZONY przed tym skrzyzowaniem

Gość powiem i ja .....
każde skrzyżowanie odwołuje wszystkie znaki jakie były przed ....

Tak, przy każdym skrzyżowaniu powinien być znak oznaczający pierwszeństwo, jeśli znaku nie ma to jest to skrzyżowanie równorzędne - prawa strona Prędkość również odwoływana jest przez skrzyżowanie - jeśli nie ma znaku masz wiedzieć jaka jest prędkość w terenie zabudowanym

No i znowu zdania są podzielone :-/

a wczesniej na pewno nie ma żadnego skrzyzowania?? żadna ulica w bok nie odchodzi?? nawet maleńka??

Czy znak droga z pierw Chodzi mi o sytuację gdy wjeżdżam na droge na ktorej jest znak droga z pierwszeństem. Jade, jade i jakis czas dalej jest skrzyżowanie a znak droga z pierwszeństwem NIE JEST POWTÓRZONY przed tym skrzyzowaniem To znaczy, że pierwszeństwo ma prawa strona

bo jesli jest tak, jak piszesz, to jest to niedopatrzenie drogowców, bo znak przed skrzyzowaniem powinien stać.. albo przekreślony, że juz jest koniec drogi z pierwszeństwem albo znak pierwszeństwa.. albo wandale coś z nim zrobili.. bo wg przepisów, to wazność znaku kończy się za skrzyzowaniem, a nie przed, czyli na skrzyzowaniu jeszcze obowiazuje.

Gość powiem i ja .....
jest dokładnie tak jak pisała MałaBlondynka...dojeżdżając do skrzyżowania stosujesz się do znaków jakie są bezpośrednio przed nim...albo zasada prawej reki

pPrzecież jak napisała, że wjeżdża na drogę na której jest znak to logiczne, że wjeżdża na skrzyżowaniu i znak ten obowiązuje na tym skrzyżowaniu to nie rozumiem pytania "i w jakiej odległości od znaku jest to skrzyżowanie??" Przecież znaku pierwszeństwa nie ma na prostej drodze 🖐️ Przy każdym następnym napotkanym skrzyżowaniu znak albo się powtarza, albo jego brak świadczy o skrzyżowaniu równorzędnym, które nie zawsze musi być oznakowane ( np w "strefie")

Gość jak powiesz że na ślub to
no jeśli przed skrzyżowaniem nie ma żadnego znaku, to skrzyżowanie jest równorzędne. A ten znak pierwszeństwa to gdzie stał, przed poprzednim skrzyżowaniem, czy za nim?

Ale z tego co czytam na necie, to wszędzie jest napisane, że znak pierwszenstwa przejazdu obowiązuje aż do odwołania i że nie jest konieczne (o dziwo!) ponawianie go przed kazdym kolejnym skrzyżowaniem, czyli wychodzi na to, że na skrzyzowaniu, o którym piszesz, jadąc tą drogą, masz pierwszeństwo, bo nadal obowiązuje ten znak.

a pytałam o odległośc, bo jesli droga, z której wyjeżdża znajduje się np. 50m od skrzyzowania, to może juz nie widziec znaku..

No wlasnie na internecie tez czytalam ze skrzyżowanie nie odwołuje. Precyzując - jade samochodem caly czas prosto. Jest skrzyżowanie pierwsze. Przed nim jest znak droga z pierwszeństem ZA SKRZYZOWANIEM NIE MA ZADNEGO ZNAKU. Jade 500m dalej caly czas tą prostą drogą. I jest drugie skrzyżowanie i nie ma znaku odwołania drogi z pierwszeństwem ani zadnego innego znaku. I co teraz?

Odkopałam swoja książkę do prawa jazdy ;) i cytuję z niej: "Znak Droga z pierwszeństwem - oznacza poczatek lub kontunuację drogi z pierwszeństwem przejazdu. Na drodze tej kierujący ma pierwszeństwo przejazdu n skrzyzowaniach z innymi drogami, aż do miejsca, w którym umieszczony jest znak Koniec Drogi z pierwszeństwem".

Edyciak Pokaż mi ten zapis 🖐️ Gie musi być ponawiany przed każdym przejazdem to prawda,ale wtedy kłania się znajomość przepisów ruchu drogowego 🖐️ Przykładowo jedziesz główną drogą i masz skrzyżowanie ze znakiem pierwszeństwa, przejeżdżasz je i zaraz za nim masz znak strefy - żadne znaki już nie są potrzebne. Na normalnych drogach znaki masz zawsze - jeśli nie ma to chyba tylko w przypadku jakiejś gównianej drogi ( kłaniają się przepisy np o drogach gruntowych itp)

Podejrzewam, że w takim przypadku ulice przecinające drogę, po której jedziesz, mają przed skrzyzowaniem znak "Ustap pierwszeństwa przejazdu". Zatem masz pierwszeństwo przejazdu do momentu, gdy na drodze pojawi się znak "koniec drogi z pierwszeństwem", "Ustap Pierwszeństwa" bądź "Stop". I to jest prawidłowa odpowiedź. :)

no własnie dla mnie to tez jest dziwne, że nie ma tam znaku, ale jak widac, nie musi on stac nadal..

Gość Eh kobiety kobiety .
To już wiem skąd tyle wypadków na drogach :D wielu kierowców którzy już mają prawko nie zna zna przepisów. Patrz taka edyciak lub blondynka. Teraz pytam jak wy je zdałyscie skoro nie znacie podstaw?

znaki są ważne do najbliższego skrzyżowania. powód: jak ktoś wyjedzie z tego skrzyżowania to nie widzi znaków, które były wcześniej, więc trzeba je powtórzyć. jak nie ma znaków to zasada prawej ręki. często też jest pierwszeństwo a znaków nie ma, to już wina zarządcy drogi (gminy). jak nie ma znaku, a jest pozioma linia na drodze to znaczy że trzeba ustąpić.

Gość Eh kobiety kobiety .
"bo znak przed skrzyzowaniem powinien stać" sama sobie przeczysz :-P a nie musi stac sama później podałas dowód :-P

no a jak nie ma znaku, a gość wyjeżdzający np. z prwej strony ma znak ustąp pierwszeństwa, to co wtedy?? obaj stoja??

Gość AST
no a jak nie ma znaku, a gość wyjeżdzający np. z prwej strony ma znak ustąp pierwszeństwa, to co wtedy?? obaj stoja?? wtedy oznacza, ze jestes na glownej

Czyli to potwierdza że znak droga z pierwszeństem nie musi (ale moze byc) powtarzany na każdym skrzyżowaniu na tej drodze. Tak?