Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasztanowe włosy

o czym mówi piosenka Lets Dance dawida Bowie ?

Polecane posty

Gość kasztanowe włosy

ogladam teledysk i wydaje mi sie że jest z przesłaniem widzę biedne srodowisko aborygenów , rdzennych mieszkańców Australii którzy prowadzą życie w cywilizacji, nie podoba sie i rzucaja to czy ktos zna słowa tej piosenki ? nie znam angielskiego tu teledysk http://www.youtube.com/watch?v=N4d7Wp9kKjA&ob=av2e

a tam na koncu nie ma nic o próbach jądrowych? i tak w ogóle sprzeciw przeciw establishmentowi i ładowi społecznemu (co u Bowiego wydaje mi się nienaturalne nawiasem mówiąc , twórczość społecznie zaangażowana do Niego nie pasuje)

Gość Outside_r
Jest pod koniec teledysku tak scena jak grupa młodych stoi na ulicy-jedna z dziewczyn tańczy w czerwonych butach [put the red shoes and dance with me]i w pewnej chwili z oddali widać eksplozje jądrową.

Gość Outside_r
*"Let's dance put on your red shoes and dance the blues" o tak to leciało :classic_cool:ps ale strawestowałem tekst to niech to :D

Gość Outside_r
W sumie zawsze można sobie "dośpiewać"wedle wizji i odczuć-ps ja w ogóle lubie Dawida Bowie choć może z jego późniejszego okresu twórczości mniej więcej od albumu jego albumu jak mu stuknęła pięćdziesiątka czyli od Earthling i dalej:classic_cool:

Gość kasztanowe włosy
ach....przeczytałam tłumaczenie tekstu ale teledysk wiele mówi, to historia , życie w cywilizacji , znalezienie sie w nim , we władzy pieniadza , usług kupionych jest puste na końcu teledysku ona depcze te buty , jakby nie chcieli takiego swiata , który powoduje zniszczenia i ida do lasu pierwotni mieszkańcy australii

Gość kasztanowe włosy
ale głos ma boski -Dawid Bowie taki artysta obecnie NIE ISTNIEJE moc i barwa jego głosu to jest mistrzostwo

Gość Outside_r
Z jednym się należy zgodzić.Dawid wypracował niebanalna przez lata barwę głosu i jego emisje natomiast image tego artysty jest totalnym zaprzeczeniem tej stałości bo praktycznie przez dziesiątki lat zmieniał go niczym kameleon i taki przydomek też nadawali mu muzyczni żurnaliści i słusznie zresztą bo to po jego stronie wielka wartość-mogę szczególnie podobają się jego albumy takie jak : 1995 1.Outside 1997 Earthling 1999 'hours...' 2002 Heathen 2003 Reality poza tym kultowy wcześniejszy bo z 93'Black Tie White Noise-teksty jego są niezwykle wysokich lotów i bardzo refleksyjne. Wielu go uwielbia oczywiście za nieśmiertelny wkład do glamrockowej sceny z lat 70'chociażby na jakiej zaistniał jako"Ziggi Stardust "-i słusznie choć ja wolę późniejsze klimaty już typowo solowe-paradoksalnie nie schodzi ze sceny a niektóre jego kawałki też nawet doczekały się klubowych miksow bardzo ciekawych.Sto lat i więcej!Albo i dwieście Dawid-wszystko w temacie!:classic_cool:

Gość Outside_r
Z jednym się należy zgodzić.Dawid wypracował niebanalna przez lata barwę głosu i jego emisje natomiast image tego artysty jest totalnym zaprzeczeniem tej stałości bo praktycznie przez dziesiątki lat zmieniał go niczym kameleon i taki przydomek też nadawali mu muzyczni żurnaliści i słusznie zresztą bo to po jego stronie wielka wartość-mogę szczególnie podobają się jego albumy takie jak : 1995 1.Outside 1997 Earthling 1999 'hours...' 2002 Heathen 2003 Reality poza tym kultowy wcześniejszy bo z 93'Black Tie White Noise-teksty jego są niezwykle wysokich lotów i bardzo refleksyjne. Wielu go uwielbia oczywiście za nieśmiertelny wkład do glamrockowej sceny z lat 70'chociażby na jakiej zaistniał jako"Ziggi Stardust "-i słusznie choć ja wolę późniejsze klimaty już typowo solowe-paradoksalnie nie schodzi ze sceny a niektóre jego kawałki też nawet doczekały się klubowych miksow bardzo ciekawych.Sto lat i więcej!Albo i dwieście Dawid-wszystko w temacie!:classic_cool:

Gość Outside_r
23:49 [zgłoś do usunięcia] kasztanowe włosy ach....przeczytałam tłumaczenie tekstu ale teledysk wiele mówi, to historia , życie w cywilizacji , znalezienie sie w nim , we władzy pieniadza , usług kupionych jest puste na końcu teledysku ona depcze te buty , jakby nie chcieli takiego swiata , który powoduje zniszczenia i ida do lasu pierwotni mieszkańcy australii Może zabrzmi to banalnie co napisze ale genialnie to zinterpretowałaś bo na obraz i treść tego klipu właśnie składa się tego typu przesłanie-pozdrawiam-niezwykle głębokie teksty zawierają w sobie też kawałki z albumu Heathen-album wspomniany przeze mnie Hours to rozliczenie ze sobą jako Artystą a wcześniejsze maja wiele podtekstów psychospołecznych jak choćby z płyty Earthling kawałek I'm Afraid of Americans...Polecam!

Gość Outside_r
Estera - Ja widziałem-zagrał tam u boku Catherine Deneuve:)Dawid ma niezaprzeczalnie talent aktorski-np jego kreacja w filmie pt Prestiż gdzie zagrał słynnego uczonego Nikola'e Tesla albo jego dawniejsza rola w takim filmie fantazyjnym pt Labirynt też fajna-śpiewał tam też. Grał zresztą w większej ilości filmów.

do kogo to piszesz ? ja napisałam że twórczość społecznie zaangażowana do niego nie pasuje , i niech tak zostanie ( to tak samo jak z Madonny płutą .. americam coś tam, pewnie wieszo co chodzi )

Gość Outside_r
Ale teraz nie bardzo wiem o co chodzi a poza tym to czy to do niego pasuje czy nie to zależy jak rozumiemy twórczośc społecznie zaangażowana-wspomniany przeze mnie kawałek I'm afraid to nie tyle wyraz społecznego zaangażowania co wyraz lęku przed ubocznymi efektami kultury masowej,agresja czy obsesjami-obejrzyj sobie ciekawy do tego teledysk-ten jegomość który go gania po ulicy to Trent Reznor z Nine Inch Nails:classic_cool:.Twórczość Bowiego to nie jest "Protest Song"ale to napewno kontestacja wielu spraw związanych z człowiekiem to się w całej jego zabawie dźwiękami i formą przewija gdzieś od połowy lat 90'. Wcześniejsze lata to nie to samo-tam jest więcej jakichś takich elementów jak pochwala wolności,swobody i braku stabilizacji ale ja w tym jego glamowym okresie dla większości właśnie kultowym tak głęboko nie siedzie.I słusznie napisałaś ze Dawid do takich rzeczy się zazwyczaj nie odwołuje bo w jego tekstach jest też wiele jakichś takich motywow oderwania od społeczeństwa-nawiązuje do motywu kosmicznej wędrówki na przykład-On kiedyś wyjawil ze inspirowala go swego czasu twórczośc E.R. Borroughs a to też temu przeczy jednakże brał wg mnie tematy społeczne trochę na warsztat też.