Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hghgfghh

Jak nauczyć dziecko korzystania z nocnika? Nie mam juz pomysłów...

Polecane posty

Gość hghgfghh

Mój syn ma 2,5 roku. Od 1,5 roku walczę aby nauczył sie korzystać z nocniczka.Bez rezultatów. Próbowałam juz chyba wszystkiego. Doradźcie.

Skończyłam z pieluchami jak córka miała 22 mc. Najpierw kipiłam pieluszki pampersa ale majteczki, zakładałam i tłumaczyłam ze to majtki i ze trzeba sciągać i siadac na nocnik. Po kazdej drzemce , spaniu nocnym sadzałam na nocnik, dawalam zabawkę, książeczkę i podziałało. Jak załozyłam zwykłe bawełniane majtki tak córka juz pieluch nie chciała włożyć. Dzień i w nocu bez pieluchy, sama wstawała i robiła siku.:)

Gość poczekaj aż będzie gotowy
ja swojego synka też próbowałam co jakiś czas nauczyć korzystać z nocnika i nic z tego gdy miał 2 lata i 9 miesięcy w końcu zdecydował się i nauka trwała 1 DZIEŃ! moim zdaniem po prostu wreszcie zaczął być na to gotowy nic na siłę

Mój syn nocnik traktuje jak zabawkę albo krzesełko, kładzie na nim poduszkę i siada, wkłada misie do niego :) ale żeby bez pieluchy na nim usiadł to po prostu mowy nie ma!!! :o

i absolutnie nie musiałam dopytywać się czy chce się załatwić, bo tak mu się to spodobało, że sam chodził i siadał na nocnik;) poszło tak gładko, że sama byłam w szoku;)

Gość hghgfghh
fajna babka-tak juz też próbowałam-a raczej robie tak cały czas-mały drze sie wniebogłosy-doszło do tego,ze jak wstaje rano juz zaczyna płakać bo wie,ze zaraz posadze go na nocnik a czekać ,az bedzie gotowy-wszyscy maja mnie za zła matke-leniwa-bo przeciez siedze z synem w domu cały czas, wiec on powinien juz dawno robic na nocnik...

wcześniej nawet usiąść na nim nie chciał:O i na głowę też sobie nocnik wkładał:D

Gość hghgfghh
latem chodził po domu w majteczkach i koszulce-potrafił nie sikać pół dnia-w końcu zakładałam mu pampersa w obawie,że bedzie go bolał pęcherz

Gość sama na nim usiądź
i pokaż mu co się z nim robi i jak ;) dziecko uczy się przez naśladowanie ;P

mnie to guzik obchodzi co sądzą o mnie inni zwłaszcza teściowie, którzy non stop krytykowali, że jak to możliwe, że takie duże dziecko ciągle w pieluchy robi, a ja ze spokojem mówiłam, że na wszystko przyjdzie pora i skoro tacy mądrzy to niech sami go nauczą:O gdy miał 2 lata, to raz z konieczności był u nich aż 7 dni i jakoś nie udało im się go przekonać:O ja tam nie przejmuje się innymi i robię swoje;) jak widać i mnie i dziecku zawsze wychodzi to na dobre;) NIC NA SIŁĘ;) powtarzam zawsze:)

Gość hghgfghh
może to smieszne ,ąle pokazywać tez już próbowałam-kupiłam nawet specjalnie drugi nocnik i siadałam z nim, ale nic to nie dało-chodził z tata do toalety-i tez nic to nie dało

Gość hghgfghh
brat męża ma córke 7 m-cy starsza od mojego syna- i ostatnio na zjeździe u teściów mówi do małej" popatrz Julka-Kuba nosi pampersa-ale smieszne co? "i tp . gadki

Gość samam mam w domu czterolatka
a może niech siusia jak tatuś - na stojąco?? niech tatuś Mu pokaże jak to robi i moze akurat sie uda? oczywiście trzeba kupić podstawek żeby nie mial problemu i dosięgał

Gość hghgfghh
siadałam -nic

Gość hghgfghh
podstawek juz mamy od dawna-z tata juz chodził jak wczesniej pisałam-chodzi z reszta systematycznie-nie robi na nim wrazenia kupa w majtkach-osikane spodnie woła tylko,ze mam go umyc i posprzatac ten bałagan-dosłownie tak mówi do mnie

moim zdaniem nie jest jeszcze gotowy szkoda Twoich i jego nerwów spróbuj może za miesiąc

Gość hghgfghh
sama juz nie wiem -frustruje mnie to-wszyscy mnie winia za te sytuację-z kolei jak dam mu spokój to boje sie ,ze zapomni

raczej nie zapomni tego czego jeszcze się nie nauczył;)

Gość hghgfghh
boje się,że zapomni czego od niego oczekuje

Gość hghgfghh
nakładke też mamy , podstawke do sikania na stojaco tez...

Gość TakaSobieMama
Podstawowy blad : zaczelas nauke ZA WCZESNIE.... syn jeszcze nie byl gotowy i przez ten rok "nauki" obrzydzilas mu nocnik doszczetnie :O Daj mu KOMPLETNY spokoj na kilka tygodni, zaloz pampersa, schowaj nocnik i nawet o nim nie wspominaj..... moze sie zdarzyc ze SAM sie o nocnik upopmni.... a jesli nie sprobuj nauke kompletnie od nowa za kilka tygodni.

Gość jesienne słońce
moja córeczka ma 22 miesiące. Oswajam ją z nocnikiem od 4 miesięcy, a od 2 już załatwia się do nocnika - pokazuje na body(bo majteczek nie chce nosić-myśli, że to pieluszka)i nocnik. Ja też jej często się pytam czy chce siusiu. Zdarza się, że w ciągu dnia załatwi się w ubranko. Na noc i jak gdzieś wyjeżdżamy zawsze zakładam jej pieluszkę. Każde dziecko potrzebuje czasu na naukę korzystania z nocniczka. Wbrew pozorom nie jest to takie łatwe.

Gość hghgfghh
a najgorsze jest to,ze on mówi juz pełnymi zdaniami, co prawda troszke sepleni,ale umie powiedziec czego chce, a zawołać na nocnik nie chce

Gość uggi
Hmmm... Nic nowego nie dodam. Mi się udało doprowadzić do tego że córa już siedzi na nocniku i to długo ale to wszystko. Nawet ok.45 minut wytrzyma po jedzeniu bez sikania, żeby tylko nie wysikać się do nocnika. W końcu daję jej spokój bo ma czerwone pręgi od tego nocnika. A kupa? Tydzień zaparcia po sadzaniach na nocnik, chowanie się przede mną gdy chce zrobić kupę, uciekanie, kłamanie że nie zrobiła... Też nie wiem co robić a tu już niedługo dwa lata skończy.

mój synek zaczął mówić zdaniami, gdy skończył 2 latka jedno naprawdę nie ma nic wspólnego z drugim;) daj mu jeszcze trochę czasu, a zobaczysz, że nauczy się tak czy siak w końcu nikt z nas - dorosłych nie nosi pieluch;)

Gość jesienne słońce
moja córka przez pewien czas nie chciała nawet patrzeć na nocnik, więc wtedy dawałam spokój, ale za kilka dni ponawiałam naukę. Za każdym udanym siusiu biłyśmy brawo - to się córci bardzo podobało. Ponadto misie i lale też "siusiały" do nocnika i to jej się bardzo podoba. Tłumaczę jej też, że jest już dużym dzieckiem i powinna siusiać do nocniczka, bo tylko dzidziusie mogą siusiać do pieluszki, bo są bardzo malutkie.Cieszy się jak zrobi siusiu do nocniczka i razem idziemy wylewać je do WC.