Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ilcia1408881212

Jak dać na imię synowi

Polecane posty

Gość ilcia1408881212
"klasdj" ma rację nie można też popadać w skrajności i zdrabniać zdrobnienie, wszystko w granicach dobrego smaku i rozsądku

Gość rosita
to wasze dziecko i wy wybieracie, jak będziecie zdrabniać też wasza sprawa. Jak byłam w ciąży to wybraliśmy imię Liliana, moja mama ciążgle mówiła, że brzydkie bo chciała wnusię Matyldę. I mamy Lilianę, nikt na nią nie woła Lilka albo Lili (chociaż rodzina próbowała) tylko Liliana bo tak mówliśmy do niej od małego i na zdrobnienia nie reagowała.

Aleksander a właściwie Olek o wiele ładniejsze :) Romek, Roman jakoś mi się nie podoba.. jedno z imion męskich których nie lubię.. ale wasza sprawa gusta są różne :)

Gość ja bym kupila
Sorki, Shift mi szwankuje :d

Gość gotii
wygoogluj sobie magiaimion pl - tam masz znaczenia imion i podpowiedzi, jakie imie wybrac ;-)

Gość Jo90
hehehe tez to chcialam napisac :P borys :D

Gość carmencarmen
a Może tak zwyczajnie - Paweł, Rafał, Michał, Tomek (teraz jest mało Tomków), Mateusz, Marcin, Szymon, Łukasz, Kamil, Marek?? Roman to brzydkie imię, młody się będzie tylko wstydził..

Gość ja bym kupila
O, Rafal i Mateusz-tez fajne :D

Gość ilcia1408881212
Tomek właśnie mi też się podoba, kurczę całkowicie zgłupiałam już jakie to imię dobrze, że mamy jeszcze trochę czasu, wydaje mi sie ze jak zobaczymy małego to nadamy mu w tedy imię

Gość mikimpppp
Barosz-ladne staropolskie imę

Gość dominikazzzzzzzzzz
Roman to ładne imię, Romek - ok, ale Romuś już nie bardzo. Romusia bym nie chciała Ja lubię imię Leon, i to jest bardzo fajne imię, proste fonetycznie, zrozumiałe w każdym języku, międzynarodowe ale wcale nie brzmi dziwnie w języku polskim. Jest trochę zapomniane, ale dzięki temu oryginalne. Leoś mnie nie razi, jeżeli będę miała synka Leona, to będę mówiła mu Leo, Leonku

Gość od niedawana mama razt3
Widzicie z synami od samego poczatku sa problemy, bo na brzydka plec nawet imienia w miare ładnego nie ma. W przypadku dziewczynek nie ma tego problemu i pod kazdym wzgledem lepiej miec córeczke. Bo mozna ja wstedy nazwac wlasnie aleksandra, i pięknie zdrabiać Ola, a nie jakies Olek srolek :) mozna tez nazwac Ania, Dominika, itp itd jest wiele ladnych a chlopa malego... dziekuje bogu ze jestm mama 3 córeczek :)

Gość ilcia1408881212
"od niedawana mama razt3" - a ja dziękuje Bogu, że będę miała synka i wydaje mi się, że problem z imieniem ma każda mama niezależnie jakiej płci będzie miała dzidziusia, sama wiem bo jak nie wiedziałam że będzie chłopiec z dziewczynkami miałam jeszcze większy problem. Dziecko jest jedynym darem od Boga a nie jego płeć. Według twojej wypowiedzi w ogóle nie powinni się rodzić chłopcy, no bo po co... a ciekawa jestem z kim być te 3 córeczki miała gdyby nie facet właśnie. Pozdrawiam

Romek nie podoba mi się wgl, Tomek o wiele lepszy ale na pewno nie bedzie jedyny Aleksander - nie lubię Olka, imię do tego popularne, a może Aleksy - tu zdrobnieniem oczywistym jest Alek, Aleks rzadkich imion jest wiele wystarczy poszukac .. może Emil, Jonasz

Gość dominikazzzzzzzz
Właśnie czytałam książkę o partyzantach. Sto lat temu to były śmieszne imiona, np. Bonawentura. Można skrócić: Boniek :) Kiedyś imiona były naprawdę bardzo oryginalne, ale ludzie wzorowali sie na postaciach z literatury, a nie z seriali. Nie rozumiem trochę czym sie kierują matki dając dzieciom imiona typu BRAJAN, ALAN, ERIC - ERYK, DZESIKA, VANESSA, NOEMIitp. Okropne, bo wygląda to jakby rodzice chcieli leczyć swoje kompleksy próbując zrobić wrażenie na innych.Te wa ostatnie brzmią dodatkowo jak pseudonimy pan z agencji towarzyskiej. A dlaczego nie nazwać dziecka po dziadku lub babci, czy prababci, albo jeszcze dalszym przodku? Wydaje mi sie, że taka ciągłość pokoleń to cos fajnego. Miałam babcię Helenę, to imię kojarzy mi się z piękną i mądra dziewczyną. Klasyczne i międzynarodowe zarazem. Tylko nie Lena, bo znowu co druga dziewczynka teraz ma tak na imię. W sumie to Roman wcale nie jest źle, naprawdę fajnie brzmi... Nie słuchaj matek Alanow i Brajanow,

Witajcie! Zachęcamy Was bardzo serdecznie do wzięcia udziału w naszym projekcie o nazwie: "Wspólnie tworzymy produkty", którą rozpoczęliśmy na Facebook'u kilka dni temu! Pragniemy, abyście mieli bezpośredni wkład w tworzeniu "BOBASOWEGO DZIENNIKA" - tak, nazwa została wymyślona przez jedną z mam i spodobała się również innym rodzicom (co zostało ustalone w drodze głosowania). Dzisiaj głównym tematem na naszej tablicy jest szata graficzna owego pamiętnika - możecie oddawać głosy na tą, która podoba Wam się najbardziej - mile widziane są też uwagi i propozycje zmian! Udział w akcji może wziąć każdy posiadający konto na Facebook'u, dlatego nie czekajcie i dołączcie do nas jak najszybciej - http://www.facebook.com/BabyOno ! Zapraszamy!

Ja jeśli urodzę synka to damy mu na imię Dariusz :) ale podobają mi się też Tomasz, Piotr.. ;)

Tymoteusz bardzo mi się podoba(Tymuś), ale tak pewnie nie dam jak będę miała chłopca bo moja 5 letnia córka nie chce o tym słyszeć :-) . Całe szczęście że chociaż przyjęła do wiadomości że może mieć braciszka a niekoniecznie rodzą się same dziewczynki.

Gość o co chodzi........
kurde jak wybieralam imie dla synka to nikt o nim nie mówił... a teraz pelno Aleksandrów sie rodzi.............. kiedys mówiłam, że nie dam mojemu dziecku oklepanego imienia, a teraz w koło same Aleksandry ja wybierałam je bo było oryginalne , skąd na nie taka moda, bo ani zaden serial z tym imieniem nie leci, ani ksiązki nowej z tym imieniem.... na szczescie nie mieszkam w Polsce.

Gość gość
To jak dacie dziecku na imię zależy wyłącznie od Was. Moje propozycję: Maksymilian Wiktor Oliwier Xavier Marcel Dacjan