Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klimooshko

Macie jakiś przepis na fajną, bezpretensjonalną sałatkę z kurczakiem?

Polecane posty

Gość klimooshko

Zawsze robię takie sztampy z kukurydzą, pomidorem, ogórkiem itd, a zjadłabym coś nowego.. Macie coś? :) Właśnie kończę gotować pierś :P

Ja zawsze robię tak, że podsmażam pokrojonego w kostkę fileta z przyprawą a po wystygnięciu dodaję go do pokrojonej kapusty pekińskiej, do tego puszka kukurydzy i 3 łyżki majonezu, sól, pieprz.

Gość Alice Prin
może standard: kurczak/ryż/majonez/ananas/kukurydza ;)

Ostatnio jadłam dobrą: kurczak, kukurydza, majonez i to co zwykle + makaron z przyprawami z zupek serowych Knorr (3 zupki) pycha! Chyba tam jeszcze kapusta pekińska była. Musiałabym poszukać przepisu :)

Gość Czyński
Pokrój teściową i zmieszaj z kurczakiem

Gość purpura_to_moj_płaszcz
Ja robię z makaronem, ale nie każdy lubi sałatki z makaronem:) W każdym razie robię tak: gotuję drobny makaron (np. muszelki) mieszam z kurczakiem lub szynką, kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą, a sos robię ziołowy na bazie śmietany i odrobiny majonezu. Z ziół najczęściej koperek i natka.

Gość yuuuuuuuuur57th
pierś z kurczaka kostka rosołowa 2 torebki ryżu 4 plastry ananasa z puszki 3 połówki brzoskwiń puszki garść rodzynek kilka białych winogron 3 łyżki majonezu 1 jogurtu naturalnego biały pieprz, sól Pierś z kurczaka ugotować razem z kostką rosołową. Przestudzić i pokroić w kostkę średniej wielkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Plastry ananasa, połówki brzoskwiń pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać, dodać rodzynki i winogrona (winogrona można przekroić na połówki i powyjmować pestki). Majonez wymieszać z jogurtem i dodać do sałatki. Doprawić białym pieprzem oraz solą. ale ja lubie takie standardowe

Gość ja mam dwie pyszne i inne
baza to kurczak przyprawiony jak lubisz - i upieczony lub usmażony I złocista kurczak + uprażony sezam + kukurydza + żółty ser + curry + odrobina majonezu (ewentualnie trochę szczypiorku) II (nie wiem jak nazwać ,ale jest przepyszna) kurczak (najlepiej usmażony z przyprawą a la gyros) + czerwone winogrona przepołowione (warto wyjąć pestki) + posiekane migdały uprażone na patelni + lyżka gęstego jogurtu )typu grecki) - pieprz biały

to już nawet do sałatek dajecie KOSTKI??

Gość yuuuuuuuuur57th
Jak widac, DO SALATEK nie dajemy kostek

ok, SORRY, dajecie kuraka gotowanego w wywarze z kostki. Wielka mi różnica, i tak jeden shit. Masz tak wyżarty glutaminianem jęzor, że bez tej kostki nie dajesz rady?:D Sama sól w zupełności wystarczy.

piers kurczaka kroje w kostke podsmazam z sola i pieprzem grubo mielonym (dla wersji lekkiej dusze a nie samze), osaczam z oleju, dodaje ananasa pokrojonego w kostke, kukurydze, majonez (lub majonez light pol na pol ze smietana) prosete, tanie i bez udziwniania.

Gość hehe, a teraz nawet w reklamie
jakis niby super kucharz poleca żeby kurczak był najpyszniejszy i soczysty - wysmarować go kostką rosołową rozciapaną z olejem i usmażyć podobno pycha - sam kucharz światowej sławy tak twierdzi :p

Gość yuuuuuuuuur57th
O mamo, osoba majaca troche mozgu i umiejaca odrobinke gotowac wiedzialaby czym zastapic te kostke :P ale Tobie odpowiadam: warzywami. Podac jakie specjalnie dla czepialskiego niekumola? A to ze mam przepis, nie znaczy ze robie ta salatke, wiec daruj sobie uwagi o glutaminianie, widocznie masz mozg wyzarty i bez niego :P

no co ty nie powiesz, że warzywami:D:D:D Gratuluję odkrycia na miarę Ameryki, długo nad tym myslałeś?

prawdziwy profesjonalny kucharz nie poleci nigdy kostek rosołowych też chyba zrobię dzisiaj jakąś sałatkę z kurczakiem ale prawdziwą sałatkę z kurczakiem, a nie shit z kostkami czy "zupkami serowymi knorr"

zgadzam się w 100% z Miki Maus. Tu nie chodzi o to, że nie domyślimy się czym te nieszczęsne kostki zastąpić, bo to akurat wiemy. Chodzi o to, że publikując na publicznym forum przepis na sałatkę z kurczakiem gotowanym w kostce propagujesz ich używanie w kuchni, a po co polecać to osobom, które o gotowaniu nie mają pojęcia, a np. znalazły przepis na forum i zechcą wypróbować.

Hmm może podsmażę kurczaka z przyprawiami (kminek, czerwona papryka, sól, pieprz, rozmaryn, imbir) do tego dodam pokrojoną w kostkę paprykę (żółta i czerwona) doleję kapkę wody, podduszę i to wymieszam z sałatą lodową albo rzymską, do tego krążki czerwonej cebuli hmmm chyba jest to dobry pomysł :D nie będzie sucha a soczysta dzięki temu sosikowi

Gość hehe, a teraz nawet w reklamie
najlepszy filet z kurczaka wychodzi mi , kiedy sobie poleży w lodówce w przyprawach, posmarowany olejem - przynajmniej kilka godzin, a najlepiej cały dzień. Zawijam w folię aluminiową i piekę ok pół godziny (najczęściej przy okazji pieczenia innych potraw), zostawiam w folii do ostygnięcia - mięciutki, soczysty, smakowity :)

Gość najczęściej do kurczaka daję
sól, biały pieprz, cytrynę, czosnek, tymianek, oliwę to lubię najbardziej ale dobry jest też np: sól, pieprz czarny, papryka, oregano i cebula + oliwa