Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto używal

czy śpiworek do spania jest praktyczny??

Polecane posty

Gość kto używal

jak w temacie i czy jak lie rozm 54 dla noworodka to ok??

Gość mama zaraz dwojeczki
Spiworek do spania to super sprawa, ale nie dla noworodka. Raczej radzilabym dla dzieciaczka 2-3 miesiecznego. Moj syn spal w spiworku od skonczenia 2 miesiecy do 2 lat i naprawde moge ci polecic. Dziecko ma zawsze cieplo, nie rozkopuje sie, spi spokojniej itd. , takze jak dla mnie idealna rzecz.

Gość kto używal
acha czyl takiego na 54 nawet nie kupować?? a w raczki nie jest za zimno??

Gość D.BillI
jedne dzieci czują się w nim dobrze, drugie źle, ale 54 na noworodka może być za mały - lepiej kupić większy od razu a na początku spróbuj może zawijać dziecko kocem ciasno razem z rękami

Gość kto używal
acha dzieki wam bardzo dziewczyny:):)

Córka spała w śpiworku mniej więcej do 16 miesiąca, pewnie spałaby dłużej, ale wyrosła i chcąc nie chcąc nauczyła się spać pod kołdrą - wcześniej się rozkopywała lub wyrzucała kołdrę. W rączki nie było jej zimno, bo zakładałam jej długi rękaw (tylko jak było chłodniej). Zresztą zawsze można jeszcze przykryć dziecko kocykiem, zależy, jak ciepło jest w domu. W naszym przypadku śpiworek się świetnie sprawdził.

54 cm to raczej za maly, ja bym stawiala tak na rozmiar 62/68. U nas jest bardzo duzy wybor spiworkow: letnie, zimowe, z dlugim rekawem, bez rekawow i sa do rozmiaru 110 cm.

Gość tylko recznie i bez wirowania
piszecie 'ciasno zawinąć kocykiem'... razem z rączkami? i jak wtedy kłaść, na boczku czy na plecach?dziecko nie będzie drętwiec?

tylko recznie i bez wirowania - moj synek dopiero zaczal spac na poduszce jak przenioslam go do "normalnego" lozka i zaczal spac pod kolderka (2 lata), wczesniej nie uzywalismy w ogole ani poduszki ani kolderki (tylko spiworek i ewentualnie kocyk jak zima czasem bylo naprawde bardzo zimno)

ja mojej córce wsadziłam poduszkę pod materac, żeby leżała pod skosem (to zmniejsza ryzyku bezdechu i śmierci łóżeczkowej). na samym początku spała zawinięta w rożek, a potem i do teraz tylko pod kocykami i jeszcze długo zapewne tak zostanie :) a tak w ogóle, to czemu kołderka won ?

Co do owijania kocykiem- ja owijałam z rączkami, chyba go to uspokajało, wtedy jeszcze się nie wiercił, teraz tylko przykrywam. Kładłam dziecko na boku- raz jednym, raz drugim, za radą położnych. Potem nauczył się odwracać i śpi jak sam chce. Co do pościeli- mam kołdrę i poduszkę z Ikei, jest na nich napisane że zalecane powyżej roku, kołderkę synek dostanie pewnie ciut wcześniej, jak będzie 9-10 mcy miał na zimę, a poduszki nie trzeba bo ma głowę dalej większą od klatki piersiowej, więc jakbym mu dała poduszkę jeszcze to miałby niewygodnie. Umie też spać na brzuszku i denerwowałabym się jakby trzymał buzię w miękkiej poduszce.

scarlett. "Teraz przy drugim dziecku nie przejmuję się już poduszką i kołderką" Ja tez ;) W ogole zauwazylam, ze jakos generalnie wszystkim mniej sie przejmuje :) (jestem w 38 tc). Ciekawe czy tez tak bedzie jak malutka sie w koncu urodzi :)

A ja od urodzenia nie owijałam rączek - mała tego nie lubiła, zawsze spała z rączkami do góry. Jak była noworodkiem kładłam ją lekko na boku, raz na jednym a raz na drugim, potem sama już się przewracała na boki.

Ja rowniez nie zawijalam synka tak, zeby raczkami nie mogl ruszac i zawsze spal z raczkami do gory. Dopoki nie potrafil sie obracac na boki to przekladalam go raz na jedna, raz na druga strone.

Gość D.BillI
noworodki są naturalnie nierozprostowane po pobycie w brzuchu matki, więc się zawija mniej więcj (mniej w nogach) w pozycji embrionalnej, moje dzieci miały rączki zawijane na klatce i kładzione były na płaskim na wznak, ale można też podłożyć z boku poduszkę i ułozyć na 3/4 od razu mówię, ze nie wszytkie dzieci to lubia, ale warto spróbowac

Gość D.BillI
no i nie przesać z tym 'ciasno':) dobrze jak rączki może sobie dziecko wyciągnąć do góry

D.Bill - a widzisz, to zalezy od poloznych. U nas odradza sie kladzenie dziecka na wznak, a zaleca kladzenie na boku. Poza tym masz racje, ze nie kazde dziecko tak lubi. Kiedy moja tesciowa zawinela tak mojego syna to myslalam, ze on ze skory ze zlosci wyskoczy ;) To byl raz jedyny raz kiedy tego sprobowlismy i juz nikt nigdy wiecej go nie zawijal.

dzięki, robi się trochę jaśniej :) myślicie,że w śpiworku i w zimie pod kocykiem będzie ciepło? na kołdrze/poduszce z ikei faktycznie jest napisane 1+ dlaczego? nie wiem... czy są śpiworki z rękawkami? czy jak zawinę dziecko w kocyk i położę na boczku jak piszecie to jemu będzie wygodnie ; ) (wiem pytania kretyńskie :P)

Gość D.BillI
a u nas polecają na wznak, ale jak dziecko sporo ulewa, to lepiej lekko na bok, zawsze rozum i obserwacja matki powinna korygowac te zalecenia, bo nie wszystkie rady sa dobre dla kazdego dziecka:)

moja położna kazała kłaśc dziecko tylko na wznak (dla bezpieczeństwa ze smoczkiem w buzi.) i mała od urodzenia śpi w śpiworku. W domu mamy taki normalny "z szelkami", natomiast w szpitalu był tylko od pasa zakładany na nóżki.To naprawdę rewelacja, żadnego rozkopywania się. tylko recznie i bez wirowania z rekawkami też są w Ikei widziałam, jak cieplej to można je odpiąć. Wydaje mi się, że jak spiworek to już bez kocyka wystarczy

dzięki tina, ja osobiście jestem zmarźluch straszny i boję się żeby nie przegrzać dziecka przez to moje zaburzone odczuwanie temp :)

Sa spiworki z rekawem i to sporo roznych (rozpietosc cenowa tez rozna): http://www.twenga.pl/dir-Dzieci,Wyposazenie-dla-niemowlat,Spiworek-050073 D.Bill - no wlasnie :) U nas poleca sie dlatego, ze podobno znacznie zmniejsza ryzyko naglej smierci lozeczkowej.

Gość szaszanka
Ja spiwor bardzo polecam. Moja corka od urodzenia spi w spiworze. I od razu miala na rozmiar 70, bo mniejszego nie spotkalam.

moja córka od urodzenia do dziś śpi w śpiworku. Super sprawa. Najpierw miała takie na rozmiar 0-6 miesięcy, teraz do 1,5 roku. Są śpiworki z długimi rękawami, ale moim zdaniem niepotrzebne, chyba że się mieszka w stodole nie ogrzewanej ;-) nie przegrzewajcie dzieci

moje dziecko śpi w śpiworku od urodzenia - zaczęłam od rozmiaru 68 i było ok. W nogach jest więcej miejsca, ale to nie przeszkadza. Uważam, że to super wynalazek. Właśnie niestety mała zaczyna wyrastać i chyba musimy się przerzucić na kołdrę, tylko nie wiem jak - bo wiem, że będzie wiecznie pościągana.

mój maluch w śpiworku spał tylko jak był malutki tak do 2 miesięcy później dostawał szału jak go w to "pakowaliśmy":D teraz- ma 5 msc i w ogóle nie chce w tym siedzieć bo nie może się nawet złapać za nóżki

miszka poszukaj śpiworków po necie, ja mam taki duży, w który jeszcze czasem metrowego trzylatka pakuję