Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pipcińska

muszę pilnie zmienić nazwisko!

Polecane posty

Gość pipcińska

cześć! Niedawno zdecydowałam, że zmieniam nazwisko. Będę to mogła zrobić za niecały miesiąc, bo wtedy kończę 18 lat. chcę je zmienić, bo moje jest ośmieszające. Nie pytajcie jakie, naprawdę rodzi wiele niemiłych sytuacji i mam już tego dosyć:( to mnie męczy od dawna. Zmiana będzie na stałe i zastanawiam się jakie nazwisko wybrać. Niedługo wyjeżdżam z mojego rodzinnego miasta i to będzie świetny moment, żeby rozpocząć ,,nowy etap" bez tych wszystkich komentarzy :( chciałabym, żeby ono było krótkie i przyjemne dla ucha, ale żeby wyrażało mnie. wewnętrznie: interesuję sie literaturą, psychologią, lubię muzykę (gram na gitarze),uprawiam dużo sportu, lubię naturę, jestem dość żywiołowa a zewnętrznie jestem wysoka i dosyć ładna, ale nie wiem czy to jest istotne. Pomożecie mi jakieś wybrać? Mam naprawdę malo czasu :(

Gość dziaddek
proponuje kaczynska

Gość pipcińska
poważnie mówiłam... a wy się śmiejecie

Gość pipcińska
może ktoś z waszych znajomych ma jakieś ładne? Myślałam nad izart?

Gość kasiakasiakasik
możesz wybrac tylko nazwisko wystepujace w twojej rodzinie.np panienskie matki czy babki

Gość pipcińska
kasiakasia - skąd wiesz? są jakieś przepisy na ten temat?

Zmianę nazwiska dopuszcza się jedynie w przypadku osób, które posiadają nazwisko: ośmieszające lub licujące z godnością człowieka, o brzmieniu nie polskim, mające formę imienia. O zmianę nazwiska można wnosić również w przypadku, gdy pragnie się zmienić nazwisko własne, na nazwisko, którego się używa, lub w przypadku powrotu do nazwiska, które zostało zmienione. Nie można zmienić nazwiska na nazwisko historyczne lub na znane na polu kultury, nauki czy polityki. Organem decydującym o zmianie nazwiska jest kierownik urzędu stanu cywilnego, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania zainteresowanych zmianą nazwiska. W urzędzie tym składa się specjalny wniosek, przy czym powinniśmy w chwili jego składania zobowiązani jesteśmy wylegitymować się dowodem osobistym. Kierownik urzędu stanu cywilnego wydaję decyzję dotyczącą zmiany nazwiska w przeciągu 4 tygodni. Opłata za zmianę imienia bądź nazwiska wynosi 37 zł.

Gość pipcińska
ja tylko czytałam jakie nazwiska można zmieniać. czyli np jak si nazywasz kowalska to ci nie zmienią. ale jak masz ośmieszające albo obraźliwe to tak. ale nie słyszałam, żeby były ograniczenia w wyborze nowego. więc sama nie wiem.

Gość pipcińska
no własnie. o tym mówię. nie ma infomacji, ze nie można sobie wybrac jakiego się chce. mo oryginalne spokojnie można podciągnąć pod to z brakiem godności...

Gość dyrektore
O tym zdecyduje gośc z USC a powiedz jakie masz ocenimy

Gość pipcińska
podobnie do pierwszej i jedynej propozycji jaka tu padła :/ (pierwszy post pod moim rozpoczynającym... )

Gość kasiakasiakasik
bardzo dziekuje wam za rady Dobrze ze najpierw spytałam was o zdanie Buziaki dla wszystkich

Gość Grzesiek Zesrał
Może Walikońska lub Koniowalska :P

Gość kasiakasiakasik
sorka pomylilam okienka

Gość nie mozna sobie ot tak zmienic
nie mozna sobie ot tak zmienic nazwiska i to na jakie się chce. jesli masz obrazliwe to owszem mozna ale nie na dowolne. tylko na takie ktore ma cos wspolnego z twoim dotychczasowym np "pinda" na "pinowski" tak,zeby jakiś człon pozostał. a mzoe tez n atakie ktore wystepowało w twojej rodzinie. ale nie mozesz se nazwac sie stokrotka czy koliberek bo tak ci si ę podoba.

zmien na jakies delikatne, tak jak ci doradzili, nazwe kwiatu lub inne, typu Wiatr, Lazur, Laguna, itp

Gość pipcińska
skąd to wiesz? muszą być jakieś regulacje skoro tak jest.

Gość pipcińska
właśnie chciałabym, żeby było kobiece ale miało charakter

Gość tak niestety jest
zmien na nazwisko mamy panienskie albo babci ktorejs

moja kolezanka w liceum zmienila nazwisko miala komuda, zmienila na pyrzanowska czyli to nieprawda ze jakis czlon musi zostac najlepiej autorko udaj sie do urzedu i tam spytaj tam ci najlepiej powiedza

Gość zmień na dźwięczne nazwisko
Alfonsa Hitler.

Gość pipcińska
Nazwiska babci odpadają. Są za długie i się kończą na ,-ska' a ja chciałabym takie, żeby się nie kończyło na ,,-ska'', było krótkie i przyjemne:P Ale mam wymagania:D dokładnie 27 dni mi zostało na podjęcie decyzji...

Gość nazwisko nazwiska nazwosiko
ja zmieniałam nazwisko. też marzyło mi się jakieś oryginalne, wyszukane. A tak nie można. Nazwisko musi był albo panieńskie matki itp, lub pochodzące od obecnego. Ja miałam nazwisko MACIORA, a teraz mam Macierzewska