Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość githsga

czemu nie umiecie oszczędzać

Polecane posty

Gość KOKochamell
kolejna mądra która pewnie twierdzi że może przeżyć na poziomie za 1000zł miesięcznie z kredytem i jeszcze odłożyć... żal... :/

Gość Do githsga bo to zdaję
się ode mnie się zaczęło i od mojego wczorajszego tematu. Pisałam, że chcemy wyjechać na naszą rocznicę ślubu, nie planowaliśmy tego wcześniej ale stwierdziliśmy, że w sumie miło będzie wyskoczyć do Zakopanego na cztery-pięć dni, opłaciliśmy już nocleg, a że mieliśmy ostatnio sporo wydatków to stwierdziliśmy, że żeby móc bardziej niż zwykle poszaleć i pochodzić po knajpach i pobawić się to zrezygnujemy z niepotrzebnych wydatków, typu kolejne buty dla mnie, kiedy 5 innych nowych leży w szafie :P I zaoszczędzimy trochę na ciuchach i na obiadach, bo przywykliśmy do tego, że jemy codziennie mięso, nie jemy zup i ogólnie dużo kasy nam na to idzie więc zamiast jeść mięso codziennie zjemy dzisiaj zupę z dyni i naleśniki z warzywami - nie wiem czy to jest wielkie oszczędzanie czy nie - dla mnie tak, bo do tej pory nie oszczędzaliśmy, byliśmy na dwutygodniowych wakacjach latem, na początku września wymieniliśmy samochód na nowszy, a teraz chcę odłożyć trochę kasy na wyjazd, bo pomimo że mamy odłożone co nieco na koncie nie chcę tego ruszać - mamy małe dziecko i ciągle zdarząją się nieprzewidziane wydatki. Swoją drogą okazuje się że chyba umiemy oszczędzać, bo jednak nie jest z nami tak źle :P Każdy inaczej rozumie pojęcie oszczędzania dla jednego oszczędzaniem będzie zamiana masła na margarynę, dla mnie takiej zamiany nie ma, choćby dlatego że karmię dziecko i zdrowo się odżywiamy. Więc odczep się już od tego tematu, każdy żyje jak mu się podoba, chcę poszaleć to trochę zacisnę pasa, a jak ktoś nie ma z czego to przecież nie zrezygnuje z wszystkich przyjemności po to, żeby odłożyć 100zł miesięcznie i ciułać caly miesiąc dla tej stówki.

Gość gienia776
ja ostatnio znalazlam super sposob na oszczednosci!!! zmiana dostawcy pradu!!! ja przeszlam do AXPO i place duzo nizsze rachunki za prad niz wczesniej! polecam wam bo to nie wymaga zadnych wyrzeczen :)

Gość rwederka
dlugo szukalam sposobu na trwale oszczednosci bez wyrzeczen. az kolezanka z pracy powiedziala mi o zmianie dostawcy energii elektrycznej. sprawdzilam umowe ze swoim dystrybutorem i porownalam. okazalo sie, ze na rynku sa duzo lepsze oferty! korzystam z uslug firmy AXPO jak szukacie oszczednosci na rachunkach za prad :)

Gość gość
Ja oszczędzam zbierając małe sumy do skarbonki. Ponieważ zazwyczaj więcej pieniędzy potrzebujemy na święta, a ja pracuję na pół etatu, mąż na cały , a nasi pracodawcy nie dają bonów, ani paczek na święta, czasem mąz dostanie parę złotych więcej , ale to przed samymi świętami, a zakupy trzeba zrobić prędzej, więc zbieram do skarbonki, co miesiąc wrzucam 100 zł. (zaraz po wypłacie) i potem wrzucam często jakieś drobne, a to 5 zł., a to 2 złote i tak się nazbiera.

Gość gość
Ja tez staram sie odkladac ile moge z wyplaty.

Gość frania pralka
Nie oszczędzam. Żyję z dnia na dzień. I dobrze mi z tym.

Gość gość
Narazie jest tylko nas dwójka. Mamy wspólne konto oszczędnościowe, z którego możemy wyjąc pieniążki tylko będąc razem w banku. Mieszkam zagranica i płacone mamy w tygodnikach. Ustalam sobie budżet tygodniowy, np. 50€ a resztę przesyłam na konto. I tak oszczędzamy. Nie mamy auta ( rower) , nie wychodzimy do pubów, wakacje raz w roku ( egzotyka). Zbieramy na dom. Jak się dzieci urodzą pewnie będziemy dalej oszczędzać.

Gość gość
50 euro tygodniowo? Jesssuuuuu, to ja 7 lat temu pracując w Holandii nie byłam w stanie za tyle przeżyć, a wiadomo, ze od tamtego czasu ceny wzrosły. Co ty jesz, kobieto?