Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Emilka Zakłopotana

Niechciany prezent pies groźnej rasy

Polecane posty

Gość Emilka Zakłopotana

Sprawa dosyć delikatna i kłopotliwa. Maż przyniósł mi do domu dziś psa. Ale nie jest to taki zwykły pies. Pies jak się dowiedziałam rasy Owczarek Środkowoazjatycki. Trochę czytam o tej rasie i jestem przerażona. Nigdy w życiu nie miałam psa, a tu czytam, że to rasa niebezpieczna i bardzo wymagająca.Od miesięcy mówił, że kupi psa. Z początku byłam bardzo sceptycznie nastawiona, ale po pewnym czasie się zgodziłam myśląc, że kupi wilczura, jednym słowem psa mniej skomplikowanego w wychowaniu. Nie wiem co mam teraz zrobić, na dodatek to pies niby na moje urodziny. Cudownie dostać prezent dla kogoś innego:(. Jak ja mam to ugryźć ? Jak wychować takiego psa? Jak powiedzieć mężowi, że nie chcę takiego psa ?

Gość ekgfpt
mysle, że nie powinno być kłopotów ze zwrotem do hodowcy

Gość mały szu
"Jak ja mam to ugryźć ? Jak wychować takiego psa? Jak powiedzieć mężowi, że nie chcę takiego psa ? " Długo jesteście małżeństwem? :O

Gość No, to masz problem.
I dobrze, że masz takie podejście bo wiele osób bierze takiego psa i hoduje go tak samo, jak zwykłego kundelka. Poczytaj sobie więcej o tej rasie i proponuję odwiedzić trenera szkolącego psy i zapytać o rady odnośnie ułożenia psa.

Gość szz
nie uprzedzaj sie tak łatwo do psa ! Pies będzie taki na jakiego go wychowacie, a nie taki jak w najczarniejszych scenariuszach wypisywanych w internecie bzdur. U psa wszystko jest kwestią wychowania, egzekwowania zasad które trzeba jasno okreslic i dawki miłosci którą sie mu okazuje. Autorko, nie zachowuj sie jak obrazona ksiezniczka ktora nie dostała modnego pieska do torebki

Gość Emilka Zakłopotana
7 lat. Mamy dwójkę dzieci w wieku 3-6 lat. Im więcej czytam o tym psie, tym bardziej jestem przerażona.

Gość No, to masz problem.
I raczej porozmawiaj z mężem, takie psy bywają dominujące, jeśli się ich odpowiednio nie wychowuje.

Gość ekgfpt
z tego co wiem, to łagodne psy strózujące, chyba że pomyliło ci sie i masz np. owczarka kaukazkiego :)

Gość Emilka Zakłopotana
szz ja nie zachowuję się jak księżniczka, ja nie mam żadnego doświadczenia z psami . A mąż wybrał rasę bardzo trudną. Z tego co widzę to nie owczarek niemiecki, a pies o bardzo silnym instynkcie obroonnym i bardzo samodzielny

Gość ekgfpt
oto opis rasy-jak dla mnie ideał :) Azjata jest wymarzonym stróżem domu i rodziny. Nie potrzebuje do tego żadnych szkoleń obronnych. W swoich rodzinnych stronach używany jest do pilnowania stad i obozowisk już od kilku tysięcy lat. Azjata najbardziej aktywny jest w nocy, kiedy na stepach wzrasta zagrożenie ze strony drapieżników. W ciągu dnia azjata dużo poleguje, ale nawet kiedy śpi jest czujny i w każdej chwili gotowy do obrony swego terytorium. Owczarek środkowoazjatycki jest idealnym psem do dzieci. Nigdy nie warknie, ani nie zrani. W rodzinnych stronach osobniki agresywne były odstrzeliwane, aby nie przekazywały złych genów potomstwu. Kiedy dziecko jest samo, azjata pozostaje blisko i pilnuje go. Skupia się na dziecku i wtedy nic nie może rozproszyć jego uwagi. Dopiero, kiedy pies stwierdzi, że jest już bezpieczne, powraca do swoich obowiązków. Niektóre azjaty naszych znajomych biorą udział w zajęciach terapeutycznych dla dzieci (przedszkola, szkoły) i osób starszych (ośrodki opieki w USA), przynosząc im uśmiech.

Gość ja miałam takiej rasy psa
był przekochany, groźny z wyglądu, kochał domowników, pilnował nas, lubił dzieci, jak ktoś obcy wszedł na teren posesji, to nie szczekał, nie gryzł tylko pilnował go aż ktośz nas wyszedł z domu, przyciskając intruza swoim dużym cielskiem do płotu :) Niestety zachorował i już go z nami nie ma. Teraz mamy mastifa tybetańskiego, też kochany ale to straszny uparciuch.

Gość absolutnie........
no co ty! sama chcialam kupic takiego psa i nadal sie nad tym zastanawiam. sa swietne te psy. to sa psy strozujace. mieszkacie w domu czy w bloku?

Gość Emilka Zakłopotana
Przyjemność ci sprawia robienie sobie żartów ? Jeżeli nie masz nic do roboty idź pomóż mamie obierać ziemniaki. Jesteśmy 7 lat małżeństwem i mamy dwójkę dzieci. Rok temu zostałam obdarowana dwoma kotami rasowymi, ale koty to inna sprawa.

Gość Twój mąż jest chyba
pozbawiony wyobraźni - bierze wielkiego, groznego psa do domu z małymi dziećmi. My mamy kaukaza- wielkie, silne bydle - słucha tylko mojego męża. Mąż, jak go kupił, poświęcał mu codziennie ok 3 godziny, by go ułożyć. Ja też lubię naszego Hektora, ale mu nie ufam. Pies ma swoj kojec i dużą dawkę ruchu. Jesli się nie wybiega i nie wyszaleje, to mu trochę na dekiel wali i obgryza kojec.

Emilka Zakłopotana - miałam kaukaza przez ostatnie 10 lat. Był cudny, dla domowników i gości łagodny, kochany pieszczoch. Nigdy nie miałam z nim problemów, dzieci jeździły na nim jak na kucyku, ciągnęły za uszy, a on cierpliwie siedział i cieszył paszczę. Nie przesadzaj, nie panikuj i dowiedz się więcej o tym, jak wyszkolić takiego psa.

Gość Emilka Zakłopotana
W domku jednorodzinnym, na przedmieściu. Mamy ogród 34 ary

Gość szz
psy uważane za groźne są najczęsciej bardzo przywiązane do rodziny i bez wahania broniłyby gdyby któremuś z jej członków dzialaby sie krzywda.

Gość apaulina
to nie potrafisz męzowi powiedziec wprost z enei chchesz takiego psa my to mamy za ciebie zrobic?

Gość ekgfpt
a tak swoją drogą to pies b. rzadki i drogi

Gość Emilka Zakłopotana
" to nie potrafisz męzowi powiedziec wprost z enei chchesz takiego psa my to mamy za ciebie zrobic? " bardziej oczekuję jakiś porad i wypowiedzi ludzi którzy cokolwiek wiedzą na temat tej rasy. Wiadomo że w necie to wiadomości pobieżne.

Gość ekgfpt
Owczarek środkowoazjatycki a dziecko Znaczna ilość osób posiadających owczarka środkowoazjatyckiego nazywa go także „psem niańką. Psy te, tego rodzaju nazwę zawdzięczają swemu łagodnemu nastawieniu względem dzieci. Jego wysoka inteligencja i umiejętność samodzielnego postrzegania spraw i podejmowania odpowiednich decyzji przyczyniła się do tak pochlebnej opinii wyrażanej przez wiele osób na jego temat.

Gość Twój mąż jest chyba
Nasz kaukaz też na pozór jest łagodny. Raz, sąsiad chciał wejść do nas na posesję, a nie wiedział, że pies jest puszczony z kojca. Hektor zobaczył sąsiada i dzida do niego! Pewnie nie chciał zrobić mu nic złego, ale mąż go przytrzymał i pies lekko ugryzł go w rękę, gdy się wyryeał. Ugryzienie był lekkie dla psa, mąż miał mocno rozciętą skórę. Ludzie nie bierzycie takich psów kierują się tylko modą i ładnym wyglądem psa. Taki pie wymaga naprawdę dużej pracy i poświęcenia mu uwagi.

Gość absolutnie........
osobiscie uwazam ze nie masz sie czego bac. naprawde to sa swietne psy. w dzien poleguja a w nocy strozuja. nikomu krzywdy nie zrobia. ja widzialam tylko pozytywne opinie na temat tego psa. na wiosne tez mamy kupic jakiegos psa na podworko i sie zastanawiamy czy owczarek niemiecki czy srodkowoazjatycki - ja jestem za tym 2 :)

Gość ekgfpt
moja rada. skontaktuj sie z hodowcą i wypytaj. Z tego co znalazłam w internecie to bardzo przyjazny pies. Duże psy sa zazwyczaj b. łagodne. Możesz iśc na szkolenie

Gość Twój mąż jest chyba
A potem się słyszy, że zle wychowany pies pogryzł dziecko.

Gość Gość
A czy mąż ma jakiekolwiek doświadczenie z tą rasą ? Owszem zdarzają się osobniki łagodne i łatwe w wychowaniu, ale powinnaś już teraz udać się do dobrego tresera, a najlepiej do psiego przedszkola o ile masz taką możliwość. Azjaty bywają bardzo dominujące i mają swoje zdanie. Lubią też korzystać z okazji i oddalać się, w celu zwiedzania okolicy. Fakt bywają bardzo agresywne osobniki, ale to cecha wręcz pożądana w tej rasie. To pies typowo pracujący. Dobrze z socjalizowany potrafi być jednak nawet maskotką, ale zawsze w głębi pozostanie dumnym psem.

Gość szz
Autorko,daj szanse temu psu. Poświec duzo czasu na wychowanie go a napewno bedzie dobrze. Mąż powinien docenic ze jestes skłonna czasami odpuscic zeby spełnic jego marzenia

Gość absolutnie........
moze i nie nalezy do pieknych ale napewno do madrych :)

Gość ekgfpt
co prawda pies ten jest na liście ras niebezpiecznych, ale to nic nie znaczy, bo jest tam np. owczarek niemiecki , sznaucer olbrzymi czy dog psy znane z łagodności :) Co pies to charakter :)