Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klasjdiaudhsj

jak to jest zarabiac 1000 - 1500 zl?

Polecane posty

Gość klasjdiaudhsj
babeczki w kropeczki czy jak ci tam... jak cos ci sie nie podoba to po cholere siedzisz na tym temacie???

Gość nie wiem ale wydaje
ja pracownik socjalny- kierownik mops, a mąż przedstawiciel medyczny i ma jeszcze dochody z innego etatu- inspektor bhp, to jego wyuczony zawód. Trzeba wziąć życie w swoje ręce a nie iść na łatwizne, zatrudnić się na produkcji, zrobić pare dzieciaków a później odwiedzić mops i płakać o zasiłek. Żal że niektórzy młodzi, zdrowi ludzie są tacy nieambitni.

Gość jestem zdrowa i normalnej
moze zarobki jakies 1500zl czesne (400zl/m-c place z oszczedosci) czynsz i oplaty, drewno na zime, sprawy ogrodowe, drobne remonty kominiarz raz na kwartal i te wszystkie rzeczy, ktore trzeba robic kolo domu i kosztuja - 500zl dojazdy do pracy 200zl jedzenie 200-300zl przyjemnosci 200zl odkladam co miesiac 200zl 100zl - awaryjna na jakies konkretne cele, inne w kazdym miesiacu

Gość kjhli
no to nie wiem w czym widzisz jakies problemy przykladowo osoba samotna zarabiajaca 1500 zl, gdybym ja tyle zarabiala to 1. czynsz 310 zl 2 prad co miesiac -srednio 50 zl 3. obiady w pracy-200 zl na miesiac 4 wlasne sniadania, kolacje, alkohole- 300 zl na miesiac srednio ( duzo nie jem) 5 kosmetyki-100 zl 6-chemia, gazety, jakies gumy itd-100 zl 7 do pracy mam 3 kroki- zero zlotych 8 telefon- abonament 60 zl 9internet-60 zl zostaje 320 zl na upartego mozna wyzyc,jedynie na ubrania zabraknie ja bym nie chciala zyc za 1500, zarabiam 2200 i tez nie jest lekko

klasjdiaudhsj - u mnie tak: mieszkanie 650 zł - już z ogrzewaniem i wodą 200 zł reszta opłat 100 dojazdy 250-300 jedzenie i chemia i zostaje 150 na miesiąc na przyjemności albo do odłożenia

Gość kjhli
za 250-300 zl jedzenie z chemia? to co ty jesz? parowki?

Gość klasjdiaudhsj
dziekuje za rzeczowe odpowiedzi dziewczyny

Gość 1000-1500 to sporo dla
samotnej, zdrowej i dorosłej osoby. Głównym wydatkiem jest oczywiście koszt mieszkania (czynsz, wynajem, rata), ale w tym wypadku odpada, albowiem osoby zarabiające 1000-1500 zł nie płacą tego: nie dostaną bowiem kredytu i raczej nie wynajmują nic samemu. Mieszkają bądź z rodzicami bądź wynajmują mieszkanie na spółkę z kimś itp. - a więc koszt mieszkania spada do połowy ich pensji i to jest zasadnicza różnica między życiem za 1500 a życiem za 2500, bo na jedzenie raczej wydaje się podobnie - to oczywiście zależy od indywidualnych upodobań, ale nawet najbogatszy człowiek nie zje więcej niż coś tam i najdroższe żarcie mu się zacznie nudzić. Podobnie z ciuchami, środkami czystości czy kosmetykami.

ja jem normalne rzeczy, zdrowo, ale bez burzujstwa i wydaje 200zl na jedzenie, jak kupuje jakies lepsze, drozsze rzeczy, dobre slodycze, to 300zl. Nie kazdy wpieprza jak swinka ;-)

Gość csdcdfcdscds
biedroneczki w kropeczki, co do tej samotnej co niby dupy daje;) wszystko pasuje,zarabiam troche wiecej, ale to raczej mi moga dawac dupy:) jestem na takim stanowisku ze wyzej juz raczej sie nie da..

Gość kjhli
no ja wydaje 500 zl na jedzenie bo sama piers kurczaka z warzywami plus salatka porzadna troche kosztuja tak samo wedslina- minimum 35 zl za kilogram bo te tanie to swinstwo

Gość ziajajka
nie wiem, jak można na jedzenie tylko 300 zł. Ja mam 800 i nie wystarcza, a serio nie szaleję, tylko nie kupuję takich najtańszych. A prawda jest taka, że jak masz 3 tys - to przezyjesz, jak masz 5 tys - też. A jak masz 1500 - to też musisz sobie poradzić i tyle.

kjhli - ja po prostu mało jem. Nie gotuję obiadów, nie jem na mieście raczej, nie kupuję słodyczy tylko coś sobie piekę. Nie jem mięsa raczej. I nie kupuję proszków, płynów do prania i reszty chemii co miesiąc. Raczej robię solidne zakupy raz na pół roku, na promocji i mam spokój.

Gość kjhli
w sumie to dobry pomysl z ta chemia aby kupowac na promocjach bo ja przeplacam

Gość no to zależy jak żyjesz i gdzi
może nie doprecyzowałam, chodziło oczywiście jak ktoś ma własny dom bez-czynszowy.... a co do mieszkania, to też nie pisałam jeszcze o odstępnym, które jest dobre 1000zł - dlatego samotne mieszkanie jest nie możliwe.... wydawało mi sie to oczywiste, sorry Co do drewna, to ja mam pietro domu w mieście, palimy drewnem i trochę gazem.... i bardzo tanio wychodzi, kupujemy 5 kubików po 100zł - to masz 500zł za cały rok, fakt trzeba porąbać - bo porąbane 2x droższe, ale mąż lubi.... więc dla na sto jednorazowy wydatek, za gaz płacimy latem 100zł miesięcznie zimą 300zł oczywiście + kominek.... nie zarabiam 1500, ale wyobrażam, sobie ze to byłoby do zrobienia... np zimą: -gaz 300, -prąd 100 -śmieci 15 - segreguje i mam kompostownik w ogrodzie -TV - 21 - pakiet podstawowy -net- 40 - łącze TP dzielone z sąsiadem -woda - 100zł to masz ok 600zł za wszystko - z telefonem, jeszcze samochód, ale ja akurat w centrum mieszkam, to prawie nie potrzebny w tym wypadku jak brak kasy.... do tego mam ogród, swoje jabłka, wiśnie, ogórki, pomidory, marchewki, cebule, czosnek itd - tego nie kupuję i jeszcze robię przetwory - akurat z pasji a nie oszczędności, ale jest to te i tańsze.

ja chemie gospodarcza kupuje raz na pol roku w makro - jest tanio. Jedzenie- wiadomo, wybieram tansze rzeczy, ale nie te z najnizszej polki. Mleko kupie w biedronce, a nie w osiedlowym sklepiku i juz jestem 0,5-1zl do przodu. wiadomo, lepiej byloby miec wiecej kasy i wydawac na buty. Ale np. co do butow - kupuje i tak sporo, poluje na okazje, wyprzedaze, kupuje letnie zima i na odwrot, jest taniej. Ale nie odczuwam jakiejs strasznej biedy. Zyje skromnie ale bez spinania i wynajmuje sama dom, nie wiem czemu ktos bredzi o mieszkaniu z rodzicami. Mam 23 lata i nie bede siedziec mamie na glowie. A z kolei nie mam 19 zeby zyc na kupie z innymi ludzmi ;-)

Gość kjhli
ja kiedys jak zarabialam 1400 zl bardzo malo jadlam bo wypatrzylam sobie zajebiste jeansy ( za 400 zl) jadlam dietetycznie, schudlam 2 kg ,wyladnialam i mialam wymarzone jeany:P:P

Gość kjhli
niektore produkty w biedronce sa tansze i wcale nie gorszej jakosci,

kjhli - ja bym umarła, gdybym miała wydać tyle pieniędzy na spodnie. 40 zł to tak, ale nie 400. Bez względu na to jakie by nie były. :)

Gość kjhli
ja troche jestem zakupoholiczka niestety, ile razy sie glodowalo do konca miesiaca bo na zakupach sie zaszalalo ale to juz odrebny temat

Kupuję zawsze na promocjach. Dużo zamrażam. I zanim się skończy zapas to zawsze jest kolejna promocja. W ten sposób mam za grosze mięso i wiele innych artykułów. Podobnie z chemią - pastę do zębów wartą 8zł za tubkę kupuję promocyjnie o 30-40% taniej. Wodę mineralną wartą prawie 2zł za butelkę dopadłem za pół ceny na aktualnej promocji w Kauflandzie i zakupiłem 30 butelek. Tak się oszczędza. Dodam, że dyktuje mi to rozsądek, a nie przymus ekonomiczny. I gardzę ludźmi, którzy marnują pieniądze na prawo i lewo "bo mnie stać" przepłacając za wszystko lub kupując w "lepszych" sklepach.

Gość kjhli
taaa na promocjach... gorzej jak konczysz prace o 18 ..w jednym sklepie jest promocja na wode, w drugim, na paste, w trzecim na proszki, kto ma czas tak biegac?

...proszek Vizir dopadłem na przecenie w ilości łącznej jakieś 15kg. Powód: rozerwane opakowania. Ale były ładnie oklejone. Zważyłem sobie w sklepie - brakowało 0.3kg na paczkę średnio. Za te kilka paczek dałem łącznie niecałe 50zł. Wartość rynkowa lekko 100zł. A durne kobity omijały szerokim łukiem "bo fee".

To racja. Pracując od rana do wieczora - nie ma szans. Ale kto może ten powinien bo oszczędności są wprost niewiarygodne. Można rewelacyjnie podreperować budżet starannie wybierając promocje i robiąc zapasy. Kolejny przykład: cebula w promocji 0.59zł, a poza promocją 2zł. Kupiłem 20kg i nie wydam już grosza na cebulę przez całą zimę. A to jest lekko 30zł w kieszeni chociażby na maślankę na 2 miesiące :D

Gość Ewwwka23
przez pierwsze trzy lata studiow w warszawie zyłam za 1200 zł miesiecznie. 700 zł pokoj, 100 zł kserowki i materiały do szkoły, 50 zł bilet miesieczny, 30 zl telefon. Za pozostałe 300 zł musiałam kupic jedzenie, chemie, bilet do rodzinnego miasta(60 zl w dwie strony wiec to był rzadki luksus) Jak mozna wyłuskac z tego pieniadze na dentyste, prywatna wizyte u lekarza specjalisty, kurtke na zime, buty, nowe spodnie bo stare sie rozpadly?. Jakos dawalam rade ale to byla wegetacja Studiowalam dziennie, dostawalam czesc kasy od rodzicow, a czesc dorabialam weekendami w sklepie odziezowym. Na szczescie po obronieniu licencjatu zaczelam pracowac w zawodzie i teraz 1200 zl miesiecznie to ja odkladam na lokate:) Dla wiadomosci frustratow typu babeczki w kropeczki, nie zarabiam dupa ani po znajomosci

Gość do babeczki
z ciebie to jakis dziad:P masz jeszcze wpiwnicy zapasy sraj tasmy? a moze czosnku?