Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fleksiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Czy u was tez tak jest ? opłaty i na zycie zotaje niewiele ?

Polecane posty

troglis: Tu się zgadzam. Ktoś tak ustawił prawo, że istnieją takie kominy kosztem wielu normalnych ludzi bez takich świadczeń. Pytanie kto, kiedy i jak długo będziemy czekać, aż zostanie to rozliczone.

Babeczki, co ty pieprzysz? Urzędy dostały wytyczne, jaki ma być podatek? Gdybyś miał choć minimalną wiedzę, to wiedziałbyś, że podatki mogą być wprowadzone tylko i wyłącznie ustawą i tak rzecze konstytucja - proponuje lekturę zamiast spędzania całego dnia na kafe i siania fermentu. Co do zusu, to zgadzam się, ze jest to instytucja źle zarządzana i marnotrawiąca środki, ale w żadnym kraju nie ma tylu rencistów ani tak mlodych emerytów. Do tego nieuczciwi lekarze, którzy dają L-4 za łapówkę albo i bez. Gdzie kobieta jak tylko zobaczy druga kreskę na teście ciążowym biegnie na zwolnienie? Gdzie ludzie uciekają na zwolnienie, aby nie dostać wypowiedzenia? Ludziom się wydaje, że płacą jakieś horrendalne składki na leczenie, a wcale z nigo nie korzystają. Więkość tak, ale sporo matek biega z dzieckiem od jednego specjalisty do drugiego. Zobaczcie ludzi z cięzkimi chorobami jak np. białaczka. Ile ludzi musi się zrzucić na jego leczenie? Na tej zasadzie działają ubezpieczenia.

pedro: No i wreszcie pękłaś i napisałaś to, co ja. Że nie jest to normalne. W UK nawet pracując na głupie pół etatu masz lepszy poziom życia. Znajomi opowiadają na bieżąco, że nawet jak jedna osoba pracuje to z palcem w dupie utrzymuje wynajęty dom, a wydatków na żarcie po prostu się nie liczy bo to są grosze w stosunku do zarobków. To samo jest w niemczech czy holandii. Tylko my tu żyjemy jak debile i dajemy się manipulować.

Gość shakal
Babeczki - nic nie rozumiesz chłopie. W Pl zbyt wielu ciągnie zyski z budżetu - cały sektor budżetowy, fałszywi renciści (mamy ich najwięcej na świecie), mundurowi, wieś, samotne matki, etc. Kto ma na to wszystko zapracować. Te kilka firm, które jeszcze nie upadły? Obciążenia coraz większe. Haracz płacony od zatrudnionego pracownika prawie 100% jego pensji. W dodatku trudno takiego zwolnić. Kto będzie zatrudniał ludzi na stałe. Można o tym pisać bez końca. Załóż własną firmę i zobaczysz, jak Cię opadną kontrole PIP, US, Sanepid i wiele innych. Jedna wychodzi, druga wchodzi. A tylko po to by zasilić budżet i wypłacic sobie pensje i nagrody. itd, itd Nie znasz tego więc nie gadaj

Gość 654984
no niestety tak jest:/ moje lczenie operacyjne kosztowalo okolo 50 tys nfz nigdy bym takich pieniedzy nie miala;/

messol ---> wieksza kontrola zusu , nowi pracownicy zusu do kontroli , mniejsze bezrobocie , mniej oszustw , mniej wypłacanych swiadczen - kłamstw proste

Gość Taka Sę
Ok życzę Ci żeby ta wypłata wzrosła i żebyś zarabiała godne pieniądze. Powodzenia :-)

Gość wiem że zus jest do dupy
za 2 lata odprowadziłam 33tys - wczoraj akurat robiłam podliczenie.... wiecie co, zus przysyła pismo, ze miesięcznie na emerytur e na po 42 zł odkładane - ŚMIECH NA SALI.... to jest 1000 ledwie, a gdzie moje pozostałe 32tys? a u lekarza nie byłam ani razu! w każdym razie problem w tym, że kasę obecnych emerytów rozkradli przy transformacji i teraz jest impas kompletny, bo tym ludiom z ich sadek należą się emerytury, ale faktycznie tych pieniędzy nie ma i dlatego my teraz za to musimy płacić.... jak to rozwiązać nie wiem i chyba nikt nie wie?

Taka Sę --> dziekuje

messol: Nie pieprzę tylko stwierdzam fakt. Gminy otrzymały już pisma bo trwa przygotowanie do wprowadzenia tego podatku po nowym roku. Uważasz, że to się dzieje magicznie bez miesięcy szkoleń i przygotowań? Ustawa to tylko formalne zatwierdzenie wszystkiego i uruchomienie skubania ludzi. Pamiętaj, że polskie zarządzenia są PONIŻEJ zarządzeń unijnych. Nawet nasza konstytucja jest gówno warta, nie mówiąc o ustawach. My już wstępując do UE zgodziliśmy się na kataster od 2012.

Gość a my z Mężem zarabiamy razem
nie mówie ze zycie w Polsce jest łatwe... bo nie jest. Żebyśmy żyli z Mężem na takim poziomie jak żyjemy Mąż musi naprawde sie napracować. Na szczęście mąż jest bardzo zaradny. Juz jako 21 latek kupił mieszkanie 2pokojowe i wynajmuje (dodatkowe pieniadze co miesiac). Podatki podatkami - wiadomo - nie jest lekko, ale jakoś trzeba życ.

Gość troglis
to mamy tu zgodność - niestety nikt nie chce reformować finansów publicznych, bo Ci którzy mogą reformować uderzyliby w siebie. I tak zamiast odbierać niepotrzebne przywileje, wlaczyć z patologiami i okradaniem Państwa łatwiej jest 'skorygować' VAT 1% w górę. Też totalnie mnie to wkurza. Bardzo się cieszę, że są ludzie, którzy i tak pracują i coś wytwarzają, jednak jest ich za mało by na to wszystko wokół wyrobić..

Poza tym niedlugo w naszym pieknym kraju zabraknie piekarzy, szewcow (juz ich nie ma), krawcowych, itp. Wszyscy wala drzwiami i oknami na studia, czy maja predyspozycje czy nie. Uczelnie naprodukuja inzynierow, technikow, ekonomistow, filologow itp. a nikt nie naprawi butow ani nie upiecze chleba. Juz teraz dyplom stracil waznosc, co drugi jest magistrem i liczy na zarobki powyzej minimum 3 tysia na reke.

Gość troglis
to jak za dwa lata odprowadziłaś 33 tyś to starczy akurat na dwie emerytury dla 40-latka :D

shakal: Wszystko co piszesz jest prawdą i ja to doskonale rozumiem. Przejrzyj moje wypowiedzi - o haraczu dla ZUS pisałem już dawno. O budżetówce masz rację, m.in. nauczycieli nikt nie ruszy bo to mafia jedna wielka o ogromnej sile. Ale ktoś w tak durny sposób od lat zarządza finansami państwa, że teraz skutki są opłakane, a kraj żyje na kredyt. Jak długo jeszcze twoim zdaniem zanim ludzie wyjdą na ulicę?

Gość a my z Mężem zarabiamy razem
wiecie - ja jak byłam w ciązy pracowałam do samego rozwiązania. Jedyne swiadczenie jakie brałam od Państwa to Macierzyńskie. A jak słysze kolege który ma firme i mieszka z nim dziewczyna ktora ma juz dziecko a Oni zrobili sobie jeszcze jedno - i mowi ze slubu nie biorą bo Państwo przeciez tak dobrze placi (dodatkowo-bo przeciez zarabia) samotnej matce z 2 dzieci.... ręce mi opadają! przeciez to sa nasze pieniadze! No ale coz..... przeciez nawet jak mu to powiem to nic to nie zmieni, bo wiem ze nie On jeden tak robi... taka jest Polska rzeczywistosc. . . .

Ale pismo nie wprowadza podatku tylko ustawa, nie rozumiesz tej prostej rzeczy. O ile się nie mylę, podatek musi być uchwalony 3 miesiące przed jego wejściem w życie. A ustawa nawet jeszcze nie znalazła się sejmie. Tymczasem ty tu kelpiesz w kółko o katasterze, który wejdzie od nowego roku, bo gminy dostały pismo. :o W jakim celu wypisujesz te bzdury?

wiem ze zus jest do dupy: DOKŁADNIE. Nic dodać i nic ująć. Te 30 tys. mogłaś mieć na koncie i mieć naliczane odsetki od tego lub zainwestować w jakieś spokojne akcje, fundusz powierniczy czy choćby kruszec. A nie oddawać za darmo. I teraz policz ile milionów ludzi straciło kasę w ten sam sposób i jakie to są kwoty!

Gość może sprowadź
babeczka z nudów bzdury z gówna wciąż kręci

Gość wiem że zus jest do dupy
wiecie co a ja mam ochotę wykorzystać ten system co mnie tak doi... bo zus to tylko 1/3 jest jeszcze vat i dochodowy, odkąd mam legalną firmę, ciągle nie mam kasy, tylko na koszta robimy z mężem i mielimy te same pieniądze :O a mało nie pracujemy! bez zwolnień, urlopów, świat! Więc wcale się nie dziwie ze ludzi nie sa wobec tego chorego systemu nieuczciwi skoro system jest złodziejski!

nie da sie ukryc ze wiele osób oszukuje w Polsce i uczciwi za to płaca co do niezalegalizowanego zwiazku to znajoma poszła do pzredszkola o przyjecie jej synka ( jest mezatka ) a dyrektorka do niej : gdyby była pani samotna matka z ojcem syna , ale jakby nie patzrec samotna to syn byłby zaraz przyjety do przedszkola - niestety jest pani mezatka i syna nie przyjme :( system wPolsce zmusza do kłamstw i oszukiwania

kobieto z mężem: Moja sąsiadka odpierdala taki sam numer. Z tym, że nawet alimenty pobiera, a żyje i rżnie się z tym człowiekiem regularnie. Pobiera wszystkie możliwe świadczenia - samotna matka, wielodzietna, dopłaty do czynszu, zasiłki celowe, itd. I co mam z tym zrobić? Nawet nie wiadomo gdzie to zgłosić.

Ja tez nie rozumiem na co idzie ta kasa na ZUS? Na opieke medyczna? Hehehe:). Mialam niedawno wypadek samochodowy, pojechalam na pogotowie, lekarz ogladal sobie autka na allegro, mnie zbadal z laski, przepisal mi apap i kazal isc do domu. Dopiero jak poszlam prywatnie to dostalam skierowanie na przeswietlenie i mnie zbadano. Na emerytury? Hehe jeszcze raz:). Placac 33 tys rocznie mam potem miec 1200 zeta emerytury? Fajnie:).

Gość 654984
mi jest wstyd isc do mopsu zebrac:o

Gość troglis
zastrzegę od razu, że ja nic od Państwa nie biorę :) jednak racja, że system promuje patologię - generalnie tak jest skonstruowany nasz kraj. Cwaniactwo jest w cenie. Nawet w temacie korków (piszę o Warszawie) - Ci, którzy jeżdżą buspasami, wciskają się blokując 5 innych samochodów wygrywają. Nie wiem, ile czasu upłynie zanim to się zmieni

niestety babeczki masz racje i bedzie coraz gorzej :( miłego dnia , czas do pracy he he tej dobrze płatnej

Gość pedro perdro
babeczki w kropeczki Ty sobie lepiej wpierw pomieszkaj osobiście za granicą o potem się wypowiadaj niektórzy myślą ze zagranica to kraj mlekiem i miodem płynący owszem standard jest dużo wyższy niż nasz, i jak ktoś narzeka to proponuje pojechać tam i przekonać się na własne oczy a nie tylko narzekać a z tego nici są, żaden postęp prócz przelewania niezadowolenia i rozżalenia na "papier"