Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Urszulina123

czemu nie można poleniuchować w ciąży ?

Polecane posty

Gość mam stały nick normalnie
Praca biurowa też nie każda jest lekka, może i nie trzeba dźwigać ciężarów, ale obciążenie psychiczne na pewno ciąży nie służy. Moja szefowa była i jest niewyżytą kretynką, wrzaski i rzucanie przedmiotami to u niej normalka. Do tego dołóżmy ciągłą krytykę, pracę po 12 godzin, "nieuznawanie" płacenia za nadgodziny, telefony od rana do wieczora i obłożenie pracą ponad miarę. Dziewczyny z działu wszystkie jechały na środkach uspokajających, bo inaczej z tą małpą wytrzymać się nie dało. Gdy zaszłam w ciążę, dowiedziałam się że jestem niepoważna i nieodpowiedzialna. Nie miałam ochoty w takim miejscu dłużej pracować. Poszłam szybko na zwolnienie, a po macierzyńskim planuję wychowawczy i szukanie nowej roboty. Ja wiem że nie ma pracy bezstresowej, ale taka, w której człowiekowi trzęsą się ręce i jest niedobrze na myśl że kończy się weekend i zaczyna się tydzień - dziękuję:O

Gość alkiwnasja
mireczkaa to powiem ci jak to robimy u mnie w firmie. Przyjmujemy pracownika i patrzymy jak pracuje,jeśli jest dobry,lub bardzo dobry to staje sie jakby członkiem naszej rodziny))),jeśli kiepski to wskazujemy mu inną drogę i nie zatrudniamy. Ale u nas w firmie naprawde jest jak w rodzinie i nie ma że szef to szef Szef to przyjaciel.

I dokładnie - gdyby moja szefowa była wobec mnie w porządku - ja też byłabym w porządku wobec niej i firmy. Ale nie zamierzałam się poświęcać, siebie i przede wszystkim mojego ukochanego dziecka. Zostawiłam sukę z niezrobionymi raportami, musiała się z tego tłumaczyć przed resztą tej korporacyjnej chołoty:)

Gość alkiwnasja
mam stały nick normalnie- jest dokładnie takjak piszesz!

Ja tez pracowałam jako recepcjonistka, kierownik recepcji i wiele osób pomysli sobie ze to taka przyjemna i niewymagajaca praca. A to była praca po 12 godz, dzien - noc. Uzeranie sie z klientami a do tego jeszcze niewyzyta dyrektorka. Ja w ciagu miesiaca po powrocie do pracy schudlam 10 kg !!! Bo nie mialam czasu nawet zjesc czy pojsc do toalety. A kiedy dostalam okres nie mialam czasu ani okazji by pojsc do toalety wymienic tampon, bo jesli zrobilabym to i poszla a nie mialby kto mnie zastąpic to dostalabym dyscyplinarke. Wiec p.dyrektor zastapila mnie w momencie kiedy krew zaczela lac mi sie po nodze !!!

Gość alkiwnasja
Jak już pisałam równiez pracowałam niegdyś u wrednej baby,która znienawidziłam,następnie po uporaniu sie z problemami których autorką sie stała,zwolniłam sie z pracy w najmniej dla niej korzystnym okresie,kiedy mnie najbardziej potrzebowała.

alkiwnasja - ja zrobiłam tak samo. Koniec roku, zbiorcze raporty, huk roboty, zbliżające się targi - baba podobno była wk..na że hej:D Ale coś za coś, gdyby traktowała pracowników fair, to i ja byłabym fair. Najlepsze jest to, że jakiś czas później sama zaszła w ciążę. I wiecie co? Spier...ła na l4 od razu:D

Gość a ja poszłam na l4 juz od 9
tygodnia. dla mnie najwazniejsze jest moje dziecko i moje zdrowie a nie praca! poszłam na l4 bo miałam takie prawo choc nic mi nie było powaznego. jednak miałam nudnosci i byłam zmeczona, wysiedziec w pracy to była dla mnie meczarnia. podziwiam kobiety co do 8 miesiaca zapierdzielaja do pracy, ale skoro chca to prosze bardzo. za praca nie tesknie i smiesza mnie opinie lasek co gadaja ze one by nie mogly wysiedziec w domu, ale w pracy przed kompem to niby taka radocha i super wygoda? zreszta łatwo sie mówi jak sie nie jest w ciązy - póxniej zycie weryfikuje podejście.

Gość openclose
Praca pracy nierówna , jak tu ktoś już napisał i jeśli ma się pracę niewdzięczną, stresującą, gdzie szef to tyran, a mobbing jest na porządku dziennym, to ja też nie widzę sensu,żeby do takiej pracy wracać po macierzyńskim, czy pracować w niej w ciąży. Też bym w takiej pracy poszła na L4 od 5 tygodnia ciąży, po to, by ich olać ciepłym moczem i pokazać, że mam ich w dupie i zrobić im na złość. Jeśli jednak praca, którą mamy jest normalną pracą i nam na niej zależy, nie widzę sensu wykorzystywania zwolnień na maksa i olewania pracodawcy.

jak szef jest ludzki to i pracownik ( z reguły, bo oczywiście są wyjątki ) Ja zostałam zatrudniona w 4 miesiącu ciąży. Od razu z szefem ustaliliśmy że w razie gorszego samopoczucia moge pracować w domu, i takim sposobem przestałam pracować na 3 dni przed porodem, beż rzadnego L4. Często zajmowało mi to 2-3 dni w tyg plus dzień w firmie na sprawozdanie. Szef nie rozliczał mnie z czasu poświęconego pracy tylko z wyników i efektów. to samo jest po macierzyńskim. Wiele z moich koleżanek mogło by tak robić, ale ich szefowie wymagają codziennej obecnośći przez 8 godz, choćby miały w tym czasie kartki przerzucać. Musi byc kontrola, musi być atmosfera strachu i koniec.

Podsumowując: jeśli ktoś ma fajną robotę, niezbyt stresującą i w fajnej atmosferze i przechodzi ciążę dobrze - niech pracuje, jeżeli chce i dobrze się czuje. Cała reszta niech idzie na zwolnienie:) I nie oceniajmy siebie nawzajem.

Gość malwinkaaaaa
Szefowej nie pyli sie iść na l4 !! W moim światku zawodowym też jest przyjaźń która przydaje się w radzeniu sobie jakoś w tej polskiej rzeczywistości. Wiadomo i powiedzmy to sobie szczerze! Jesteś szefem ,zachodzisz w ciąże? -szukasz kogos kto cie zatrudni! inaczej zostajesz bez środków do zycia! I tak też się dzieje,proceder jest obecny od lat i ścigany z urzedu! Państwo nas krzywdzi! My powinniśmy się trzymać razem!

Zgadzam się z tym, co pisze wściekła mrówa - choćby nie było nic do roboty, w firmie masz swoje odsiedzieć, bo musi być kontrola, bo trzeba cię pilnować, bo każdy pracownik to potencjalny oszust i złodziej. A założę się że wiele mam przyszłych i obecnych mogłoby pracować zadaniowo, w domu, godząc to z opieką nad dzieckiem na wychowawczym czy złym samopoczuciem podczas ciąży. Tyle że u nas w Polsce takie metody pracy niestety nie są popularne, bo oznaczałoby to iście na rękę pracownikowi, a kto to widział:P

Gość ulciakelciak
Pracuję na dwa etaty - codziennie od 7 do 21. Albo pójdę na dwa zwolnienia, albo będę tak cały czas harować (pracuję tak od 2004 roku). Mam dość! Chcę odpocząć i nie zamęczyć siebie ani dziecka...

Gość mireczkaa
ja byłam w ciąży, więc chyba mogę się wypowiadać? ;) Ciążę znosiłam dobrze, w pracy wyluzowałam- ostatni dzień w pracy byłam dwa dni przed porodem. I uważam, że jeśli babka dobrze się czuje to nie widzę powodu dla którego miałaby siedzieć na tyłku i gnusnieć. Ale chyba taki znak naszych czasów, bo nawet mój gin mi mówił, ze teraz kobiety maja problem urodzić naturalnie bo stają sie nieruchami- jego słowa. Z pracy rezygnują, nie przemęczają się to i potem sił brak.

Gość też mamamama
a ja poszlam na l4 od 9 tygodnia Mi się nie chciało siedzieć w ciąży w domu. W ciąży byłam i być może kiedyś będę. I uważam jak wyżej. Moja praca to nie jest praca biurowa. Jest to praca na świeżym powietrzu. Dużo ruchu. Jeśli ktoś ma rzeczywiście mobbing w pracy to nie zazdroszcze i wtedy tez nie chciałabym siedzieć w ciąży tam i poszłabym na zwolnienie. Ale większość ze znanych mi z widzenia itd udaje złe samopoczucie. Albo zatrudnia się do pracy będąc już w ciąży po to żeby tylko na L 4 iść. To już jest totalne chamstwo.

Gość malwinkaaaaa
mam stały nick normalnie bo to są tacy ludzie co wszystkim wszystkiego zazdroszcza i za wszelką cene chca udowadniać,że są lepsi od innych,chcą rządzić żeby się dowartościować. A tak naprawde jadą na tym samym wózku co każdy.

Gość też mamamama
kiedyś będę jeszcze raz... oto mi chodziło

Gość openclose
Moja praca w ciąży stresująca nie była, nie czułam się źle, nic się nie działo, więc nie widziałam przeszkód, by do 7 miesiąca pracować Dopiero w ostatnim trymestrze czułam się gorzej, ociężale, pojawiły się opuchnięte stopy, z którymi ciężko mi byłoby wysiedzieć w eleganckich trzewikach 8 godzin w pracy, ciążył brzuch, kłuło w kroczu przy chodzeniu, szybko się męczyłam, bolały plecy, więc siedząc przy tym biurku elegancko ubrana i musząc pełnić swe funkcję 8 godzin bez możliwości zdjęcia butów, wyciągnięcia gdzieś nóg, czy położenia się na chwilę,jak plecy bolały, było męczące, więc poszłam do domu.

Gość czarownica_bez_kota
nie jestem w ciazy , nie bylam i na najblizsze lata nie planuje, ale pwoem tak nie kazda kobieta czuje sie dobrze w ciazy i nie kazda ma prace za biurkiem, np. te biedne panie w sklepie i co taka ma stac za kasa caly zcas z brzuchem?? co innego jak sie dobrze czuja i ida na zwolnienia(przydalby sie przyjzrzec lepej tym zwolnienia lek.) a po drugie kobiety w ciazy tez placa podatki itp. nierozumie tej zawisci do kobiet w ciazy

mam stały nick - dokładnie.Wiele firm na zachodzi praktykuje rozliczanie zadaniowe tylko w polsce jest jakieś przekonanie że pracownikowi nie można pozwolić na samodzielność. Oczywiście są zawody w których się nie da, ale w wielu przypadkach wystarczy lapek, tel i specjalny program na komputerze. Miałam w ciąży problem z nerkami, powinnam siedzieć na L4, a ja w domku z herbatką i lapkiem normalnie pracowałam. I wilk syty ( pacodawca :P ) i owca cała :)

Moja dobra znajoma ciaze znosila rewelacyjnie. W domu miala 6 dzieci , dom 600m i firme ,ktora prowadzila z domu. Ale nie kazda kobieta znosi ten okres tak lekko...

Gość czarownica_bez_kota
jak jest paskudna atmosfera w parcy to sie nie dziwie ze kobiety w ciazy ida na zwolnie, wkoncu legalnie mozna sie wykrecic a sters nie jeste wskazany w ciazy dla zdrowia

Gość openclose
Mireczka, coś w tym jest, co piszesz, ja pracowałam do tego 7 miesiąca, w domu swoje robiłam, co dzień zakupy, kupowanie wyprawki, nie cackałam się aż tak ze sobą i urodziłam naturalnie bez większych przeszkód. A jak wkoło widzę, to właśnie dziewczyny narzekają, że one takie schorowane w tej ciąży, L4, a na koniec tylko cesarka za cesarką.

Gość też mamamama
Właśnie dlatego wkurzają mnie niektóre mamuśki " lenie na L4" Dobra praca, miła atmosfera itd a ona wymyśla jedna z drugą.... Co innego uczciwa kobieta albo kobieta która rzeczywiście pracuje ciężko fizycznie

A widzisz wściekła mrówo - ja też mogłabym tak pracować, taki home-work. jestem analitykiem i moja praca to robienie raportów i przesyłanie ich mailem, nie potrzebuję do tego być w firmie, wystarczy laptop, telefon i dostęp do systemu. No ale minie jeszcze wiele lat i urodzi się wiele dzieci, zanim polscy pracodawcy dojrzeją do myśli, że pracownikowi może warto byłoby zaufać:D

Gość mireczkaa
zwróćcie zreszta uwagę, ze autorka tego tematu nie analizuje jaką kto ma pracę, jak się czuje w ciąży tylko pisze o tym, że ciąża to jedyny taki okres, że można bezkarnie leniuchowac. Mnie osobiście takie podejście drażni, po prostu. Ja w domu nie mogłabym pracowac- wszyskie dane, kontakty, projekty mam w firmie. Poza tym spotykam się z klientami, z inwestorami. Ale jeśli ktoś może pracować w domu jestem jak najbardziej ZA.

Ja jestem na zwolnieniu od 4 miesiąca - na wyraźną "prośbę" pracodawcy, bo szefowa bała się, że zacznę chodzić na krótkie zwolnienia co zupełnie rozwali organizację pracy. Nie wiem dlaczego tak podejrzewała, bo przez rok przed ciążą/3 miesiące ciąży nie wzięłam ani jednego dnia wolnego na żądanie/ani nie byłam na l4. W każdym razie lekarz też się ucieszył jak mu o tym powiedziałam, bo dzięki temu nie musiał już mnie więcej namawiać - byłam po 1 poronieniu, ciąża nie jest zagrożona, ale lepiej, jak to określił "zadbać o wszystko" i nie narażać się na groźne infekcje (z tym była związana moja praca). Tak więc leniuchuję, gotuję, piękę, piszę magisterkę, chodzę na basen, gimnastykę ciążową, szkołę rodzenia, odwiedzam rodzinę i przyjaciół, ukulturalniam się... itp;)