Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość QWSEDFDRFWER

OSTATNI DZWONEK NA CIĄŻE

Polecane posty

Gość QWSEDFDRFWER

JAKI TO WIEK U KOBIETY WEDŁUG WAS ?

Gość około 35 lat
chociaż ostatnio w tv mówili rano ze najlepszy wiek dla kobiety na urodzenei dziecka to 19-25 lat czyli bardzo wczesnie

Gość QWSEDFDRFWER
JA PYTAM O OST. DZWONEK NIE O NAJLEPSZY CZAS !!!

Gość 40 lat tak plus
minus , moja znajoma miesiąc temu urodziła śliczne zdrowe maleństwo a ma 43 lata , więc jest to sprawa bardzo indywidualna

Gość zasmucona z coreczka
ostatni dzwonek moze byc i po 40, to zalezy jak kto sie na to zapatruje. gwiazdy coraz to później ok 40 rodza i jest oki. Ja wiem jedno z e po 30 juz nie bede rodzila bo jak dla mnie to juz za pozno. babcia nie chce byc dla dziecka

to właśnie indywidualna sprawa, ja mam 30 lat i nie mogę zajść w ciąże więc mój dzwonek może już dzwonił

Gość vi-
kurcze, wg mnie do 40. nie chodzi o dyskryminację, ew. zagrożenie chorbami genetycznymi itd. Sama urodziłam w wielku 32 lat i widzę, że poprostu nie mam tyle siły fizycznej co kiedyś, kolana mi szwankują, nie mam siły, żeby 70x na dobę wstawać za raczkującym dzieciakiem z dywanu, nachylać się, gdy chce na rączki albo żeby prowadzić je po pokoju - kręgosłup wysiada wydaje mi ze gdybym była młodsza - byłoby lepiej. że gwiazdy rodzą po 40 - pewnie rodzą, pewnie mają też sztab niań do pomocy i nie mają takich przyziemnych problemów jak ja :(

Gość hgddh
ja mam 28, jestem w ciąży i myślę że to ostatni dzwonek...

Ostatni dzwonek na najbardziej prawidłową, zdrową i bezpieczną ciążę jest do 26 roku życia. Do tego czasu powinno się urodzić pierwsze dziecko. A jeśli chodzi o ostateczny ostatni dzwonek-tego się nie wie... kobiety po 30tce mają już problemy z zajściem, po 40tce jest bardzo duże ryzyko... Jak poczekasz do 30tki - może okazać się że ten dzwonek już minął - będziesz się leczyć i stracisz kolejne lata na starania - a im dłuzej zwlekasz z pierwszym dzieckiem, tym bardziej je narażasz na choroby, np.zespół downa.

Dlatego moje dziecko urodziłam mając 23 lata i nie żałuję. Wygłupiamy się razem z córką, śmiejemy dużo, bawimy, natomiast gdybym była starsza mogłabym już być na to zbyt poważna ;)

Gość leśna baba
pierwsze urodziłam jak miałam 29 lat i uważam, że na pierwsze to był ostatni dzwonek. Teraz mam 34 i myślę o drugim bo później to już bym się bała.

to akurat nie jest prawda, mój tata ze swoim wnukiem bawi się jak ta lala, myślę, że lepiej niż nie jedna matka czy ojciec a mój tata ma raczej więcej niż 23 lata, to nie od wieku zależy tylko od stosunku do dzieci

Gość zasmucona z coreczka
moja kolezanka w wieku 36 lat zaszla w ciaze i teraz robi badania w kierunku wlasnie downa itp rzeczy bo ponoc z 1 badania wyszloz e cos jest nie tak. ja nie che czegos takieog rpzezywac. jak sie zdecyduje na usuniecie to ciaza juz bedzie bardzo widoczna

Gość koiko
uwazam ze najlepiej urodzic pierwsze dziecko do trzydziestki Z drugim jak sie chce,choc nigdy nie zdecydowalabym sie na rodzenie po czterdziestce

Gość nie mieszkam w polsce
urodziłam pierwsze dziecko majac 31 lat; w ciaze zaszlam po jednym cyklu staran. w pracy jestem jedna z najmlodszych mam - kobiety tu planuja dziecko kolo 35 rz, a sa i 40 latki.

Gość krok za krokiem
do trzydziestki trzeba urodzic

Gość zygzaki12344
przestańcie straszyć zespołem downa ciężarne po 35 r.! Zobaczcie na statystyki do 35 r. ile dzieci rodzi się z zespołem downa. Tu akurat wiek nie wiele ma do rzeczy. Genetyczne obciążenia tez nie mają nic wspólnego z wiekiem, tylko z dziedzictwem genetycznym. Zanim zaczniecie wypisywać stereotypowe bzdury, to choć trochę się zapoznajcie a nie ulegajcie wierze w pospolite plotki.

Gość trudno stwierdziv po
to nie chodzi o to, zeby male dziecko bylo zdrowe i ok. myslcie troche o tym, co bedzie, gdy dziecko bedzie mialo nascie lat...

mylisz się zygzaki - wiek ma duże znaczenie. I zespół downa jest najczęściej spowodowany wiekiem. Tego akurat jestem pewna. I znam statystyki. Dlatego są bezpłatne badania genetyczne dla osób obłożonych chorobą genetyczną, lub dla dojrzałych kobiet. Nie wprowadzaj dziewczyn w błąd. Zobacz jak rośnie ryzyko i częstotliwość występowania takich chorób, dopiero potem pisz. Tylko nie szukaj w internecie, bo tam sobie mozna wszystko umieścić. ZObacz do podręczników akademickich, najlepiej niedawno wydanych :)

Gość ja pani wasza
ja mam 28 a ostatnio jak bylam u ginekologa to lekarka wrecz nakrzyczala na mnie ze nie mam jeszcze dziecka a najlepszy czs na urodzenie jest do 26 roku

Gość dilajlaj
ja mam 23 wiec wychodzi na to ze mam 3 lata do odtstaniego dzwonka :D

35lat, ale to ryzykowne. W tym wieku, to już się nie ma tyle siły, żeby miesiącami nie spac po nocach. Ja namawiam do nieposiadania dzieci wcale - same problemy.