Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ProVitamina

Trzylatek ssie kciuk

Polecane posty

...i tak już od dwóch tygodni nie wyjmuje paluchów z buzi. Najczęściej jest to kciuk ale potrafi nawet wsadzić wszystkie pięć paluszków i tak trzymać aż zwrócę mu uwagę. Nie mam pojęcia skąd to sie u niego wzięło i jak przerwać ten brzydki nawyk.

Gość Dr. Halina Lejzi-Arbajt
Zanim się obejrzysz to ch00je w pjerdlu Twój bachor będzie ssał i ćpunem zostanie czy alkoholikiem!

Gość dzieci zaniedbane emocjonalnie
pakuja palce do buzi. Mniej kafe, wiecej czasu z dzieckiem a przejdzie jak reka odjal :D

Oh jacy wy wszyscy jestescie mądrzy. Dziecko w przedszkolu, ja na urlopie. Wasze rady sa bezcenne i jak nic swiadczą o waszej inteligencji. Aha... i gratuluje odwagi pomarańczowe loginy. Nie ma to jak podkulić ogon pod siebie i anonimowo komuś poubliżać. Gratuluję tępoty.

Gość mama małego synka :)
Sprawdzałaś mu dziąsła? Może coś go tam boli?

Gość moja corka ma
6 i pol roku i ssie kciuk od malego nic nie pomaga mam nadzieje ze kiedys sie to skonczy bo bedzie miala krzywe zabki

Mój ssał smoka do 2 lat. Troszke miał krzywe ząbki ale widze ze wraz ze wzrostem szczęki ząbki wracają na swoje miejsce. Na dziąsłach i języku nie zaobserwowałam nic niepokojącego. A próbowałyście czymś smarować palce (np. czymś gorzkim żeby się zniechęcił)?

ale ssie tak bez powodu? cały czas? pytam, bo mój też ssie, ssał od urodzenia namiętnie, przed urodzeniem zresztą też :D smoczka nie chciał nigdy teraz zdarza mu się jak jest zakłopotany, albo jak nad czymś intensywnie myśli mówi, że to go uspokaja ;)

jak się czyms bawi to oczywiscie rece ma zajete ale jak oglada bajki lub czytam mu przed snem to od razu palce ląduja w buzi. Pytam go dlaczego wklada palce do buzi to mowi ze nie wie :)

Gość jula 65409
przytulaj go, zabawiaj, odwracaj jego uwagę w innym kierunku

Gość jula 65409
ale nie krzycz i nie karaj go za to widocznie on w ten sposób rozładowywuje napięcie

Gość stefeniantka
Moja kuzynka ma 29 lat i ssie kuć .. a bleeee

dziwne, że dopiero teraz zaczął to robić, może ma w przedszkolu jakieś stresy? Może ten sposób rozładowuje podświadome napięcie? Dorosły sobie zapalio papierosa jak się wkurzy, a taki dzieciaczek co? :D

Absolutnie nie stosuję żadnych kar! Przytulamy się baardzo czesto i sporo sie razem bawimy. Mamy naprawde fajne relacje. No cóż... samo przyszlo to może i samo pojdzie :)

Rafinko też jedyne co mi przychodzi do głowy to to że zaczął przedszkole i może jakoś tak odreagowuje (choć fajnie się zaadaptował w grupie).

Moja dwulatka ssie kciuk odkąd skończyła 3 mc, nic nie działa. Smaruje jej paluszek płynem z apteki "paluszek gorzki płyn". Smakuje to paskudnie a jej i tak to nie przeszkadza i ssie dalej. Pozostaje mi co chwila upominać, a ssie jak ogląda bajkę czy chce spać i jak chce się uspokoić. :(

skoro dopiero zaczął przedszkole to całkiem możliwe że to reakcja na stresy z tym związane. zwłaszcza ze pojawiło sie właśnie teraz. jakby nie patrzeć przedszkole to powazna zmiana w życiu takiego malucha. u syna w grupie jest pewien chłopczyk, też chodził non stop z palcem w buzi (w przedszkolu), panie nie reagowały, nie zwracały uwagi po 2 mies palec nie wędruje już w buzię :) mały się przyzwyczaił i jest ok.

mój też jak jest śpiący ;) albo jak się zdenerwuje.. ale też jak się chce odprężyć :D prowitamina zamiast czytać rozmawiaj z nim albo jakąś historyjkę opowiadaj tak, żeby uczestniczył chodzi o to, że jak on też będzie mówił, to nie będzie mógł ssać palców ;) jeżeli ssie od niedawna, to szkoda, żeby mu się nawyk utrwalił