Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

barbiedoll

Ciąża w Anglii... czy sa jakies kobiety mieszkające w UK?

Polecane posty

O już doczytałam-akty małżeństwa,jeśli rodzice są w związku,2 fotografie,wypełniony wniosek,dowody rodziców i polski aktu urodzenia wydany przez lokalny urząd,stary paszport dziecka.No ewentualnie poproszę babcię aby wyciągnęła zaświadczenie ze spółdzielni że ona wynajmuje mieszkanie, i że mały jest tam zamedlowany.Nie pamiętam jak wygląda akt urodzenia, ale na nim chyba jest polski pesel?

Ania doncaster ja mam termin na 24sierpnia .to jest numer tel do pani krysi 01302 327630. niewiem ile ona bierze za udzial w poiorodzie ale napewno nie majatek a dla kobiet ktore nie znaja jezyka albo obawiaja sie porodu mysle ze ona jest najodpowiedniejsza.jest bardzo mila i sympatyczna oraz bardzo pomocna osoba,pozdrawiam coiepluytko

Kasienko a jesli sie wyrabia paszport w Londynie to mozna tam od razu brytyjsko-polski? Dzwonilam tam raz ale pytalam o slowacko-polski i facet mowil ze bez problemu ale niewiem jak z brytyjskim.. Po studiachchce tu jeszcze zostac kilka lat zeby odlozyc kase na domek wiec jeszcze dobre pare latek tu bedziemy wiec mysle ze brytyjski paszport kiedys sie przyda.. Jeszcze chcialam spytac co potrzebujemy do register officu jak maluch sie urodzi.. Potrzebne sa fotki noworodka tez czy idzie sie tam tylko po to zeby zarejestrowac imie i nie beda potrzebne? Niewiem gdzie pytac o ta podwojna, moze potrojna narodowosc :/ Dzwonic do home officu czy cos? Joasiu dziekuje za numer :-) A u nas w szpitalu jest tak ze mozna sobie wybrac polozna kora uczestniczy w porodzie? Kolezanka konczy poloznictwo i jesli bylaby taka opcja to fajnie by bylo gdybym mogla mi pomagac.. Jezyk dla mnie odgrywa akurat najmniejsza role ale fajnie byloby trafic na kogos 'milego' kto nie potraktuje nas jak nastepnego 'numeru' ;-)

ja ze wszystkimi pytaniami zawsze sie kieruje do citizen advisor..i jeszcze jak do tej pory ani razu nie zdazylo sie zeby mi nie pomogli...z tym ze ja to najczesciej pytam o prawo pracy :)

Witam.. Do rejestracji malucha dostaje sie od midwife specjalny list w kopercie,wtedy bukuje sie spotkanie oni wyznaczja termin i sie rejestruje maluszka.. W ambasadzie wyrabiamy tylko Pl paszport,zadnego peselu nie potrzeba ,tylko zdjecia i akt urodzenia,ktore dostajemy przy rejestracji ,placi sie jakies grosze i za kazda kolejna sztuje tez nie wiem ok 3 funtow czy 4,zdjecie musi byc z otwartymi oczkami,co u noworodka bywa trudne,u nas byly 4 podejscia..Wniosek o Brytyjski paszport pobiera sie w urzedzie pocztowym,mam nadzieje ,ze troszke pomoglam ,buziaki🖐️

Dzien dobry :-) U nas jest tak ze Citizen Advice Bureau jest otwarte chyba tylko raz w tygodniu i to do jakiejs 12 i zawsze co tam zagladam jest zamkniete ;/ Musze w koncu kiedys sie wybrac konkretnie i wypytac o wszystko.. Czyli midwife po porodzie mi wszytko powie co do rejestracji? Jesli tak to oki :) Moj chloplak dzisiaj byl w Jobcentre i mu powiedzieli ze 'becikowe' jest pomiedzy 500-1000 funtow. Wie ktoras moze od czego ta suma zalezy? Dzieki majoweczko za info :) Wlasnie wyslalam chlopaka na poczte po wniosek ;) Troche musze sie doksztalcic w tym temacie bo po porodzie bedzie malo czasu na to wszystko.. Termin na 9 lipca a pod koniec pazdziernika juz musimy byc w pl :D Slub kuzynki 1 wrzesnia.. buziale i milego dnia :)

Tak ja sie znam na przyznawaniu becikowego ,na ktore sie niestety nie lapie ,tylko w przypadku pierwszego dziecka niestety .. Zeby dostac becikowe ,niestety trzeba miec child tax credit przynany,czyli dodatek na dziecko,jezeli dziecka nie ma jeszcze na swiecie,trzeba ogarnac wszystko do max 3 miesiecy po urodzeniu dziecka,bo inaczej przepadnie ,Czyli rodzi sie dziecko,aplikujecie o child tax(niestety czasami to trwa i trwa) i dopiero po jego przyznaniu ,mozemy zaaplikowac o becikowe ,takze czasem naprawde trudno sie w tych 3 miesiacach zmiescic,niestety becik jest nie dla kazdego.Byla jeszcze jednorazowa dotacja dla kobiet w ciazy na witaminy (190 f) ale kochany rzad to upierdzielil,w poprzedniej ciazy jeszcze dostalam...Coz tak bardzo "beneficiarska" Anglia nie jest juz takim dobrym kaskiem,jak to co niektorzy mysla ;) Ja jestem np w 3 ciazy i nie dostaje nic a nic..musimy sobie radzic sami ;)

Gość Szpindlerowy mlyn
Majoweczka-moge zapytac, jezeli nie masz nic przeciwko, dlaczego Wy nic nie dostaniecie? ja sie nawet nie zastanawialam nad tym becikowym, z tego co wiem u nas to 600f, ja mam przyznany child tax credit na corke, to moge sie starac?

Hej laski ja już po pracy.Ania nie wiem jak jest z podwójnym obywatelstwem naprawdę:( A co do benefitów ja załapałam się na dodatek żywieniowy w styczniu 2011 potem jakoś znieśli.Również starałam się o becikowe 500Ł złożyłam podanie o child tax credit nie pamiętam w ile to przyszło ale jakoś przed upływem tych 3 miesięcy.Dosłałam papiery potrzebne do uzyskania becikowego i odpisali mi, że dostaję ChTC ale ten najniższy-545Ł na rok.A żeby dostać becikowe ChTC musi być wyższy, niż ten najniższy w skali roku.Zaproponowali odwoływanie się ale nie chciało mi sie w tym babrać.Mąż ma za wysokie zarobki na benefity-ok 24tys Ł rocznie, i jedyny zasiłek jaki otrzymujemy to chl benefit(-20 Ł tygodniowo,ten należy się każdemu rodzicowi nie jest zależny od zaroków) i child tax-40 Ł na miesiąc.Ale tax jest na męża,child benefit na mnie.Ale jutro musi zgłosić że wróciłam do pracy i podejrzewam że nam zabiorą child tax.Tak więc żyjemy w zasadzie na własny rachunek ;) Dziewczyny a może któraś z was mi powie-zaczęłam pracę na part time i moja wypłata wynosi 547 Ł na miesiąc.TAXu mi nie potrącają bo mieszczę się widocznie w tej kwocie zwolnionej z TAXU ale dlaczego nie potrącają mi pewnej kwoty za NIN?

Nie moge sie starac poniewaz tylko na pierwsze urodzone w UK dziecko dostaje sie becikowe, a ja rdze tutaj drugie a inne benefity tez moga byc ale to sa jakies dla nie pracujacych ludzi typu Icome support i inne wszystko jest w necie opisane :)

Zgadza sie, rzeczywiscie istnieje zasilek Sure Start Maternity Grant. Jednak jak sam zauwazasz nie jest to rownoznacznik polskiego becikowego poniewaz jego zadaniem jest wyrownani startu dla dzieci z ubozszych rodzin i jak sam podajesz jego otrzymanie uzaleznione jest od spelnienia konkretnych warunkow: 1) trzeba byc osoba o bardzo niskich dochodach - ponizej 12000 rocznie (Income Support, Working tax credit) 2) byc bezrobotnym czynnie poszukujacym pracy - Job Seeker Allowance 3) juz miec dziecko i otrzymywac Children Tax Credit lub zdazyc go uzyskac na nowonarodzone dziecko a z tym wiedzac z doswiadczenia szczegolnie w dobie obecnego kryzysu moze byc problem. Rozpatrywanie wniskow trwa obecnie dlugie miesiace. Zgadzam sie jednak, iz nalezy o te swiadczenie wystapic i probowac je otrzymac. Natomiast 500 funtow, o ktorych ja pisalem powyzej jest BEZWARUNKOWE i nalezy sie kazdemu nowonarodzonemu dziecku jako sposob oszczedzania w jego przyszlosc

Moj chlopak mial dobra prace ale zrezygnowal zeby miec czas na otworzenie wlasnego biznesu na slowacji.. W anglii jest zarejestrowany jako bezrobotny na jobseeker allowance i do tego jest studentem collegu. Ja pracuje roznie, czasem mniej niz 16 godzin tygodniowo czasem wiecej, zalezy od grafiku ale szefowa nie chce mnie przemeczac no i za jakis miesiac moze pojde na macierzynski. Studia przerwalam na rok ale kase ze szkoly dostaje ale nigdy sie z niej w rzadnych urzedach nie spowiadalam.. Mam nadzieje ze przyznaja nam cos bo strasznie duzo wydatkow na takie malenstwo ;/

Aniu ja pracujęn 3xpo 8 godzin,wypłata tygodniowa wychodzi mi 136 Ł/tydzień. Ale zakładając, że zarobię 544,00Ł x 12 miesięcy =6528 na rok to chyba dlatego mi nie potrącają, bo dopiero zaczynają potrącać od jakiegoś tam rocznego dochodu. 2011/2012 - zwolnione z podatku 7 475 GBP - zwrot możliwy do 05.04.2016 - rok 2010/2011 - zwolnione z podatku 6 475 GBP - zwrot możliwy do 05.04.2015 - rok 2009/2010 - zwolnione z podatku 6 475 GBP - zwrot możliwy do 05.04.2014 - rok 2008/2009 - zwolnione z podatku 6 035 GBP - zwrot możliwy do 05.04.2013 tu znalazłam do jakiej kwoty jest się zwolnionym. Majoweczko ja starałam się o właśnie sure start. A jak nazywa się ta kwota która bezwzględnie należy się każdemu rodzicowi na star dziecka?Jakie trzeba spełniać warunki?Podejrzewam że ja dawno się nie łapię bo młody ma już 12 miesięcy;)

sorki,młody ma 13 miesięcy za 2 dni :D a zresztą jest w stopce :P

Kasiu to zalezy od kodu podatkowego. Ja na 2011/12 mialam L747, ktory zgadza sie z Twoim opisem ze jest sie zwolnionym od placenia podatku do 7475 rocznie. Po 6 kwiatnia na 2012/2013 mi zmienili kod podatkowy na L816 co oznacza ze moge zarobic do 8160 funtow bez podatku.. Sprawdz swoj kod na payslipie :)

dzisiaj mi przyszedl wozek :-))) jest przecudny.. nie moge sie doczekac az malego do niego wloze.. gdybym mogla to sama chcialabym nim jezdzic :PPPP

Gość Szpindlerowy mlyn
Hej wszystkim. Wracajac do tematu dzieci, moj maly sie prawdopodobnie obrocil w niedziele w nocy, tak mi sie wydaje, wiec nici z mojej cesarki... Jutro ide do poloznej, chce ja wypytac, co trzeba do szpitala wziac, tak zgrubsza mam pojecie, ale chce sie upewnic, jestesmy tu sami, maz bedzie musial zajac sie corka, bo ona moj pobyt w szpitalu raczej zle bedzie znosila, wiec bede musiala miec wszystko ze soba, no i rodzic tez bede sama, wiem, ze tu wiekszosc kobiet sobie do porodu kogos bierze, ale jak rodzilam corke, jeszcze w pl, to planowalismy wspolny porod, a jak przyszlo co do czego to powiedzialam mezowi, zeby nie przyjezdzal, chcialam byc sama, najlepiej zupelnie sama, takie silne odczucie. Ania-wozek bardzo ladny, ja lubie takie kolorowe, z corka mialam mutsy w takim intesywnym jasnozielonym kolorze, troche zaluje, ze go oddalam, bo byl bardzo dobry, teraz mam grafitowy, czyli zupelne przeciwienstwo,zobaczymy, czy sie bedzie sprawdzal.

Gość Szpindlerowy mlyn
No i tak jak myslalam, maly s ie obrocil, polozna mnie wypytala z kim bede rodzic, no i byla strasznie zdziwiona, ze sama, do tego maly jest odwrocony plecami do mojego kregoslupa i powiedziala, ze moge miec bole kregoslupa, z corka przy porodzie mialam okropne bole krzyzowe, wiec tym bardziej chce mmiec znieczulenie, pozdrawiaam

Hej szpindlerowy :) ile tyg ci zostalo do porodu? Ja sama przy porodzie chyba bym nie dala rady, podziwiam :) Od ktorego tygodnia polozna zaczela sprawdzac polozenie malucha? Ja mam nastepna wizyte za 2 tygodnie i to bedzie 32tc i chcialabym juz wiedziec jak jest ulozony bo niemam zielonego pojecia.. Dzisiaj mi przyszla poducha rogal i wedge pod brzuch z amazonu http://www.amazon.co.uk/gp/product/B004E23GVA/ref=oh_details_o01_s00_i00 i jest super. Poszewki sie sciaga do prania a material pod spodem jest nieprzemakalny takze do karmienia po narodzinach bedzie idealna :-) Dzisiaj bedzie moj 'pierwszy raz' z nia w nocy ;) mam nadzieje ze w koncu sie wyspie :P

Witam Duzo tu sie dzialo przez te kilk dni jak mnie nie bylo. Jestem teraz w Polsce i wlasnie dzisiaj bylam na usg. Jestem w 31 tyg wszystko w najlepszym porzadku mam nagrana plytke i zdjecie twarzyczki w 4D jest super. Dzisiaj tez poznalam plec dziecka nie dalo sie tego ukryc bedzie drugi SYNEK. Musze oswoic sie z ta mysla troszke liczylam na dziewczynke ale coz grunt ze dzidzia zdrowa obrocona juz glowka w dol i lekarz powiedzial ze raczej nie powinno sie to zmienic. Wazy juz ok 1800g i bardzo sie wierci. Pozdrawiam cieplutko.

No to gratuluje!!! :-))) W koncu wiecie kogo przywitacie :-) Ja tez liczylam na dziewczynke i jest chlopak :-P Nastepne bedziemy mialy dziewczyny :-) Kawal chlopa ten twoj synus :) Moj w 28tygodniu wazyl okolo 850g ciekawa jestem ile teraz w 30 jest ale chyba tez podrosl bo brzuchol z tygodnia na tydzien wiekszy a ja 11kg na plusie :) Udanego urlopu :-)) nie mialas problemu na lotnisku? Zastanawiam sie czy nie leciec za 2 tygodnie z chlopakiem na slowacje ale niewiem czy mnie wpuszcza.. Rowniez pozdrawiam :)

Gość Szpindlerowy mlyn
Hej, Ania, mysle, ze juz na nastepnej wizycie polozna powinna Ci okrelic pozycje dziecka, mi tez wpisywali przy kolejnych usg, az zostalo mi 4 tygodne, swoja droga chyba kazda z nas bedzie miala synka:-)czytalam, ze w okresie letnim wieceej chlopcow sie rodzi, moze cos w tym jest, co do lotow w ciazy, to w wizz air pozwalaja do 28tyg, potem zaswiadczenie od lekrza, ktorego raczej nikt nie da,moj lekarz z Polski powidzieal, zeby lepiej nie latac, bo to niebezpieczne, ale on jest z tych bardzo ostroznych, wiec nie wiem jakie jest realne zagrozenie, Kasia, jakimi Ty liniami lecialas, ze Cie puscili?ciekawa jestem, bo sama bardzo chcialam poleciec do domu ale nie dalo rady

Witanko ! Ja Lecialam w 29 tc Ryanerem ,pozniej juz nie dalo by rady,lecialam bez zaswiadczenia ..Mnie zostalo z 5-6 tygodni licze ze sie wczesniej zacznie ,druga corka rodzilam w 1 dzien 39 tygodnia ,planowo zostalo mi 6 ,ale licze na 5 tygodni,to juz calkiem nie dlugo... Karolina-gratuluje 2 chlopca ,beda sie fajnie bawic ,a corke sprobujecie za 3 razem ;)

Gość aniaq doncaster
Hejka :) No moze cos w tym jest ;)) Czyli nastepna dzidzie trzeba splodzic latem hehe :) Jak lecialam w wizzairze to nikt mi sie nawet nie spytal o ciaze.. Moze zalezy od wielkosci brzucha, teoretycznie teraz jakbym leciala w rozpietej kurtce i apaszce zakrywajacej brzuszek to pewnie by sie nawet nikt nie zorientowal nawet ;) Niewiem czemu tak sie stresuja tymi lotami ze niebezpieczne.. Przeciez jak ktos lata kilka razy w roku to jest na tyle przyzwyczajony ze taki 1.5h lot to jak przejazd pociagiem..

Wlasnie jestem w trakcie wybierania poscieli LOL.. Juz 3 dni nad tym siedze i nie moge sie zdecydowac na kolor ;) Spojrzcie sobie na ta aukcje.. Lozko z szuflada i materacem oraz caly zestaw poscieli za 600zl.. Tutaj widzialam samo lozeczko takie za 90 funtow.. Fajny konfigurator kolorkow maja ale ja do tej pory nie moge sie zdecydowac ktory chce ;) haha..