Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

barbiedoll

Ciąża w Anglii... czy sa jakies kobiety mieszkające w UK?

Polecane posty

A wlasnie nie wiem czy pamietacie ale Doncaster to moje rejony sa ,bo ja jestem z Leeds a mieszkam juz na obrzezach wyjazdowka do Bradford...:)

Gość natania
ania doncester... Ja uzywam FAIRY NON BIO. Poki co jest ok, zadnych wysypek:) Jezeli pojawi sie jakas mamuska z Northampton to zapraszam na kawusie i wspolny spacerek:) Mieszkam tu od niedawna i wszyscy znajomi zostali w Milton Keynes i Bedford:(

Oj bywa ciezko :[ z ta moja dwojka i tym duzym domem (mama wyjechala tydzien temu),mozna powiedziec ,ze w najgorszym momencie...No ale nic na sile prawda..Maz narazie szuka pracy dwu zmianowej ,z nim problemu nie ma (elektronik) ,praca jest tylko godziny liche,caly dzien w pracy,mamy nadzieje,ze szybko znajdzie sie oferta na dwie zmiany,bo dla mnie najbardziej meczace jest ciagle odprowadzanie i odbieranie starszej cory ze szkoly,a mlodsza jeszcze w spacerowce,a tutaj kolejne pcha sie na swiat... Zaraz wam wrzue linka wozka ktory kupilam,kupilam wersje "jeden za drugim" dla 2 dzieciaczkow..

Gość Szpindlerowy mlyn
No wlasnie ja jestem troche malo asertywna, nie umiem sie prosic i myslalam, ze jak maly bedzie posladkowo, to mi 'z urzedu' cesarke zrobia, zobaczymy, moja cora juz chyba w 26 tyg byla dobrze obrocona. co do wozka to my kupilismy taki, ja nie mam za uzych wymagan, nie za drogi, taki zwyczjany http://www.mamasandpapas.com/range/pliko-pramette/2412/

Witam Mysle ze jesli chodzi o wozki to wszystko zalezy od naszych potrzeb inny wozek potrzebuje osoba czesto jezdzaca autkiem a inny ktos to go nie posiada. Ja akurat nie mam autka wiec wozek musi byc wygodny dla dziecka i miec w miare pojemny kosz na zakupy. Z doswiadczenia wiem ze jak dla mnie lepsze sa kola piankowe. Dlugo szukalam odpowiedniego wozka i wybralam taki : http://www.ebay.co.uk/itm/320792712089?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649 JAki kolor jeszcze nie wiem gdyz nie znam plci dziecka mam nadzieje dowiedziec sie 2 maja jade do polski i wtedy zrobie dodatkowe usg mam nadzieje ze w 31 tyg bedzie juz dobrze widac. Pozdrawim i zycze udanych zakupow.

No hej, nareszcie tu troche ruszylo i temat na ozyl :-) Hej majoweczko, wlasnie tylko ten widzialam poki co w sklepach wiec chyba go zakupie skoro mowicie ze jest dobry :-)) Ja wlasnie chcialam sie znieczulic tym etonoxem czy jak to tam zwal.. czyli gas & air bo chce rodzic w wodzie wiec epidural nie wchodzi w gre.. Tylko ze niemam pojecia czy to wogole cokolwiek daje.. hm U nas pogoda tez do d... Pewnie to samo co w Leeds.. Ehh szkoda gadac, tymbardziej ze w Polsce juz lat na calego 29 stopni, niektorzy juz w jeziorkach sie kapia.. :( Moj w takim razie chyba tez jest glowka do gory bo widze jak sie przemieszcza cos twardego ok 5cm nad pepkiem ale caly czas myslalam ze to plecki ;) No nic czas pokarze.. Wizyta nastepna chyba 16ego maja, bedziemy omawiac ostatnie wyniki krwi na anemie i cukrzyce i sie jej wtedy zapytam.. Majoweczko jaki pomiar brzuszka masz? Mi jak mierzyla tasma w 28tyg to bylo 29cm wiec chyba ok.. Polozna mowila ze srednio rosnie 1cm na tydzien ciazy.. Teraz zaczynamy 30 tydzien, ten czas juz tak leci ze szok :o Hej cinamoonka :-) Ja kupilam iCandy peach w kolorze sweet pea. Wybralam ten ze wzgledu na duze kola, duzy koszyk, mozliwosc doczepienia drugiej gondolki lub spacerowki w przypadku drugiej dzidzi no i kolorrrrr przecudny :-) Do tego mozna nim skrecac jednym palcem, w sklepie probowalam to nie chcialam stamtad wyjsc bez niego ale nowy kosztuje ok 1000 funtow ;/ No wiec udalo mi sie 'ustrzelic' to cudo na ebayu :-) W poniedzialek kurier mi go przywiezie, juz sie nie moge doczekac :-)))) Tutaj pare linkow zebys mogla zobaczyc jak wglada :-) http://www.ebay.co.uk/itm/110856000707?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649#ht_1052wt_1270 http://www.ebay.co.uk/itm/290693084948?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649#ht_500wt_1287 http://www.ebay.co.uk/itm/251034207231?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649#ht_500wt_1287 http://www.ebay.co.uk/itm/180857049035?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649#ht_500wt_1287 http://www.ebay.co.uk/itm/180858902095?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649#ht_686wt_1037 A tutaj ich oficjalna strona :-) http://www.icandyuk.com/products.php?id=peach Bylam niedawno w Polsce i glownie bylam tam po to zeby kupic wozek.. Niestety itak sie okazalo ze te zagraniczne sa najlepsze.. Chcielismy kupic od Polskiego producenta ale w kazdym mi cos nie pasowalo.. A to kola nie takie, a to koszyk, raczka, plytka gondola, wyglad wozka, waga, rama, droga gondola.. Po prostu obejrzalam chyba ze 100 wozkow i nie wybralam niczego :( Ale to juz przeszlosc :P Tutaj jest wozeczek z Northampton ktory ja wygralam :-) http://www.ebay.co.uk/itm/130684746730?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_500wt_1287 Chce tylko do niego jeszcze dokupic 'spiworek' na nozki do spacerowki i mam caly komplecik :-) Fotelik samochodowy maxi-cosi cabriofix juz mamy i w zestawie wozka sa juz adaptery wiec spiworek to jedyna rzecz ktorej mi brakuje ale caly czas siedze na ebayu wiec mam nadzieje ze niedlugo uda mi sie kupic :-)) Mojej szefowej brat ma wozek Silvercross na sprzedaz za 200 funtow jesli ktoras bylaby zainteresowana.. Wozek byl malo uzywany poniewaz jest duzy i nie miescil sie do bagaznika i dlatego jezdzili praktycznie wszedzie z samym fotelikiem samochodowym, ktiory tez dolacza do kompletu.. Tu fotki: http://www.silvercross.co.uk/pram-systems/Linear-Freeway/ Zastanawialam sie tez nad nim ale nie podobaja mi sie takie male kolka, do tego podwojne.. No ale moze ktorejs z was przypadnie do gustu :) Jak cos to pisac.. Kurcze chyba starczy narazie bo wypracowanie mi wyszlo, pozniej tu jeszcze zajrze :-))) Milego dzionka :*

Karolinko wydaje mi sie ze dziewczynka bedzie skoro nie bylo widac od razu siusiaczka ;-) No ale sie okaze po skanie, juz napewno bedzie wszystko widac :-) Powodzenia :*

Dziekuje Aniu tez mam taka nadzije ale oczywiscie grunt to zeby dzidzia byla zdrowa juz niedlugo sie wszystkiego dowiem. Pozdrawiam.

:) AniuD -Ja mialam w 28 tc (ostatnia wizyta) pomiar 29,5 .. Wozeczki macie przesliczne wszystkie :) Ja wam powiem ,ze wzielam wersje "jedno za drugim" rozmawialam wlasnie z kumpela ktora urodzila z roznica 2 lat rowniez i mowi,ze musi tez kupic blizniaczy ,bo nie daje rady bez meza wychodzic z dwojka dzieci,starszy lata gdzie go nogi poniosa a ona musi noworodka pchac w gondoli,wiec chyba dobrze wybralam ,tym bardziej ,ze dwa razy dziennie chodze do szkoly po 12 min w jedna strone kolo dwoch ruchliwych ulic..A to tylnie siedzisko maluszka mozna wypiac i zostaje spacerowka Britax od 6 miesiaca jakby co...Tez trafilam okazje bo w sklepach ponad 500 funtow kosztuja.. Szpyndlowy mlyn-moje dziecko rowniez nie obrocone ,ale jak wczesniej pislalam druga corcia "fiknela" w 37 tc..

majoweczko to mamy te same pomiary :-)) Tez fajny ten twoj wozeczek, a jaki kolorek wybralas? http://www.icandyworld.com/uk/en/products/peach_blossom_twin Z tego co ja kupilam tez sie da zrobic blizniaczy :) intuicyjnie jakos tak myslalam ze moze sie przyda taka opcja ;-) Ciekawa jestem jak maly jest ulozony bo ciezko mi odgadnac.. W ktorym tygodniu polozna to sprawdza?

Aniu -w 34 czyli za tydzien na wizycie mnie to czeka..A jak maly ma czkawke to nie czujesz gdzie jest glowka ? Ja czuje z lewej strony brzuszka wiec wiem ze nie jest "w dole" ja mam czarny kolor wozka ,bo akurat ten byl w promocji,nie zalezy mi tak na kolorze jak na wygodzie,a Ty wybralas bardzo ladny :)

czkawke czulam kilka razy w dole niziutko a innym razem tak troche z boku pod pepkiem.. Tylko ze dzisiaj mi sie cos twardego znowu przemieszczalo nad pepkiem i troche z boku pod zebrami.. Sama niewiem, moze byc tak ze sie obraca ciagle raz glowa do gory raz do dolu?

Hej laski.Ja mam wózek krowę-Graco Quattro http://www.google.pl/imgres?hl=pl&biw=1272&bih=641&gbv=2&tbm=isch&tbnid=qtG82q59dX_MCM:&imgrefurl=http://www.gracotravelsystem.net/graco-quattro-tour-deluxe/&docid=ZBaJuagJ0J6UOM&imgurl=http://www.gracotravelsystem.net/wp-content/uploads/2009/06/graco-quattro-tour-deluxe-300x300.jpg&w=300&h=300&ei=SEmcT567J8O80QWUoYmaDw&zoom=1&iact=hc&vpx=324&vpy=134&dur=3693&hovh=225&hovw=225&tx=109&ty=243&sig=112772715482131143537&page=1&tbnh=138&tbnw=136&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:1,s:0,i:67 Powiem szczerze, że wózek wybrałam pod wielkim impulsem,bo koleżanka już kupiłą go w 10 tygodniu a w 12 na scanie okazało się, że spodziewa się bliżniaków..Byłyśmy w ciąży z 2 tygodniową różnicą, więc ja na wszelki wypadek powiedziałam aby wózek mi trzymała i dam jej znać ile ja mam płodów w sobie:D okazał się 1,wózek wzięłam.Potem plułam sobie w brodę bo:koła piankowe,dziecko skakało jak oszalałe w wózku na każdych wybojach chociaż mojemu Aleksandrowi to nie przeszkadzało bo on był w stanie usnąć wrzucony do pralki automatycznej :D maaaalutka gondola-urodził się krótki ale w ciągu 8 tygodni życia tak wystrzelił,że poszedł do spacerówki rozłożonej na płasko-właśnie jak miał 8 tygodni.Ogólnie kolubryna.Ale ogromnym plusem to bardzo pojemny bagażnik,kieszonka z tyłu i te schowki.No cóż,dziecko wyciora wózek do czasu aż pójdzie samo,sprzedam komuś za bezcen i z głowy.Przy kolejnym będę dokładniej szukać wózka.Dla mnie akurat taki duży wózek to nie problem bo nie mam auta,więc wszędzie chodzę na nogach.

Aniiu mnie samej było ciężko określić co daneh chwili gdzie ma moje dziecko,ale czasem bardzo boleśnie się rozciągał,skóra bardzo się napinała i szczypała,naciskał na narządy..Oszczędził mi co prawda takich soczystych kopniaków które mogłyby spowodować zwrot zawartości żołądka :P (a wszyscy mnie tym straszyli!) za to coś, lub on sam tak się ułożył kiepsko że przez 1,5 miesiąca miałąm taki ból żeber z prawej strony że śmiech,kichanie kaszel czy smarkanie nosa przyprawiały mnie o płacz wręcz:( młody grubo po 30 tygodniu odwrócił się poprzecznie, ale wrócił na swoje miejsce.Położenie poprzeczne trwało tylko kilka dni.

kobietki piszcie o tych wozkach podawajcie linki bo ja zielona totalnie jestem i sie sugeruje opiniami

Cinamonka a jesteś w ciąży?W którym tygodniu? Kojarzę Cię z kafe ale już nie wiem z jakich tematów bo tu często bywam i przeglądam masę tematów.Matko ale wichura na dworze,stołki latają po ogródku ;o z wózków raczej nic nie mogę polecić bo na graco napaliłam się jak szczerbaty na suchary.Zależy jakie najważniejsze cechy chcesz aby miał wózek.W Polsce jak byłam to dużo osób ma Tako Jumper-ogólnie wózki te podobają mi się z wyglądu.Sama jeździłam wypożyczonym Baby Merc S6 ale nie miał skrętnych kół-zywczajnie nie umiałam nim się poruszać, za to amortyzacja fajna.A moje dziecko było 3 użytkownikiem,i wózek jak na 3 pasażera miał się całkiem dobrze.

Gość ania donercast
My tez nie mamy samochodu ale niewiem czy nie kupimy bo trzeba nam byc w polsce na 1 wrzesnia na kuzynki wesele a szkoda mi dawac wozek do samolotu i leciec z niecalo 2 miesiecznym dzieckiem samolotem.. Mam tylko nadzieje ze zdazymy zalatwic sprawy paszportowe do wtedy.. Znajomy z pracy ktory urodzil sie w anglii a jest z Kashmiru powiedzial mi ze dziecko rodzace sie w UK ma automatycznie angielskie obywatelstwo.. Czy to prawda? On mowi ze skoro akt urodzenia jest angielski to paszport tez musza wydac angielski.. Orientujecie sie moze w tym temacie? Chcialabym zeby moje dziecko mialo potrojne gdyby dalo rade polsko-slowacko-angielskie ot tak, zeby mialo latwiej w zyciu i w kazdym kraju zeby mu sie wszystko nalezalo.. Kasienko moj tez strasznie sie przepycha, najgorzej jest w nocy, nie moge wtedy spac i dlatego tez musze w koncu kupic ktoras poduche dla ciezarnych.. Wlasnie sie najadlam potrawki z indyka z warzywami i makaronem i maly chyba walczy z zoladkiem o miejsce w brzuchu :/ ufff.. co on tam kurcze teraz robi, szok.. eh

kasienka jestem i jestem juz w 24 tc :) rowniez kojarze Cie z paru watkow .. czasem tylko czytam a czasem i cos od siebie napisze :) faktycznie wichura dzisiaj okropna ,pranie chcialam wywiesic to mi wywwialo do sasiada :D Ania ja nie wiem jak to jest dokladnie z tym obywtelstwem..i czy da sie potrojne musisz zapytac w biurze paszportowym albo w naszej ambasadzie

Troche poczytalam i dziecko rodzicow, z ktorych przynajmniej jeden zyl w anglii przez 5 lat moze miec angielskie obywatelstwo.. teraz tylko ciekawe jak z tymi laczonymi..

AniuD-wiekszosc moich znajomych stara sie o pszaporty Brytyjskie dla dzieci nawet rocznych czy dwu letnich ktore rodzily sie w Uk i je dostaja ;) Ja tez teraz bede skladac dla mlodszej cory wniosek,wkurza mnie to ze w ambasadzie dziecki ponizej 5 lat maja tylko roczny paszport,trzeba sie umawia ,jezdzic do Manchesteru i placic za kazdym razem,bez sensu,to juz wole ten Brytyjski koszt 80 funa i slyszlam ze jedno z rodzicow musi miec 5 zaswiadczen P-60 z pracy..

Gość Szpindlerowy mlyn
Ania- to prawda, ze jezeli jedno z rodzicow mieszka powyzej 5 lat w uk, to dziecko tez moze miec obywatelstwo brytyjskie, ale z tego co sie orientuje to potrojnego obywatelstwa miec raczej nie mozna, trzeba sie ktoregos zrzec. My tez mamy taki problem, ze chcemy szybko malemu wyrobic paszport, bo ja chce choc czesc lata w Polsce spedzic, mamy dzialke letniskowa nad jeziorem, dzieciom bedzie tam super, w konsulacie z tego wiem, to trwa ok 6tyg., bede probowala jak najszybciej to zalatwic, mam nadzieje, ze maly urodzi sie w terminie (cora byla 2tyg po) i ze obydwoje bedziemy w dobrej formie i damy rade to zalatwic. Moze ktoras z mam zalatwiala dzieciom paszport w konsulacie?

Tak ja zalatwialam ale rok temu ,a teraz kolezanka chce wyrobic synowi i okazuje sie ze online zrobili rejestracje spotkan i jakies dlugie kolejki sa ....:(

Gość Szpindlerowy mlyn
Ja w ogole chce dzieciom wyrobic dowody osobiste, bo obecnie poza ue sie nie wybieramy, a dowod jest wazny 5 lat, mamy takiego znajomego kierownika usc tam, gdzie chcemy umiejscowic akt urodzenia malego i byc moze przy odpowiedniej ilosci blagan wyrobi nam dowody osobiste dla dzieci 'droga pocztowa' choc to tak poza przepisowo, zobaczymy, jak nie to zostaje nam konsultat, jak nie wyjade choc na miesiac 'do domu' to bede bardzo zawiedziona. Co do obywatelstwa, to ja sie nie bede starac, chce wrocic do Polski za 3 do 5 lat i nie czuje potrzeba,zeby dzieci mialy brytyjskie obywatelstwo

Dziewczynki ja wyrabiałam paszport polski w Londynie rok temu w maju.Odebrałam po 4 tygodniach i 3 dniach.Obecnie mam problem ,bo małemu kończy się ważność 20 czerwca,póki co nie ma mowy żebym ja czy mąż lecieli wyrobić dziecku dowód zanim paszport wygaśnie:/ Więc z dniem 20.06 mały zostaje bez niczego.Jak tu się odbywa procedura wyrobienia kolejnego paszportu?Dodam, że dziecko w Polsce ma już wszystko załatwione-pesel,zameldowanie na pobyt stały oraz polskie akty urodzenia,wybieramy się dopiero w grudniu więc wtedy będziemy wyrabiać dowód(nie ma możliwości aby 1 rodzic wyraził zgodę w obecności notariusza,dowiadywałąm się) więc musimy być oboje.A od 20 czerwca już mały z UK nie wyleci,bo nie ma z czym.