Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

basia211988

finanse

Polecane posty

nic nie wiem bo od 3 lat przebywam za granica moze jakies pismo przyszlo na ten adres ale nikt mnie z tamtad nie powiadomil wiec to bedzie ich wina bo powinnam byc powiadomiona

Gość polak potrafi
i znów "niestety" jest to twoja wina że nie odbierasz pism. nikt nie będzie wnikał czy ktoś cię powiadomił możesz sobie od tego kogoś dochodzić w osobnej sprawie. nawet jeśli byłaś powiadomiona (tzn. pismo przyszło na adres w polsce) można zahaczyć o dobre obyczaje etc. prawnicy znają takie meandry

no normalna!! idziesz do spółdzielni i próbujesz się dogadać w jaki sposób zapłacić i ile - to wszystko zależy od dobrej woli wierzyciela. "nic nie wiem bo od 3 lat przebywam za granica moze jakies pismo przyszlo na ten adres ale nikt mnie z tamtad nie powiadomil wiec to bedzie ich wina bo powinnam byc powiadomiona" Ty zostałaś powiadomiona, skoro jesteś w wyroku wskazana jako dłużnik solidarny. Pretensje możesz mieć tylko do rodziców, bo nawet nie możesz się odwołać.

Gość polak potrafi
ugoda to sytuacja gdy wierzyciel uwierzy że już nic więcej z ciebie nie wyciśnie. czym chcesz przekonac urbisia żeby się odczepili ?

Gość polak potrafi
to niezły argument w dyskusji z urbisiem ;) ale to jeszcze nie ugoda. jako wierzyciel wolałbym mieć dodatkowo jeszcze jednego solidarnego dłużnika za granicą niż z niego zrezygnować

jako wierzyciel wolałbym mieć dodatkowo jeszcze jednego solidarnego dłużnika za granicą niż z niego zrezygnować oco ztym chodzi ?

Gość polak potrafi
ważne jest co oni wiedzą. albo czego mogą się dowiedzieć w rozsądnych kosztach. pocieszę cię że koszt sprawdzenia dłużnika za granicą jest zupełnie nieadekwatny do "dłużku" o tej wysokości. no i ?

Gość polak potrafi
to znaczy że gdyby zadzwoniła do mnie laska z pytaniem czy jej umorzę część długu to zapytałbym dlaczego mam umorzyć ?

Gość polak potrafi
ściągnąć nie mogą ale mogą czekać

Gość polak potrafi
dobranoc, powodzenia

Gość cachefemme
Mam podobna sytuacje. Rodzice zadluzyli mieszkanie, pewnego dnia dostalam pismo, okazalo sie, ze mam zadluzenie na 15 tys.Caly miesiac biegalam po radcach prawnych, komornikach, urbisach. W Polsce niestety mamy takie prawo. Z chwila wkroczenia w pelnoletnosc jestesmy wspolodpowiedzialni za zadluzone mieszkanie, nikogo nie interesuje to, ze nie pracujemy, nie bylismy niczego swiadomi. Pozostaje tylko splacac ;/