Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gabi234

co sadzicie o klockach lego duplo

Polecane posty

Gość gabi234

Znalazłam na stronce duploswiat fajne konkursy gdzie wygrana sa klocki duplo w tym tygodniu jest to seria szpital . Moje maluchy dostaly plakaty ze stronki do kolorowania i z nieciepliwoscią czekaja na ogłoszenie zwycięzcy ;)

Mój syn dostał mały zestaw-koparkę. Koparka, a i owszem fajna, ale myślę, ze gdyby mieli większy zestaw zaraz pogubiliby te wszystkie elementy, dlatego do tej pory nie zdecydowałam się

zgadzma sie z przedmowczynia....moja corka dostala zestaw z kubusiem puchatkiem i zaraz wszystko pogubila. dokupilismy jej zestaw w plastikowym pudelko samych klockow "nietematycznych" i spelniaja swoja role,sa duzo lepsze od tych policji,szpitali i kubusiow :)

moi mają dom (dokładnie to samo co szpital tylko w wersjo dom) zygzaka śmieciarkę stację benzynową zoo- karmienie zwierząt pudełko zwykłych duplo i takie podróbki duplo- hello kitty stajnia i lodziarnia. Uwielbiają się tymi klockami bawić. Uzbierało się tego ogromne pudło ale na prawdę się tym fajnie bawią i budują różne rzeczy. od mikolaja dostaną jeszcze jixin królewski palac z pociągiem i remiza strażacka :) Mam nadzieję ze będą pasować.

u mnie rewelka nie będę wymieniać zestawów bo jest ich cała masa, zresztą na stronie duploswiat.pl można zobaczyć wszelkie nowości. i generalnie fajna strona z grami i konkursami, polecam odwiedzać z maluchami.

Z psychologicznego (rozwojowego) punktu widzenia klocki są bardzo dobrym pomysłem, ponieważ rozwijają wyobraźnię, koordynację oko-ręka itp. Lepiej jednak unikać klocków "tematycznych", które bardzo upraszczają zabawę i sprowadzają ją na konkretne tory, nie dając dziecku możliwości kreatywnego myślenia (czy tez bardzo je ograniczając). Nasza córka jako maluch miała klocki drewniane, a w wieku trzech lat (pod opieką dorosłego - tak na wszelki wypadek) bawiła się zwykłym lego.

Klocki tematyczne mają w zasadzie tylko tę przewagę, że w "zwykłych" często nie znajdziemy specyficznych klocków czy kształtów, które występują jedynie w zestawach.

Gość Nulciaq
No w moim przypadku drewniane sie nie sprawdzily - Kuba uparcie probowal je zjesc. ;) pozniej dostal duplo, ale nie tematyczne i moze sie nimi bawic od rana do wieczora, na zmiane z pilka i autkami. :)

Gość gość
warto pokazać dziecku, że są i klocki drewniane i plastikowe i tematyczne, itd. ograniczanie dzieci do drewnianych zabawek na pewno nie sprzyja rozwojowi, wprowadza dziecko w świat, który nie ma racji bytu we współczesności. a co do Lego to ja dużo znalazłam na http://www.gowork.pl/opinie_czytaj,935750

Gość wifigdańsk
ale co tak dzisiaj te klocki lego jakis festyn był czy co? co nie czytam -30 nowych tematów o klockach.

Gość gość
Mój syn za nimi przepada - może większość dnia tak spędzić. Kupiliśmy mu kilka zestawów - sami jesteśmy pod wrażeniem, że potrafi się tak bawić zwyczajnymi klockami. Jeśli aktualnie szukacie zestawów dla swojego dziecka, to na Empiku macie je mocno przecenione - zresztą, Lego dla starszych dzieci oni również mają zdecydowanie najtaniej. Sprawdźcie sobie dowolny zestaw - porównajcie z cenami w necie.