Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama niemowlakaa

Lipomal dla niemowlaka?- podawała któraś mama?

Polecane posty

Gość mama niemowlakaa

Mój niemowlak złapał przeziębienie. Lekarka dopiero od 15 i nie wiem co maluchowi podać. Dałam calcium bo to dawałam do tej pory kiedy pojawiał się katar. Mam w domu lipomal bo używam dla przedszkolaka. Czy mogę podać 10 miesieczniakowi? Niby jest po 1 roku życia, ale z lekami różnie bywa. Ostatnio dzidź dostał Zyrtec który niby jest po 3 roku życia. Dawała któraś mama lipomal niemowlakowi?

Skoro syrop jest po 1 roku zycia to po 1... to raz no chyba do 15 wytrzymasz bez przesady to nie caly tydzien zebys musiala cos na sile zlapac.. Co innego jakby lekarka pozwolila..po uzgodnieniu z lekarzem owszem.. Mozesz dac nurofem lub ibum nawet jak nie ma goraczki bo one działają przeciwzapalnie.

jak widac i tak bywa.:/ zastanawia mnie po co ona w ogole go kupowala skoro jej dziecko ma 10 miesiecy.

Mamo niemowlaka - nie powinnaś testować leków na niemowlaku. Następnym razem skonsultuj się z lekarzem, albo przynajmniej przeczytaj wcześniej ulotkę...

Gość mama niemowlakaa
Byłam u lekarza dyżurnego, gdzie dowiedziałam się,że jak najbardziej można podać owy syrop. Nie wiem czemu zwyczajnie nie napiszecie, że nie wiecie czegoś, tylko robicie z siebie takie niby mądre. Lipomal to nic innego jak wyciąg z lipy. Jest zupełnie naturalny i może być podawany dzieciom nawet tym najmniejszym tylko dawka musi być zmniejszona, tak żeby dziecko się za bardzo nie pociło, bo ten syrop działa napotnie. Tyle mi powiedział mi dziś lekarz. Nie wiem co takiego testuje na niemowlaku? Nawet czytać ze zrozumieniem nie potraficie. Dziękuję za jedyną rozsądną odpowiedź w tym temacie. Rozsądną, wcale nie dlatego, że była na tak, ale dlatego, że kulturalną i wypowiedzianą po tym jak ktoś przeczytał dokładnie moje pytanie pytanie.

Gość mama niemowlakaa
Jeśli chodzi o Nurofen i Ibum to zawierają paracetamol lub ibuprofen, a te substancje bardzo niszczą układ pokarmowy i mają wpływ na wątrobę więc jak mam do wyboru naturalny wyciąg z lip czy sztuczny paracetamol, który na jedno pomaga, a na coś innego szkodzi to zdecydowanie wolę coś naturalnego.

Gość KaśkaES
Otóż to, lekarze, często po prostu zmniejszają dawkę. Mnie lipomal poleciła kobitka w aptece, u mojego dziecka pomaga, zwłaszcza na takie zwykłe przeziębienie.

Gość ala ma kotkaaaaaaaaaaaa
Ja może zbocze z tematu ale czy ten lipomal jest naprawdę doby ? Ostatnio zauważyłam Go w aptece, cena niewygórowana, bez recepty...muszę powoli uzupełnić apteczkę i ni wiem czy warto się zaopatrzyć ?

Gość ala ma kotkaaaaaaaaaaaa
nie dziecko ma już 19 msc :) jesień się zbliża więc muszę skompletować apteczkę, zwłaszcza, że nie mieszkam w mieście i nie mam apteki tuż za rogiem ;)

Gość KaśkaES
Jak ma 19 miechów to już można podawać. Ale anita1978 ma rację, że jak jest poniżej roku to trzeba iść do lekarza, żeby dostosował ilość podawanego Lipomalu do wagi ciała dziecka :)

Podawałam swojemu dziecku i o dziwo jest bardzo skuteczny. Szczególnie kiedy jest stosowany dłużej- jak wszytskie leki oparte na naturalnym składzie. Mi pediatra zasugerował podawanie go w okresie jesiennym i wiosennym ale po dłuższym stosowaniu dziecko bardziej sie pociło( wyciąg z lipy) więc lipa;D

Na zwykłe przeziębienie polecam też mieszankę: woda, cytryna, miód albo syrop z cebuli.Często udaje się uniknąć antybiotyku

Gość KaśkaES
No właśnie, ludzie się boją, ze jak podadzą jakiś syrop na pobudzanie apetytu, to faszerują chemią, albo obwiniają się, ze sami sobie nie potrafią poradzić z problemem. A to fakt, lipa może mieć takie działanie :) Aczkolwiek u mnie po Lipomalu wszystko było ok:)

Gość Mar.got1982
ja też mam zamiar podać małemu lipomal mimo że ma 10miesięcy i w domu też mam przedszkolaka takze się zakup przyda. wiele leków dla dzieci jest odpowiednie dla niemiowląt po zmniejszonej dawce, nie wie tego ktoś kto nie ma dzieci i nie chodzi z nimi do lekarzy. nie rozumiem tego ze ktoś wyśmiewa autorkę tematu tylko dlatego że jako rozsądna mama ma wątpliwości czy podać coś dziecku czy nie, gdyby nie miała oporów to po prostu by lek podała i tyle a nie zakładała temat dlatego te młode mądralińskie niech nie odpowiadają jak nie wiedzą co jest na rzeczy. pozdrawiam wszystkie mamy :-)

Gość bbeataa
Moja coreczka ma 5 miesiecy i pediatra tez zaproponowal lipomal na przeziebienie, oczywiecie dawka mniejsza niz dla roczniaka. Wiec konsultacja z pediatra potrzebna :) Ja tez nie cierpie nieczytajacych ze zrozumieniem madralinskich mamusiek :) Pytanie o lipomal - SUPER mysle ze wielu pomoglo.

Gość gość
moja córka miala przepisany u lekarza lipomal gdy miala miesiac czasu oczywiscie w zmniejszonej dawce..

Gość gość
Witam mamy mam pytanko jak dla dziecka 10 miesięcznego to dawka jaka ma być ?nie przesądze jak dam 2,5 ml dla roczniaka jest 5 ml więc nie wiem

Gość gość
Przeczytajcie sklad. Tej lipy tam ilisci sladowe.

Gość gość
Ja mam w domu trzylatka, więc przy pierwszych objawach przeziębienia podaję mu od razu fosidal, bo jest przeciwzapalny i skutecznie hamuje rozwój infekcji

Gość gość
Moj syn po dwoch dniach picia tego syropu dostal alergii a jak przeczytalam to szok nie ma nic wspolnego z lipa... za to z chemia tak