Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozgnieciona malina

planowanie macierzyństwa - prosze o podpowiedzi, opinie, rady

Polecane posty

Gość rozgnieciona malina

witam:) mam 26 lat. ostatnio podjelismy z mezem decyzje ze juz nie ma co zwlekac - bedziemy starac sie o dziecko. bardzo chce byc mama ale mam pare watpliwosci od czego powinnam zaczac zeby dobrze przygotowac sie do staran i ciazy. przede wszystkim mam nadwagę (85kg przy wzroscie 175cm) i troche problemow ginekologicznych: otoz jeden lekarz stwierdzil u mnie PCO, zasiegnelam drugiej opinii i ten drugi lekarz powiedzial ze byc moze mam ale zeby za bardzo sie tym nie sugerowac i zapisal mi tabletki anty. bralam te tabletki przez rok ale odstawiłam je bo zle sie czułam i bardzo przytyłam. obecnie mija rok od odstawienia tabletek, nie zabezpieczam sie niczym i nie zaszlam w ciaze wiec prawdopodobnie brak u mnie owulacji. Cykle mam nieregularne lub bardzo dlugie (obecnie ok 18 dni). W zwiazku z tym moje pytanie: czy powinnam najpierw zrzucic zbedne kg a potem udac sie do lekarza w celu unormowania cyklu? czy taka regulacja cyklu dlugo trwa? nie chcialabym zajsc w ciaze majac jeszcze nadwage bo nie jest to zbyt korzystne dla zdrowia matki i dziecka. schudlam juz 10 kg i wiem ze dam rade schudnac do wagi prawidlowej, wtedy chcialabym zajsc w ciaze. ehh te moje dylematy, nie smiejcie sie ze mnie :P:(

Jelsi faktycznie masz pcos to zgubienie zbednych kilogramow moze , ale nie musi przywrocic ci plodnosc. A jak inne hormony? Badalas testosteron, tarczyce, prolaktyne? Nie sadze, ze przyczyna niepowodzen jest wylacznie twoja nadwaga. Warto by sie zajac twoimi cyklami. Jak dlugie masz cykle? Bo chyba wkradl sie blad. Moze cos na skrocenie? A moze warto zaczac przywracac rownowage hormonalna juz teraz razem z dieta. Wszystko zlaezy od ciebie. Chcesz czekac? Z wlasnego doswiadczenia - tez mam pcos. O dziecku zaczelam myslec majac 23 lata, najpierw mialam duzo czasu, staranka bez rezultatu itd, itp...i starania o dziecko zajely nam ponad 5 lat. Za drugim razem wiedzialam co robic, jak sie leczyc i starania trwaly 4 miesiace.

Gość rozgnieciona malina
oj faktycznie blad - mam 38 dniowe cykle :)

Gość rozgnieciona malina
a co do hormonow to mam problemy z progesteronem (brałam kiedyś duphason i mysle ze lekarz mi go i teraz przepisze). tarczyca zdrowa, reszta h płciowych też w normie

dobrze że jak napisałaś '' planujesz '' :) i za to cenie takie babki jak ty ! ile rodzi po 5-tke dzieci a potem nie ma za co mleka kupić :o dobrze że bierzesz pod uwage stan zdrowia .. odczucia .. to dużo ! Nie chudnij ! Lepiej sie będziesz czuła w takiej wadze 50 czy jak ważysz 70 ? :) Jeszcze popadniesz w jakąś chorobę .. mam na myśli obsesywne odchudzanie a potem będziesz miała duży problem z zajściem w ciąże ! Chyba lepiej mieć zapasik i dla siebie i dla dziecka ? Moja znajoma przy wadze 90 kg schudła w ciąży 14 kg :) dzidziuś zdrowy duży :)

No z progesteronem problem no bo brak owulacji zapewne. A co do odhcudzania to z glowa. Wcale nie jest zle z twoja waga, jestes wysoka i juz sama piszesz sporo schudlas...z mojej strony zycze powodzenia i znalezienia odpowiedniego lekarza, szybkiego zaciazenia i zdrowej, spokojnej ciazy.

Gość rozgnieciona malina
chyba poprostu umówię się na wizytę lekarską na styczeń a do tego czasu będę nadal na diecie i ćwiczeniach. A od stycznia zacznę na spokojnie brać leki. pewnie minie kilka cykli zanim mi się to wszystko ureguluje. dzięki dziewczyny

Fajnie że tak zdrowo podchodzisz do sprawy:-) Życzę szybkiej i zdrowej ciąży i maleństwa:-)

Gość rozgnieciona malina
nie wyobrażam sobie że mogłabym narazić siebie i dziecko na cukrzycę ciążową czy jakieś inne powikłania i ważyć 100 kg albo więcej. owszem potrzeba posiadania własnego maluszka do kochania jest wielka, ale staram się nad tym panować i jak narazie wygrywa zdrowy rozsądek, chociaż to trudne :P a kiedy zaczęłyście brać kwas foliowy??

Gość indiaindia
Najlepiej jeszcze przed zajściem w ciążę. Z pierwszym dzieckiem to była niespodzianka, więc dopiero w 6tym tygodniu. Mojej Siostrze kupiłam wcześniej, gdy zaczęli się starać.

Gość ksennaa
przede wszystkim zaczni juz teraz brac kwas foliowy. Powodzenia!

Zaleca się 3 miesiące zanim zaczniecie się starać. Folik jest tani i łatwo dostępny.

kiedy podjelismy z mezem decyzje o dziecku zaczelam od uzupelnienia szczepien bo mialam kolka zaleglych. warto sie zaszczepic na paskudztwa ktore w ciazy moga szkodzic. folik bralam chyba 4 mies wczesniej :)

Gość indiaindia
3 mce przed jest właściwie.