Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq

Kiedy objady 2-daniowe dla dziecka?

Polecane posty

Czy mógłby katoś powiedzieć od kiedy powinno się wprowadzać 2 dania?Moje dziecko ma prawie 9 mies i czy już powinno jesć dwa dania?

Wiesz, wiele zależy od apetytu dziecka. Moje dzieci sa znacznie starsze od Twojego i nie zawsze dwa dania zjadaja, mimo, żę dostają małe porcje

Gość objad??
szkoda ze twoje dziecko nie ma matki ktora potrafi pisac po polsku

Gość kyrill
A to jeszcze sie u was jada obiady z 2 dan? Myslalam, ze juz minela ta moda. Ja wszedzie od lat spotykam sie a 1 daniowymi. U nas nigdy nie ma 2 dan.

zwykła pomyłka,doskonale wiem,że piszę się obiad

Gość Krowkaa.
Juz od malego z dziecka pasibrzucha chce robic...wspolczuje dziecince

u nas też jedno danie,ale czytałam,że dzieci powinny jesć 2 dania-zupkę i np.ziemniaczki z mięskiem. Chciałabym wiedzieć w jakim okresie to wprowadzałyście?

Gość kyrill
Z tego co wiem to w ogole dopiero po roku daje sie normalne obiady. ( miesiecy to jeszcze za male dziecko. To jakis zart?

Śmiało można wprowadzić 2-daniowe obiadki po 10 miesiącu, ale jak juz dajesz dwa dania to w odstepie godzinki, czyli najpierw jakas zupka a drugie danie po godzince: jakies miesko i warzywka.

Moja ma 4,5 roku i nie zjada 2 daniowego. Nie na raz. Najpierw dostają zupe a za jakąś godzine czy dwie dopiero 2 danie. No chyba ze dac 3 łyżki zupki i 3 łyżki drugiego to wtedy ok. Mozesz spokojnie, ale chce ci się tak bawić?

Gość rębajło
Nigdy nie dawałam i nie daję 2-daniowych, przecież dziecko by mi nie zjadło takich porcji.My sami nie jadamy 2 dań i dziecku daję po prostu solidną wartościową porcję jednego obiadu, to w zupełności wystarcza.

Gość kyrill
9 miesiecy to jeszcze male dziecko. Takim sie daje puree, albo jedzenie w malych kawalkach i nie wszytkie skladniki, ktore sa w posilkach po roku.

nikt nie mówi o normalnych obiadach,tylko o takich przystosowanych do wieku dziecka

Gość kyrill
Mozesz mieszac rozne rzeczy dla urozmaicenia (lyzke tego, lyzke tamtego itd) ale nie mozna powiedziec, ze to jest 2 daniowy obiad.

czyli np zupka warzywna i rybka z warzywami

ale mogę dać przed spaniem zupkę,a po spaniu np.rybkę z warzywami?czy jest jeszcze za mała? oczywiście odpowiednio rozdrobnione

Wiecie, u mnie w domu nigdy raczej nie bylo dwóch dań, może czasem w świeta. Jak zamieszkałam u Teściów to dwa dania były codziennie!!!! No ale Oni są starej daty - maja 70 lat - takze mozna im wybaczyc. Dobrze ze sie wyprowadziłam, bo by mnie Teściowa ładnie spasła :)

U nas od zawsze jadło się 2 dania. Jeśli chodzi o młodszą córkę, to o 12-13 je pierwsze danie zupę, potem śpi, budzi o 15-16 i wtedy z reguły je 2 danie. Porcje nie są jak dla konia, a raczej 2 ziemniaki, mały kotlet i jakaś surówka (2 danie), pierwszego dania zjada połowę miseczki.

no jasne ze mozesz. Jak ci się chce gotowac. Moja jak je akurat sloik i ma ochotę na doklądkę to czasem dostanie "zupe jarzynową" a z drugiego sloika warzywa z kurczakiem czy coś takiego. Myślę, ze nie ma przeciwskazań do podawania 2 obiadków dziennie (takich samych czy też różnych) w koncu to warzywa.

no właśnie chodzi mi o to,żeby nie było za dużo,no ale w końcu to prawie same warzywa:)

mój tak jadł do czasu kiedy skończył 2 lata. czyli najpierw ok 12 zupa, po spaniu, czyli ok 16 drugie danie. teraz zup nie jada (poza pomidorową), a wmusić coś z drugiego też graniczy z cudem :P a od kiedy jadł 2 dania? jakoś od 10 miesięcy chyba właśnie w ten sposób co opisałam.

mój nawet 2 daniowego by nei zjadł,można 2 dania podać,ale w bardzo małych ilosciach,moj siostrzeniec i siostrzenica 7,9 lat jedza jedno danie bo by nei zmeisciły dwuch,moj synek 2 letni tez je jedno,kilka kesow i koniec,a drugie danie hehe chyba do kosza bym musiala wyrzucic,my tez nie jemy 2 dan,czasami w weekend rosół i drugie danie,ale nie za często bo nie dajemy rady z 2 daniem potem hehe

Gość a ja robie na odwrot
od ukonczenia 1 roku zycia na obiad ok 12 podaje warzywa z miesem / ryba. Na kolacje zupa, do 18 miesiecy po zupie pila jeszcze butle z mlekiem. Teraz je jogurt albo jakis mleczny deserek.

Gość Nie idz
Porcje nie są jak dla konia, a raczej 2 ziemniaki, mały kotlet i jakaś surówka (2 danie), pierwszego dania zjada połowę miseczki. Ja mam 22 lata i tyle jem...

Gość edfef
powodzenia dla autorki tematu :D moje dziecię ponad 2 lata, a jednym daniem się najada... kolejne może byc za jakieś 2 godziny :P p.s. obiady.

moje dostaje dwudaniowy obiad od kiedy skonczyl 9 msc, pil za duzo mleka i lekarz uznal ze lepiej dac zupke a drugie danie po np 15 godzinie zamiast porcji mleka. Gotuje mu np zupke na miesku jarzynowa a potem to miesko zjada z ziemniaczkiem czy kasza itd.

Gość qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq
dziękuję za wszystkie opinie:) nie chcę dawać dziecku od razu dwóch dań tylko z przerwą godzinną lub dwugodzinną.

Gość kaskadaaa
jak chce ci się gotować 2 obiady to gotuj!! Większość osób ma tylko zupę na tygodni i tylko zupę dzieci jedzą .