Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość natalijka...........

Z czym kojarzą się święta?Jak dzieciom pomóc poczuć ich wyjątkowoć??

Polecane posty

??:)

* wyjątkowość Jakaś magiczna,ciepła książka na prezent?? polecacie coś??

Gość popopopopopasefwef
yyyy zadajesz pytanie o atmosfere a potem piszesz że chcesz kupic im książke :o no bez jaj :o atmosfera świąteczna to, zapach wypieków, choinka, spacery po oświetlonej starówce, słuchanie muzyki świątecznej.

Gość zyrafka zielona
popopopopopasefwef dokładnie zgadzam sie z tą wypowiedzią.... Chcesz wyjątkowej atmosfery i czy po prostu chodzi CI o prezenty ? Bo jeśli o to drugie to nie pomogę.... A jak zaaranżować cudowną atmosferę ? Wybrać sie do lasu w poszukiwaniu szyszek, kupić srebrne lub złote spraya i malować szyszki, robić stroiki z mchu i gałązek świerki - na to jest jeszcze troche czasu :) Wspolnie wybrać się bo żywą pachnącą choinkę, robić ozdoby, wypiekać pierniki i malować orzechy zawieszając na drzewie... Mnóstwo pomysłów

bez jaj :P to pytanie na dokładkę

Pierniczki były, samodzielnie wykonane kartki świąteczne były, choinka i dekoracje będzie,a i szyszki, mech itp teżmamy już :P i szopkę Cośoryginalniejszego, może zapomnianego??? Jakieś inne sugestie???

Gość o o o o o o o o o o o o o o o
święta to tradycja nie wydziwianie oryginalności. Rób to czego nauczyli cię rodzice a nie wymyślaj

Gość zyrafka zielona
Czego oryginalniejszego Ci jeszcze potrzeba? Świa Bożego narodzenia to wspaniały rytuał powtarzający się tylko JEDEN JEDYNY RAZ w roku. Wówczas wykonujemy takie czynności które są zarezerwowane tylko i wyłącznie na to swięto. Pieczenie pierniczków i innych smakołyków, oraz wszystko to co wymieniłam to prawdziwa tradycja czego chcieć więcej ? Znas zi rozumiesz pojęcię TRADYCJA? Jesli nie to może skorzystaj ze słownika, pozdrawiam :) A co do bajek to dzwine pytania zadajesz... To nie znasz bajek ? Nie czytali Ci rodzice żadnych bajek ? A Baśnie Braci Grimm lub Baśnie Andersena ? Typowo zimowo-świateczne opowiadania z morałem o Dziewczynce z zapałkami ?

Święta to nie tylko choinka i mikołaj i reklama coca coli :o Rzygaćmi się chce jak widzęte witryny od 2 listopada w ozdobach świątecznych

a czytać 3latkowi o zamarzniętej dziewczynce bo nikomu się nie chciało dupy ruszyć i coś z jej niedolą zrobić to też niewypał :o

Gość parara 2
Jeśli nie jesteś ateistką zatwardziałą zabierz dziecko do kościoła,na roraty popołudniowe w adwent.Dzieci przychodzą tam z zapalonymi lampionami,jest krótko,uroczyście ,fajna atmosfera,powrót wieczorem z lampionem...W domu można zamontować kalendarz adwentowy,wieniec lub po prostu 4 świece w stroiku.Piszemy list do Mikołaja wsadzamy 6 grudnia w buty,Mikołaj zabiera i zostawia przedsmak świąt-jakieś słodycze drobiazgi.Czekamy na śnieg,wyglądamy anielskich piór,pieczemy pierniki,robimy ozdoby choinkowe,stroiki,nasłuchujemy dzwoneczków ...i tak tworzy się nastrój.:)

oj mi też pomarańcze i szynka i słodycze kojarzyły ze świętami.. ale to było kiedyś - teraz mamy to na codzień. Dlatego tak trudno wykrzesać nastrój oczekiwania, niecierpliwości i radości z czegoś co tak spowszechniało..

Gość /*+3
potrzeba sniegu - bez tego nie ma atmosfery........

Gość parara 2
Tobie spowszedniało bo..dorosłaś.Dziecko to poczuje ,to się w sercu ma nie przed oczami.

Gość parara 2
Święta "się dzieją" po prostu ,sami tworzymy tradycję.Twoje dziecko za 20 lat:"mi święta kojarzą się z mamą szukającą gorączkowo inspiracji w necie,tatą zamawiającym skrycie prezenty na allegro,kolędami w hipermarketach,i walką o uwolnienie karpii ":D:D:D:D

a myślisz że będzie inaczej? :P jak pisałam angażujędzieci w wypieki,dekoracje,małe własnoręczne prezenciki,pójdą na roraty. Ale to wszytsko co mogę im dać. Myśmy mieli tą wyjatkowość - prezenty kilka razy w roku-teraz co chcą to mają od ręki, cytrusy czy inne łakocie na codzień, otoczeni choinkami od 2 mcy przed świętami :O Nie wkurza to was? Myśmy ubierali choinkę w wigilię rano. Tak myślę, że barszcz z uszkami chyba tylko pozostał czyms jedynym i niepowtarzalnym w tym dniu..