Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość m,shguygfuvdkhev

pytanie do wierzących...

Polecane posty

Gość m,shguygfuvdkhev

ja jestem niewierząca, dlatego słabo się orientuje w tych sprawach. mam takie pytanie. jak to w koncu jest według biblii i wiary katolickiej? zmarli od razu po smierci idą do raju, czy tam do piekla, czy dopiero w dzien apokalipsy "przyjdzie sądzić żywych i umarłych" i dopiero wtedy ewentualnie pojda do raju - jesli tak jest, to gdzie zmarli sa teraz i dlaczego jak ktos umrze mowi sie, ze "jest w niebie" ?

Gość Nooo!
Moze czS AIEGNc po Biblie?? To tylko KSIZKA NIE UGRYZIE CIE!!!A DOWIESZ SIE NAPRAWDE DUZO MADRYCH RZECZY1

Gość m,shguygfuvdkhev
nie chce i nie mam zamiaru czytac biblii. kiedys przeczytalam jak bylam mlodsza i mi wystarczy. zadalam krotkie pytanie i chcialabym uzyskac odpowiedz. to wszystko.. a wy juz byscie mnie zmuszali do czytania.. warto czy nie, ja wole czytac co innego :o

Gość m,shguygfuvdkhev
"zmarli maja 3 opcje isc do nieba, lub do piekla lub do czyscca. dusze czysccowe najczesciej blakaja sie po ziemi i bardzo cierpia." spoko, ale mnie nie o to chodzi. mnie interesuje czy OD RAZU idą do nieba/piekla/czyscca czy dopiero jak bedzie koniec swiata.

Gość n chc
buahahahaa, zmarli maja trzy opcje :D tak właśnie KK robi z mózgu galaretę wciskając takie kity :P

Gość n chc
Piekło to czysto symboliczne miejsce i nie jest umieszczone pod ziemią i nikt tak nie męczy nieposłusznych dusz, jeśli według Biblii ciało umiera a duch wraca do boga to gdzie według was idzie dusza?? :p

Ciekawe ilu katolikow w Polsce czytalo Biblie... Ja czytalam tylko taka dla dzieci jak bylam mala (obrazkowa) A potem to chyba tylko jakies cytaty, czy fragmenty potrzebne na religie.... Nawet nie mam Biblii w domu.

cytat o piekle Piąte przykazanie 21 Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj!7; a kto by się dopuścił zabójstwa, podlega sądowi. 22 A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi. A kto by rzekł swemu bratu: Raka8, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł: "Bezbożniku", podlega karze piekła ognistego. 23 Jeśli więc przyniesiesz dar swój przed ołtarz i tam wspomnisz, że brat twój ma coś przeciw tobie, 24 zostaw tam dar swój przez ołtarzem, a najpierw idź i pojednaj się z bratem swoim! Potem przyjdź i dar swój ofiaruj! 25 9 Pogódź się ze swoim przeciwnikiem szybko, dopóki jesteś z nim w drodze, by cię przeciwnik nie podał sędziemu, a sędzia dozorcy, i aby nie wtrącono cię do więzienia. 26 Zaprawdę, powiadam ci: nie wyjdziesz stamtąd, aż zwrócisz ostatni grosz.

i jeszcze jeden Szóste przykazanie 27 Słyszeliście, że powiedziano: Nie cudzołóż!10 28 A Ja wam powiadam: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa. 29 11 Jeśli więc prawe twoje oko jest ci powodem do grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało być wrzucone do piekła. 30 I jeśli prawa twoja ręka jest ci powodem do grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało iść do piekła.

Gość n chc
pewna tania linia Londyńskiego metra kursuje do piekła a n bramce stoi rogaty murzyn i jak nie ma funta na języku to do pociągu nie wsiądziesz tylko wsadzą cie od razu na linie produkcyjną mięcha dla wygłodzonych diabłów koźlorogich :p

Gość Ciotka Julia bez skryby
nie chce i nie mam zamiaru czytac biblii. kiedys przeczytalam jak bylam mlodsza i mi wystarczy. No to nie pytaj :P Tu znajdziesz tylko przeżute przez innych interpretacje, nasiąknięte ich własnym sposobem rozumienia. Taka papka przypomina mi karmienie chlebem niemowlęcia bez zębów - matka przeżuwa i daje to co przeżuła dziecku, żeby się najadło :O Jestes pewna, że chcesz sie tym pożywić? :classic_cool: Biblia powie do ciebie sama - to co jestes na dziś w stanie przyjąć, o ile zadasz trud swoim leniwym łapkom i po nią sięgniesz z wiarą. Pokaże ci TWOJĄ DROGĘ, a nie droge przeżuwaczy :classic_cool:

Gość m,shguygfuvdkhev
o jeny. sorka, ze psuję tę miłą pogawedke. mnie naprawde nie interesuje czy istnieje wdłg kogos z was pieklo czy cos tam.. nie obchodzi ile tych opcji jest itp. wdlg bibli i wiary katolickiej po smierci ludzka dusza idzie do.... (tutaj wstawic co komu pasuje) OD RAZU PO SMIERCI czy dopiero W DNIU SADU OSTATECZNEGO no chyba powinniscie znac odpowiedz na to pytanie.. :/

ten jest dobry 36 Wtedy odprawił tłumy i wrócił do domu. Tam przystąpili do Niego uczniowie i prosili Go: Wyjaśnij nam przypowieść o chwaście! 37 On odpowiedział: Tym, który sieje dobre nasienie, jest Syn Człowieczy. 38 Rolą jest świat, dobrym nasieniem są synowie królestwa, chwastem zaś synowie Złego. 39 Nieprzyjacielem, który posiał chwast, jest diabeł; żniwem jest koniec świata, a żeńcami są aniołowie. 40 Jak więc zbiera się chwast i spala ogniem, tak będzie przy końcu świata. 41 Syn Człowieczy pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jego królestwa wszystkie zgorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości, 42 i wrzucą ich w piec rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów. 43 Wtedy sprawiedliwi jaśnieć będą jak słońce w królestwie Ojca swego13. Kto ma uszy, niechaj słucha!

Gość lolwtf
Helenka dlaczego wierzysz że istnieje czyściec skoro nie ma o nim w Biblii ani słowa?

i ten 45 Któż jest tym sługą wiernym i roztropnym, którego pan ustanowił nad swoją służbą, żeby na czas rozdał jej żywność? 46 Szczęśliwy ów sługa, którego pan, gdy wróci, zastanie przy tej czynności. 47 Zaprawdę, powiadam wam: Postawi go nad całym swoim mieniem. 48 Lecz jeśli taki zły sługa powie sobie w duszy: "Mój pan się ociąga", 49 i zacznie bić swoje współsługi, i będzie jadł i pił z pijakami, 50 to nadejdzie pan tego sługi w dniu, kiedy się nie spodziewa, i o godzinie, której nie zna. 51 Każe go ćwiartować19 i z obłudnikami wyznaczy mu miejsce. Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów.

Gość n chc
helenka z okienka a ty masz pojecie co wklejasz?? czy tylko tak sobie wklejasz nic nie rozumiejąc??

Gość m,shguygfuvdkhev
to nawet tak proste zagadnienie zalezy od indywidualnych interpretacji? jeny, w tej wierze, to w ogole cokolwiek jest pewne? jezus byl mezczyzna, czy to tez zalezy jak kto co zinterpretuje? aha i uprzejmie sie prosi nawiedzonych katoli o nie niszczenie mi tematu swoim durnym pierdoleniem na temat istnienia piekla/nieba czy chuj wie czego. zalozcie sobie swoj i tam sie kloccie :o ja tu potem wroce i chcialabym przeczytac jakies konkretne wypowiedzi na temat, a nie przebijac sie przez ten wasz bełkot.:) dziękuje.

Gość m,shguygfuvdkhev
malkolm z - skoro to wszystko jest na bieżąco ustalane, to jakie sa ustalenia na dzien dzisiejszy ad mojego pytania ?

Gość lolwtf
Dusze nie są przygotowane? A to za przeproszeniem po cholerę Jezus umarł na krzyżu? Czyżby Jego ofiara nie była wystarczająca?

Gość n chc
autorkom,shguygfuvdkhev zadałaś pytanie na które w rzeczywistości nie ma odpowiedzi , ponieważ wypaczone nauki KK stoją w sprzeczności z biblia , dlatego powinnaś się zdecydować tylko na jedną opcje, albo Biblia albo KK

Gość m,shguygfuvdkhev
n chc - dziękuję. chociaż ty jedna :) skoro stanowiska są odmienne.. to jakie jest według KK, a jakie według biblii ?

Gość lolwtf
W Biblii jest napisane, że raz dane jest ludziom umrzeć a potem Sąd. Ja sama się czasami zastanawiam, czy ten Sąd nastąpi od razu po śmierci czy dopiero na końcu czasów, kiedy Jezus przyjdzie ponownie...

Gość Gdzie miłość wzajemna...
malkolm z a to skarbeńku dla ciebie :P : (autentyk) nakarmiłam wczoraj ojca. Przypominam niewtajemniczonym (piatek = post). W lodówce był gulasz jaki mama dostała od sąsiadki za popilnowanie jej dzieci - tak, aby nie musiała w tym dniu gotować ;) ) Ojciec jest stareńki, post go już nie obowiązuje. Dostał gulaszu z ziemnaczkami. Ja zjadłam trochę ryby na zimno, też była w lodówce. Też nie byłam głodna.. Do tej wspomnianej 10 helenka z okienka dołożę i Nowy Testament: Będziesz miłował Pana Boga twego z całego serca swego, z całej duszy swojej i ze wszystkich myśli swoich . A bliźniego swego jak siebie samego .