Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia1837677

Pomoc z Mopsu

Polecane posty

Gość kasia1837677

Moja sąsiadke zostawił mąż z 2 dzieci i długami jest jej ciężko finansowo i chciałabym jej jakoś pomóc głównie chodzi o to,że czytałam w gazecie Fakt ,że jesli zarobek nie przekracza jej 503 zł i tak jest przysługuje jej pomoc z formie tony węgla czy ktoś wie gdzie to ma złozyc taki wniosek i co ma jest jej potrzebne i jak w ogole wygląda taka procedura.Ja jak mogę tak jej pomagam ale też nie stać mnie na to żeby dać jej na ten węgiel

no to niech idzie ona albo ty do MOPS-u i tam wam wszystko dokładnie powiedzą. kiedyś dziewczyna tu pisała że złożyła podanie o taką pomoc i była u niej babka sprawdzała warunki mieszkalne a potem jej przyznali pieniądze. ale nie wiem czy oni w MOPS-ie gotowe druczki mają czy trzeba samemu napisać

Gość b1eata
sasiadka dostala od nich wniosek musiala jeszcze jakies dokumenty odnosnie zarobkow zaniesc pozniej przyjechali i przyznali jej marne grosze bo 140zl

ja mam na życie tylko to co zarobie. Dlaczego ona za free ma dostać więcej? Wiesz co, pracuję w MOPRze i uważam, że zasiłki są i tak za wysokie... Są relatywne do naszych zarobków. Może gdyby w naszym kraju najniższa krajowa wynosiła 3000zł to zasiłku byłoby 1000 ale tak nie jest. Pomoc społeczna to ostateczność - czy sąsiadka wykorzystała inne możliwości żeby poradzić sobie jakoś w życiu? Pomyślała o pracy może? Mam dość potrzebujących-żebrających... Mnie nikt nie pyta czy mam skąd wziąć na węgiel czy opłaty, skąd na jedzenie...

Gość polandia...
anulsss, ty w tym MOPRze to chyba co najwzyej dziwko sprzatasz

Anulsss, jesli ty faktycznie pracujesz w opiece spolecznej i piszesz cos tak beznadziejnego to najwyzsza pora zmienic prace..serio, az mi sie niedobrze zrobilo jak przeczytalam twoje wypociny:Obezduszna egoistko, oby cie w zyciu jakies nieszczescie nie spotkalo bo szybko ustawilabys sie w kolejce do pomocy spolecznej:O wlasnie takie marne, sfrustrowane niskimi zarobkami urzędniczyny jak ty -bezduszne suki,sprawiaja ze ludzie biedni i pokrzywdzeni przez los sa upokarzani i obrazani...szkoda gadac:O

polandia... a jestes moposiarą, że się tak wzburzyłaś? Chciałabym tak sprzątać i nie zagłebiać się w te żałosne zyciorysy. Nie generalizuje, bo bywaja naprawde potrzebującew osoby ale, niestety, większość to naciągacze i nnieroby

i jeszcze jedno-ja tez mam na zycie to co zarobie, ale zarabiam adekwatnie do wyksztalcenia, stanowiska, zaangazowania itd-i nie narzekam! zmien prace, tylko nie zdziw sie jak szybko na butach wylecisz za taka pogarde w podejsciu do klienta w normalnej firmie:Odla ciebie podopieczny mopsu to klient i nalezy mu sie szacunek, zrozumienie i wysłuchanie..niezaleznie czy jego bieda wynika z losowych przypadkow czy jest zawiniona przez niego samego!!!

Jaśminowa_ - gówno wiesz. Ja znam od podszewski ten cały syf i uwierz, że wiem co mówię

do SWOICH podopiecznych to, uwierz, mam szacunek. Bo to osoby niepełnosprawne - naprawde potrzebujący pomocy a niejednokrotnie WIELCY LUDZIE i tak zdeterminowani, że pełnosprawni mogliby z nich brac przykład. Ale 90% reszty to osoby zaburzone i kombinatorzy - niestety, rzadko są to uczciwi biedni. Do MOPRu bym nie poszła po pomoc gdyby mnie coś złego spotkało ale kombinowałabym inaczej - tak, jak każdy zdrowy psychicznie, dorosły i odpowiedzialny człowiek robi... SZUKAŁABYM PRACY!!!

naiwniaczki - każdy socjalny uśmiecha się do swoich podopiecznych a mysli o nich swoje. Jakbyście się napatrzyły na to co ja i tyle co ja to tez nabrałybyście dystansu... Zresztą - lekarze są, Waszym zdaniem, też bezduszni, bo nie płaczą jak im pacjent sie przekręci?

anulss - z takim nastawieniem to faktycznie nie powinnas tam pracować - nie znasz dokładnie sytuacji, ale już zakładasz, że osoba to nierób i leń... zresztą sama piszesz: 'Dlaczego ona za free ma dostać więcej? '... zeby się tobie kiedyś noga nie powinęła... zmień pracę, dla własnego i innych dobra!

Gość nestea.....
niestety to prawda że w dużej cześci tych "potrzbeujących" są zwykle lenie i nieroby. wiem bo mam takich w rodzinie. a tym najbardziej potrzbeującym, głodującym i chorym dzieciom nie ma kto pomóc, bo przyjdzie pijak jeden z drugim i woła o kasę. tak niestety jest.

juz pisałam wcześniej - nie wszystkich tak oceniam ale, niestety, znam klientów pomocy społecznej na wskroś i większość zasługuje na to co napisałam. A sąsiadki autorki nie oceniła - ale socjalny tez zanim udzieli pomocy, sprawdza inne, bardziej naturalne mozliwości tj. jak praca zarobkowa. Dlaczego od razu do opieki? jak wszyscy będa tam latać to się zmienimy w wielkie państwo socjalne! I tak - ja pracuję a ktoś ma dostać za frajer kasę na życie? Bo co? Bo ma dzieci? Ja też mam! Bo co? Bo potrzebuje. Ja też. Nie róbcie już z siebie takich samarytanek - zapraszam do MOPRu pod kasę w dzień wypłacanmia zasiłków - proszę spojrzeć kto tam stoi i policzyc ile jest normalnych osób

Gość knhkjhv
piszę niezaczerniona bo nie chce zeby mnie identyfikowano ale jestem stara forumowiczka i teraz mam poukladane zycie ale kiedys bylam klientkom mopsu. Klnelam na nich jak anulsss bo naprawde w kasie po zasilki stalo samo menelstwo. Kupa smrodu, wulgaryzmow i w ogole wyrzutkow spolecznych

no właśnie - gdyby nie było tak jak piszę to nikt nie wstydziłby się korzystania z pomocy państwa. A niestety, każda normalna i ambitna osoba, się tego wstydzi i pójście po pomoc jest dla niej ostatecznością

a rozumiesz to, że fakt, że im się pomaga żywi ci dzieci? i jak zlikwidują zasiłki to i ty stracisz pracę? są rózne sytuacje i czasem trzeba człowiekowi pomóc - po cholerę szłaś do takiej pracy? naprawdę nie rozumiem... to, że większość z nich to naciągacze nie daje ci prawa do oceny tej osoby, której koleżanka stara się pomóc ci menele dają ci pracę, a ty twierdzisz, ze dostają coś za free...

ojej, ojej, anulsss jakas ty biedna przez tych meneli jak piszesz...zmien prace jak taka pokrzywdzona przez los jestes..ale z twoim podejsciem i kultura osobista to co najwyzej kariera w miejskim szalecie stoi otworem:O

Gość nestea.....
a co ma menelom rzucać kwiaty pod nogi? mnie tak coś też wkurza, bo wiem, że jest pełno głodujących dzieci i chciałabym zabrać kasę tym wszsytkim pasożytom i przeznaczyć ją np. na darmowe obiady w szkołach. wtedy by była pewnośc, że pomoc trafia bezpośrednio do dzieci, a nie na kolejne wino czy wódkę tatusia.

jak przyszłam tam do pracy to tez było mi żal i przykro ale po latach człowiek nabiera dystansu, bo juz wie czym oni w większości śmierdzą. Dziekuję Wam za rady dotyczące zmiany pracy ale nie skorzystam. Wielu ludziom pomogłam ale potrafię okreslić kto tej pomocy rzeczywiście potrzebuje (i nie pisze tu o sąsiadce autorki). Autorka napisała z oburzeniem, że opieka dała mało sąsiadce. A ile miałaby dać?! Wypłatę byłego męża?! Acha - i uwierzcie, że na zasiłki idzie więcej niż na wypłaty pracowników MOPRu. A gdyby nie było pomocy społecznej to nasze podatki szłyby na bardziej szczytne cele niż zasiłki dla nierobów. I nie ja mam pracę dzieki moposiarzom tylko oni zasiłki mają dzięki mnie - bo to wszystko idzie z moich podatków ;)

Gość a ja uważam że ma rację
porównajcie sytuację; Matka samotna ,która pracuje za 1299, opłaca przedszkole , nie ma dodatku , ani funduszu-bo przekracza dochód Alkoholik dostający 469 albo 500 zasiłku na chlanie, bo mu sie należy , takie sa przepisy, i nikt go nie rozlicza czy da dzieciom za to jeść czy przechla I mamusia tak zwana samotna , z konkubentem, z reguły pracująca na czarno i wyciągająca drugą pensję z opieki.? Uważam ze pomoc taka należy sie osobom starszym , schorowanym , po wypadkach losowych, a nie bandzie cwaniaków i pasożytów.Ale formalnie pan alkoholik i matka konkubentka spełniaja wymogi więc dostają.A ta pomoc jest z naszych podatków.Czyli każdy szacunkowo utrzymuje 3/4 menela.

Gość nie no bez przesady
anulsss, pisz tylko pod jednym nickiem na pierwszy rzut oka widac ze ty i pomaranczowa to jedna i ta sama osoba uzywacie takich samych stwierdzen, piszecie w identyczny sposb, trzeba byc slepym zeby tego nie zauwazyc idiotko

"Autorka napisała z oburzeniem, że opieka dała mało sąsiadce. A ile miałaby dać?! Wypłatę byłego męża?!" gdzie ona tak napisala, co???

ja nie jestem anuulss .Piszę o tym co widziałam.Mieszkam w mieście gdzie prawie 50% ludzi tak funkcjonuje.Zadam ci pytanie stać cię codzienie na 2 paczki fajek czyli około 20 złotych , plus około 10 piw czyli kolejne 20 złotych) już liczę te najtańsze)A meneli stać.

nestea..... - dokładnie. Nawet nie wiecie jak często na pytanie z czego Pan/Pani żyje - pada odpowiedź "z dziecka" - bo na dziecko dostają zasiłek a ono gówno z tego ma - lodówka i tak pusta, głodne, bez ciepłych ciuchów i miłości. Rodzice przepijają cały zasiłek a robią kolejne dziecko żeby dostać więcej. Ostatnio miałam naprawde biedna rodzinę - facet zarabiał grosze, zona z rakiem i czwórka dzieci. ta kobieta całnestea..... zycie pracowała ale choroba jej to uniemożliwiła. Nie zgodzili się na zasiłek dla nich, bo dochód o 7zł. mieli za wysoki. Nie było zlituj się. A menel nie ma dochodu i mu się należy!!! I takich meneli jest multum!!!

Nie dosc anulsss, ze jestes bezczelna to do tego nawet czytac ze zrozumieniem nie potrafisz..przeczytalas MOPS w tytule topiku i juz rzucasz sie jak wsza na grzebieniu...nie ma to jak merytoryczna dyskusja sfrustowanej urzedniczyny :O

Gość nestea.....
nie jestem anulus jeśli to było do mnie :D udzielam się tu duzo pod tym nickiem akurat. moja mama jest pielegniarką i chodzi dużo po domach do pacjentow wiec tez swoje widzi i nam mówi. poza tym ma tez takich pasożytów w rodzinie i widze, kto dostaje pomoc od panstwa i Caritasu. nieroby i pijaki. a weź takim prace zaproponuj to oczy ci wydłubią. Poza tym co tu szukac daleko. popatrzcie sobie na fora emigracyjne. tam większość kombinuje tylko jak dostać kolejne zasiłki i mieszkanie socjalne.

Uwazam, ze w pierwszej kolejnosci nalezy zwolnic 90 procent takich bezuzytecznych biurw jak ty anulsss, dopiero potem zaczac reformowac system opieki spolecznej....bo nie dyskutujemy tu o tym jak dzielic publiczna kase na zasilki tylko o takim podejsciu i postawie jaka prezentujesz...szkoda, ze tak malo pojmujesz:O z reguly tak jest ze ci najmniej pojetni najglosciej krzycza:O

widać ze to topik dla meneli , tak zwanych podopiecznych mopsu.Pewnie chodziło wam jak wyłudzić z mopsu kasę.To już nie ściemniajcie nagle takich oburzonych.