Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość luuunnnnaaaaaaaaaaa

co przysługuje mama w krusie??

Polecane posty

Gość luuunnnnaaaaaaaaaaa

sa tu moze kobiety ubezpieczone w krusie?? co nam po porodzie przysługuje?? dopiero od konca pazdziernika jestem tam ubezpieczona a nie długo rodzę, i w sumie nie wiem czy mi cos przysługuje i oco moge sie ubiegac...

Gość mamom
kurwa mamom!!!!

Gość umcyk umcykkkkkkk
jak jestes ubezpieczona? dobrowolnie czy z mocy ustawy ?

Gość luuunnnnaaaaaaaaaaa
oj nie trzeba od razu przeklinac :P wiem ze mamom jak zobaczyłam co napisałam to az sie zasmiałam :D

Gość luuunnnnaaaaaaaaaaa
na mojego meza przepisali głupie gospodarstwo :( wiec musielismy sie ubezpieczyc w krusie, bo on teraz zrezygnował ze swojej pracy...

Gość mamom
wzburzyłam sie bo to tutaj nagminne na tym forum, że końcówkę "om" zmienia się w "ą" ;)

Gość umcyk umcykkkkkkk
W takim razie jestes ubezpieczona z mocy ustawy, w związku z tym przysługuje Ci jednorazowy zasiłek macierzyński. Aktualnie od 1 marca 2011 r. wysokość zasiłku macierzyńskiego wynosi 2.912,72 zł. Możesz wziąć zwolnienie lekarskie, wtedy dostaniesz chorobowe, w wysokości 10 zł za dzień choroby. Z tym, że zwolnienie musi być na minimum 30 dni w jednym ciągu.

Gość A czy wiecie moze, co
zmieni się w KRUSie od nowego roku? Co do tematu, ja jestem ubezpieczona dobrowolnie, a również przysługiwał mi jednorazowy zasiłek macierzyński (w 2008r, ok 2000zł). Poza tym oczywiście becikowe.

Gość umcyk umcykkkkkkk
Zgadza się, lecz autorka powiedziała, że jest tak ubezpieczona od października, a na obecną chwilę przy ubezpieczeniu dobrowolnym trzeba być ubezpieczonym minimum rok by otrzymać zasiłek macierzyński.

Gość A czy wiecie moze, co
Ach tak, o ty nie wiedziałam. Nie miałam takiej potrzeby bo od 10 lat jestem tam ubezpieczona. A wiesz może jakie zmiany sie szykują? Czy wiadomo ile będzie wynosić skladka w styczniu?

Gość umcyk umcykkkkkkk
w tej kwestii na razie wiem, że nic nie wiem ;)

Gość luuunnnnaaaaaaaaaaa
dziekuje za inf :) szkoda z enie wiedzialam o tym chorobowym bo juz 2 miesiace musze lezec ... w ogole nie orientuje sie jak to jest w tym krusie a i nie przeszkadza ze studiuje i to dziennie??

Gość staluy nick mam fff
nic nie dostaniesz ( chodzi o 2800zl porodwego) bo zeby je dostac musisz placic skadki min rok. Przyro mi ale ja tez tak mialam.

Gość luuunnnnaaaaaaaaaaa
no ale jezeli jestem ubezpieczona z mocy ustawy?? moj maz sie pytał dzisiaj w krusie i powiedzieli mu ze dostane to w koncu jak jest??

Gość staluy nick mam fff
skladke w styczniu bede mieli wyzsz ci ktorzy maja duzo pola ponad 15h chyba a ja nawet 1h nie mam :)

Gość Z tego co pamiętam
Nic nie przeszkadza, tylko dlaczego się nie zorientowałaś z tym chorobowym? To jednak ok 300zł miesięcznie. Jak wyslesz im chorobowe, np na 2 tygodnie, to po jakimś czasie przyjdzie pismo, że nie wypłacą pieniędzy, bo ten okres jest za krótki. Ale to zignoruj i za 2 tyg wyślij kolejne (musi być min 30dni), potem dostaniesz decyzję i kwotę wypłaty i pieniązki dostaniesz.

Gość Z tego co pamiętam
Jak pytałaś u żródła, to raczej ci źle nie powiedzieli;)

Gość luuunnnnaaaaaaaaaaa
to nie wiem na mojego meza przepisano cos ok 5 ha w ogole to mam nadzieje ze mu sie odwidzi ta cala gospodarka z tego pieniadze ma marne i boje sie ze to ja bede kiedys musiala utrzymywac cala rodzine i jeszcze mu pomagac chocby finansowo w tym jego "hobby" :(

Gość luuunnnnaaaaaaaaaaa
hmm bo ja w gole sie w tym krusie nie orientuje dopiero teraz zaczelam sie tym interesowac, miałam duze problemy z ciaza i nie było mi w glowie co mi sie nalezy z krusu dzieki za uswaidomienie. tylko ze w tym krusie mowia co chca a robia co innego duzo osob tam nie doinformowanych pracuje ... bo wlasnie mezowi powiedziano dzisiaj ze mi przysluguje a jakas inan znajoma mowi ze nie bo ona nie dostała to ja juz nie wiem ...

Gość no ro to
no w Krusie potrafią pierniczyć czasem jak potłuczeni. Kiedyś powiedzieli mojemu ojcu że dzieciom się nie nalezy renta po matce bo on ma gospodarstwo. :O Bzdury gadają a odpowiedzialności nikt za to nie ponosi.

Gość luuunnnnaaaaaaaaaaa
no ale dzieki za inf pewnie wyjdzie "w praniu" czy cos dostane czy nie ...

ja akurat pracowałam ale mąż jest ubezpieczony w KRUSie - z tym że pierniczą jak potłuczeni to prawda, dużo razy było tak że mówili coś a w praktyce wychodzi coś innego. ale ja nie o tym. ja miałam macierzyński z ZUS-u a mąż dostał pieniądze z KRUS-u na urodzenie dziecka. a u nas w rodzinie jest małżeństwo gdzie oboje są w KRUSie i oni dostali ten macierzyński x2. więc ten zasiłek przysługuje nie tylko Tobie ale i mężowi

Gość luuunnnnaaaaaaaaaaa
grejs a to ciekawe bo jak sie maz dzis pytal to powiedzieli ze moge dostac te pieniadze tylko ja albo maz zalezy kto z nas bedzie sie ubiegał ...

Gość mamamisia29
pieniądze dostaje jedna osoba

Gość mamamisia29
my dostaliśmy 2 lata temu 2700zł +2000tyś z mops-u

no oni tak twierdzili że dostali aż z ciekawości dopytam ich przy najbliższej okazji. wiem na pewno że jak ja byłam w ZUS to mąż dostał ten zasiłek z KRUS-u

Gość luuunnnnaaaaaaaaaaa
a powiedzcie mi co bedzie mi potrzebne zeby starac sie o te pieniazki?? załuje za zawaliłam tak z tym chorobowym no ale to juz trudno jakos głowy nie miałam do tego twraz juz ciaze mam prawie donoszoną to wielka ulga i zaczynam myślec co soie dzieje dookoła...

Gość Z tego co pamiętam
Jeżeli mąż popjedzie tam coś załatwiać, to musi mieć twój dowód osobisty, akt małżeństwa i akt urodzenia dziecka.

Gość luuunnnnaaaaaaaaaaa
dzięki :) musze chyba jakies ustawy czy cos poszukac i poczytac zeby sie lepiej orientować niz pracownicy KRUSu bo wiedze ze u nich jest jaki im zawieje...