Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość luuunnnnaaaaaaaaaaa

co przysługuje mama w krusie??

Polecane posty

Gość no ro to
no mąż jest ubezp. w Krusie z racji ustawy (po przepisaniu gospodarstwa) ale żona już niekoniecznie na podstawie ustawy bo na nią gospodarstwo nie zostało przepisane więc tutaj może być ubezp. dobrowolne i rok karencji że tak powiem. Ale najlepiej dopytać w Oddziale Regionalnym bo w Jednostkach terytorialnych to jak pisałam wyżej potrafią gadać co im ślina na język przyniesie.

Gość Z tego co pamiętam
no ro to- ale to juz autorka musiałaby najlepiej wiedzieć, czy jej ubezpieczenie jest, ze tak powiem, przymusowe, czy dobrowolne. W takim razie wszystko toczy się wokół tego. Bo jak dobrowolne, to nie ma jeszcze roku karencji i nie dostanie. Ale jeżeli pracuje, jest ubezpieczana i odprowadza kładki emerytalno-rentowe, to nie może to byc ubezpieczenie dobrowolne.

Gość luuunnnnaaaaaaaaaaa
hmm ciekawe jak ja jestem czy z mocy ustawy czy dobrowolnie no ale jak by nie było to mąż jest z mocy ustawy i jemu sie należa chyba w takim razie te pieniazki a jesli i tak tylko jeden maloznek moze je otrzymac to maż nie powinnein miec z tym problemu. masakra co to za urzad widze ze chyba wszedzie w tym KRUSie tacy doinformowani pracownicy są

Gość luuunnnnaaaaaaaaaaa
no ja normalnie place skaładke tzn dopiero jedna zaplaciłam bo od niedawna jestem tam ubezpieczona a wszytsko maz zalatwiał bo ja jestem z tych mam leżacych i niestety sama nie ma jak sie zorientowac ...

Gość Z tego co pamiętam
To popytaj męża, jak to jest z tobą. Ale ty pracujesz tak? Bo cos mi się przysniło, ze pisałaś o utrzymywaniu rodziny itd?

Gość no ro to
czyli stawiałabym na ubezpieczenie dobrowolne. Ale jak mówię telefon do Oddziału Regionalnego KRUS.

Gość luuunnnnaaaaaaaaaaa
nie teraz nie pracuje, studiuje ... a o utrzymaniu rodziny to inna bajka po prostu ja nie wiaze przyszłosc z gospodarka bo jak dla mnie z tego wyzyc sie nie da no ale to co innego, nie o tym tu... dobra dziekuje dziewczyny bedziemy sie dalej dopytywac w KRUSie

Gość olili
przysługuje również czesciowe zwolnienie z składki przez okres 3 lat ,bodaj o jakies 70%!!! tylko trzeba złożyc podanie i oczywiscie dopytac sie bo same panie z krus o tym nie mówią bo jesli ktos złoży podanie to automatycznie skraca im sie czas na kawke i pogaduchy

Gość gość
tak,to prawda o obniżeniu składki, tylko po urodzeniu się dziecka musisz zadeklarowac, że przez 3 lata będziesz sprawowac osobistą opiekę nad nim,czyli że będziesz je wychowywac i właśnie to jest taki niby zus-owski "urlop wychowawczy", oczywiście bezpłatny..

Gość gość
jasne,że najlepsza jest praca na etat,wtedy wrazie zwolnienia lekarskiego dostajemy miesiąc w miesiąc całą pensje nawet przez 9 m-cy niepojawiana sie w pracy :) plus całą pensję przez pół roku macierzyńskiego, a w przypadku krus wrazie zwolnienia dostaniemy 300zł miesięcznie a po urodzeniu się dziecka zasiłek macierzyński 3000 zł jest jednorazowy ,wiec 3000:6m-cy macierzynskiego=500zł miesięcznie(tylko) przez pół roku, a wrazie wychowawczego składke obnizają ale i tak trzeba ja płacic.

Gość gość
Jestem w ciąży dwa miesiące i przepisałam się z urzędu pracy na krus. Mam pytanie, czy jak zacznę pobierać chorobowe, bo jest ciąża zagrożona, to czy dostanę becikowe z krusu??? Czy może mój chłopak, ktolry jest ubezpieczony w krusie od siedmiu lat może się starać o becikowe???

Gość Falwit
Witam! Nurtuje mnie taki temat i może znajdzie się ktoś kto znałby odpowiedz-od maja będę ubezpieczona w KRUS tzn przejęłam gospodarstwo po rodzicach i będę opłacać składkę.-Tak się akurat złożyło że jestem w ciąży i stąd moje pytanie a w zasadzie to dwa pytania: 1-czy po urodzeniu dziecka dostanę jakiś tam zasiłek macierzyński czy też za krótko będę ubezpieczona i nie należy mi się? 2-czy mogę tak od razu iść na zwolnienie? Mam nadzieję że znajdzie się ktoś kompetentny kto odpowie na moje pytania. Pozdrawiam!

Gość gość
Ja jestem ubezpieczona w krus od października. W listopadzie poszłam na zwolnienie płatne 10zl za dzień. W styczniu urodziłam i dostaje 1000zl macierzyńskiego. Muszę też złożyć podanie o refundację składki emerytalnej która przysługuje do ukończenia przez dziecko 3 roku życia.

Gość Falwit
Bardzo dziękuję za odpowiedz. Chodziło mi właśnie o to żeby odpisał ktoś kto jest lub był w podobnej sytuacji. Pocieszająca odpowiedz:) Dzięki

Gość gość
Jest tylko jeden warunek musiszmiec wiecej niż 1hektar przeliczeniowy ziemi.jesli masz mniej to możesz być ubezpieczony na wniosek i wtedy wszystkie te rzeczy przysługują dopiero po roku opłacania składek.mam nadzieję że pomoglam.

Gość Mama krus
Diewczyny mam pytanie. A co z tym macierzynskim w Krusie ktory mial wejsc od stycznia 2016? Weszlo to, ze przez rok dostaje sie po 1000zl miesiecznie? Bo sama juz nie wiem :/

Gość gość
Mama krus oczywiście ze weszło, ja rodziłam w grudniu i dostaje. Jest to tzw kosiniakowe. Ale nie dostalam np zwolnienia, ginka powiedziała ze nie ma już tego w krusie

Gość Mama krus
Ale zwolnienia w ciazy czy po porodzie? Bo nie orientuje sie

Gość gość
A ja urodziłam w styczniu i byłam normalnie na zwolnieniu.