Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wigilijny stol

mamy co sie daje na stol w wigilie bo zapomnialam :(

Polecane posty

Gość dupadupaaa
U mnie (opolszczyzna) jest tak: - kapusta z grochem - pierogi z grzybami - kompot z makaronem i owocami - ziemniaki z wodą śledziową + śledzie oczywiście - bułka i mak zalane mlekiem (tzw. makówki) Karp jest najczęściej w porze obiadu, a barszcz z uszkami po kolacji albo na drugi dzień

Gość A kutia?????
Bolesławiec a ty?

Gość pierniczekzpolewa
podkreslasz juz ktorys raz z kolei ,ze jadlas tfu kosztowalas raz I UFF NIE MUSISZ WIECEJ wiec moze nie wypowiadaj sie skoro nie masz o tej potrawie pojecia,napisalas raz ,ze nie smakuje i wystarczy .nie jest to zupa czego wspolczuje?chyba nie umiesz czytac ze zrozumieniem bo dokladnie napisalam ,ze nie moze byc ohydny piernik z duza iloscia bakalii a tym jest moczka w skrocie moze byc niesmaczny dla kogos kto nie lubi bakalii ,piernika lub slodyczy ale nie ohydny a Twoja tesciowa widocznie zle przygotowywuje potrawe skoro wyglada jak zupa;)

Gość zupa piernikowa?
ziemniaki z woda śledziowa????!!!!! wtf?

Gość coctail zone
I tak też smakuje. w mojej rodzinie nikt tego nie je. Mama się krzywi na samą myśl. Za to teściowa zajada, aż jej się uszy trzęsą. Możecie przepis zobaczyć na jakiejkolwiek stronie wpisując moczka czy zupa piernikowa.

Gość zupa piernikowa?
Wrocek

Gość zupa piernikowa?
wygooglowałam sobie tę moczkę i wygląda tak jak brzmi:D ale co kto lubi;)

Gość A kutia?????
Te ziemniaki to chyba zman...Robisz zalewę octową zalewasz śledzie i oparzoną cebulkę potem mieszasz ze śmietaną??Jest to na rzadko?Z ciepłymi ziemniakami omaszczonymi podsmażoną cebulą-wyśmienite:):)

Gość zupa piernikowa?
zupa, zupa-jak wpiszesz moczka to wychodzi zupa....:O

Gość zupa piernikowa?
wyśmienite powiadasz...brzmi obrzydliwie, ale moze......

Gość pierniczekzpolewa
pochodze z rybnika a moja mama z opolszczyzny u mnie nikt oprocz mnie nie toleruje kutii ale dla nich moczka jest wazniejsza dla mnie niesmaczna jest zupa z glow ryb ale na pewno nie napisze,ze jest ohydna moczka jest dosc smaczna to piernik z kompotem np sliwkowym z suszonymi owocami sliwki morele figi jablka itp plus bakalie orzechy migdaly rodzynki ,jest smaczne ale za duzo zjesc nie mozna http://swieta.knorr.pl/przepisy.html#3883

Gość dupadupaaa
Woda śledziowa jest zajebista :D Tak, zalewa się śledzie wodą z octem, do tego ziele angielskie liść laurowy i cebula w talarki, jak ostygnie to dodaje się śmietany:) pyycha

Gość A kutia?????
Pierwszą osobę spotkałam która to zna.Kogo bym się nie zapytała to każdy mówi że nie jadł.A to jest naprawdę dobre.

Gość pierniczekzpolewa
zupa.... to tak jak kruche ciasteczka swiateczne nazywaja sie cieszynskie;);) a pierogi ruskie czy ryba po grecku ktos zle nazwal i sie powiela nie jest to zupa kutia jest zupą?a jest tym czym dla slazakow moczka

Gość zupa piernikowa?
nie dam się przekonać, ale skoro Wam smakuje to smacznego;)

Gość dupadupaaa
Mój ś.p dziadzio najbardziej lubił makówki:) A ja przepadam za pierogami z grzybami, nigdy nie mają takiego smaku jak w wigilię

Gość strzałka :)
u mnie wigilia wygląda tak: barszcz z uszkami, śledź w śmietanie oraz sam, sałatka warzywna, ryba po grecku, karp smażony, krokiety z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, grzyby na gęsto (taki jakby sos, do chleba lub mięs), powinna być kutia, ale mało kto robi bo za słodka, więc makowiec, to tyle :)

Gość pierniczekzpolewa
wlasnie jak to to jest ,ze potrawy "wigilijne"nigdy nie smakuja tak w powszedni dzien?;) magia swiat ja do dzis pamietam smak barszczu i pierogow od mojej mamy ,zapach cynamonu z ciasteczek kiedy piekla i chociaz pieke wg jej przepisu nic nie smakuje tak samo

Gość bakteria hel.pyroli
W sumie, to już chyba większość potraw została wymieniona. Uwielbiam ryby na wiele sposobów. W necie jest masa ciekawych przepisów. Kutie jadłam i smakuje dobrze, ale zbyt dużo zjeść się tego nie da. A ta moczka, o której tak piszecie dla mnie jest niejadalna. Moje kubki smakowe stanowczo protestują, za każdym razem, gdy znajduje się ona na stole. Ale oczywiście co kto lubi.

Gość A kutia?????
Ja pierogów z grzybami w ciągu roku nie jadam dlatego mają dla mnie smak typowo wigilijny.

Gość A kutia?????
A powiedzcie mi co to jest konopiotka?

Gość zupa piernikowa?
a robicie jakieś ryby pieczone? jeśli tak to jakie?

-Pierogi z kapusta i grzybami -Krokiety z kapusta i grzybami -barszcz czerwony z uszkami -ryba( u nas tylko filet pieczony bo nikt karpia nie lubi) -kapusta z grochem -ryba po japonsku(lepiej nam smakuje niz po grecku) -sos grzybowy/pieczarkowy z kasza -bigos postny -salatka jarzynowa -kompot -sledz w smietanie lub oleju -oplatek chyba jest 12 :) pozdrawiam i zycze smacznego i WESOLYCH SWIAT!;*

hmmmm może i w necie piszą że moczka to zupa, ale według mnie to to koło zupy nie leżało :) dla mnie pychota chociaż potwornie słodkie więc tylko kilka łyżeczek da się tego zjeść :) co do kutii to wcale nie musi być taka mega słodka jak ktoś nie lubi my na 1/2kg pszenicy i 1/4kg maku dajemy tylko jeden słoiczek ten mniejszy (jak od dżemu) miodu :) bo to najważniejsze w kutii że słodzi się miodem a nie cukrem :) a co do makówek to raz jeden jedyny jadłam dobre makówki u przyjaciółki bo jej mama zmodyfikowała przepis i zamiast bułkę moczyć w mleku moczy w winie i to domowym mniami :)

Gość Adkasaru
Barszcz z uszkami Ziemniaki z kapustą i ryba Grochowka Zupa z suszonych sliwek Krokiety Makaron z makiem

Gość pierniczekzpolewa
konopiotka czy siemieniotka znam pojecie wiem ,ze jest taka zupa ale nigdy nie probowalam;) ryby zawsze obowiazkowo karp ale ostatnio bardziej tradycyjnie bo jakos kazdy wezmie po kawalku tylko a kupilam dla odmiany morszczuka i dorsza i te ryby kroluja u nas

Gość Rosochataaaa
U mojej mamy- bo zawsze mamy dwie wigilie- - barszcz z uszkami - pierogi z kapusta i grzybami - ryba po grecku - karp w galarecie - karp smażony - kompot z suszu - kutia - sałatka śledź pod pierzynką -pycha Wigilia u teściowej: - całkiem inaczej- jako pierwsze danie - barszcz z uszkami jako drugie danie - ziemniaki, pstrąg pieczony i karp smażony + kapusta z grzybami +kompot z suszu po tym każdy już je co chce- - ryba po grecku - łamańce - czyli mak z bakaliami i miodem z małymi ciasteczkami - zupa bakaliowa (to akurat u teściowej na stole) - b.dobra - sałatka jarzynowa