Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ajjj pytam się

lekarka powiedziała abym dosypywała kaszy mannej do marchewki

Polecane posty

Gość ajjj pytam się

witajcie córka ma 5 miesięcy i lekarka kazała dosypywaćjej kaszymannej np do marchewki. Ja tak robić nie będę bo mam kleik ryżowy i zamierzam używać kleiku tylko mam teraz kilka pytań bo lekarka nie odpowiedziała mi na nie tylko kaząła dawać manną Proszę odpowiedzcie 1. czy podać kleik na początek do mleka ? ile ? i na ile ml mleka ? 2. czy jeśli rano podam jej mleko z kleikiem to mogę podać jej również potem marchewkę albo jabłko albo ziemniaka ? byle co tylko nie nowość ? 3. czy lepiej na samym początku dawać tylko kleik ? 4. skoro teraz je ziemniaka 5 dzień to czy mogę dziś do tego ziemniaka dodać marchewkę ? 5. skoro córka jadła już jabłko ziemniaka i marchewkę to czy mam już podawać na zmianę ? raz to raz to ? i czy tam samo mam robić jak wprowadzam nowość ? czy nowość również testować kilka dni i dopiero na zamianę po tych np 6 dziach ? 6. i kiedy mam zacząć podawać np. marchewkę na obiad i potem po południu jabłuszko ? Bardzo proszę o odp. będę bardzo wdzięczna :)

Gość osobiscie niewzruszona
z kasza manna kobieto chodzi o gluten i o ekspozycje na niego wlasnie od 5 miesiaca..kaszka ryzowa glutenu nie zawiera...kuzwa nastepna najmadrzejsza .chcesz byc od lekarza i wszyskich wokolo?

Dokładnie, ekspozycja na gluten według obecnych zalecen powinna miec miejsce od 5 miesiaca.Czemu nie chcesz tej kaszy manny dodac? Kleik i kaszka ryzowa sa najczestsza przyczyna zaparc u dzieci i nie mozna jej podawac za duzo.

Gość ajjj pytam się
córka ma ponad 4 miesiące przepraszam za błąd zamiast 4 to wpisałam 5. A tą manną to dosypuje się surową ? ;/ chyba nie...

Gość nunadonuna
podawaj czasem tą ryżową a czasem manne, tamte rzeczy też na przemian jakCi akurat pasuje, tego kleiku syp na oko tak żeby mleko lekko się scieło, pamiętaj że on gęstnieje dopiero po chwili nie od razu. Są takie kubeczki lovi z miękkim dziubkiem, dziecku łatwiej się pije kleik z tego niż z butelki, możesz oczywiście zrobić gęstsze i podawać łyżeczką. Manne podaje się żeby dziecko nie miało alergii na gluten

Gość ajjj pytam się
i proszę odpowiedzcie mi na powyższe pytania

Gość nunadonuna
gotujesz mannę tak jak na opakowaniu masz podane

Gość mimi___2689
ugotuj manne na wodzie i dodaj np do marchewki

Manna zawiera gluten ktory zaleca sie dawac od 5m a kleik ryzowy nie zawiera glutenu wiec to ze bedziesz go dawac dziecku nie ma najmniwjszego sensu :D 1.Kleik mozesz podac zeby zagescic mleko ja daje 3lyzeczki na 150ml mm. chcialam ci odp na Twoje pyt w punkatach :D ale jak je czytam to az mi si sie smiac chce, wiec odp w skrocie. Mozesz dawac dziecku kleik jablko, warzywa o jakich pisalas nic sie dziecku nie stanie. Kleikiem mozesz zageszczac zupke jarzynowa. A tak na marginesie to bardzo uboga diete ma ten Twoj 5m ja mam 4m i je juz marchew, pietruszke korzen, natka, ziemniaka, groszek zielony a teraz wprowadzam kalafiora. Pozdrawiam

Gość mimi___2689
moj synek po 4 mies jadl troche wiecej np. kalafior, brokul, ziemniaki, marchew, pietruszka, koperek do ziemniakow mu dodawalam, makaron, ryz ja mu zupki gotowalam ale te w sloiczkach tez jadl

Gość jagoda twoje dziecko
ma 4 miesiące?

Gość ajjj pytam się
moja je mało bo ma skazę i dlatego jej jeden produkt podaję z 7 dni bo się boję aby jej nie uczuliło i jak wrazie co abym wiedziała po czym ją uczuliło

Gość mimi___2689
heh to macie maluszki mój za pare dni skonczy rok i 4 mies

Gość bo ja już się pogubilam
Gdzieś czytałam ze w trzeciej ciąży jesteś? To ten trzeci ma 4 miesiące czy z ta ciążą to taka ściema (tu różne rzeczy wypisują)? Wiem, że masz Bartusia, który ma około 2 lat i ze miałaś drugiego synka. To ten drugi jest taki malutki?

mimi , mam jeszcze jednego ma 2.5 roku :) w nocy jest sajgon wstajke srednio 8x :( raz do jednego raz do drugiego.

Gość mimi___2689
ja wogole nie wstaje moj spi do 6 rano

Gość bo ja już się pogubilam
A dzięki za wyjaśnienie ;) Pozdrawiam

Gość mimi___2689
to jeszcze troche moj teraz wlasnie kladzie sie spac :)

Gość nunadonuna
moja też ze skazą, nie podawaj selera, pomidorów, jajek, niczego co zawiera sztuczne barwniki i konserwanty, ryb morskich, kurczaka, za to spróbuj z indykiem, królikiem, kalafiorem, cukinią, koperek dodaj będzie smaczniejsze. Moja jak zje coś z konserwantami to ma szorstką skórę, a jak coś niewłaściwego to odparzenia jej się robią straszne, po tym można szybko poznać co zaszkodziło, na szczęście szybko to schodzi...

Gość xdxd
co wy z tym glutenem... jak pragne zdrowia... zmysly potracilyscie zeby dzieciom tak wczesnie go podawac.... przeciez gluten na swiecie wprowadza sie po 10 miesiacu tylko u nas jakas nowa moda zapanowala... i zero badan na ten temat... jednemu lekarzynie cos sie ubzduralo a wy pchacie w maluchy gluten a potem sie dziwicie ze dziecko ma alergie lub celiakie... zbyt wszczesne podanie glutenu rowna sie niedojrzaly uklad pokarmowy a choroba trzewna ujawnia sie po bardzo dlugim czasie a nie jak wam sie wydaje 3 dni po podaniu.... mozna dziecku wyrzadzic tylko wielka krzywde... pewnie mnie tu zaraz zlinczujecie ale zanim podacie poczytajcie o tym i potem decydujcie.... kilkadziesiat lat temu gluten pdawano wczesniej niemowlakom i odnotowywano ogromna liczbe zachorowan.... co jak widac jest na reke producentom drogiej zywnosci bezglutenowej

Gość nunadonuna
z tym że niemowlakom podaje sie bardzo małe ilości tych produktów glutenowych, z resztą każdy może wierzyć w co chce

Gość nunadonuna
a alergia objawia się u dziecka po miesiącu życia, a wtedy nikt glutenu nie podaje...

Gość No ja piedole badań nie ma!
Od lat matki dawały dzieciom kasze manne Same jesteśmy wychowane na glutenue!!!!!! Pomysl zanim coś napiszesz! Ja mojej córce podawalam mleko z kasza już w 3 miesiącu I tak robiły wszystkie matki w Polsce I myśle ze nie tylko w Polsce A jak myślisz czym matki w Indiach , Japonii , Kolumbii , Rosjii czym karmią dzieci ???? No jak myślisz ?

Gość ajjj pytam się
nunadonuna ty kiedy zaczęłaś swojemu dziecku podawać gluten ? I czy mogła byś mi odpowiedzieć na powyższe pytania ? bo ja naprawdę mam mętlik w głowie i nie wiem...

Gość mimi___2689
ona ci napisala zebys znalazla jakis artykul o tym i poczytala i znajdziesz wszystkie odpowiedzi na swoje pytania

Gość xdxd
taaa we francji podaje sie dzieciom sery plesniowe przed ukonczeniem roku.... co kraj to obyczaj... a badan jak widac nie ma bo ciagle trwaja dyskusje na ten temat... jedni tak drudzy inaczej... bardzo duzy procent dzieci choruje na celiakie bo podano im gluten zbyt wczesnie...

Gość tak czy nieee
1. podawaj tylko troszkę tak aby mleko się zagęściło 2. może kleika jej nie podawaj z mlekiem bo po co ? lepiej do marchewki np. wydaje mi się że jest to za wcześnie by podawać dwa razy inną rzecz niż mleko. - zobacz schemat żywienia. 4 oczywiście że możesz podać do ziemniaka marchewkę jak już jadła jabłko to również możesz mięszać z marchewką 5 tak możesz podawać na zmianę tylko najpierw podaj te 5 dni samą nowość dziewczyny powiedzcie mi czy można dziecku podawać nowość jak ma katar ? moje dziecko również ma skazę.