Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pischinger

tort waflowy kajmakowy już gotowy, kto chce przepis?

Polecane posty

Gość Pischinger

pychota, paluchy lizać, ale jeść dam dopiero pojutrze, musi się "przegryźć", tzn dobrze skleić. Jak chcecie, podam sposób wykonania. Udaje się zawsze, a znika w jedno popołudnie hihi

Gość sddsfsdfafdads
a podaj bo w dziecinstwie jadlem takie cos ale nie wiem jak to zrobic

Gość Pischinger
podaję swój sposób, który zawsze się udaje. Mozna robić dowolne ilości. Proporcja: 10 pełnych dużych łyżek cukru na szlankę mleka. 8-10 dużych wafli andrutów. Garnek szeroki emaliowany, drewniana łyżka (chociaż niekoniecznie) do mieszania. Masło zawsze daję na tzw. "wyczucie". Na tort: 4 szklanki mleka 40 łyżek (ok. kilkograma) cukru 6 dużych cukrów wanilinowych 2/3 do kostki masła mleko i cukry wymieszać i gotować na wolnym ogniu aż wszystko zacznie gęstnieć. Mieszać częstwo, a pod koniec jak już mocno zgęstnieje i przybierze kolor słomkowy mieszać prawie bez przewry. Zmniejszyć do minimum gaz, jeszcze trochę pogotować. Na mazurek kajmakowy gotuję aż mocno zgęstnieje, ale na wafle odstawiam nieco wcześniej i mieszając wrzucam do masy 2/3 kostki masła, które musi się roztopić, a które powoduje zgęstnienie kajmaku. na tackę odpowiedniej wielkości układam wafle i gorącym kajmakiem smaruje każdy dokładnie i nie za cienko. Ta ilość wystarcza w zupełności. Przykryc ostatnim waflem,położyć papier pergaminowy, a na nim tackę z np. puszka groszku w celu obciążenia(nie za mocno, ale obciążyć trzeba). Pozostawic na noc. Najlepszy jest po 2 dniach, a więc akurat będzie na Wigilię. Smacznego

Gość sddsfsdfafdads
ok dzieki ale jednak pieczenie ciast to nie dla mmnie

Gość co to jestttt
kajmakowy?????????? bo ja nie wiem

Gość anty_fanka_pkp
taki tofik:)

ja robiłam taki z mleka skondensowanego kotowanego dłuższy czas w zamknietej puszcze, wychodził pycha i mniej było roboty :)

Gość Pischinger
wierz mi, też robiłam z puszki, ale to nie to samo, ten z przepisu jest o wiele smaczniejszy