Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monikaaaa**

Schab w mleku jak robicie ?

Polecane posty

Gość Monikaaaa**

Pytanie jak w temacie :-) napiszcie proszę krok po kroku jak przyrządzić/ugotować/ upiec właśnie coś takiego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no rzesz
bosze, nie robimy! 😭 coz to? ktoz to znowu wymyslil? dlaczego ma on byc w mleku? bo juz nie jedno slyszalam ... zeby ryby moczyc w mleku, bo smierdza, itp. :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Monikaaaa**
Słyszałam,że jest fajny przepis na schab jakoś pieczony czy smażony w mleku. Dlatego pytam może ktoś podzieli się sprawdzonym przepisem :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no rzesz
jak sie znam na przepisach, a znam sie dobrze i od dawna, to nie ma czegos takiego. tzn. moze jest, ale mleko nic dobrego schabowi nie zrobi. to podobny wymysl na sile, co szynka w koli itp. ;) ale tez mam nadzieje, ze ktos sie odezwie, kto o tym wie. moze poznam cos nowego na temat kulinariow ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 kg schabu 1 główka czosnku sól 1 l mleka Umyty schab natrzeć solą i pozostawić na godzinę. Następnie ułożyć w wąskiej brytfannie, obłożyć obranymi ząbkami czosnku, zalać wrzącym mlekiem do połowy wysokości mięsa. Piec około 1 godziny w średnio gorącym piekarniku często podlewając mlekiem. Gdy część mleka wyparuje dolać nowego - gorącego. W ten sposób przyrządzony schab jest delikatny i soczysty. a ten wg. programu M. Gessler - 1,5 kg schabu bez kości - 1 l mleka - 2 łyżki oleju - 2 łyżki masła - gałązki rozmarynu - świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki), goździki (5-6) - 4 ząbki czosnku - sól, pieprz Schab obsmażyć ze wszystkich stron na maśle i oleju. Kiedy będzie rumiany, wyjąć z tłuszczu. Do garnka wlać mleko, dodać rozgniecione ząbki czosnku i inne przyprawy, zagotować. Schab oprószyć solą i pieprzem. Do wrzącego mleka włożyć obsmażony schab. Dusić pod przykryciem około 1,5-2 godzin. Kiedy schab w mleku będzie gotowy, wyjąć mięso i trzymać w cieple, a sos odparowywać tak długo, aż zgęstenieje. Wówczas doprawić do smaku. Jeśli pojawią się grudki, przecedzić. Mięso wyjąć z rondla, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w cieple. Schab w mleku pokroić na plastry i podawać z powstałym mlecznym sosem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no rzesz
to wszystko do mnie zupelnie nie przemawia ;) idelany w smaku i soczystosci jest schab, gdy sie go w najprostszy sposob upiecze w piekarniku bez uprzedniego nawet obsmazania. ale jak ktos sobie lubi komplikowac kuchenne poczynania, to jego sprawa ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Monikaaaa**
"no rzesz" Mam 1,5 kg schabu co mogę z niego zrobić ? Masz jakiś pomysł ? Chcę ten schab zrobić na obiad w drugi dzień świąt ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość henia z domu białego
A czemu akurat w mleku.Ja zawsze robię schabik w dużej iloci cebuli,jest pyszny:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no rzesz
no wiec tez mnie to zastanawia :D czegoz to ludzie nie wymysla; jak nie w coli, to w mleku ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wcale nie no rzesz
no rzesz, spróbuj zrobić raz w mleku i dopiero skomentuj, bo w tym momencie to gadasz jak ślepy o kolorach....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no rzesz
nie bede robila ani w mleku, ani w coli, sami sobie robcie. wiem jakie lubie smaki i skladniki w jedzniu ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie no w mleku to jeszcze
nic, chociaż sam schab do mleka mi nie pasuje i pewnie bym nie zrobiła :o No ale takie mięso w coli co teraz jest "modne" to już tragedia :o Oczywiście dodatkowo doprawione gotowymi przyprawami typu vegeta :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cew we
ale CHRZANICIE! :D od dawien dawna robi się właśnie SCHAB W MLEKU:D widac jakie z was kucharki jesli o tym nie wiedza :P przepis z mlekiem stary, dobry i sprawdzony!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no rzesz
od dawien dawna, szczegolnie z biedy i braku wiedzy kulinarnej, robi sie najrozniejsze rzeczy, ktorych bym nie tknela, bo mi takie smaki po prostu nie odpowiadaja. dla mnie mieso ma najlepszy smak, gdy jest upieczone w piekarniku lub na grillu. i pikantnie przyprawione, moze byc zmarynowane. gotowane w mleku, majonezie, coli mieso dla mnie nie ma sensu, bo nie lubie takich smakow, podobnie jak nie lubie wielu innych tradycyjnych, rzekomo od dawna robionych dan, ktore inni jedza bo musza lub nie wiedza, ze mozna gotowac inaczej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o k.wa o k.wa o k.wa o k.wa
a moze paniusia tak odnioslaby sie do tego co sama napisala? "jak sie znam na przepisach, a znam sie dobrze i od dawna, to nie ma czegos takiego. tzn. moze jest, ale mleko nic dobrego schabowi nie zrobi. to podobny wymysl na sile, co szynka w koli itp. " i ze ty nie lubisz, nie oznacza to, ze ktos tego tez lubic nie bedzie a na pewno nie znaczy to, ze nie zna innych sposobow na dana potrawe i bardzo smiesznym jest przyrownywanie przez ciebie coli do mleka czy majonezu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdfghjkl
Ale mi dopiero przepis na schab nadziewany czosnkiem albo śliwka.Stary jak świat.Juz chyba bardziej oklepanego kobito wszechwiedząca o jedzeniu nie wymysliłas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no resz
"i ze ty nie lubisz, nie oznacza to, ze ktos tego tez lubic nie bedzie a na pewno nie znaczy to, ze nie zna innych sposobow na dana potrawe " zgadza sie, ktos moze lubic, nigdzie nie napisalam, ze od dzis zabraniam ludziom lubic schab na mleku. napisalam tylko, ze sama takich rzeczy nie lubie. skoro tak obstajesz za tym mlekiem jako przyprawie/marynacie/sosie do schabu, to napisz mi, bom sama ciekawa, jaki to swietny smak mleko nada schabowi? nie porownuje mleka do majonezu i coli, tylko wymieniam je obok siebie. o ile ew. majonez lub cola moga nadac miesu smak (jak dla mnie watpliwej jakosci, ale to tylko kwestia gustu), o tyle mleko nie dosmaczy miesa. "Ale mi dopiero przepis na schab nadziewany czosnkiem albo śliwka.Stary jak świat.Juz chyba bardziej oklepanego kobito wszechwiedząca o jedzeniu nie wymysliłas." oczywiscie, ze to nic nowego, ani ja tego nie wymylislam, pisze tylko ze to dobre, bo i jest. mieso przyprawione ziolami i czosnkiem, zamiast mieso przyprawione mlekiem lub majonezem. ale robcie sobie schab gotowany w mleku, jak wam smakuje. albo blotnieste ryby moczone w mleku, albo co tam jeszcze tylko chcecie. smacznego i wesolych swiat. 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
"ludzie mleko powoduje to ze schab jest kruchy, a smaku mleka wgl nie czuc .. " . schab jest kruchy sam z siebie, nie trzeba go traktowac mlekiem, zeby byl kruchy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kucharz kucharzy
Przeczytaj i wypróbuj! Rozpuścić masło, przelać do małego naczynia zostawić do ostygnięcia Mleko wlać do garnka i delikatne zagrzac, (ma byc chlodne) odstawić na chwilę. Następnie wlać masło do mleka(chłodnego) Postawić na kuchenkę i ponownie zagrzac mieszać aż masło połączy się z mlekiem około 10-20 sekund. ***Nie może się zagotować*** Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem lub majerankiem. odstawiamy i czekamy około 5 minut. Rozklepane schaby (nie na papier) moczymy w marynacie i przekładamy do glebokiego naczynia(najlepiej pudełeczko plastikowe) Wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 12h+ w marynacie ale po 1h czuć różnicę. Następnie moczymy w jajku i do bułki tartej. Smażymy. Na 200ml mleka około 50g masła. Marynata powinna być słona ale nie do przesady. Rozmaryn najlepiej żeby był świeży. Efekt? Petarda! Mięso tak delikatne że rozpływa się w ustach!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jurek

W mleku nie da się usmażyć schabowego - można jedynie go ugotować

Schabowy kroimy - ubijamy i zalewamy mlekiem ( można dodać cebuli ) - zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce

Schab odsączamy - zalewę wylewamy.

Schab po potraktowaniu go mlekiem jest bardzo soczysty i niesamowicie kruchy ( mleka nie czuć )

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×