Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MercedesCa

Obawiam sie,ze jestem w ciazy?!

Polecane posty

Gość MB_
Verdis, nie chce mi się wracać do "góry". Pytaj może się postaram odp.

Gość MercedesCa
Podnosze :)

Gość MB_
Chyba wszystko się opiera wokół seksu w dni niepłodne. Więc... Jest to teoretycznie nieprawdopodobne, ale praktycznie prawdopodobieństwo faktu zajścia w ciążę jest małe. Kiedy odbył się ten stosunek?

Gość MercedesCa
MB- Moj odbyl sie w drugi dzien po okresie. Cykle zazwyczaj mam regularne od 28 do 30 dni. zawsze jest tak, iz mam 3 dni intensywnego krwawienia,a czwarty dzien to plamienie, ktory zaliczam jako ostatni dzien mojego cyklu. Jednakze ten ostatni cykl wydluzyl mi sie o 2 dni.

Gość MB_
Wydaję mi się, że do zapłodnienia dojść nie powinno. A jak dawno to było?

Gość pierwszym dniem cyklu
jest pierwszy dzien miesiaczki...

Gość MercedesCa
8 grudnia

Gość MercedesCa
A wiec na to wychodzi,ze byl to 5 dzien cyklu. dzisiaj wypada 31dc

Gość MB_
Więc... upłynęło dość sporo czasu abyś mogła pójść do lekarza bądź zrobić test ciążowy. Zrób 2 testy. Bez względu na wynik jednak radzę odwiedzić ginekologa. Dlaczego o tym nie pomyślałaś?

Gość MercedesCa
Nie poszlam,bo niewiem nawet co mialabym mu powiedziec. Wiem,ze to co teraz napisze zmieni postac i przebieg calej tej sprawy. w 6 dniu mojego cyklu czyli po tym felernym stosunku zarzylam antykoncepcje 72h po czyli pigulke,ktora zawiera bombe hormonalna. Jednak naczytalam sie w internecie,ze wiele kobiet mimo zazycia tej tabletki zaszla w ciaze. Dlatego niewiem czy brak okresu u mnie stanowi ciaze czy uzycie tej tabletki 72h 'po' :(

Gość Verdis
Ja mam do okresu jeszcze troche czasu ale wydaje mi sie ze ciąża jest niemożliwa ;-/

Gość MB_
DZIEWCZYNO! A może "DZIEWCZYNKO"? Bo jak mogę Cię nazwać KOBIETĄ ( czyli dorosła , myśląca osoba) skoro wypowiadasz się jak niedojrzała -wybacz- gówniara? Nie potrafię tego czytać, co wypisujesz. Co masz powiedzieć lekarzowi ? jak to co "Witam, między mną a moim partnerem doszło do współżycia bez zabezpieczenia, chciałabym się dowiedzieć, czy jestem w ciąży/ czy doszło do zapłodnienia?" Czy te słowa są ciężkie? Lekarz Cię nie ocenia! Nigdy Ci nie powie, że się puściłaś, a teraz się boisz konsekwencji. Seks nie jest dla dzieci. I siedź dłużej w Internecie. Baaa...Masz nawet gdzieś Test ciążowy on-line.

Gość MercedesCa
MB- Sadze,ze antykoncepcja 72h po stosunku,ktora zazylam byla sluszna i niebylo czasu na zastanowienie sie czy doszlo do zaplodnienia czy tez nie i czy slusznie zrobiam. Poza tym lekarz odrazu ciazy nie wykrywa.

Gość MB_
Co Ty opowiadasz... Oczywiście, że wykrywa! Co prawda w pierwszych tygodniach ciąży nie robi USG głowicą która jest nam powszechnie znana z jakiegokolwiek innego USG niekoniecznie ginekologicznego. Głowica ta wygląda jak... wibrator. Dopochwowe USG wykonuje się właśnie w pierwszych tyg. ciąży. Jeśli chodzi o tabletkę PO... Ja się nie wypowiadam. raz też miałam z nią do czynienia.

Gość MercedesCa
MB- jakie doswaidczenie z nia mialas? nie zadzialala?

Gość Verdis
MercedesCa zażyłaś tabletke i nadal sie boisz ? No weź przestań nie schizuj po tej tabletce podobno okres sie opóźnia i to o dużo.

Gość MB_
Nie, nie. Najwidoczniej się sprawdziła, skoro mam tylko jedno dziecko ;) Spotykałam się przez krótki czas z eks-kumplem tylko na seks. I pewnego razu pękła nam prezerwatywa. On zadbał o tabletkę. Ale ja wtedy z tego co pamiętam też miałam niepłodne dni. Jednak w moim życiu pełnym stresu nie ufam swojemu ciału.

Gość MB_
Verdis ma 100%ową rację. Wkręcasz sobie niepotrzebnie. A jeśli już tak się obawiasz wizyty u lekarza zrób test ciążowy. Najlepiej jak już pisałam- 2. A jeszcze lepiej by było jakbyś się wybrała do ginekologa i poprosiła o przepisanie tabletek antykoncepcyjnych. Jeśli nie stać Cię na jakieś droższe polecam Cilest (maks.18zł) Choć to zależy od apteki... Jednak są to jedne z najtańszych tabletek. Podobno ;)

Gość MB_
A... I tylko wtedy się decyduj na tabletki, jeśli masz stałego partnera. Bo jak dobrze pewnie wiesz tabletki Cię nie zabezpieczają przed chorobami.

Gość MercedesCa
A powiedz mi czy takie tabletki jakos dzialaja np ujemnie na cialo w sensie nadwage powoduja albo jakies problemy skorne? slyszalam,ze to sa hormony,ktore maja jakes znaczenie wieksze czy mniejsze na nasz organizm. Przyznam,ze wstyd przyznac ale ne jestem mloda juz i niebralam jeszcze tabletek anty koncepcyjnych, wiec nie orientuje sie wtym. Slyszalam tez o taki plastrach na reke,ale niewiem czy sa one na tyle skuteczne jak tabletki. A takie tabletki to tzreba domyslam sie brac non stop codziennie?

Gość MB_
Oj to bardzo rozległy temat... Ale tak- bierzesz codziennie przez 21 dni nast. robisz 7 dniową przerwę. Ale o tym poczytaj na necie, bo szczerze za dużo pisania.. Skutkami ubocznymi bywa nadwaga, bóle głowy, problemy skórne raczej nie, ale pewności nie mam. Kilka lat do tyłu brałam Cilest. Byłam zadowolona. Po ciąży próbowałam Kontracept, ale bóle głowy były nie do wytrzymania, do tego złe samopoczucie. Obecnie biorę Novynette i jestem zadowolona strasznie. Zero skutków ubocznych jak na razie. Nadwagi nie zauważyłam, samopoczucie ok.

Gość w dni niepłodne się nie
no to autorko zataiłaś najważniejsza informację która wyjaśniłaby to że nie masz okresu. Mam na myśli pigułkę "po". One nieźle rozregulowują organizm nawet na kilka miesięcy. co do tabletek anty to radzę się zorientować jak działają jakie skutki uboczne powodują. dużo dziewczyn je bierze bo ktoś im doradzi a nie mając zielonego pojęcia o nich, o ich działaniu i nawet nie są przekonane o ich skuteczności, stosując jeszcze milion dodatkowych zabezpieczeń i niepotrzebnie się martwiąc dodatkowo. Musisz być przekonana do tej formy antykoncepcji inaczej nie będziesz czuć się bezpiecznie. Przede wszystkim się dowiedz jakie badania trzeba zrobić przed ich rozpoczęciem, lekarze nie koniecznie chcą wysyłać na badania i dobierać tabletki pod ich kątem więc radzę uważać na to i samej się trochę też rozeznać w sytuacji.

Gość MercedesCa
w dni niepłodne się nie- dziekuje za odpowiedz. A jesli miesiaczka nie pojawi sie albo bedzie spozniac sie dluzej niz do 10dni(jak pisze w ulotce) to do lekarza isc? niewiem moze cos na wywolanie okresu mi da. Prawde mowiac niewiem jak to dziala. Na moja logike tabletka 72h 'po' zatrzymuje caly proces cyklu,bo skoro nie dopuszcza do uwolnienia komorki jajowej -czyli owulowania to jakby caly cykl jest zaburzony i niby jak sie ma zluszczyc >?

mysle że powinnaś cierpliwie poczekać na miesiączkę. Wywołanie miesiączki to kolejna dawka hormonów, a trzeba żeby to się naturalnie unormowało. To nie jest sytuacja gdzie wymagane jest wywoływanie okresu, chyba żeby długo się coś działo. Dla pewności zrób test ciążowy żeby wykluczyć ciążę. Po takim czasie powinien byc wiarygodny.

Gość MercedesCa
Zrobie wiec juttro,ale mam obawy. Raz sobie mowie,ze jest ok i napewno w ciazy nie jestem,a z drugiej strony,ze jestem i tak sie kolysze miedzy tymi myslami. Wychodzi na to,ze kochalismy sie wtedy w dni nieplodne i na drugi dzien zazylam te tabletke,wiec chyba jest duza szansa,ze w ciazy nie jestem >? :(

Gość MercedesCa
Jedynie co mnie martwi to,ze on skonczyl we mnie i tego sie obawiam,bo doszlo do wytrysku.

Gość no przeciez za 3 dni masz miec
okres - masz juz objawy?

jak masz takie stresy za kazdym razem jak uprawiasz seks to zastanów się dobrze jaka antykoncepcja zapewni ci pewność. Nie zrobiła tego tabletka po która ma dosyć mocną skuteczność. Nie powinno się jej brać za często. Proponowałabym poczytać o sposobach antykoncepcji, ale nie o tym jaki sposób ma ile skuteczności, tylko o tym jaki mechanizm się stosuje w każdym sposobie. Dobrze się zapoznaj. Wierz mi że metody antykoncepcji to nie tylko to jaką skuteczność wypisuje się w artykułach i ile oferuje producent. Ja na przykład mam większe zaufanie do prezerwatyw niż do tabletek antykoncepcyjnych mimo że mają mniejszą skuteczność. Dużo dziewczyn biorąc tabletki się zabezpiecza dodatkowo i nie ma pewności, więc tu trzeba dobrze wybrać coś dla siebie.

Gość MercedesCa
Dzis jest 31 dzien cyklu. a ja zwykle dostaje miedzy 27-31dc wciaz go niemam. lekko czuje jak mnie ciagnie podbrzusze,ale doslownie troszke. :(

odstaw to "jak zwykle" ten cykl nie jest jak zwykle bo wzięłaś pigułkę. Nie zdziwiłabym się jakby się nie pojawił jeszcze przez kilka dni, albo tygodni. I to bez ciąży.