Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emigrantka z zachodu

Rodacy! Wezcie wy sie zbierzcie i zrobcie cos z tym panstwem

Polecane posty

Jasne że nie bo system kapitalistyczny stawia na bodziec którego zawsze jest pod dostatkiem - na egoizm. No i to trochę śmieszne że luzdie dalej uwazają że ich życie zależy od jakiegoś losu. tak naprawdę każdy ma jakies predyspozycje a reszta jest kwestią ciezkiej pracy nad nimi, przedsiębiorczości, kreatywności. jesteśmy kowalami własnego losu. oczywiście są rózne warunki startowe ale kapitalizm to system w którym człowiek ma największą swobodę kstałtowania swojego losu

Gość a tak naprawdę
nigdy nie było tak dobrze jak za Tuska, interes kręci się, raz lepiej, raz gorzej, ale człowiek na swoje wychodzi i do gara ma co wrzucić. Oczywiście, kokosów nie ma, ale głodu również, a łatwo nigdy mi nie było, jestem matką z trójką dzieci, mąż zapodział się gdzieś w angielskiej mgle.

Gość Nacjonalista-freemason
"No i to trochę śmieszne że luzdie dalej uwazają że ich życie zależy od jakiegoś losu." "tak naprawdę każdy ma jakies predyspozycje a reszta jest kwestią ciezkiej pracy nad nimi" Większość ludzi ma coś właśnie z powodu przydziału losowego, a nie tego że sobie sami to wypracowali. Sztuczna instytucja państwowa ma poprawiać bezpieczeństwo świata, który z natury nie jest ani zły ani dobry, tylko przypadkowy.

W umiarkowanym socjalizmie jest i bezpieczeństwo i możliwości dla utalentowanych. Nie ma potrzeby postawienia na pełny kapitalizm, bo jak sam Mikke powiedział nie całkiem serio, ale jednak prawdziwie, nie mamy styczności z ufokami, bo na całym świecie na planetach ustanawiane jest państwo i prawo socjalistyczne, które dąży do równości, w efekcie czego istoty zamieszkujące te planety nie wydostają się poza planetę. :)

to naiwna wiara w to ze odgórnie da się kierować naturalnymi gospodarczymi mechanizmami. mówisz że w kapitaliźmie wszystko zależy od losu. a w tym twoim systemie to losowy przydział zdolności tez będzie regulowany? czy twój system zmieni to że jedni są mnniej, inni bardziej uzdolnieni?

Gość Armataaaaa
Dainty pojebalo cie qrwo? sory ale inaczej nazwac cie nie moge!! ty bez honorowa gnido, smieciu!takich jak ty sie kiedys rozdupcalo w drobny mak ! jak smiesz popierac to gowno co doprowadza nas do upadku?! jestes dla mnie zerem, gownem i mam nadzieje ze spotka cie kiedys zasluzona kara- nie od boga zebys mi szmato nie zarzucila "moheryzmu", ale od ludzi ktorzy "podziekuja" ci za ten glos. moi tesciowie, rodzice, brat i jego zona zapierdalaja jako robotnicy, ciezko pracuja i maja prawo zyc normalnie, godnie. nie mow o komuchach ktorzy pragna manny z nieba bo obrazasz ludzi ktorzy za swa ciezka prace chca miec na chleb i podstawowe rzeczy np leki. to co oni robia ze sluzba zdrowia zakrawa o groteske!! i ty ich popierasz jeszcze lajzo?! zycze ci zebys qrwo zachorowala i nie miala na leki bo ci twoje Peło zniesie refundacje a z twojej marnej pensji nie bedzie cie na nie stac

dynamika PKB +3%, no faktycznie upadek jak cholera ;) sorry ale co, wyobrazasz sobie że gdyby nie Tusk to wszyscy by byli bogaci? :D przecież i tak z roku na rok rośnie nasz PKB, my nawet nie mieliśmy recesji

Gość Armataaaaa
Dainty nie wiem jak mozesz normalnie zyc i funkcjonowac..ogladac filmy historyczne czy biograficzne i w osobie najgorszych kapusiow, lajz, kolaborantow widziec siebie? chore dzieci czy ludzie dorosli nie maja refundacji na drogie leki ktore sa niezbedne do normalnego zycia.. zeby twoj bachor zachorowal szmato i zebys nie miala na leki za to co piszesz i jak oceniasz ludzi mianem "komuchow" tych co chca zyc!!! ja mam wiele chorych osob w rodzinie na cukrzyce, na serce i znam ten bol. oby i ciebie dotknal

haha refundacji się chce. a ja nie zamierzam w podatkach sponsorować cudzego leczenia.

Szkoda, że muszę iść spać. No ale rano trzeba wstać. Socjalizm i państwowość przewiduje pracę w naturalnych dla człowieka godzinach - od rana do wieczora (no może nie do wieczora, ale poza pracą też coś powinno być - a wieczorem powinno się spać, tak jest zdrowo; a tak czy siak i tak są jakieś państwowe posady nocne, więc dla każdego coś by się znalazło). "mówisz że w kapitaliźmie wszystko zależy od losu. a w tym twoim systemie to losowy przydział zdolności tez będzie regulowany? czy twój system zmieni to że jedni są mnniej, inni bardziej uzdolnieni?" Nie, ale ci ułomni będą mieli zagwarantowane przeżycie. Kapitalizm zakłada nieustanny rozwój, jakby to było do czegoś ludziom potrzebne. Rozwój człowieka - tak, ale nie rozwój ludzkości. Rozwój ludzkości się nie opłaca, bo ludzie to bydło, tylko ludzie oświeceni się liczą. W końcu jestem masonem.

Gość nawet nie chce się czytać,
siedż tam sobie za swoją zagranicą i nie biadol jak tu zle a tam dob rze . Wyjechalaś, to się ciuesz ze tam ci lepiej. Nie kazdy chce wyjeżdżać, a jakie są realia to wszyscy widzą

hehe czyli powiedz wprost że ci bardziej uzdolnieni będą zapierdalać na mniej uzdolnionych czyli klasyczny socjalizm. robin hoodowanie. to uśredia - ale w dół. bo opłaca się być bardziej poniżej przeciętnej niż powyżej. widzisz truktura zatrudnienia w kapitaliźmie odpowiada zapotrzebowaniom na to zatrudnienie. jeżeli ty byś chciał je pozmieniać to by znaczyło że jednych będzie za dużo, innych za mało. nadprodukcja i niedobór. tak, owszem kapitalizm to rozwój. to chyba dobrze. rozumiem że proponujesz stagnację?

Gość dfsdfdsfsdfgsdfsdfsdfs
od wyjscia na ulice kryzys sie nie zmniejszy. Kryzys jest na calym swiecie, w Polsce stosunkowo nie duze zmiany na minus ( ok, gdzie indziej w sumie moze jest lepiej, ale i punkt wyjscaia byl lepszy. Z proznego i Salomon nie naleje. zmniejszy sie bo ten (nie)rząd moze w koncu przestanie marnowac moje pieniadze ktorych jest wystarczajaco no ale teraz kupuja sobie tablety i inne goowna ktore kosztuja miliony bo oni moga a my mamy oszczedzac

heh, zawsze mnie rozwala taka argumentacha. to są jakieś drobne miliony. oczywiście mamy prawo się wkurzać, ale takie oszczędności nic nie dadzą. Co ci da 100mln? Wybudujesz 10km autostraty i tyle. A marnuje się miliardy na dopłaty dla nieretnownych molochów

a te doplaty do molochow jak mowisz to czyja to wina?:D podalem najprostszy przyklad ich niegospodarnosci

tak ale wyobraź sobie ze nagle dopłaty blokuą. to wtedy będziesz miał pospolite ruszenie, zwłaszcza na śląsku. a ludzie jeszcze awanturników poprą nie zdając sobie sprawy że ci żądają ich pieniędzy

no tak bo tych z kilofami sie boimy to im damy a reszta i tak nam nic nie zrobi. oto rzad polski