Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emigrantka z zachodu

Rodacy! Wezcie wy sie zbierzcie i zrobcie cos z tym panstwem

Polecane posty

Nie mam zamiaru nikogo przekonywać. Mądra osoba nie pisze takich banalnych frazesów...Widać,że nie masz pojęcia o zasadach funkcjonowania państwa i w ogole twoja wiedze o świecie współczesnym jest marna...Śmieszne jest takie narzekanie: "W Polce to, w Polsce tamto", Jakby to było najgorsze państwo świata...A jest kilkadziesiąt krajów gdzie ludzie mają duuuużo gorzej. A zawsze znajdzie sie nieudacznik, który sam nic nie osiągnął a patrzy na najbogatsze państwa świata i żąda żeby u nas było eldorado... ARRIVEDERCI! 🖐️

głosowałem na UPR bo uważam, że jedyną szansą na sprawnie funkcjonujące społeczeństwo jest całkowita prywatyzacja usług publicznych a w rękach państwowych pozostawienie tylko wojska do tłumienia bolszewickich protestów! Coraz więcej ludzi popiera UPR,sam w szkole chciałem rozwieszać plakaty (to liceum więc niektórzy już są pełnoletni) przed wyborami ale mnie wychowawca zjebał i zaprowadził do dyrektorki :o głupie socjalistyczne chuje

Taa, zasady funkcjonowania państwa. Jak funkcjonuje to widać. Nie mówie o Polsce bo keynesizm świeci triumy także w innych krajach. a jak widac nigdzye to nie działa. W polsce nie jest tak źle, ale ekonomiczne szaleństwo na pewno na zdrowie nie wyjdzie. Dainty, ja nie mam pojęcia o świecie? W ekonomii to ja zjadam 90% posłów

Gość widzisz emigrantko z zachodu
tu jest kupa głąbów i przyszłych niewolniów europy ,na zachodzie nie bedzie zgody na wyrzeczenia za błędy polityków bo ludzie wyjdą na ulice ,a u nas morda w kubeł matoły będą tyrać na to żeby tamtym było lepiej polaczkowo jak zwykle durne

Gość ofler
"Jestem z PO i nie ruszają mnie twoje brednie. Jak tak Ci źle w Polsce to przeprowadź się do Grecji, Włoch, na Bialoruś" Tak, byłem na Białorusi i wiem co tam jest - darmowe przedszkola na przykład. :classic_cool: Wiedzę czerpiesz z telewizji, cipo?

hahaha darmowe. nie ma czegoś takiego jak darmowe obiady jak to powiedział noblista z ekonomii. ludzie są naprawdę tępi im się wydaje że narpawdę coś dostają za darmo. to jest prawdziwa porażka III RP - ludzie mentalnie z komuny nie wyszli

bolszewickie nieroby z Hiszpanii,Francji,Belgii i Grecji mordy w kubeł i robić bo tak każe EKONOMIA!!! Ave Nowa Prawica! Niech żyje JKM! Dobrze że już gimnazjaliści wiedzą co dobre!

służba zdrowia,szkoły publiczne,komunikacja miejska,PKS,koleje panstwowe-ZLIKWIDOWAC KOMUNISTYCZNE INSTYTUCJE!!! TAK JAK NAUCZA JKM!

Gość ofler
"hahaha darmowe. nie ma czegoś takiego jak darmowe obiady jak to powiedział noblista z ekonomii. ludzie są naprawdę tępi im się wydaje że narpawdę coś dostają za darmo." oczywiście, że nie, darmowe czyli niepłacone bezpośrednio

Gość mentaI cut
wiadomo, że jak jest tylko państwowe np. autobusy to jest monopol, a tam gdzie jest monopol, gdzie nie ma konkurencji, jest źle. :)

a ty kretynie się nie podszywaj. jezeli dla ciebie ikoną liberalizmu gospodarczego jest ten oszołom JKM to lepiej sie nie wypowiadaj bo o ekonomii gówno wiesz. Takie nazwiska jak Mises, Hazlitt, Hayek, Friedman, Bastiat mówią ci coś? czy tylko ten oszołom JKM?

Gość mentaI cut
Wiecie co trzeba zrobić z tym państwem? Zlikwidować go, ot co. (przypominam, że kraj to tj. kraina, a państwo to politycy, urzędasy) Rzeczpospolita Polska, jak swoje państwo można nazwać rzeczą pospolitą? rzecz pospolita, czyli robole? pospolity człowiek to robol, fizyczny :)

"oczywiście, że nie, darmowe czyli niepłacone bezpośrednio" No własnie. A jak wiemy z doświadczenia państwo nie jest dobrym gospodarzem. więc te usługi opłacane nie bezpośrednio są droższe niż by były gdyby były prywatne i opłacane bezpośrednio. zresztą jak to powiedział ojciec niemieckiego cudu gospodarczego Ludwig Erhard "Byłby to doprawdy stan groteskowy, gdybyśmy najpierw płacili wszystkie podatki, a potem ustawiali się w kolejce po to, żeby na zabezpieczenie egzystencji otrzymać z powrotem od Państwa własne środki."

Gość mentaI cut
kolejny pospolity człowiek się wypowiedział. niby dlaczego JKM jest oszołomem?

to mój podszyw się wypowiedział,ja uważam JKM za wybitnego ekonomistę (i tak uważa większość moich kolegów ze szkolnego koła sympatyków Nowej Prawicy) :classic_cool:

Gość ofler
"A jak wiemy z doświadczenia państwo nie jest dobrym gospodarzem. więc te usługi opłacane nie bezpośrednio są droższe niż by były gdyby były prywatne i opłacane bezpośrednio." trochę inaczej. jeśli idę do lekarza to ja płacę tylko lekarzowi. jeśli idę do państwowego lekarza to płacę pośrednikowi (ministerstwo zdrowia itd.) i lekarzowi

to też. to wiadomo. ale chodzi tez o to że w sytuacji gdy państwo dysponuje środkami to nie jest w stanie osiągnąc efektywnej alokacji zasobów, dochodzi do marnotrawstwa itp, a więc sama usługa jest już droższa nawet bez pośredników

Do czego zmierzam - sprywatyzować wszystko (oprócz Wojska, żeby lać bolszewików) a co się nie da sprywatyzować to zlikwidować.

Gość ofler
"ale chodzi tez o to że w sytuacji gdy państwo dysponuje środkami to nie jest w stanie osiągnąc efektywnej alokacji zasobów, dochodzi do marnotrawstwa itp, a więc sama usługa jest już droższa nawet bez pośredników" nic dziwnego, o cudze nie dba się tak jak o swoje

Gość Nacjonalista-freemason
Nieprawda. O cudze też można dbać. W przypadku dbanie o swoje chodzi o poczucie strachu, zaś w przypadku dbanie o cudze poczucie odpowiedzialności - wystarczą uczciwi, odpowiedzialni i utalentowani ludzie na państwowych posadach. Zamiast prywatyzacji nacjonalizacja.

i ty w to wierzysz? że poczucie odpowiedzialności jest odpowiednim bodźcem ekonomicznym? ze prywata nie zwycięży i nie przyjmie się pod stołem kopertki za przyjęcie gorszej oferty za którą zapłacą podatnicy? marzysz koleś. to nie działa. nigdzie na świecie na przestrzeni lat

do autorki tego tematu :] co tusk gada to jedno co gada kaczynski to 2 nie gadaj bzdur i nie podrzegaj ludzi do buntu do rozpierdziuchy na ulicach bo to jak zwykle konczy sie zle ' jestes tam wiec sie nie madruj odnosnie Polskich realiow zycia

Wystarczy niewielka ilość prawdziwych patriotów. Rekrutacja urzędników powinna być wzorowana na rygorystycznej rekrutacji chińskich mandarynów. Nacjonalizm jest jak reprezentacja narodowa - pokazuje jacy są naprawdę Polacy. Im więcej utalentowanych patriotów tym lepiej funkcjonujące państwo.

Ależ oczywiście, że działa. Cywilizacja żydowska i chińska przetrwała tysiące lat właśnie dzięki rygorystycznej rekrutacji urzędników, którzy byli lojalni i odpowiedzialni.

taa taa, jeżeli system gospodarczy ma się opierać na czyimś poczuciu obowiązku i dobrej woli to ja się takiego systemu boję. jak w tym powiedzeniu "kazdy system który zakłada niezawodność czlowieka jest zawodny"

"taa taa, jeżeli system gospodarczy ma się opierać na czyimś poczuciu obowiązku i dobrej woli to ja się takiego systemu boję." A nie boisz się systemu kapitalistycznego, który jest oparty o zwykły los? Nie dostaniesz od losu talentu - jesteś biedny. Masz talent, ale go tracisz - też jesteś biedny.