Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 kate midd1

Jak "ograbic" pierwsze dziecko mojego meza?

Polecane posty

Go艣膰 kate midd1
Agencie czyli w tym przypadku 100 proc spadku bedzie dla mojej c贸rki? czy moi rodzice jesli dozyja tez cos odziedzicza? hmm

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kate midd1
Ale jak dopelnimy wcszystkich tym formalnosci plus dla pewnosci spisze testament to wtedy nic jego corka nie bedzie mogla sie domagac?

Udost臋pnij ten post

W贸wczas dziedziczy tylko Twoja strona, rodzice, dzieci i Twoje wnuki. Odziedzicz膮 ca艂o艣膰 maj膮tku jak i Twoich ew. d艂ug贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 noxa, masz zeza
pom贸偶cie prosz臋 :) zastanawiam si臋 jeszcze nad jedn膮 rzecz膮- jak wybudujemy dom w trakcie ma艂偶e艅stwa, powiedzmy po po艂owie wk艂adu i nie b臋dziemy mieli rozdzielno艣ci maj膮tkowej, w razie 艣mierci dziedzicz臋 na p贸艂 z jego dzieckiem??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kate midd1
Agencie wiem i tego sie obawiam, moja corka jest narazie ma艂a i nie rozs膮dna, m贸wi do mojego m臋偶a tato, bardzo go kocha ale nie jestem w stanie zapewnic by w przyszlosci "dochowala" go do smierci :( ciezka sprawa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kate midd1
noxa, czytaj co piszemy od paru post贸w i wyci膮gaj wnioski. Ty jeszcze nie jestes mezatka wiec zacznij od itercycy (Agencie dobrze m贸wie?)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kate midd1
"noxa, masz zeza pom贸偶cie prosz臋 zastanawiam si臋 jeszcze nad jedn膮 rzecz膮- jak wybudujemy dom w trakcie ma艂偶e艅stwa, powiedzmy po po艂owie wk艂adu i nie b臋dziemy mieli rozdzielno艣ci maj膮tkowej, w razie 艣mierci dziedzicz臋 na p贸艂 z jego dzieckiem?? " na moje oko tak :(

Udost臋pnij ten post

tak, umowa przedma艂偶e艅ska to intercyza i powoduje ona normalne skutki dla rozdzielno艣ci. Jednak je艣li zaczniecie razem budowa膰 dom podczas ma艂偶e艅stwa, bez rozdzielno艣ci, to jest to wsp贸lny maj膮tek ma艂偶onk贸w i podlega normalnemu dziedziczeniu. Tak偶e dziedziczy si臋 w r贸wnych cz臋艣ciach, a gdyby by艂o wi臋cej dzieci to ma艂偶onkowi nale偶y si臋 co najmniej 1/4 maj膮tku.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 noxa, masz zeza
ok, to co mi radzicie, 偶eby zrobi膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kate midd1
agent ja myslalam ze 1/2 dla mazlnka a pozostale 50proc na ilosc dzieci. co ma ilosc dzieci to nalzenej 50proc czesci majak=tku dla zony.meza

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 noxa, masz zeza
dobra, intercyza to podstawa. co jeszcze? to wykluczenie z dziedziczenia te偶 czy dopiero po wsp贸lnym dorobieniu si臋?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kate midd1
a odrazu zalatw wszystko, po co na jakies dorobienie sie czekac

Udost臋pnij ten post

Art. 931. 1. KC W pierwszej kolejno艣ci powo艂ane s膮 z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego ma艂偶onek; dziedzicz膮 oni w cz臋艣ciach r贸wnych. Jednak偶e cz臋艣膰 przypadaj膮ca ma艂偶onkowi nie mo偶e by膰 mniejsza ni偶 jedna czwarta ca艂o艣ci spadku. Jak jest jedno dziecko, to idzie przez p贸艂, jak wi臋cej, to proporcjonalnie, z tym 偶e, ma艂偶onek nie mo偶e mie膰 mniej ni偶 1/4 ca艂o艣ci noxa, masz zeza Trudno co艣 tu doradza膰, musisz porozmawia膰 z m臋偶em. Je艣li razem si臋 czego艣 dorabiacie, to dziecko ma oczywiste prawo do spadku po m臋偶u - to co innego, jakby艣 sama wszystko wnios艂a i musia艂a si臋 potem z kim艣 dzieli膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 noxa, masz zeza
ok, wybior臋 si臋 do prawnika, bo ci臋偶ko to ogran膮膰. czyli i ja mam zrezygnowa膰 z dziedziczenia po nim i on rezygnuje z dziedziczenia po mnie?

Udost臋pnij ten post

Jak dla mnie wchodzi tylko ta umowa u notariusza,bo jak w艂a艣nie wyczyta艂em: Ustanowienie rozdzielno艣ci maj膮tkowej pomi臋dzy ma艂偶onkami nie zmienia sposobu dziedziczenia. A wi臋c ma艂偶onek zachowa swoje prawo do odziedziczenia cz臋艣ci domu wraz z dzie膰mi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 noxa, masz zeza
to jeszcze nie m膮偶 :) czyli je艣li b臋dzie rozdzielno艣膰 maj膮tkowa i rezygnacja z dziedziczenia (obustronna), to w razie jego 艣mier膰 jego dziecko dostaje tylko to, co on zarobi艂 i t臋 cz臋艣膰domu, za kt贸r膮 on poni贸s艂 wk艂ad? a jak to wygl膮da w przypadku np. wsp贸lnego biznesu? je艣li on umiera, a mamy biznes z wk艂adem po 50%, dziecko jego dziedziczy 50%?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 noxa, masz zeza
Agent, no tak. rozdzielno艣膰 maj膮tkowa to jedno, umowa o zmian臋 sposobu dziedziczenia u notariusza to drugie. fajnie, 偶e nakre艣lili艣cie mi spos贸b za艂atwienia tego wszystkiego :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kate midd1
no trzeba dbac o swoje sprawy i ciesze sie ze myslisz o tym jeszcze przed slubem, by potem za 10lat nie musiec oddac swojej char贸wki nie swoim dzieciom :)

Udost臋pnij ten post

@noxa, masz zeza tak racja, to s膮 dwie r贸偶ne rzeczy,ale tylko ta umowa b臋dzie mia艂a taki efekt jakiego chcesz W razie takiej umowy u notariusza o zrzekniecie si臋, dziecko dziedziczy tylko po swoim rodzicu jego cz臋艣膰 maj膮tku. I dziedziczy si臋 wszystko, zar贸wno majatek trwa艂y, obrotowy jak i d艂ugi. Co do wsp贸lnego biznesu to si臋 do ko艅ca nie orientuj臋, ale na ch艂opski rozum - dziedzicz膮cy nie mo偶e byc poszkodowany po swoim rodzicu. Tak偶e na pewno ma prawo dochodic swoicj praw Musze leciec, mam nadzieje ze ogarniecie swje sprawy ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kate midd1
dzieki agencie za poswiecony czas x

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 noxa, masz zeza
no dbam, bo p贸藕niej nie chc臋 zosta膰 na lodzie. zapytam prawnika, mo偶e jest jaki艣 kruczek prawny, 偶eby jednak to moje c(nasze wsp贸lne) dziecko dosta艂o wi臋cej, ni偶 tamto :) nigdy nie wiadomo. pozdrawiam kate i agenta!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 noxa, masz zeza
ps. napisz臋 tu po wizycie u prawnika :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ale jeste艣 durna
lepiej wywal go艂odupca, uwied藕 bezdzietnego bogatego frajera a dzi臋ki temu TWOJA c贸rka zgarnie dwa razy wi臋cej. My艣l.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tamtamamaaa
kate midd1 Mog艂膮艣 intercyz臋 podpisa膰 i prowadzic dokumentacj臋 zakup贸w,na kt贸re Ty wy艂膮cznie ponosi艂膮艣 koszta.A poza tym dziwie sie Tobie,偶e z takim podejsciem zwi膮za艂as si臋 z facetem maj膮cym dzecko. Ja tez bym nic nie chcia艂a oddac dzecku mojego faceta gdyby je mia艂a,le ja bym nigdy z takim facetem sie nie zwi膮za艂a.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kate midd1
z takim facetem czyli z jakim? to ze ma dziecko czyni go gorszym? Nie zaminilabym go na nikogo innego! takie papierkowe sprawy nie sa dla mnie nie do przeskoczenia przeciez

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ulkiulki
A swoj膮 har贸wk臋 on ma odda膰 tylko waszym dzieciom tak i to b臋dzie najlepsze dla was rzecz jasna. Maj膮tek odr臋bny to zupe艂nie inna sprawa ka偶dy go zabezpiecz i ma do tego pe艂ne prawo je艣li wybudujecie dom po po艂owie to jedyne co chcecie zrobi膰 za wszelk膮 cen臋 zabra膰 dzieciakom kt贸rym z jego wk艂adu si臋 nale偶y. Wy jeste艣cie kobiety? Lepiej pogadaj o tym z m臋偶em bo bez jego zgody nic nie za艂atwisz on mo偶e powiedzie膰 nie a wtedy co rozw贸d we藕miesz. Mo偶e si臋 absolutnie z tob膮 nie zgodzi膰. M贸j syn ola艂 ca艂y problem jest doros艂y i ma w dupie cokolwiek po ojcu ale tatusia i jego pani膮 te偶 ola艂 i ja uwa偶am 偶e najlepiej zrobi艂 niech si臋 bij膮 i kisz膮 mi臋dzy sob膮. W przypadkach wyj膮tkowych wredzizn s膮 nazwy takie dzieci,jejku szkoda 偶e ten facet nie czyta co si臋 tu pisze dwa razy by pomy艣la艂. Facet 偶yje ma si臋 dobrze a wszystko po nim ju偶 podzielone szkoda gada膰. A nie zdziw si臋 jednej rzeczy im wi臋cej zrobisz by nic nie da膰 tym wi臋cej druga strona mo偶e zrobi膰 by po z艂o艣ci tobie odzyska膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kate midd1
uluuluu widze ze lekkoduchem jestes :) zyjesz chwila jak jakas gowniara, zapewne jestm mlodsza od Ciebie bo mam 29lat a mysleniem wyprzedzam cie ze hoho. syna ma duzego a idiotka mysli jak nastolatka. a co do mojego meza to razem o tym myslimy baa czyta nawet to fotum :) wiec mojego lubego zostaw w spokoju t臋pa mamusiu :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 takiego
'' michalinananana Autorka zamiast o tym porozmawiac z m臋偶em 偶ali si臋 na forum i przy okazji pokazuje jaka z niej "franca".My艣l臋 偶e nawet nie rozmawia艂a z m臋偶em o tym ,knuje za jego plecami. '' Maz nawet nie wie co ona knuje, bo gdyby wiedzial to dawno by ta idiotke w dupe kopnal

Udost臋pnij ten post