Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ALESSANDRAAA

WOŚP

Polecane posty

Popieram stanowisko, że jak komuś jakaś akcja odpowiada, to niech ją popiera i wpłaca, a jak nie to niech nie wpłaca i tyle. Są różne organizacje, różne zbiórki na chorych/biednych, każdy kto chce komuś pomóc może wybrać sobie taką formę pomagania, która mu pasuje. Niemniej jednak irytuje mnie taki ciasny sposób myślenia, że jak ktoś tej akcji nie popiera, to jest to przejaw: "panuje tak podła, chamowata mentalność?" a Owsiak to święty człowiek, a jakiekolwiek słowo krytyki to: "jak tak można pana Owsiaka plamić z błotem". Ale z drugiej strony rozumiem dlaczego ludzie tak myślą. Przecież ludzie kupują te produkty, które są reklamowane w telewizji, wybierają te marki, które są reklamowane, wybierają tych polityków, którzy mają lepszy PR, więc wybierają też te akcje charytatywne, które są lepiej nagłośnione. Generalnie ludzie nie myślą swoim rozumem, tylko tym co usłyszą w mediach. Stąd Owsiak święty jest i basta, a kto powie jakiekolwiek słowo krytyki, ten wróg publiczny.

Gość styczniowy przyjaciel
Co takiego Owsiak źle robi, że mam jego krytykować???? była z nim jakaś afera, całej organizacji kupił laptopy??? Raz na rok pokażą go w TV. Nie chcecie nie dawajcie. Przyjdzie czas, że wasze dziecko może być chore wtedy może inaczej każdy pomyśli. Jedni mają mleko pod nosem, a drudzy pomagają innym.

styczniowy przyjaciel- Jak od mojej koleżanki dziecko zachorowało, to pojechała do Niemiec, całe szczęście że dziecko miało podwójne obywatelstwo. W Polsce to nic by temu dzieciakowi nie pomogło. No ale jak media będą promować Tusków, Kaczorów czy Owsiaków to nadal w Polsce nic nie będzie i Polska medycyna nigdy nie będzie na poziomie Niemieckiej medycyny.

Gość lokalna żuleria
juz nie pie­rdolcie. nie macie kasy to nie dawajcie i nie robcie z tego przekonan:classic_cool:

Ja napisałam, dlaczego nie popieram i dlaczego nie wspomagam tej akcji. Nie potępiam ani też nie osądzam tych, którzy aktywnie w niej uczestniczą. Każdy ma prawo do takiego życia, jakie chce mieć i ma prawo do własnego zdania. Ale żądam tego samego od innych.

Z tym się zgodzę i tu masz kolego rację, że w Polsce szpitale, sprzęt pozostawiają trochę do życzenia. Lubię Owsiaka i ciesze się że rak do roku pomaga dzieciom. To czy akcja prowadzona jest tak, a nie inaczej to już sumienie Owsiaka. Mieszkam w UK więc tu nie słyszy się o promowaniu takiej akcji.

Jedni mają mleko pod nosem, a drudzy pomagają innym. Niektórzy pomagają nie robiąc z tego medialnego widowiska i dlatego o nich nie słychać. Niekoniecznie muszą mieć mleko pod nosem, wiesz?

lokalna żuleria-A twoim zdaniem to skąd budżet państwa ma kasę? Skąd wojsko ma kasę? Skąd moje miasto ma kasę? A z tej kasy miedzy innymi jest organizowana WOŚP. Więc powiedź mi skąd ta kasa pochodzi?

Nie chce jak inni osądzać. Każdy ma swoje poglądy, uwagi. Obrażanie kogoś też nie ma sensu. W UK kultura, poziom leczenia, szpitale są o niebo lepiej wyposażone niż w Polsce. Nie mam tu na myśli Londynu tylko mniejsze miasta. Pozdrawiam wszystkich.

Nie chciałem cię z tym mlekiem obrazić. Jak to to przepraszam. Nie interesuje się aż tak jak Orkiestra działa. W UK powiem, że nie aż takich akcji, szpitale oczywiście są wyposażone, ale nie spotkałem się z taka akcją w moim mieście, czasem są specjalne sklepy gdzie można za free dać ubrania, meble, przedmioty i oni to sprzedają, a kasę przeznaczają na chorych. Pracownikom pensje wypłaca państwo.

Oczywiście że są lepiej wyposażone, bo tam nie ma jakiś WOŚP itp. Tam bezpośrednio z podatków przeznacza się na wyposażenie szpitali, czym mniej pośredników takich jak Owsiak itp, tym więcej kasy zostaje i można więcej kupić. Państwo zdźiera z nas ogromną kasę i ją rozkrada, a my znów głosujemy na tych bandytów z bandy czworga. Owsiak na tym korzysta, dlatego popiera złodziejski system, zwany Unią Europejską.

Nie chciałem cię z tym mlekiem obrazić. Jak to to przepraszam. No coś Ty :) Nie poczułam się obrażona :) Ale dziękuję - w tym temacie niewiele jest osób ze spokojnym i beznamiętnym podejściem do sprawy :)

czasem są specjalne sklepy gdzie można za free dać ubrania, meble, przedmioty i oni to sprzedają W Irlandii jest tak samo. Są sklepy, których szyldy mówią, na co idą pieniądze ze sprzedaży ubrań, mebli, zabawek (używanych).

Gość lokalna żuleria
napewno wojsko ma kase mr. lesny z twoich dobrowolnych skladek do puszki:classic_cool:

To prawda tam jest zupełnie inaczej. Tu płacisz podatki, ale masz opiekę, tracisz pracę, legalnie pracowałeś dostajesz pieniądze od państwa. Tu przede wszystkim nie ma aptek tak wyposażonych jak u nas. Leki można dostać wyłącznie u lekarza. Poza tym masz rajcę u nas kasa jest rozwalana na prawo i lewo. W UK głównie masz angielskie marki, nie ma niemieckich marketów czy francuskich tu kasę wydajesz w angielskich sklepach, a kasa później idzie do rządu stąd mają dodatki na dzieci, mieszkania itp. Rząd robi, co chce dla tego jest tak a nie inaczej. Szkoda mi ludzi starszych w Polsce, bo tu np ludzie rodowi Anglicy nie mogą w to uwierzyć, że na prześwietlenie trzeba czekać na wszystko trzeba czekać.

Ja tylko spotkałem się z takimi sklepami gdzie oddajesz coś za free, a oni to sprzedają. Też zdarza się puszka dla zwierząt w markecie, ale np u mnie zwierzaków bezdomnych nie widziałem. Nie spotkałem się żeby tak na masową skalę urządzano festyn zbierania na dzieci kasy. Kiedyś pamiętam jak mnie denerwowało, że na takich imprezach brylują dzieci znanych rodziców lub aktorzy, piosenkarze jednego tytułu.

lokalna żuleria-Wojsko kasę zebraną z podatków przeznacza na paliwo do myśliwców, żeby eskortować Owsiaka, który też jest opłacany z kasy państwa.

U mnie w sieciówkach (Centra, Londis) przy kasie stoją puszki z plexi i tam można wrzucić kasę dla dzieciaków z biednych rodzin (zwłaszcza reszty z zakupów - mój kolega tak robi). Przed sklepami z artykułami dla zwierząt od czasu do czasu zbiera się pieniądze na schroniska. Ale to wszystko. Jedynymi ulicznymi "żebrakami" (z całym szacunkiem), są Cyganie.

Gość lokalna żuleria
lesny ale dalej sie pograzasz bejb. gdybys nie musial to by na to paliwo tez bys nie dal bo podatki to mus a tu chodzi o dobrowolna zrzute. teraz wiesz czemu dla mnie dziadem jest ktos kto nawet 2 zyka nie dolozyl na dobry cel a nie na tace jakas

To prawda, moja połówka zostawiła u rodziców zwierzaki swoje i tu jak jesteśmy na zakupach to wrzuca puszki to pojemnika. Mam pytanie, czy te wszystkie gwiazdy, co dostają parcia na szkło w dniu tej zbiórki to robią to za free czy za kasę. Tzn aktorzy, piosenkarze itp??

Gość lokalna żuleria
ja za free. z drugiej strony pewno i tak by mi grosza nie dali

Z tego, co wiem, to za kasę. Ale nie jest to powiedziane wprost. To raczej baaardzo zawoalowana forma zapłaty (na paliwo, na sprzęt, na hotel, itp).

lokalna żuleria-Powtarzam ci po raz kolejny, że pieniądze z podatków nie służą do tego, aby wspierać jakąś prywatną fundację. Podatki są konieczne, ale nie wolno je rozdawać sobie na prawo i lewo, tak jak robi to wojsko, po przez wożenie i eskortowanie Owsiaka. Widzę że nie rozumiesz tego, iż podatki nie można sobie wydawać tak jak prywatną kasę. Nie interesuje mnie to czy ktoś daje na Owsiaka czy też nie. Każdy ma prawo z swoją prywatną kasą zrobić to co się mu podoba, może ją przepić lub dać na Owsiaka, to jego kasa i jego prawo. Ale absolutnie pieniądze z podatków nie mogą wspierać czyjeś fundacje w jakikolwiek sposób, jest to niedopuszczalne, bo to nie jest już prywatna kasa.

Gość lokalna żuleria
lesny a konkordat?:classic_cool:

styczniowy przyjaciel-Zespoły biorą za to kasę normalnie jak za koncert, z tym że zazwyczaj płaci za to miasto w którym grają. Tak jest przynajmniej u mnie a dochód za bilety kasuje WOŚP.

lokalna żuleria- Oczywiście że dawanie ja kościół z państwowej kasy i zwalnianie ich z podatków to taki sam bandytyzm jak z WOŚP.

Kurczę, nareszcie normalny człowiek :) Leśny, nie wiem, jak ty, ale już cię diabelnie lubię :D