Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Jeszcze tego brakowa艂o!

Dyskopatia szyjna

Polecane posty

My艣l臋, 偶e jak ju偶 b臋d臋 mia艂a w gar艣ci zdj臋cie RTG z opisem i udam si臋 do neurologa, to tomograf albo rezonans b臋d膮 kolejnym etapem. Bardzo dzi臋kuj臋 Wam za wszystkie wskaz贸wki i podzielenie si臋 swoim do艣wiadczeniem. To dla mnie wiele znaczy. Pojawienie si臋 tej dolegliwo艣ci jest dla mnie jak uderzenie obuchem w g艂ow臋, dlatego lekko panikuj臋. A przy tym cierpi臋 z b贸lu, st膮d pewnie wra偶enie, 偶e mnie to przerasta. Ale spokojnie, znajd臋 w tym wszystkim co艣 dla siebie. Musz臋 wreszcie poczu膰 si臋 lepiej!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Tak znamy, wczoraj wieczorem by艂o dok艂adnie tak, jak przewidzia艂am - uda艂o mi si臋 zawirowa膰 kilka razy przy rytuale pierwszym. Drugi wyszed艂 mi ju偶 raczej nieudolnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tak znamy
Ale wola艂by abys cwiczy艂a Rytua艂y rano ale wczesnym popo艂udniem,nie wazne czy robisz Rytua艂y na poczatku udolnie czy nie,wazne zebys je zacze艂膮 robic i nie musisz wszystkich to wszystko poma艂u trzeba

Udost臋pnij ten post

Wczoraj tylko sprawdza艂am, czy b臋d臋 wiedzia艂a jak wykonywa膰 te rytua艂y na podstawie obrazk贸w i opis贸w. Rano mam ma艂o czasu i tak ju偶 wstaj臋 o 5.30, ale jak b臋d臋 to mia艂a oblatane, to jaki艣 kwadrans wygospodaruj臋. Wracaj膮c do oczyszczania staw贸w - czy ten napar z li艣ci laurowych nie zaszkodzi mojej w膮trobie? W og贸le martwi臋 si臋, bo przy diecie w膮trobowej mam mniejszy wyb贸r produkt贸w spo偶ywczych.Mleko 0% i jego pochodne mia艂y mi dostarczy膰 wapnia. Co mi pozostanie? Owoce,warzywa,kasze, ryby i chude mi臋so? :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tak znamy
alez mleko to trucizna w tym wieku,prowadzi do osteoporozy wiec chyba dobrze ze je odrzucisz???

Udost臋pnij ten post

Pami臋tnika po艂ama艅ca ci膮g dalszy ...:( Dzisiaj nie mog艂am wsta膰 z 艂贸偶ka, musia艂am wzi膮膰 Apa,偶eby si臋podnie艣膰 i przyszykowa膰 do pracy. Czeka mnie kilka dni,w czasie kt贸rych b臋d臋 w pracy co najmniej przez 12 godzin. G艂贸wnie przy komputerze. I w dodatku m贸j umys艂 musi by膰 sprawny na 200%. Ciekawe jak, skoro b贸l rozsadza mi p贸艂 cia艂a, wi臋c nawet 艣rednio kumam, co kto do mnie m贸wi? Lekarz zaleca艂 g艂贸wnie le偶e膰, tylko 偶e m贸j szef ma to gdzie艣. Nie wiem, jak d艂ugo poci膮gn臋 na tej jednej tabletce. B贸l ci膮gle odczuwam, ale przynajmniej si臋 poruszam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tak znamy
a to nie jest rozwiazanie taki apap,na d艂uzsza mete,bo nic nie leczysz tylko udajesz ze nie czujesz b贸lu:)

Udost臋pnij ten post

No ja wiem o tym, doskonale. Sytuacja podbramkowa, potrzebny by艂 efekt natychmiastowy. Zreszt膮 bez sensu, bo ja nawet nie udaj臋, 偶e nie czuj臋 b贸lu, on wcale si臋 nie zmniejszy艂 :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dyskopatka;)
Hej, ja te偶 jestem posiadaczk膮 wielopoziomowej dyskopatii szyjnej + naczyniak w si贸dmym kr臋gu. Wiem 偶e to jest okropny b贸l i je偶eli ju偶 co艣 bra膰 to ibuprom max a nie apap poniewa偶 w wysuni臋tym dysku dochodzi do stanu zapalnego a ibuprom ma tez dzia艂anie przeciwzapalne. Ja mia艂am postawion膮 diagnoz臋 na pocz膮tku listopada na podst.rezonansu,dosta艂am skierowanie na konsultacj臋 do neurochirurga.Pa艅stwowo czeka si臋 ok 2mies, wi臋c posz艂am szybciutko prywatnie (a pa艅stwowa wizyta jeszcze przede mn膮 -konsultacji nigdy nie za wiele;)) Neurochirurg zaleci艂 ko艂nierz ortopedyczny na 6 tyg a p贸藕niej rehabilitacj臋 偶eby utrzyma膰 "efekt ko艂nierza. "Wyci膮gn臋艂o" to moja szyj臋 o par臋 milimetr贸w i odblokowa艂o b贸l r臋ki ( nie ca艂kowicie ale s膮 dni kiedy wcale nie boli,ostry b贸l odpuka膰 jeszcze nie wr贸ci艂) W mi臋dzyczasie wr贸ci艂am do neurologa i dosta艂am skierowanie na rehabilitacj臋.Troch臋 si臋 czeka ale akurat tak wstrzeli艂am si臋 w termin 偶e dzie艅 po sko艅czeniu noszenia ko艂nierza zacz臋艂am rehabilitacj臋. Dzi艣 jest jej pi膮ty dzie艅:) Mam na艣wietlania laserem, masa偶e ultrad藕wi臋kami i 膰wiczenia.

Udost臋pnij ten post

Mi艂o jest przeczyta膰, 偶e w stosunkowo kr贸tkim czasie Twoje leczenie jest ju偶 tak zaawansowane. No i najwa偶niejsze, 偶e odczuwasz ulg臋 w b贸lu. 偶ycz臋 szybkiego powrotu do zdrowia! Ja ciagle jeszcze jestem "w lesie". Pozytywne jest to, 偶e nie b臋d臋 musia艂a kolejny tydzie艅 czeka膰 na opis zdj臋cia, technik RTG za艂atwi艂 mi to z lekarzem nieco szybciej, po znajomo艣ci;) Teraz ju偶 mog臋 uda膰 sie do neurologa. Niewiele z opisu zdj臋cia rozumiem,chyba mam sk艂onno艣膰 do znoszenia lordozy, ale czy to znaczy, 偶e ju偶 mam zniesienie, czy jeszcze nie - diabli wiedz膮. Poczekam na interpretacj臋 specjalisty. Planowa艂am i艣膰 do lekarza dzisiaj,ale nie zwolniono mnie z pracy:( Tyle ju偶 wycierpia艂am, to do poniedzia艂ku jako艣 wytrzymam, chocia偶 ju偶 ci膮gn臋 resztk膮 si艂. Raz dziennie bior臋 Apap, 偶eby jako艣 wytrzyma膰 w pracy.Boj臋 si臋 Ibupromu,wydaje mi si臋, 偶e jest silniejszy. To on rozwali艂 mi w膮trob臋. Fakt, 偶e wtedy by艂y to ogromne ilo艣ci, ale mam stracha, w og贸le chcia艂abym unikn膮膰 chemii. Odezw臋 si臋, jak by艂o u neurologa. Byle przetrwa膰 weekend.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dyskopatka;)
Moja lordoza jest ju偶 zniesiona. Pono膰 sprzyja temu praca przy komputerze z g艂ow膮 wysuni臋t膮 do przodu.Taki d艂ugi bezruch (co艣 w tym jest bo zawsze mia艂am prac臋 siedz膮c膮:) ) Na rtg pewnie zbyt wiele nie wida膰 bo m贸j naczyniak jest pono膰 wad膮 wrodzon膮 a jako nastolatka mia艂am wiele prze艣wietle艅 kr臋gos艂upa(skolioza itp)i nikt o nim nie wspomnia艂. Nie wida膰 tez ucisku na rdze艅 dlatego je偶eli neurolog Ci nie zaproponuje rezonansu naciskaj na niego:) W b贸l pomaga ciep艂a k膮piel (taka z pe艂nym zanurzeniem:)) Ile masz lat kole偶anko od dyskopatii?

Udost臋pnij ten post

Mam 36 lat. I r贸wnie偶 od zawsze prac臋 siedz膮c膮.Do tego, niestety - 偶adnych sport贸w. Pewnie sama sobie zapracowa艂am na t臋 chorob臋. No ale c贸偶... nie ma co biadoli膰, tylko wzi膮膰 si臋 za naprawianie tego, co zepsute. Ja r贸wnie偶 zauwa偶y艂am,偶e gor膮ca k膮piel mi pomga. W pierwszych dniach mia艂am nawet problem z wyj艣ciem z wanny,ale ju偶 troch臋 przywyk艂am do b贸lu, wi臋c daj臋 rad臋.Pocz膮tkowo przyk艂ada艂am te偶 poduszk臋 elektryczn膮,ale kiedy by艂a za ciep艂a,a r臋ka nadal potwornie bola艂a, bardzo mnie irytowa艂a.Wi臋c j膮 odrzuci艂am. Ciekawe, jak mnie przyjmie neurolog... Je艣li nie potraktuje mnie powa偶nie, na pewno p贸jd臋 do innego.Przecie偶 nie b臋d臋 tak cierpia艂a bez ko艅ca.

Udost臋pnij ten post

Nigdy wcze艣niej nie mia艂am problem贸w z kr臋gos艂upem, od dziecka trzyma艂am prawid艂ow膮 postaw臋, zar贸wno siedz膮c, jak i stoj膮c. Tak mi to jako艣 wpojono i wesz艂o w krew. Teraz si臋 艣miej臋, 偶e chyba za bardzo si臋 prostowa艂am i dlatego mam zniesienie lordozy (czyli naturalnej krzywizny kr臋gos艂upa) :b Nie no, og贸lnie 艣miesznie nie jest. Zobaczymy, co wymy艣li specjalista.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dyskopatka;)
Ja mam 31 lat a pyta艂am o wiek bo rehabilitantki by艂y "ciut" zdziwione "m艂odym" pacjentem. M贸j neurolog podszed艂 za powa偶nie. Ca艂y czas straszy mnie operacj膮.Twierdzi 偶e te 膰wiczenia i zabiegi troch臋 to oddalaj膮 ale i tak si臋 sko艅czy na stole. Ale ja nie z tych co si臋 boj膮 i wierz膮 tylko w jedn膮 opinie i to ta najczarniejsz膮:) Neurochirurg -profesor z du偶ym do艣wiadczeniem- twierdzi 偶e mo偶e sko艅czy膰 si臋 na 膰wiczeniach do ko艅ca 偶ycia. No i fajnie, przynajmniej b臋d臋 wygimnastykowan膮 babci膮:) A czy masz b贸le i zawroty g艂owy?

Udost臋pnij ten post

Nie, g艂owa mnie nigdy nie boli. Przynajmniej do tej pory tak bylo. Widz臋, 偶e Tw贸j lekarz naprawd臋 ma do艣wiadczenie. Ten, do kt贸rego ja zosta艂am skierowanie nie cieszy si臋 jak膮艣 osza艂amiaj膮co dobr膮 opini膮. Ciekawa jestem, co wymodzi.

Udost臋pnij ten post

A jak przebiega rehabilitacja w Twoim przypadku? Jak cz臋sto, jak d艂ugo ? No i jakiego rodzaju s膮 to 膰wiczenia? Boj臋 si臋, 偶e je艣li mnie te偶 wy艣l膮, to ja tam ani r臋k膮, ani nog膮...:o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dyskopatka;)
Rehabilitacja z NFZ to seria 10 spotka艅( tyg.pon-pt): 10 min na艣wietlania, masa偶,膰wiczenia wzmacniaj膮ce r臋ce i obr臋cz barkow膮 ok 30min . Pierwszego dnia na 膰wiczeniach "zainstalowano" mnie na atlasie (sprz臋t z si艂owni) ale to by艂 b艂膮d.Po ko艂nierzu mia艂am os艂abione mi臋艣nie szyi i barku i od tych trzeba by艂o zacz膮膰.W nocy b贸l r臋ki i dr臋twienie powr贸ci艂o i tak a偶 do nast臋pnego dnia do masa偶u(co艣 cudownego). Teraz mam lekkie 膰wiczenia z ko艂eczkami i kijem (ci臋偶ko to opisa膰 ale tak potocznie nazywa si臋 sprz臋t na sali rehabilitacyjnej). Jest ok,nie mo偶na si臋 przeforsowa膰. Zdarza si臋 czasem 偶e dr臋twieje i boli mnie druga r臋ka ale to takie raczej epizody i na razie si臋 nie przejmuje.Co艣 co teraz dokucza to brak si艂y i 100% czucia w d艂oniach. Nie ma mowy o odkr臋ceniu butelki z woda min czy kierowaniu samochodem w r臋kawiczkach. Taka s艂abo艣膰. W spaniu pomaga zwini臋cie poduszki w wa艂eczek podpieraj膮cy szyj臋 (uformowanie poduszki co艣 na kszta艂t ortopedycznej ) 呕ycz臋 wytrwa艂o艣ci i trafienia na dobrego lekarza:)

Udost臋pnij ten post

No i nici z wizyty u lekarza. Naszykowa艂am si臋 na dzisiaj, a potem okaza艂o sie,偶e pomiesza艂am dni, bo doktor przyjmuje we wtorki. I kolejny dzie艅 zw艂oki :( Na moim zdj臋ciu rtg napisane jest:" Zdj臋cie kr臋gos艂upa szyjnego wykazuje wyr贸wnanie lordozy z tendencj膮 do przeprostu.Zaznaczona niestabilno艣膰 na poz. VC3/VC4 i VC4/VC5. Pojedyncze osteofity na kraw臋dziach trzon贸w kr臋g贸w". Czy na podstawie tego opisu mo偶na ju偶 wst臋pnie wywnioskowa膰, co mnie czeka?

Udost臋pnij ten post

Tak, b贸l odpowiada dok艂adnie temu, co pokazane na schemacie. Wizyta u neurologa zako艅czona. Na zdj臋cie nie spojrza艂, bo... nie ma laptopa.Obejrza艂 sobie p艂ytk臋 pod 艣wiat艂o i mi odda艂. Zaleci艂 wykonywa膰 膰wiczenia na mi臋艣nie szyi co 20 minut przy biurku. Mam taki sajgon, 偶e nie ma na to najmniejszych szans. Do tego 10 dni zastrzyk贸w miligammaN oraz tabletki Movalis. Powiedzia艂, 偶e mnie wyleczy, ale dolegliwo艣ci b臋d膮 powraca膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dyskopatka;)
No nie wiem co powiedzie膰.... Przecie偶 nawet nie widzia艂 dok艂adnie zdj臋cia.Nie zleci艂 rezonansu (pewnie oszcz臋dno艣ci w szpitalu). Podzia艂a艂 tylko dora藕nie - przeciwb贸lowo. Prosz臋 tylko nie zaczyna膰 膰wicze艅 zanim b贸l nie zmniejszy si臋 bo mo偶e by膰 gorzej. Czy chocia偶 kaza艂 um贸wi膰 si臋 na jak膮艣 kontrol臋 ? Da艂 skierowanie do neurochirurga na konsultacj臋?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dyskopatka;)
Czyli nie wyleczy a podzia艂a dora藕nie przeciwb贸lowo. Zdiagnozowa艂 wysuni臋te dyski? Stopie艅 przepukliny?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dyskopatka;)
Czyli nie wyleczy a podzia艂a dora藕nie przeciwb贸lowo. Zdiagnozowa艂 wysuni臋te dyski? Stopie艅 przepukliny?

Udost臋pnij ten post

B贸l si臋 troch臋 zmniejszy艂, ale to pewnie efekt dzia艂ania lek贸w, pewnie wr贸ci szybciej, ni偶 si臋 spodziewam. Lekarz nie skierowal mnie nigdzie, kaza艂 przyj艣膰 do siebie po 10-ciu dniach, gdy wezm臋 wszystkie zastrzyki. Powiedzia艂, 偶e na pewno po tym czasie poczuj臋 si臋 komfortowo. Zdiagnozowa艂 przesuni臋cie kr臋g贸w, ale inne ni偶 wynika z opisu na zdj臋ciu, m贸wi艂 o odcinku 5-7. Opis wzi膮艂 do r臋ki p贸藕niej. Wszystkiego si臋 odechciewa po takiej wizycie. Godziny czekania pod gabinetem tylko po to, 偶eby by膰 potraktowanym, jak z艂o konieczne, kolejny pacjent zawracaj膮cy g艂ow臋.

Udost臋pnij ten post

O leczeniu b贸lu poczytaj na stronie www.pilumnus.dl.pl pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
go艣膰 dzi艣 Dlatego szybko trzeba udac sie do dobrego kregarza,a nie tracic czas na czytanie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
je艣li chodzi o dyskopatie, to jest sporo zabieg贸w kt贸re na to pomagaja. Wczesniej mia艂am chyba kiepskiego fizjoterapeut臋, ale teraz chodzie na zabiegi na kr臋gos艂up i masaze tutaj http://www.vitals.pl/dla-ciebie/kregoslup/. Maj膮 bardzo ciekawe metody, ale co najwa偶niejsze skuteczne.

Udost臋pnij ten post