Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

spóźniona w czasie

Mam 28lat i czuje, ze urodzilam sie o 40 lat za pozno!!!

Polecane posty

Gość HMS..DSSA...Petard
Czytaj co ta Pani napisała i wyciągaj wnioski

wierze, ze bylo ciezko, ale i moj ojciec i matka, choc byli biedni cala mlodosc, to jednak tesknia za tamtymi czasami i tez szokuje ich to co sie dzieje teraz. tak, byl ocet w sklepach, przesladowano opozycje, byla bieda, a matka chodzila w spodnicach szytych ze starych zaslon, a ja teraz moge pojsc i kupic sobie jaka mi sie zamarzy.. ale samo to nie czyni tego swiata lepszym od tamtego. kasa to nie wszystko, doceniam ze nie mamy wojen, stanu wojennego, wojsk na ulicach, ale ja mowie o tamtych wartosciach, obyczajach, wychowaniu, poszanowaniu pewnych rzeczy, ktorych dzis nikt nie szanuje, i tak, o muzyce tez. co z tego, ze mamy kapitalizm jak dziecko w szkole gwalci dziecko nagrywajac to na komorke i ma zero wyrzutow sumienia, zero przemyslen ze to bylo zle? co z tego, ze stac nas na wiele, jest wolnosc slowa, wyznania jak przez brak modnych ciuchow czy komorki dzieci sa przesladowane, wysmiewane. posluchajcie jak zachowuja sie dzieci w szkolach, wyzywanie od k.. nauczycielki, grozby. spojrzcie jak wyglada dzisiejsze 'chodzenie' nastolatkow, skad 'galerianki', sponsoring wsrod nastolatek, posluchajcie jak wyrazaja sie o kolezankach mlodzi chlopcy (innych okreslen jak dupa, ruchanie ze swieca szukac..) porozmawiajcie z dzieckiem o ptakach, zwierzetach - dowiecie sie ze nie rozrozniaja wrobla od golebia, za to wymienia sto tysiecy roznic miedzy call of duty a battlefieldem.. moge tak bez konca, ale wiem ze nie kazdy zrozumie o co mi chodzi, moze jestem infantylna i zyje w swiecie fantazji, ale coz..

Pink Floyd nie rozśmieszaj taka była komuna że nawet nie było szans na koncert , w tv tylko festiwal w sopocie i kołobrzegu , ale to że ludzie byli inni to prawda spotykali się częściej i cieszyli własną obecnością nie było nk i fb na szczęście :)

Gość nie macie czego zalowac
starałam sie wlasnie przypomniec, jak odbierałam wtedy Pink Floydów. pamietam byl rok byl rok 1974 , kolega zdobyl od marynarzy The Dark Side of the Moon - faktycznie, sluchalismy z nabozeństwem, z tym,ze o tym, jak wygladaja, mielismy tylko pojecie na podstawie okładki płyty. W tv pokazywali co najwyzej migawki nt The Beatles a hitem była Zólta łodz podwodna - ale malo tego bylo. Wczesniej, w latach 60tych sluchalo sie strasznie marnych nagran na płytach pocztówkowych , (np Diany Paula Anki) na adapterze Bambino. Wiec nie tak- ze kazdy sobie mogl iśc na koncert, albo choć na jakims filmiku zobaczyc ( czegos takiego, jak teledyski w tv u nas nie bylo0

Gość HMS..CCCP..Petard
„Sam ocet w sklepach jest pojęciem przekłamanym. Wynika to z faktu strajków. Nic nie było, bo wszyscy strajkowali. W PGR-ach wysypywali zboże. W hutach konfabulacja i propaganda. Strajki, lenistwo i wichrzycielstwo. Kwitła katolicka konfidencja i wielkie NIE dla wszystkiego. Nie wspominaj wymiaru politycznego, bo się na nim nie znasz

jesli jakies dziecko nie rozrozna teraz wrobla od sroki, to nie tylko wina czasow, raczej wychowania przez tych, co to sie 40 lat wczesniej urodzili. Jak ktos chce, to malo,ze odrozni, jeszcze w necie dokladnie sie doczyta o szczególach, zwyczajach . Gwałty były , jak swiat swiatem, tylko srodków przekazu nie było tyle, no i cenzura działala. teraz też jest bardzo wiele fajnej młodzieży, ale ze chcamstwo jest zawsze bardziej głosne i widoczne - to juz inna sprawa.

fakt,ze pamietam pewien okres w supersamie ,kiedy doslownie na wszystkich pólkach stał ów ocet i do tego herbata gruzinska w calkiem ladnych kremowych puszkach. Jasne,ze jak cos "zrucili" to sie zdobywalo - ser zólty czy masło holenderskie, kazdy sobie jakos radził, Ale ile czasu sie na to traciiło!!

Cieszę się, że są jeszcze takie osoby jak spóźniona w czasie. Ja też tak odbieram ten współczesny świat, mimo że mam 31 lat. Oczywiście rozwój technologii uprościł nam życie, ale ja oddałabym te komputery, ipody, smartfony na rzecz normalnych spotkań, listów, rozmów. Przecież jak ludzie do siebie obecnie mówią. Jak posłucham czasem nastolatków w tramwaju, to uszy więdną. Nie wspomnę o zaniku zasad moralnych i jakichkolwiek wartości. Żałuję, że moje 12-letnie dziecko musi wychowywać się w takich czasach. Ja nawet w szkole odstawałam od rówieśników, byłam inna, nie z tej epoki, ale przez to wszyscy mnie odrzucili, nikt nie lubił. Ja słuchałam Połomskiego, Jantar, Jarockiej czy Santor, nie przeklinałam, nie piłam po kątach, nie podpalałam. Nie było mi jednak łatwo z tą innością. A teraz w pracy na szczęście odnalazłam ludzi, którzy myślą podobnie. Słuchamy więc sobie Radia Nostalgia i wspominamy dawne zabawy na podwórku, gry w klasy, w gumę. Szkoda, że ten czas bezpowrotnie minął.

Gość użytkownik środowiska windows
Rzecz w tym, że nie jest jedynie ważne KIEDY, ale i GDZIE (geograficznie) i co może najważniejsze, w jakim USYTUOWANIU SPOŁECZNYM, mielibyśmy swoje wymarzone życie pędzić. Klasie rządzącej perelem, było całkiem dobrze, nawet jakby porównać z warunkami zachodnimi, to wielu z nich było w całkiem dobrym położeniu. Więc jeśli komuś nie przeszkadza być zdrajcą wysługującym się możnemu sąsiadowi, to może sobie wyobrażać, jak mu to byłoby dobrze za PRLu :D Przecież dzieciaki ówczesnej elity jeździły na zachód i dobrze się bawiły. Wielu z nich do dziś się dobrze bawi :D Autorko tematu, ja pamiętam PRL, bo urodziłem się 1972. Ja i przynajmniej moje otoczenie, nienawidziło tamtej sytuacji. O zwykłych rzeczach mogliśmy jedynie pomarzyć. Wszystko było byle jakie. Owszem, mnie nie było najgorzej, bo miałem choćby kilka całkiem dużych zestawów Lego :D ale choćby to powszechne zakłamanie, brrrrrrrrrr... Obejrzyj sobie kilka Dzienników Telewizyjnych z tamtych lat. Kłamstwo na kłamstwie i nie było żadnego wyboru, nie było innych telewizji, gazet, wszędzie mniejsze lub większe natężenie tych samych kłamstw, często krzywdzących, okrutnych. Obok tego nie dało się przejść obojętnie. To było wszędzie. Żeby ktoś nie pomyślał, nie jestem entuzjastą polityki czasów dzisiejszych, tym bardziej, że coraz bardziej przypomina czasy minione.

Gość użytkownik środowiska windows
Ale jeśli jakaś młoda dama, chciałaby być wprowadzoną w labirynt czasów minionych, arkana przeszłości, to zapraszam :classic_cool:

Gość Bogusss
A zdajęcie sobie sprawe z tego jakie bylo zycie w latach 80-90 w domu dziecka? Przeczytajcie sobie 'BIDUL' MAŚLANKI. Ja tak żyłam. A dzis moje dzieci wiedzą co znaczy kromka chleba, internet maja sporadycznie tylko w szkole. Duzo z dziećmi rozmawiam przekazując im wartości ktore moja cenić człowieka. A mimo to sa dyskryminowane za to ze maja ubrania z lumpeksu przez dzieci rodziców których widuje w ow miejscach. To jest tylko jeden z przykładów i zgadzam sie z czyjąś wypowiedzią iż wina leży w rodzicach.bo gdy moje dziecko pyskowało do nauczyciela to Na drugi dzien musialo go przeprosić. Mam jedna z wielu metod wychowawczych ktora jest skuteczna- sadzam córkę przy stole i rozmawiamy tak dlugo az jej sie odechciewa wszystkiego. Poprostu ma dosyc mojego gadania. Musze dodac iż jest w szkole ponad gimnazjalnej a ja mam 34lata. Ważna rzeczą jest wiedziec to iż to my kształtujeny nasze dzieci a nie dodatkowa praca zeby sie pokazać ze mamy wiecej tracąc przy tym czas spędzony z dziećmi.

Gość Rosalie Moon
https://www.youtube.com/watch?v=pMLu1-HmkNw&feature=player_embedded Tu macie piosenkę adekwatną do tematu :) Ja mam dokładnie tk samo jak autorka i reszta spóźnionych w czasie ludków :) P.S jeśli możecie i macie chęć oraz konto na youtube to splusujcie mój komentarz :) jest jednym z najlepszych, a nie chcę żeby mi spadł:) wiem,że to bez sensu, ale miło chociaż raz mieć najlepszy :D

Gość hohohoho........
"Mamy najpiękniejsze, spokojne czasy bez wojen, głodu i chorób a słońce świeci tak samo jak kiedyś" Wcale nie :O Slonce kiedys bylo mile i przyjazne, mozna bylo sie opalac, przebywac na sloncu i nic. Dzisiaj nawet slonce jest zdradliwe i nie mozna siedziec w okreslonych godzinach na powietrzu, ewentualnie w cieniu. Swiat schodzi na psy. Jest coraz gorzej.

Gość fąfafine
ja bym chciała byc młoda w latach 60 siatych i słuchać tamtej muzyki, presley, rolling stones,the beatles nosić miniówki, koturny, kopułe włosów, oczy umalowane mocno eyeliner i te samochody :) cadillac a w polsce warszawa młodziez się spotykała prawie codziennie, imprezy weekendowe teraz wszędzie na osiedlach cisza, każdy siedzi przed netem i tam gada lub lansuje się

Gość kotek:)
witam. ja mam 20 lat i czuje sie tak jak Wy. Mieszkam za granica i tu odczuc mozna to jeszcze bardziej. Mlodziez bez szacunku manier wychowania i kultury.. przed grami komputerowymi strzelanki zabijanie ludzi,,, Kiedy ja bylam mala to chodzilam z siostra i innymi dziecmi bawic sie po drzewach skakac na sankach jezdzic itd... a co teraz sie dzieje... straszne. Urodzilam sie za pozno ..

Gość dentysta
dla tych urodzonych za pozno mam jeszcze gorsze wiesci. otoz po raz pierwszy w nowszej (powiedzmy 200 letniej) historii, obecne pokolenie bedzie mialo znacznie nizszy standard zycia niz poprzednie. tak wiec bedzie mialo do czynienia nie tylko z upadkiem kultury ale i tez upadkiem materialnym.

Samochody w Polsce i lata 60... naprawdę mało wiecie o historii. W latach 60 mało kogo było stać na samochód, ba lodówka w domu to był ewenement, nie mówiąc o pralce. http://tnij.org/o0e5

Gość dentysta
to nie chodzi o to, ze teraz kazdy ma pralke, plazme i samochod. przez wiekszosc wspolczesnej historii bylo tak, ze wiekszosc spoleczenstwa byla biedna ale elity mialy sie dobrze nie tylko materialnie ale i kulturalnie. teraz taki pan K. czy G. czy tez inny miliarder jest takim samym chamem jak Kowalska, ktorej babcia gnoj kidala i ktora, pomimo posiadania pralki i samochodu, nie odbiega ani inteligencja ani kultura od swoich przodkow. po egipcjanach zostaly piramidy podziwiane do dzis. o setkach tysiecy niewolnikow, ktorzy przy ich budowie zmarli niekt nie pamieta i dobrze. po nas zostanie smrod, zlom i odpady po tej calej kretynskiej masowej konsumpcji.

08:09 [zgłoś do usunięcia] dentysta dla tych urodzonych za pozno mam jeszcze gorsze wiesci. otoz po raz pierwszy w nowszej (powiedzmy 200 letniej) historii, obecne pokolenie bedzie mialo znacznie nizszy standard zycia niz poprzednie. tak wiec bedzie mialo do czynienia nie tylko z upadkiem kultury ale i tez upadkiem materialnym. } Niższy standard życia... tz co? Nagle prawie nikt nie będzie miał lodówek i pralek w domu? :D Żartuję. Pytanie jak zmierzyć ten standard życia? Dziś zupełnie inne rzeczy stanowią o zamożności. Technologie produkcji różnych produktow są zupełnie inne niż kiedyś, automatyzacja. Jestem przekonany że ekonomiści mają jakiś sposób by to policzyć. Tylko co z tego, w latach 60 nie było choćby dzięki czemu piszemy na tym topiku. Telewizor to jeszcze w latach 80 był towar luksusowy, kupowało się na zapisy w kolejkach społecznych. A dziś masz komputer to tuner telewizyjny wygląda jak pendrive.

Gość fąfafine
to że technologia poszła do przodu nie oznacza że jestesmy bogatszym społeczeństwem np niejeden się cieszy że ma laptopa i to go nominuje wyżej niż kogoś kto żyl w latach 70 i go nie miał w latach 70 na wsiach były drewniane wychodki czesto itp to nie oznacza że tamte czasy były złe a teraz jest super bo mam muszle klozetową w mieszkaniu albo nudzi mnie juz stwierdzenie że tamte czasy były be bo był prl , i atakuje się ludzi którzy chwalą np lata 80 bo jak można ? uzasadnienie - była komuna i należy tamtych czasów nienawidzieć a teraz nie ma komuny ? teraz też jest komuna czyli unia europejska , zarządzająca i na narzucająca swoje prawo mamy się cieszyć bo jest dużo towaru w sklepach i półki pełne też mi wyznacznik szczęscia ...pfffff i co z tego że było cięzko o pralkę w prl ? w prl jak kupiłes pralkę myrewin to miałes ją na 20 lat , chodziła i prała ówczesne pralki mają wyliczoną żywotnośc na 5 lat , i wiem co mówię bo mój znajomy jest inżynierem w boschu, można wyprodukować pralkę która będzie niezawodna przez 20 lat ale nie wolno im tego robić bo to za duży nakład finansowy.Produkuje się plastikową masówkę a i tak zresztą niektóre psują się po 2 albo 3 latach mamy się zachwycać że jest dużo towaru ? bo to takie cudowne ? czy ludzie zachwycający się teraźniejszymi czasami widzą jakie są pomidory , marchewki ? otóż to nie są warzywa , to są produkty plastikopodobne jabłko z supermarketu przetrwa 8 miesięcy nie zmieniając wyglądu i mamy się cieszyć że to takie wspaniałe, otóz jabłko powinno szybko zgnić ale żywność i masowa produkcja towaru w celu konsumpcyjnym to osobny długi rozdział

Gość dentysta
bedzie mialo o wiele nizszy standard zycia poniewaz spadnie sila nabywcza ich zarobkow. owszem, beda mieli np. pralke ale koszty mieszkania i np. leczenia beda bardzo wysokie w stosunku do zarobkow. wszystko to za sprawa kryzysu, ktory bedzie sie chronicznie ciagnal przezekady. op prostu za dlugo spoleczenstwa zachodnie zyly na kredyt i teraz ten kredyt musza splacac. jedyne co dobre to brak wojen. w obecnych czasach nie oplaca sie okupowac tertytoriow innych panstw i miec ich ludnosci na glowie. o wiele lepiej jest ich wyzyskiwac w sposob pokojowy.

Gość fąfafine
widze myrewin że zachwycasz sie dzisiejszymi czasami bo sa pralki i telewizor można kupić no sory ale nam chodzi o coś innego , bardziej o wymiar duchowy i społeczny a nie podziwianie plazmy na ścianie, jesteś pusty

Gość warkot
Kiedys panieny byly lepsze. Ruchaly sie czesto dla przyjemnosci czy spotu a teraz kazda mysli o znalezieniu jelenia co zaciagnie kretyt na ich wspolne mieszkanie i bedzie go splacal.

Gość fąfafine
"jedyne co dobre to brak wojen. w obecnych czasach nie oplaca sie okupowac tertytoriow innych panstw i miec ich ludnosci na glowie. o wiele lepiej jest ich wyzyskiwac w sposob pokojowy." bardzo dobre zdanie

No nie wiem.. moja pralka elektroluksa chodzi już (tfu, tfu :D) 15 lat. ;) Poza tym kupienie pralki w prl,u to był nie lada wyczyn. Najdalej jak moja pamięć sięga to początek lat 70 tych. My mieliśmy Rosyjską pralkę. Chodziła ponad 20 lat.. no ale co tam miało się zepsuć. Elektroniki żadnej tam nie było. I ta wyżymaczka z korbą. :D

08:28 [zgłoś do usunięcia] fąfafine widze myrewin że zachwycasz sie dzisiejszymi czasami bo sa pralki i telewizor można kupić no sory ale nam chodzi o coś innego , bardziej o wymiar duchowy i społeczny a nie podziwianie plazmy na ścianie, jesteś pusty } Ja się zachwycam? No masz prawo do takiego wrażenia. Ja telewizora nie mam w domu. Nikogo takie nie znam w realnym świecie. Nie znam nikogo kto by nie miał w domu telewizora. No i komunistyczne stłamszone ideologicznie społeczeństwo społecznie miało lepiej? Wątpię. Wymiar duchowy.. Beatlesi i Pink Floyd stanowią o wyższym wymiarze duchowym? Poza tym duchowość nie ma nic wspólnego z dostępem do dóbr materialnych.

ośmieszacie się tymi stwierdzeniami, o tym, że chcielibyście się urodzić x lat wcześniej.Współczuję Wam głupoty :)

Gość gfghhgjhkjljklklk
ja nie rozumiem jednego. autorka teskni za tamtymi czaami, ktore podobno byly lepsze, a przeciez taki np. wokalista Quenn byl dewiantem seksualnym, homozboczencem... wiec niby w czym tamte czasy byly lepsze? zboki juz wtedy byly. a od beatlesow podobno sie zaczela cala rozwiązlosc seksualna, dziewczyny zaczely mieszkac z chlopakami bez slubu... wiec tamte czasy tez nie byly takie super, byly wstepem do tych zwyrodnien jakie są teraz