Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pawłowa Mama

Autyzm

Polecane posty

ogryzku- widać co kraj, to obyczaj. Szkoda małego :( On też ma orzeczenie, czy tylko ten starszy? Bo jeżeli tak, to tak być nie może! Wiedzieli, jakie dziecko przyjmują. Powinni mu pomóc a nie robić wszystko, żeby dziecko zostało zabrane z przedszkola. A z drugiej strony ciekawe dlaczego on się tak zachowuje? Przecież nie robi wam na złość? W czym nocnik jest dla niego lepszy? Kibelki w przedszkolu są bardzo niskie. Gdyby tam choć jedna osoba miała dobre podejście do dziecka, to na pewno byłoby dobrze :O Plamiasty- może po 2 latach diagnoza się nie potwierdzi? Oni tak chętnie robią z naszych dzieci chore, nie wiem czemu to ma służyć? Ja się z diagnozą nie zgadzam, ale wiadomo, oni są mądrzejsi i żeby nie było, że coś zaniedbałam jako matka :P

Gość ogryzekogryzek
orzeczenie ma tylko starszy, mlodszy jest podobno w pelni zdrowy :) mimoz ema takie odchyly :/

Gość ribalowa
Plamiasty a jutro idziecie do przedszkola? Bo piekna pogoda jest:) mozna by jakis spacerek ... ogryzku masakra.dyrektorka to jakas zdzira!!! Sprobuj powalczyc moze o ten nocnik. Cholera co za sytuacja:(

Gość plamiasty
Jutro mamy kolejną obserwację na Sobieskiego. Przepraszam, ale jutro wrażeń nam wystarczy!!! Może w przyszłym tygodniu, mamy wolny czwartek i piątek.

Gość ogryzekogryzek
wrocilam z zebrania u starszego, jestem negatywnie zaskoczona poziomem przedszkola ale mam nadzieje ze to tylko takie zle wrazenie :/ tepota nauczycielek mnie dobija :( zniszczys ei to dziecko tam ale coz teraz juz nic nie zrobie

Gość ribalowa
O rany to na sobieskiego tez sie diagnozujecie??? Ale w sumie to swietne miejsce jedyne gdzie mają jakie takie pojecie na temat diet chelatacji robakow candidy i nie patrzą na czlowieka jak na debila.napisz koniecznie jak bylo!!!

Gość plamiasty
Na Sobieskiego, na diagnozę zapisałam go w tym samym czasie co do Synapsis. Postanowiliśmy porównać diagnozy. Dziś mieliśmy już ostatnią obserwację. Mały bawił się najpierw sam, na sygnał my włączyliśmy się do zabawy, a Panie obserwowały nas przez szybę wenecką. Na koniec przyszły i same próbowały się z naim bawić. Mały oczywiście się nie popisał, ale biorąc pod uwagę wszystkie obserwacje jakie miał to w tej wypadł najlepiej. Na początku października mamy omówienie diagnozy. Na razie nie chciały nam nic powiedzieć.

Darcia Jestescie z wawy? Napisz proszę do którego przedszkola chodzi Igorek.

NIe Kochana,jestem ze sląska:) za chwile idziemy do przedszkola,ciesze sie,ze chetnie zostaje:)tfu tfu.juz mial zajecia indywidualne z oligofrenopedagogiem,mają byc jeszcze zajecia SI.zobaczymy jak to wszystko w praniu wyjdzie:)

Gość ogryzekogryzek
hej polecam wam w biedronce sa fajne gry logopedyczne, ja dzis kupilam do nawlekania literkobranie, moze waze maluchy za male na literki ale moga ponawlekac to tez cwiczenie :D 12,99 kosztuja wiec jak za darmo a ladnei wykonane z madrej sowy

Gość ogryzekogryzek
jak tam przedszkolaki? moi już chorzy jeden wrócił dziś z gorączką drugi z katarem ;/

MamoT-przykro mi to pisac,ale witaj w klubie....:( musisz teraz sie wziasc w garsc i zrobic dla synusia wszystko,zeby byłdobrze prowadzzony,musisz myslec(choc wiem,ze to trudne) ,ze autyzm to nie wyrok,jest mały,wiec mozna duzo wypracowac... ile ma lat synek??? u nas wprzedszkolu ok,choc tez zakatarzony troche,problemz jedzeniem,bo ON ogólnie jest trudny do jedzenia,nie zje wszystkiego.trzeba go karmic...... ale pluesme jest,ze chetnie idzie,otwiera sie na zabawy,dzis rozmawialam z Panią Tereską:P:P:P, bedzie prowadzila z nim dodatkowe indywidualne terapie,muzykoterapia:) kobieta przed 50:), prowadzila dzieci autystyczne i widzi wnim Duzy potencjał:) eh..... dzis jeszcze jade na konsylium w sprawie dodatkowych zajec z NFZ-tu dla Igora,nie wiem jak to ogarne,ale musze. Jeszcze mlody daje w d....;/ nerwus rzuca wszystkim,kladzie sie na ziemie,bije Igusia,... staje sie coraz bardziej niedobry:(

Gość plamiasty
MamoT-masz świadomość, że Mały potrzebuje pomocy i to jest najważniejsze. Diagnoza to jest tylko formalność, która otwiera furtki do dobrej terapii. Tak było w naszym przypadku, poznałam wielu życzliwych ludzi, którzy dziś nam pomagają. Jeśli dobrze pamiętam, to Twój synek jest o miesiąc młodszy od mojego, mój jest z maja. Mój przedszkolak też zakatarzony:(

dzięki dziewczyny Synek ma 2l i 5m-cy. Wiem, że muszę pomóc mojemu dziecku, ale też potrzebuję wsparcia różnych instytucji. Ostatnio wszyscy robią nam pod górkę. Synek ma zajęcia logopedyczne (prywatnie) z panią, która pracuje rónież w PPP. Złożyłam w tej poradni wniosek o zajęcia z nią, ale się nasłuchałam, że kolejki, że skoro już ma zajęcia to blokuję miejsca innym dzieciom. Do cholery mój synek jest jednym z tych dzieci i również ma prawo mieć tam zajęcia, a to, że już pracuje z ta panią to tylko dlatego, że chcieliśmy zacząć już coś robić, nie tracąc czasu i to za niemałe pieniądze. W sysnapsis też się na nas wypięli, dostaliśmy diagnozę, ale plan terapeutyczny do domu i monitorowanie dziecka to już nie, bo "nie ma miejsc". Jakoś przy pierwszej wizycie nikt nic o tym nie wspominał, mało tego właśnie o tym rozmawialiśmy. Szczerze mówiąc to na samej diagnozie nie zależało mi tak, jak właśnie na pozostaniu pod opieką tamych specjalistów. Mamy jeszcze jedno spotkanie może coś wywalczymy. W maju zgłosilismy się do stowarzyszenia, kt pomaga dzieciom z autyzmem. Do tej pory mamy zaledwie diagnozę, którą też wymęczyliśmy w bólach (okres urlopowy, p. psycholog nie ma - urodziła dziecko) i to wszystko. Nie mamy nawet diagnozy SI. Wszystko po wakacjach. Mam nadzieję, że teraz coś ruszy. Byliśmy na komisji, czekamy na orzeczenie o niepełnosprawności, może to nam pomoże.

Gość plamiasty
MamoT my diagnozę SI robiliśmy w Fundacji OKNO u Magdaleny Okrzasy na Żurawiej w Warszawie. Diagnoza kosztowała 300 zł ale dostaliśmy indywidualny plan diety sensorycznej do pracy w domu. Szczerze polecam! Do Synapsis mamy zgłosić się w marcu na rediagnozę. Też nie dostaliśmy od nich planu terapeutycznego, dopiero teraz, ponad cztery miesiące po diagnozie przysłali nam zaświadczenie z opisem całej obserwacji, w którym umieścili wnioski i krótkie zalecenia medyczne i teraputyczne. Pamiętaj co wywalczysz to Twoje!

Gość ogryzekogryzek
ja sięw południe naprodukowalam i nie dodalo posta bo uznala go akfe za spam coraz bardziej mnie wnerwia ten brak mzoliwosci psianai na akfeterii :/ w kazdym razie pisalam o tym ze u ans mnostwo zajec i dostep jets swobodny do terapii ale nei ma efektow :(

Gość ribalowa
Mamo T podpisuje się pod Plamiastą - diagnoza to papier. Znak ze dzialac trzeba! Twoj synek jest w wieku mojego:) Ja napisalam do synapsis z prośbą o obserwacje. Mielismy sie zglosic we wrzesniu. I chyba mam super logopedke! Byla dzisiaj u nas w domu! Super podejscie mloda mila. Moze do nas przyjezdzac albo my do niej. uff.wreszcie

Gość gość
Dziewczyny,napiszcid w jaki sposob mozna zapisa dziecko na diagnoze do synapsis?mieszkamy w wawie.synek ma 2lata.pdawie nic nid mowi.chodzi na palcach,rzadko reaguje na swoje imie...

Gość gość
Sorry za bledy.pisze z tel. Bede wdzieczna za pomoc.(namiary,nr tel,itp)

Gość labora
czy sa tu mamy, ktore mają dziecko z rozpoznanym autyzmem i nie otrzymały niepełnosprawności dla dziecka?

Gość ribalowa
Jesli synek ma skonczone dwa latka to chyba w synapsis nici z tego bo tam przyjmują na diagnoze do 2 roku zycia ale zadzwon tam opowiedz o objawach moze cos poradzą? www.synapsis.waw.pl

Gość gość
Tak synek skonczyl kilka dni temu 2lata.mowi bardzo malo.rzadko reaguje na imie.do tego to chodzenie na palcach.nie boi sie obcych,jest wesoly,zywiolowy.w oczy patrzy.papa robi.brawo bije.jest bardzo bystry.umie odblokowac tel/kompa.uklada ladnie klocki.nie lubi sprzatac.wrecz jest balaganiarzem.nie wiem co mam robic.bardzo sie martwie:-( Dziekuje za namiary.zadzwonie tam i dopytam. Swoja droga nie wiedzialam ze tak wczesnie autyzm diagnozuja... Ja bylismy w przedszkolu na dniach otwartych to pani psycholog powiedziala ze nie ma co do niego zastrzezen.tylko to chodzenie na palcach.SI ale syn nie nadaje sie na swiczenia bo nie nalezy do dzieci grzecznie siedzacych.

Gość ribalowa
No to zrob diagnoze SI najlepiej u magdy okrzasy w fundacji okno na Żurawiej. Syn rozumie mowe? Pokazuje palcem? Co mowi swiadomie? Kiwa głową na tak i nie? Dzieli sie spostrzeżeniami?

Gość ogryzekogryzek
u mojego przedszkole negatywnie wpływa na zachowanie, ewidentnie pogorszyło sie odkąd poszedł do przedszkola, jemu sie tam nudzi potwornie w dodatku dają im słodkie jedzenie wiec jest nieznosny i wciaz sie kreci husta biega :/ kontakt wzrokowy stal sie zerowy

Gość ogryzekogryzek
a młodszy mój nadal nie mówi :( niby zaczął jakieś pojedyncze sylaby mówić, powiedział ola na koleżankę i tyle :/ mam nadzieję ze kiedyś zacznie mówić bo mamy dosyć zgadywania o co chodzi

Gość gość
Ogryzku czesc rozumie a czes nie/badz nie chce.jak mowie:chodz,trzeba zmoenic pieluszke to biegnie do lazienki i czeka az przyjde i poloze go na przewijaku.tak samo jak mowie:idziemy na spacer.biegnie do wozka.albo jak chce isc na dwor to wyciaga wozek.czasami jak koncze cos robic to przynosi buty itp.palcem/raczka rzadko na cos wskazuje.jak ma chec to pokaze oko i nos. Jak zapytam gdzie zegar,lampa to jak ma chec to pokaze.ale nie pokaze gdzie tata.czasami odpowowie lub pokiwa glowa zapytany o cos.najgorzej,ze sporadycznie reaguje na imie. A i czasami jak chce lakocie i nie moze do nich dosiegnac(wie gdzie sa)to przychodzi i cos tam po swojemu mowi.a jak nie ide do kuchni to raczki kladzie na moich udach i popycha w strone kuchni. Czg dzieli sje wrazeniami?cos tam po swojemu opowiada.widac kiedy jest bardzo wesoly.ze cos mu sie podobalo.lubi jak glaszcze sie go po plecach,brzuszku,glowie jak zasypia. No ale tez ma zachowania niepokojace.na palcach zaczal chodzic ok.13mies.zaczal chodzic jak mial 11mies.ortopeda mowi,ze ma takie prawo tak chodzic.zadnych niepokojacych objawow nie widzial.pediatra tez nic nie mowi. Znajde w necie nr.do pani o ktorej napisalas i umowie sie z nia.za jakiekolwiek sugestie,namkary bardzo dziekuje.plakac mi sie chce.

Gość gość
Swiadomie(tak mi sie wydaje)mowi nie.mama.ogolnie mowi jeszcze baba.gaga.tak.(te slowa czasami) czesto powtarza kakaka.nie siem co to znaczy.raz na jakis czas powie papa,a kuku.daj. Potwafi dac czesc i lubi bawic sie w a kuku.chowanego.ganiac sie.sam potrafi sie soba zajac.ale nie tak ze 3h siedzi i jedna zabawka sie bawi.ksiazeczki,zabawki przynosi zeby z nim sie bawic/ogladac/opowiadac.

Gość ogryzekogryzek
ja myślę że nie masz sie czym zamartwiać, każdy 2latek jest przekorny, z tego co napisałaś to nie ma ewidentnych objawów autyzmu, byc może ma problemy SI, ale tez sie nie zamartwiaj bo to dziś "choroba cywilizacyjna" i co drugie dziecko ma zaburzenia SI

Gość ogryzekogryzek
hehe to twoje dziecko mówi o wiele więcej niż mój 3latek :D