Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Paw艂owa Mama

Autyzm

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰
Ogryzku.na pewno ma jakies zaburzenia.bo chodzi na palcach i manodwyzszonh prog bolu.ja w tym nic dziwnego nie widzialam bo ja jestem bardzo wytrzymala na bol.przeciwbolowych lekow nie biore.nawet jak mnie cos boli.po cc procz kroplowek ktore dawali standardowo nie bralam juz nic.przychodzily pielegniarki i pytaly czy bralam przeciwbolowe(bo w karcie nic nie bylo.myslaly ze nie wpisano tego).jak wstalam po cc,to chodzialm jakby nic sie te 18h wczesniej nie dzialo.maz w dziecinstwie chodzil na palcach wie myslalam ze odziedziczyl po nas te cechy.ale pani na dniach otwartych zapytala jak spi.o wytrzymalosc na bol i powiedziala.ze nie ma do jiego zastrzezen.ale ze ma zaburzenia sensoryczne.ja oczy jak 5zl a ona ze ok.40%dzieci to ma i ona tez to ma/miala.i jako dorosla osoba na studiach dowiedziala sie o tym.wiec moze ja tez mam/mialam SI?ja jestem bardzo szybka/zywiolowa/energiczna.myslalam ze syn ma to po mnie. Wierz mi ze nie martwilabym sie tym,ale akurat mam duzo kolezanek ktore maja dzieci w synka wieku.4-5 dni roznicy badz ok.1-2starsze.i mowia duzo wiecej.ja mialam 1,5roku jak zaczelam mowic.moja siostra 3lata.mam metlik w glowie.moja mama mowi,ze moze ma syndrom leniwego jezyczka.albo za dlugi i trzeba bedzie przyciac.(syn kuzynki tak mial).do tego drugiej kuzynki syn ma zesp.aspargera(skubany jest wybitnie madry przez to,ale nie umie bawic sie z dziecmi).wiec sama sobie szukam problemow i zmartwien.:-(zapisze syna do pani Magdy.moze ona postawi odpowiednia diagnoze.i da zalecenia.tylko zeby moj maly dostosowal sie.nawet nasza zaprzyjazniona pediatra pytala mnie,czy mysle,ze maly podda sie cwiczeniom.bo charakterek to ma niezly. Ogryzku przykro mi ze Twoj synek zle czuje sie w przedszkolu. Moj na razie z niania w domu.od przyszlego roku pojdzie.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ogryzekogryzek
m贸j jest w zer贸wce :/ ale w艂a艣nie przez Aspergera mu tam 藕le, m艂odszy sie ju偶 odnalaz艂 w przedszkolu zadowolony biegnie szybko do sali i bawi si臋 艂adnie ale nie m贸wi, ja ju偶 go obada艂am na wszelkie sposoby i nic nikt nie znalaz艂 wiec pozostaje mi tylko czeka膰 ze zacznie m贸wi膰 :( wi臋c sama widzisz 偶e brak mowy to jest nic, tw贸j jest jeszcze bardzo ma艂y i brak mowy nie jest objawem zaburzenia tak ci pewno powie i psycholog i logopeda, zw艂aszcza ze dziecko m贸wi i sporo jak na dziecko nie m贸wi膮ce :) to jest pozytywne, m贸j starszy tez nie m贸wi艂 maj膮c 2 lata, m贸wi艂 po chi艅sku jak mia艂 ze 2,5 -3 lata a normalnie zacza艂 m贸wi膰 ok 3,5 roku-4 teraz nadal m贸wi tak ze ma艂o kto go rozumie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ogryzekogryzek
powiem ci jeszcze ze to moze byc taki etap, moj mlodszy bardzo zle spal, byl nadpobudliwy niegrzeczny itd.. chodzilam po neurologach eeg tomografach i nic a on z tego wyrosl, on lamal kredki w 1 rece a teraz juz tej sily nie ma, istotne sa tez nasladowania, czy dziecko nasladuje, czy chetnie podejmuje nauke codziennych czynnosci, czy jest wiotkie, moj mlodszy pod tym wzgledem jest super ale starszy to porazka i od zawsze tak bylo :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Hm.nasladuje niektore sytuacje.np.bierze gabke i myje nia klape od sedesu(widzi jak ja sprzatam)jak sciefamkurze to tez chce pomagac.wie conze sciedka nalezy zrobic.jak pije to pod brode papierowe reczniki mu podkladamy.jak znajdzie gdzies kawalek to wklada.sobie sam pod brode.lubi prowadzac wozki dla lalek na placu(albo swoja spacerowke). Jak chce pic to tak smiesznie jakby mlaska jezyczkiem.jak chce jesc to biegnie donswgo krzeselka do karmienia i chce do niego wejsc lub mowi mniammniam.(ale to rzadko).ostatnio na placu zabaw dziewczynka jadla ciastko to podszedl do niej i powiedzial am.ale jak chcialam dac mu paluszka to nie chcial. Wiesz on niby mowi kilka slow,ale to bardzo rzadko(tak/kak.daj.baba.gaga)czesto mowi po swojemu i kakkaka. Jezeli chodzi o zwierzeta.widzial psy.i jak widzi psa na spacerze lub w tv to wydaje odglos jakby szczekania.w maju widzial na zywo kure.jak zapytalam co to,to zdziwiojy ze pytam odpowiedzial:koko.byl w zoo,ale zwierzeta nie zrobily na nim wielkiego wrazenia.generalnie czesto(kilka/kilkanascie razy dziennie mowi mama,nie no i kaka)do babci mowi baba.czasami gaga.no i tak/kak(jak mu wyjdzie.rzadko powie mniam.am itp. Jak chce pic a widzi w zasiegu wzrokuni reki szklanke to najpierw sam chce ja sciagnac.jak powiem troche glosniej:nie wolno,zostaw to reaguje.podchodze i podaje mu kubek z herbata czy butelke z woda. Teraz.szlismy spac.jak powiedzialam ze idziemy spac,to przyszedl pod drzwi pokoju.jakis czas temu nauczyl sie tez pukac do drzwi:-) U moich kolezanek synkowie mowia juz duzo wiecej niz.moj.(m.ij tata.nono.stop.cho.itp)i wiele innych.moj nie chce powtarzac jak mowie powiedz tata.mama.daj itp.nic nie powtorzy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ogryzekogryzek
ja nie jestem specjalist膮 ale moim zdaniem masz super rozwini臋te dziecko jak an 2 lata :) mam 2 syn贸w i w tym wieku nie umieli tyle co tw贸j, a zw膮艂szcza m贸j autystyk kt贸ry do dzi艣 niczego nie na艣laduje, nei rozumie przenosci teatrzyku udawania itp, wiem ze ci ciezko i porownujesz z mowa ale wyobraz sobie ze moj skonczylw pt 3 lata i mowi mniej niz twoj i musisz nastawic sie ze mzoe tak byc ze poczekasz jeszcze ze 2 lata zanim zacznie mowic kiedy dzieic kolezanek beda recytowac wiersze a twoj bedzie mowil tylko mama :( nie ejst jedyny poczytaj na akfe ile mam pisze ze dzieic nie mwoia i zobaczysz ze nei amsz odmienca to jest teraz nagminne ze dzieic malo mowia w wieku 2 lat, owszem sparwdzac tzreba rehabilitowac pomagac ale nei zalamuj sie bo to nci nie daje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zaczelam czytac to forum od poczatku.kilka str przeczytalam.no i moj ma akurat skaze biakowa.nie wymyslilam sobie tego.to tez rodzine u nas.moja mama i jej siostry tez to mialy.i 1/3z mojego rodzenstwa ciotecznego tez(rozne postacie).mojemu malemu troche minelo.nie pase go slodyczami,slodkimi napojami.je zdrowo.owoce.warzywa.zupy bez smietany.jajka tylko zielononozki badz przepiorcze.indyka mu kupuje badz krolika od kolezanki taty. Szczepie szczepionkami platnymi.syn nie ma problemow trawiennych.nie miewa zaparc.biegunek.spi ladnie.nie choruje.katar mial 2-3razy.z czego 2razy w zwiazku z zabkowaniem.raz byl przeziebiony.mial stan podgoraczkowy. Ja wiem ze panikuje,ale tak juz mam.zapisze malego do p.Magdy. Ogryzku oby nasze dzieciaki zaczely mowic.poczekam ile trzeba.oby byly tylko zdrowe. Ja na poczatku pytania mojej mamy zbywalam.mowilam ze jest maly.ze ma czas na mowienie.ale jak slysze co i ile mowia dzieci kolezanek to zaczelam sie martwic i zastanawiac.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ribalowa
M贸j ma prawie 2,5 i te偶 ma艂o m贸wi. Logopedka wczoraj powiedzia艂a ze to lekkie op贸藕nienie mowy.lekkie????dzieci w tym wieku nawijaja ze hej. Ale w autyzmie wa偶niejsza od mowy jest komunikacja . Czy ma艂y potrafi si臋 komunikowa膰 czy chc臋 czy pokazuje co go zainteresowa艂o czy bawi si臋 symbolicznie i tematycznie.te偶 czy rozumie uczucia innych itd itd U nas pomog艂o bardzo wy艂膮czenie tv. D艂ugo zwlekalam z tym bo ma艂y lubi reksia ,georga rozumie te bajki .ale postanowi艂am spr贸bowa膰 dwa tygodnie temu i super.kontakt super . Przerzucilismy si臋 na ksi膮偶ki ma艂y kocha franklina i kajtusia .. Coraz wi臋cej s艂贸w chocia偶 m贸wi bardzo niewyra藕nie. Ale naliczylam ju偶 z 70 s艂贸w. Zdarzaj膮 si臋 zwroty np mama pa (patrz), tata jo (jo to chod藕) . Jestem dobrej my艣li.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ribalowa
Ogryzku a czy u was by艂a mowa o alalii lub afazji ? Czy kto艣 bada艂 ten trop?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ogryzekogryzek
afazja to na pewno nie jest alalia byc moze ale to mi nic nie da ze nazwie sie to tak a nie inaczej on nadal nie mowi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 devonka0
My艣le 偶e z Twojego opisu najbardziej niepokojace jest brak reakcji na imi臋. Jesli chodzi o chodzenie na palcach to naprawde duzo dzieci tak ma, moze to wynik zaburzen SI b膮dz s艂abego napi臋cia mi臋sniowego. Oczywi艣cie niepokojace jest jak dziecko non stop tak chodzi. Mysle ze natychmiast powinnas wy艂膮czyc tv. Moje dziecko jad艂o tylko przy bajkach, 4 miesiace temu ca艂kowicie wyeliminowa艂am telewizor. Histeria by艂a przez 2 tygodnie, dziecko przez 5 dni prawie nic nie jad艂o, ale przetrzyma艂am to. Ja tez sie zamartwia艂am o autyzm mojego dziecka. W tej chwili m艂ody ma 22,5 miesiaca, dalej jestesmy pod opieka r贸znych specjalist贸w. Raz w tygodniu ma Si, terapie logopedyczna i raz na miesiac psychologa. Niby na pazdziernik jestem zapisana do Synapsis, ale nie chce tam jechac. Czekam na ich telefon i powiem im ze rezygnuje. Jestem z Opola wiec mam pod nosem Prodeste. Generalnie czekam jeszcze na ostateczna decyzje mojej pscyholog, czy mam isc diagnozowac dziecko czy nie. Mysle ze ma艂y zrobil takie postepy ze powie ze nie. Nie bede Cie pocieszac i mysle ze kazda mama zna swoje dziecko najlepiej. Mi kazdy mowil ze przesadzam, ale ewidentnie maly mial zaburzenia SI i robi艂am wszystko zeby udalo sie zapisac go na terpie. Uazam ze powinnas sie udac do osrodka ktore diagnozuje zaburzenia, im wczesniej zaczniecie cos dzialas tym lepiej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
witam, dziekuje za rady,sugestie.nie mog艂am dodzwonic sie do p.Magdy.bede pr贸bowa艂a jutro. devonka0-synek zacza艂 chodizc jak mia艂 11mies.a na palcach zacza艂 chodzic ok.13-14 mies.zaszczepiony na odra-swinka-rozyczka by艂 w 16 miesiacu zycia(szczepionka p艂atna).na imie b.rzadko reaguje.czasami mnie zaskakuje.bo zareaguje jak dzieci na placu wolaja tym samym imieniem inne dziecko.generalnie czasami mam wrazenie,ze robi to o co poprosze,lub reaguje na imie/polecenie kiedy on chce...na palcach chodzi dosyc czesto,ale nie to 偶e non stop. devonka0-jak masz pod nosem wyspecjalizowany osrodek,to bez sesnu jechac tyle km do wawy.chyba,ze chcialabys potwierdzic/wykluczyc diagnoze. nie znam Was,ale mysle o Was i Waszych pociechach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ribalowa
Nie zamartwiaj si臋 tak bo maluch jest ma艂y. M贸zg jest bardzo plastyczny a z tego co piszesz nie wynika 偶eby by艂 jako艣 bardzo zaburzony - je艣li w og贸le. poczytaj o dietach o suplementacji np kwasami omega nie zaszkodzi a na pewno wzmocni dziecko. sk膮d jeste艣?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ribalowa
Aaa z Warszawy . to tak jak ja. Mo偶emy si臋 spotka膰 kiedy艣 i pogada膰 jak chcesz:) Plamiasta na razie pogoda si臋 zd*pcy艂a wiec nie wiem co z naszym spacerkiem piter zakatarzony ja tez:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Czesc. Ribalova synek dostaje kwasy omega. Taj jestem z Wawy.u mnie ze spotkaniem moze byc ciezko bo pracuje.jedynie weekendy wchodza w gre.a gdzie mieszkasz?bo my jakies 2lata temu przeprowadzilismy sie na tarchomin. Mam nadzieje ze dzisiaj uda mi sie dodzwonic i ze nie maja zbyt odleglych terminow...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 plamiasty
Nas przyzi臋bienie roz艂o偶y艂o na dobre. W zesz艂ym tygodniu mia艂 katar, przez weekend wykurowa艂am go i w poniedzia艂ek poszed艂 do przedszkola. Wczoraj wr贸ci艂 niewyra藕ny, a dzi艣 rano gor膮czka, chrypa, kaszel i katar. Du偶o dzieci teraz choruje:( Jak tam Wasze pociechy? Nie taka...-na razie ze spaceru nici, ale polecamy si臋 na przysz艂o艣膰! Pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 plamiasty
Te偶 my艣la艂am, 偶e mama daj!!! U nas MLIKO to do niedawna: mleko, mi臋sko, i myd艂o:) Dzi艣 mnie zaskoczy艂, oddaj膮c kubek z herbatk膮 powiedzia艂- NIE CHCESZ! Wracaj do zdrowia! Darciaa- super! M贸j ma nadal k艂opoty z doniesieniem pe艂nej 艂y偶ki do buzi, nie wspominaj膮c o nabraniu jedzenia widelcem, ale pr贸buje! Nie wyrabiam z praniem ;)

Udost臋pnij ten post

Mliko wow powa偶ne s艂owo:) u nas przez gard艂o by nie przesz艂o. Ale te偶 ma jedno s艂owo kt贸re wiele znaczy np li to jest li艣膰 list i lis ;) No to jest nos i noc; ) co dziwne wypowiada je z r贸偶n膮 intonacj膮. Tak dziwnej mowy to ja nigdy nie s艂ysza艂am.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ogryzekogryzek
nie taka znowu moj mowi w ten sam sposob li to lisc (tez salata, kapusta), list , lis, lina itd.. ostatnio zaczal mowic Ola i dom, a wczoraj nawet Aga na Agate w przedszkolu, ale 90% wyrazow ktore chce powiedziec mowi pierwsza sylabe lub ostatnia np pociag to po, pani to pa, ale auto to to, krowa to wa itd.. niby mowi wszystkei dzwiekonasladowcze, ladnei powtarza sylaby, pojawia sie coraz wiecej tych pierwszych sylab ale calych wyrazow nie ma wcale, a co ciekawe od kilku tyg buduje zdania z tych pojedynczych sylab :/ niby fajnie ale wez tu czlowieku domysl sie co to znaczy ze mama pa to to co znaczy mamo popatrz to auto :D

Udost臋pnij ten post

No widzisz u nas to samo. Auto to jest DADO. Za to krowa to wci膮偶 muuuuu. da艅 to wsta艅 Jo albo sio(!) to chod藕 ma to masz pa to patrz tylko mama tata dada jajo baba dziadzia itp m贸wi "po polsku" Reszt臋 po ichniejszemu;) Np 艂a baba to jest z艂a baba:D Aha no i dzik to jest dzik i d藕wig. Jego pierwsze s艂owo to by艂o;) 艁adnie te偶 m贸wi dom duch d贸艂 itp pan to PAM. no i tam to tu ten - baaardzo przydatne s艂owa. oczywi艣cie m贸wi te偶 nie i tak. echhh

Udost臋pnij ten post

Wasze dzieci przynajmniej nazywaja rzeczy ,mimo,ze po swojemu,ale nazywaj膮.... moj jeszcze daleko do tego...:( chodz czasem powie na autu "tauto"...Kojik na konika,........... kurde raz jest lepiej ,raz gorzej... wczoraj na SI byla babcia z7letnia dziewczynk膮 z autyzmem...jeszcze niespe艂na rok temu jak ja widzialam to nie m贸wi艂a,wczoraj budowala piekne zdania i patrza艂y przy tym pieknie w oczy:) LUBIE TO:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ogryzekogryzek
hej, co tu ostatnio tak cicho? wszyscy chorzy czy co? moi si臋 jako艣 trzymaj膮 ale gile wisz膮 :D jestem na etapie wymiany garderoby z letniej na zimow膮 w zwi膮zku z pogod膮 :/

Udost臋pnij ten post

wczoraj synus wzi膮艂 tel i m贸wi:HAJOO,HAJOOO:):):) za艂ozy艂am mu taki dziennik ze zdjeciami i nazywa siebie:I-G脫R:P na fotce gdy spi jest podpisane "AAA SPI",,to 艂adnie mowi to. wydaje mi sie,ze on czyta po literach a nie ze zdj臋c.dosz艂y nam nowe zajecia z WWR,nie wiem jak to ogarne, nie wiem czy nie za duzo tego.... jeszcze w przedszkolu ma SI i narazie oligofrenopedagoda. Jeszcze mam pytanie: wysz艂y mu na policzkach duze czerwone chrostki;/ moze to alergia,choc nie jad艂 niczego innego niz dotychczas, a moze byc gdy organizm sie oczyszcza np z robali to jest taki objaw????

Udost臋pnij ten post

Niewykluczone chocia偶 bardziej kojarzy mi si臋 z alergi膮 pokarmowa. My w艂a艣nie leczymy si臋 na owsiki. Normalnie znalaz艂am u dzieci w kalendarzu. Piter klasyczne objawy nie spal rzuca艂 pup臋, drapal si臋. Masakra. No i wysz艂y sobie robaczki w kupie. U c贸rki te偶 wysz艂y . Tzn nie dawala do badania tylko po prostu znalaz艂am je. No i bierzemy wszyscy pyrantelum plus mega porz膮dki w domu:) Darcia a jak tam c贸reczka Twojej kole偶anki z kt贸r膮 spotkali艣my si臋 w sali zabaw?

Udost臋pnij ten post

Kochana nadal nie m贸wi ....biega tam i spowrotem,nie buduje tzw wsp贸lnego pola uwagi,kontakt wzrokowy bardzo kr贸tki,nie wskazuje na nic palcem,nie kiwa g艂ow膮 na Tak lub Nie.................................... martwi mnie to bo ma juz plamy czerwone na policzkach,nie zjad艂 nic innego!!! pilnuje....

Udost臋pnij ten post