Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wagma

Skonczylam biologie i jedyna praca, jaka moge wybrac, to praca w szkole

Polecane posty

no widzicie ludzie smieja sie z mojej ekonomii zze po tym pracy nie znajde.. wiem ze to nie jest super kierunek choc mozliwosci po nim wiele.. ale jak widac nawet po dobrych kierunkach jak biologia chemia nie ma pracy ... bez sensu moze nawet ja szybciej znajde prace niz ludzie z badziej prestizowych kierunkow ( nie mowie tu o medycynie, po tym wiadomo ze praca jest) chciclam jeszcze dodac ze umiem bardzo dobrze angielski, niemiecki w najblizszym czasie bede umiala biegle i zaczynam hiszpanski... chce sie troche zabezpieczyc innym tez to radze.. jak nie mozecie znalezc dobrej pracy to stwiajcie na jezyki

Gość bezrobotna85
Nie sądziłam, że na kafe jest tyle osób po biologii. Ja też skończyłam biologię w 2010 roku. Udzielam się na forum: Nie mogę znaleźć pracy. Ja osobiście obeszłam ok. 60 szkół, w żadnym nie ma etatu. Kurs pedagogiczny skończyłam na studiach, mam specjalizację medyczną, dwa lata uczyłam się mikrobiologii. W labach pracują ludzie po znajomości. Ode mnie zażądali na wejście podyplomówki z analityki, a koleżanka po zaocznej biologii od razu zaczęła pracę, bo miała znajomości. Bardzo też trudno dostać się do weterynaryjnych i żywnościowych labów. Kierunek bardzo trudny, bardzo ciekawy, w PL nawet wyśmiewany ze wględu na perspektywy. U mnie odpadło na roku 50% osób. Dwie osoby pracuję w szkole, ze cztery-pięć osób w labach, 1 na doktoracie. Większość żałuje, że wybrała taki kierunek. Zdawałam na biologię w czasie, kiedy głośno była reklamowana biotechnologia. A po niej jeszcze gorzej, bo nawet w szkole nie można pracować. Osobiście wolałabym pracę w szkole niż za najniższą krajową w labie. Ostatnio znalazłam ogłoszenie na pół etatu dla laboranta mikrobiologicznego. Nie skorzystałam z oferty, bo nie opłaca mi się pracować za 500-600 zł i dojeżdżać 30 km.

Gość ech...................
Nie chcę mi się tego czytać. Ja mam licencjat z biologi i technikum el i wybieram pracę jaka chce :) Obecnie w sprzętu medycznym wcześniej rehab i usg. MASZ PRACY OD ZASRANIA SIĘ DZIEWCZYNO. Jaka kolwiek firma medyczna do sprzedawania, do sekretariatu itd. Recepcja ośrodków zdrowia itd itd.... Sklep ze sprzętem reh itd itd. Praktiker castorama itd dział roślin i ogrodów. Do szkoły bez znajomości ni huja. Do laboratorium ni uja. Jedynie gmina = znajomości.

Gość tak ja
z 200 osób odpadło 30 haha bardzo ciężko musiało być...

Gość a ja po ochronie
ukonczylam ochrone środowiska. Kierunek ciekawy, wierzylam ze da duze szanse rozwoju. Pracuje w urzedzie miasta. Ponad rok szukalam pracy, utzrymywalam sie z dorywczych pracek.

Gość a ja po ochronie
u mnie odpadlo sporo oson, glownie prez fizyke i biochemie.

Gość bezrobotna85
Wiecie co mnie denerwuje, że z biologii wywodzą się inne nauki, a po niej już nie chcą do rolnictwa, czy do pracy związanej z żywnością. Biologowi bardzo łatwo się przestawić. Kiedyś ciągle wysyłałam CV na przedstawiciela medycznego. Niestety nigdy mnie nie zaprosili na rozmowę. Może z tego powodu, że mieszkam w zadupiu.

Cieszę się,że ktoś rozumie o co mi chodzi i nie przypisuje mi łatki - wyśmiewaczki innych. Nie mam nic do kasjerek itp. ale skoro tyle lat się uczyłam i to z rewelacyjnymi wynikami to chcę znalezc lepszą pracę Ktoś tu pisze - pracy jest od zasrania.....Nie u mnie.JEstem aktywną osobą,bardzo ambitną i nie służy mi fakt,że po studiach nie ma dla mnie pracy A ja chcę pracować,spotykać się z ludzmi.Moim wymarzonym zawodem jest praca nauczyciela - dlatego robię podyplomówkę.Nie wiem czy słusznie bo pracy nie ma póki co ale może się to zmieni? Jezu gdzie ja nie szukałam pracy.....Głowa mała.Nawet w bankach czy biurach.Niestety bardzo cienko z praca w moim rejonie.A na przedstawiciela czy agenta się nie nadaję i tyle.

Fenyloetyloamina Dzięki za słowa otuchy:)Właśnie taki miałam plan - nie ma teraz pracy wymarzonej to poczekam Ewentualnie wezmę coś w nieswoim zawodzie na "przeczekanie". A może w trakcie znajdę coś innego:)Bardzo cieszę się z tego,że nie jestem postawiona w sytuacji takiej,że MUSZĘ mieć natychmiast jakąkolwiek pracę.

Gość bezrobotna85
Adalis86 z czego robisz podyplomówkę? Z pedagogiki czy chcesz uczyć drugiego przedmiotu?

Gość sdafsdgdfhgkkj
ja skonczylam fizyke, z ponad 100 osob na 1 roku, fizyke skonczylo moze 15 osob... pracy nie mam, nawet nie wiem gdzie szukac. laboratorium? z tego co widzialam to tam szukają raczej doktorow z 10letnim doswiadczeniem, do szkoly sie nie nadaję

Gość bezrobotna85
do tajemnica_Oon-technologia żwyności nie gwaratnuje pracy ani dobrych zarobków. Akurat startowałam na to stanowisko i oferowali najniższą krajową. Po żadnym przyrdodniczym kierunku nie ma pracy, z wyjątkiem medycyny i farmacji.

Gość bezrobotna85
Jedno wiem po biologii. Mogę się nauczyć wszystkiego. Żadnych studiów się boję. :P

Podyplomówkę z pedagogiki bo na studiach nie miałam a to zwiększa szanse na zatrudnienie w szkole Teraz nauczyciel MUSI mieć uprawnienia pedagogiczne

bezrobotna85 No tu masz rację:PNauczysz się biologii nauczysz się wszystkiego:P

Gość reqfgrqe
ale zachwalacie ta biologie, jakby to conajmniej medycyna z mechanika, automatyka i robotyka razem wziete bylo :D

Gość pshotka
skończylam historie mam uprawnienia do uczenia w szkole ale pracy brak aktualnie ładuje tiry i wciagam jakieś 2,5 tyś

reqfgrqe Oj żebyś wiedziała,że to coś w tym stylu:PNie myśl o biologii w szkole średniej bo to pikuś był:P Trzeba było uczyć się ze szczególami takich rzeczy że włos dęba staje:P Do tego dochodzi chemia,fizyka,matematyka,informatyka,statystyka i to dość szczegółowo. Kto się uczył ten wie co to za masakra:P

bezrobotna85 - technologia żywności gwarantuje pracę. firmy wciąż szukają i nie umieją znaleźć. zwłaszcza branża dodatków do mięs. a biologia? to raczej nieużyteczna wiedza, podobnie jak studia z filozofii czy geografii. nie wiem gdzie się podział mój poprzedni wpis... ?

Biologia to biologia+ochrona środowiska+fizyka+matematyka+statystyka+OGROMNY fragment medycyny+chemia! Ja nie zachwalam - jakby kto pytał -ODRADZAM całym sercem

tajemnica_on Ja bym dodała do tego co napisałeś: Biologia to OGROMNA wiedza i nieużyteczna - niestety

Gość pshotka
jestem spedytorem

Gość bezrobotna85
No właśnie adalis ludziom się wydaje, że jak biologię wykuli w szkole średniej to tak samo jest na studiach. Na biologii liczy się przede wszystkiem umiejętność analitycznego myślenia, wyciągania wniosków. Zresztą dobra pamięć też jest ważna, bo trzeba zapamiętać skomplikowane nazwy enzymów, które z niczym skojarzyć nie można. Ponadto ważny jest dobry wzrok i bystrość, bo jest dużo pracy z mikroskopem. Byle kto biologii nie skończy. Znajomi z roku to byli absolwenci z dobrych liceów, którzy ogólniak skończyli z dobrymi ocenami. Niestety PL nie inwestuje w naukę, dlatego pracy nie mamy. Adalis ja uprawnienia pedagogiczne mam, ale nie mam uprawnień do uczenia kolejnego przedmiotu.

bez jaj, statystyka i matematyka na biologii ? biologię kończyła moja koleżanka, która w liceum nie umiała dodawać liczb. nie pracuje, ma bogatego chłopa.

bezrobotna85 No ja właśnie teraz robię uprawnienia pedagogiczne żeby wogóle uczyć Nie wiem wydaje mi się ze to fajna praca Ja lubię strasznie robić prezentacje,przygotowywać ciekawe temety-uwielbiałam to robić na studiach-bardzo często zgłaszałam się to tego typu projektów,lubiłam seminaria:)Poza tym pracujesz z nowymi ludzmi,uczysz kogoś - dla mnie to brzmi fajnie:)Mam nadzieję będę w końcu nauczycielem

tajemnica_on Owszem-statystykę miałam dwa semestry + statystyka w genetyce Matma była na 3 roku - jeden semestr. No wybacz ale trzeba umieć liczyć na biologii Dużo matmy jest.

Własnie dla większości studia z biologii to biologia w liceum tylko troszkę szerzej - a to nie jest prawda! Zdziwiłbyś się jakie przedmioty są na biologii i jak szczegolowo

pewnie matma i stata z polibudy to przy tym mały pikuś :P złóż podanie do GUS :D mój kumpel co studiuje filozofię też na każdym kroku podkreśla jakie to cięzkie i wyczerpujące, aż żal mi jest mu powiedzieć że czeka go kasa w biedronce.

tajemnica_on Nie drwij proszę. To moim zdaniem smutne ze po tak cięzkich studiach takie marne perspektywy.....